Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24th June 2022, 17:49   #1  |  Link
CapricornX10X
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 81
Understanding dolby atmos (true hd) with ac3 core

Hi everyone,
I have to understand something,
I have a movie whose audio format is AC3 core + TRUE HD + ATMOS
Peak speed: 7050kbps (core 640kbps)
Sample Rate: 48Khz Channels: 7.1

For example, when I play the movie through POWERDVD 22 in an iso (full bluray) or mt2s file, the audio selection shows me only one choice of dolby true-hd 7.1.

Alternatively when I convert the same file to an mkv file and I also play it through powerdvd 22, I suddenly see that I have 2 audio choices:
1.dolby true-hd 7.1
2.dolby ac3 5.1

Can anyone explain to me what's going on here?

When I convert to an mkv file do I lose some audio quality that I choose dolby true hd 7.1, because ac3 core is not in the same audio?
CapricornX10X is offline   Reply With Quote
Old 24th June 2022, 19:44   #2  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 6,515
For compatibility with old players a track TrueHD in BD (see BD specs) movies must have interleaved another track AC3 in the m2ts container (THD+AC3).
A updated player can play the best of both and only show the THD.

The mkv container can't have both tracks interleaved but can be separated tracks, and offer the two choices. The quality is the same.

EDIT: please read the forum rules, duplicated posts aren't allowed.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder.

Last edited by tebasuna51; 24th June 2022 at 20:07.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 25th June 2022, 08:28   #3  |  Link
CapricornX10X
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 81
Okay, so if I understand correctly.
There is no quality damage once ac3 core will be separate from true-hd?

if i play true-hd...
CapricornX10X is offline   Reply With Quote
Old 25th June 2022, 19:20   #4  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 10,250
No, the AC3 part is not used at all when you decode the TrueHD part.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 22:48.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.