Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24th March 2020, 12:42   #14921  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 198
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
@DMD

eac3to have some limits decoding eac3 streams, but if you have UsEac3to and a recent ffmpeg.exe version in the same folder you can use the 'A/V Recode' button.

1) Load the same file and 'A/V Recode'

2) Select track (first track for ffmpeg is '0' video, then '1' for first audio track)

3) Select decode to w64 (we expect a big file)

4) 'Run' (or 'Enqueue')

5) Load the .w64 output and now 'Output' to .wavs
Thank you very much for the information.
the file "ffmpeg.exe" which download Shared or Static?
Thank you

Last edited by DMD; 24th March 2020 at 12:51.
DMD is offline   Reply With Quote
Old 24th March 2020, 15:43   #14922  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,734
Quote:
Originally Posted by DMD View Post
the file "ffmpeg.exe" which download Shared or Static?
The Static, only one file without need *.dll's
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 24th March 2020, 17:43   #14923  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,734
Quote:
Originally Posted by chompy View Post
...Is then an easy way to know the config used in the original DTS-HD 7.1 track to use it again in the new edited track?
Of course, with your sample (image 2) :
eac3to.exe sample.dtshd -logdts
Quote:
+ DTS-Core
- frameSize 2012
- DTS-ES +
- channelNo 5
- lfe 1
- channelDescr 5.1
- samplingRate 48000
- bitDepth 24
- bitrate 1509000
- samplesPerFrame 512
- copyHistory 1
+ DTS-HD
- fullSize 116
- headerSize 32
- refClockCode 1/48000
- frameDurationCode 1
- activeMasks [1], [[1]]
+ Asset [0]
- fullSize 84
- headerSize 14
- corePackets Core
- extSubStrPackets XLL
- bitResolution 24
- maxSampleRate 48000
- totalNumChannels 8
- activeSpeakers C L R Ls Rs LFE Lsr Rsr ($4f)
DTS Master Audio, 7.1 (strange setup) channels, 24 bits, 48kHz
(core: DTS-ES, 5.1 channels, 1509kbps, 48kHz)
Other samples (image 1 and 3):
- activeSpeakers C L R Ls Rs LFE Lw Rw ($40f)
- activeSpeakers C L R LFE Lsr Rsr Lss Rss ($84b)
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 24th March 2020, 18:16   #14924  |  Link
chompy
Registered User
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 200
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Of course, with your sample (image 2) :
eac3to.exe sample.dtshd -logdts
Great, lots of thanks again!!
chompy is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 15:47   #14925  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 198
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
The Static, only one file without need *.dll's
Thank you
DMD is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 16:05   #14926  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 198
Good morning
I apologize for my question, as far as the EAC3 Encoder is concerned, bitrate values higher than 640 Kb / s are not expected?
Thank you

DMD is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 16:59   #14927  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 1,000
Quote:
Originally Posted by DMD View Post
Good morning
I apologize for my question, as far as the EAC3 Encoder is concerned, bitrate values higher than 640 Kb / s are not expected?
Surely that's a limitation (design flaw) in the GUI
(btw, could you please name it?).

Besides, just like .dca (DTS "coherent acoustics"), the .eac3 compression has no predefined set of "allowed bitrates".
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 19:27   #14928  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 198
Quote:
Originally Posted by filler56789 View Post
Surely that's a limitation (design flaw) in the GUI
(btw, could you please name it?).

Besides, just like .dca (DTS "coherent acoustics"), the .eac3 compression has no predefined set of "allowed bitrates".
I tried to force the settings, manually entering the value of 1509 kb/s.
The procedure started regularly with the set bit-rate value.
The only limitation that the maximum number of channels that can be managed is 6, the initial test track is 8ch (7.1).
I don't know how it is possible to manage 8 ch tracks.




Last edited by DMD; 25th March 2020 at 19:32.
DMD is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 19:41   #14929  |  Link
SeeMoreDigital
Life looks better in UHD
 
SeeMoreDigital's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Notts, UK
Posts: 11,585
I had a go this morning trying to generate an 8 channel EAC3 encode using an 8 channel PCM source. I also obtained a 6 channel EAC3 elementary stream.
__________________
| I've been testing hardware media playback devices and software A/V encoders and decoders since 2001 | My Network Layout & A/V Gear |
SeeMoreDigital is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 20:22   #14930  |  Link
SeeMoreDigital
Life looks better in UHD
 
SeeMoreDigital's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Notts, UK
Posts: 11,585
As a bit of an addition...

I also created a 6 channel EAC3 encode at 1536 Kbps using one of my DTS audio CD's as a source. And I have to say that the playback results are very good indeed.
__________________
| I've been testing hardware media playback devices and software A/V encoders and decoders since 2001 | My Network Layout & A/V Gear |
SeeMoreDigital is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2020, 21:41   #14931  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,734
Quote:
Originally Posted by filler56789 View Post
Surely that's a limitation (design flaw) in the GUI
(btw, could you please name it?).
The GUI is UsEac3to, and yes is a GUI limit, I can't understand for what we can need more than 640 Kb/s for lossy 5.1
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2020, 07:35   #14932  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 198
If it were possible to manage 8 channels, it would be fantastic.
DMD is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2020, 08:32   #14933  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 6,038
The reason why ffmpeg won't encode E-AC3 with >6 channels is not really obvious to me. And I am obviously wrong with my guessed reason...
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2020, 09:40   #14934  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,899
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
The reason why ffmpeg won't encode E-AC3 with >6 channels is not really obvious to me. And I am obviously wrong with my guessed reason...
Noone has spent time making it, and noone seems interested in doing so unless someone is willing to pay for it?

Thats as logical a reason as for anything. People usually work on one of two things: Stuff they have a personal interest for, or stuff other people pay them for.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2020, 10:00   #14935  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,734
In my opinion 7.1 don't offer a better 2D surround than 5.1, I think is a commercial placebo, then for me is ok the ffmpeg behaviour.

Other question is Atmos 3D surround.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eac3to

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 21:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.