Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > VirtualDub, VDubMod & AviDemux

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12th July 2023, 05:23   #1  |  Link
FredThompson
Registered User
 
FredThompson's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Charlotte, NC USA
Posts: 1,985
how to serve frames from Virtualdub2 to Hybrid in Win 10 x64?

I have not used VirtualDub's frameserver for many years and clearly have forgotten how to do so.

I've run auxsetup to install the handler, run VirualDub2 as a frameserver, make the file stub, start to load it into Hybrid and...there is a reported error that the file doesn't contain any video data.

IIRC, there was a time I'd use VFAPI...and also a simple AviSynth directshowsource call.

How can frames be served from VirtualDub2 reliably?s
__________________
Reclusive fart.
Collecting Military, Trains, Cooking, Woodworking, Fighting Illini, Auburn Tigers

Last edited by FredThompson; 14th July 2023 at 04:17.
FredThompson is offline   Reply With Quote
Old 12th July 2023, 06:26   #2  |  Link
StainlessS
HeartlessS Usurer
 
StainlessS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Over the rainbow
Posts: 10,980
Any good ?
https://www.virtualdub.org/docs_frameserver.html

And/or Google "Virtualdub as a frameserver"
https://www.google.com/search?q=Virt...+a+frameserver
__________________
I sometimes post sober.
StainlessS@MediaFire ::: AND/OR ::: StainlessS@SendSpace

"Some infinities are bigger than other infinities", but how many of them are infinitely bigger ???
StainlessS is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2023, 18:34   #3  |  Link
FredThompson
Registered User
 
FredThompson's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Charlotte, NC USA
Posts: 1,985
Well, that's a pleasant surprise. I consider you one of the luminary stalwarts here.

auxsetup is made for a 32-bit Windows like Win98. It puts the DLLs in Windows/System.

I tried copying the 4 DLLs into System32 and SysWOW64, registered them, and also added the registry values.

hybrid will open the .vdr file and sees the audio and video IDs but doesn't see any of the data. Something eludes me...
__________________
Reclusive fart.
Collecting Military, Trains, Cooking, Woodworking, Fighting Illini, Auburn Tigers
FredThompson is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2023, 21:35   #4  |  Link
StainlessS
HeartlessS Usurer
 
StainlessS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Over the rainbow
Posts: 10,980
Quote:
I consider you one of the luminary stalwarts here.
Get your tongue out'a my butt

Quote:
I have not used VirtualDub's frameserver for many years and clearly have forgotten how to do so.
Me2

See here (I aint read it all),
https://forum.doom9.org/showthread.p...54#post1819254

EDIT:
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
in case somebody interested in frameserving from VD to staxrip:

https://github.com/stax76/staxrip/is...ment-299569068
Above link is 404,
here gets you to Issues/ but the linked one dont exist:- https://github.com/staxrip/staxrip/issues
It also dont seem to be in Discussions/.
EDIT: "https://github.com/stax76" became "https://github.com/staxrip/staxrip/"

EDIT: I found issue #159 [is a Closed Issue]:- https://github.com/staxrip/staxrip/i...ue+is%3Aclosed
But that dont seem to be correct one. [Is called "159#issuecomment-299569068" in the 404 link]

Maybe Stax moved it somewhere or included whatever it was in some other discussion.
Maybe ask Stax76 if he moved related stuff somewhere else.

EDIT: Also, check that you're using build 44282 VD2.

EDIT: Maybe better google links [("frameserver" OR "frameserving") with "virtualdub2" 64 bit]
https://www.google.co.uk/search?q=%2...dub2%22+64+bit

EDIT: From the above google link list, ["staxrip/changelog.md at master"]
Quote:
FrameServer for VirtualDub2 and VirtualDub 64Bit works with Video. Currently a small issue with Audio not decoding properly (Files are Included)
__________________
I sometimes post sober.
StainlessS@MediaFire ::: AND/OR ::: StainlessS@SendSpace

"Some infinities are bigger than other infinities", but how many of them are infinitely bigger ???

Last edited by StainlessS; 13th July 2023 at 22:25.
StainlessS is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2023, 22:59   #5  |  Link
poisondeathray
Registered User
 
Join Date: Sep 2007
Posts: 5,409
You probably need to force it to use AVISource("PATH\signpost.vdr") . Other source filters and programs will detect data, but not be able to open it correctly. I'm not a hybrid user, but there should be a way to make a script
poisondeathray is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2023, 23:16   #6  |  Link
StainlessS
HeartlessS Usurer
 
StainlessS's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: Over the rainbow
Posts: 10,980
Also, I've noticed that AviSource seems a little more awkward sometimes and requires
AVISource("PATH\signpost.vdr",Pixel_type="YV12"),
where you might expect it to return YV12 without being told. (and VD2 might be returning RGB).
__________________
I sometimes post sober.
StainlessS@MediaFire ::: AND/OR ::: StainlessS@SendSpace

"Some infinities are bigger than other infinities", but how many of them are infinitely bigger ???
StainlessS is offline   Reply With Quote
Old 14th July 2023, 05:50   #7  |  Link
FredThompson
Registered User
 
FredThompson's Avatar
 
Join Date: Feb 2002
Location: Charlotte, NC USA
Posts: 1,985
I'm using build 44282. Every so often I get hopeful there's an update and...there isn't.

Here's the back story: I do a lot of web conferences now. Usually, I capture with ActivePresenter because it's free and easy to use. When the capture is done and ActivePresenter's editor is open, I'll copy the raw video an audio files to another location then I close ActivePresenter without making any modifications. mkvmerge is used to put the video into an mkv file. (It's faster than ffmpeg and the resultant file plays nice with more software...maybe it's related to odd frame rate...) The mkv video and wav audio files are leaded into VirtualDub because they sync properly and using the null and smart resize filters are useful and easily set visually. The same is true with the timeline and visual preview to set start and end points of a selection. At that point, it's RGB chroma... I thought about using aviSynth's (old curmudgeons like me use that spelling and the "proper" icon of a hand and plater...) AVISource(), Will give that a try. I started using hybrid years ago when working with both NTSC and PAL DV. It was a convenient way to encode to 4:2:2 x264. It's like any other GUI, it has it's quirks and limits but it's become rather familiar. Besides, have you noticed how almost every other editor that has come out since VirtualDub is really awkward for simple edits on a single stream?

I'd been saving video from VirtualDub with the MagicYUV codec. Now, I'm in conferences a couple of times a week and the overhead of saving files instead of serving frames is just too much.

...and...one of the links in the Google search StainlessS pointed to mentioned...VirtualDub2 has native x264 support. Duh! I'll just encode to 4:2:0 with it...
__________________
Reclusive fart.
Collecting Military, Trains, Cooking, Woodworking, Fighting Illini, Auburn Tigers
FredThompson is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:41.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.