Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 29th September 2019, 15:19   #3541  |  Link
Jamaika
Registered User
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 688
Hi Selur

Have you tried to add codec jctvc or jvetvvc to ffmpeg? Does 'media-autobuild_suite' enable this?

Cu Jamaika
Jamaika is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2019, 15:26   #3542  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Nope, I've never tried jctvc or jvetvvc and MBAS doesn't support them.
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2019, 15:31   #3543  |  Link
Jamaika
Registered User
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 688
Well done with hybrid.
I ask out of curiosity because I was interested in your question about the new svt hevc codec?
Jamaika is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2019, 15:35   #3544  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Thought about adding support for the SVT encoders to Hybrid, but that turns out to be dead end for now, since the seem to be more broken then working atm.
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2019, 15:36   #3545  |  Link
Jamaika
Registered User
 
Join Date: Jul 2015
Posts: 688
Maybe, have you added SVT to x265 in the new Hybrid?

Last edited by Jamaika; 29th September 2019 at 15:39.
Jamaika is offline   Reply With Quote
Old 29th September 2019, 16:41   #3546  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
No I haven't added support for SVT since compiling x265 with SVT support failed in MBAS and I prefer to use the standalone application since it offers access to more of the switches.
Atm. STVs HEVC encoder (same for x265 with SVT) isn't really useful for me since you can't specify VUI flags for luma scale (pc/tv) or color matrix, thus ending up with wrong colors on playback.
(Also with piping not working properly in the current stand alone StvHevcEncApp, I wouldn't recommend using this encoder for anything but general technology tests,..)

Cu Selur
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 2nd October 2019, 20:53   #3547  |  Link
Rumbah
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 480
I just noticed that with Hybrid 2019.09.30.1 the x264 --b-adapt setting is one too low:

From the documentation:
Code:
      --b-adapt <integer>     Adaptive B-frame decision method [1]
                                  Higher values may lower threading efficiency.
                                  - 0: Disabled
                                  - 1: Fast
                                  - 2: Optimal (slow with high --bframes)
In the advanced x264 Hybrid setting it says and sets optimal=1 and fast=0. The presets Hybrid sets get it wrong, too.
Rumbah is offline   Reply With Quote
Old 3rd October 2019, 10:43   #3548  |  Link
aj89
Registered User
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 1
HI

How ican remove gui encode frome media info
i dont like show hybrid name

Last edited by aj89; 3rd October 2019 at 10:43. Reason: https://imgur.com/t9kYymb
aj89 is offline   Reply With Quote
Old 3rd November 2019, 09:55   #3549  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Hybrid rev 2019.11.03.1:
*fixed*
  • VideoModel: loading a preset overwrote the resolution&c
  • Vapoursynth: SMDeGrain Ui glitch
  • Vapoursynth: KNLMeansCL, color adjustment for cmode
  • Vapoursynth: LWLibavSource: don't add prefer_hw for AVC with high bit depth
  • Vapoursynth: CTMF dependency missing for TemporalDegrain depending of Input and/or settings
*changed*
  • Analyse: Always using '--File_TestContinuousFileNames=0' with MediaInfo.
  • Avisynth: adjust interlaced crop handling
  • NVEncC: adjusted progress indication
  • Subtitle: Teletext handling
  • muxing: explicilty set empty 'name'-tags when using MP4box to avoid a bug in MediaInfo
  • Video: NVEncC support for --multiref-l0/--multiref-l1
  • Video: adjusting To Kvazaar updates
*added*
  • Vapoursynth: FilterView 'difference'-mode
  • Video: support SVT-HEVC
  • Avisynth: added support for TemporalDegrain2

-> downloads: http://www.selur.de/downloads

Cu Selur
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 3rd November 2019, 09:58   #3550  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Arghh,.. email notification doesn't seem to work in the forum atm.

@Rumbah: Opening Hybrid, 'x264->Frames->B-Frame Settings->Adaptive b-frame decision' odes list 'fast', 'optimal' and 'disabled', but the command line seems wrong.
-> will look into it => disabled and optimal are switched :/
@aj89: If you don't like Hybrid, don't use it. (I don't see any valid reason for not adding that info during the muxing.)
__________________
Hybrid here in the forum, homepage

Last edited by Selur; 3rd November 2019 at 10:23.
Selur is offline   Reply With Quote
Old 4th November 2019, 18:49   #3551  |  Link
von Suppé
Registered User
 
von Suppé's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 619
Hi Selur,

I get an error when trying to recode a video (pls from a BD) with x264 (with "--bluray compat" in the commandline). It says: "Current output framerate 29.97 is not allowed.
29.97 fps is allowed for bluray when video is interlaced. The source is a BD.

MediaInfo on the source-playlist:

Scan type: MBAFF
Scan type, store method: Interleaved fields
Scan order: Top Field First

I recall having these types of video transcoded earlier succesfully.
Am I doing something wrong? Using your latest version.

Cheers
von Suppé
von Suppé is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2019, 09:36   #3552  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Need more details, for example what framer rate and resolution does you video have?

Hybrid should check that you use one of the following resolution and frame rate combinations:
  • 1920/1440x1080 23.976p/24p/25i/29.97i
  • 1280x720 23.97p. 24p, 50p, 59,940p
  • 720x576 25i
  • 720x480 29.97i
and only complain if blu-ray comatibility is enabled and none of these combinations is used.
If you aim for interlaced output, make sure to enable either 'x264->Frames->Advanced Frame Settings->Interlaced encoding' or 'x264->Frames->Advanced Frame Settings->Force bff' otherwise x264 and Hybrid would assume that the output should be progressive.

Cu Selur

Ps.: I assume 'x264->Base->Restriction Settings->Hardware' is enabled and set to 'Bluray/AVCHD' and you didn't add '--bluray-compat' through a custom command line addition.
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2019, 12:05   #3553  |  Link
von Suppé
Registered User
 
von Suppé's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 619
MediaInfo states:

Width: 1920 pixels
Height: 1080 pixels
Frame rate: 29.970 (30000/1001) FPS

Checking "Interlaced encoding" both with and without "Force bff"checked gave me same error "Crashed with exit status 0"

I also remuxed playlist into mkv and tried that as input, same errors.

Edit: Got it, sorry. My bad, my guess. Audio was set to "ignore". Changed to "passthrough all", now it's running.
von Suppé is offline   Reply With Quote
Old 10th November 2019, 14:44   #3554  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Don't realls get what the audio has to with it all, but if you found the problem happy that worked out.

Cu Selur
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 23rd November 2019, 22:29   #3555  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 7,241
Hybrid rev 2019.11.23.1:
*fixed*
  • muxing: ffmpeg indicating vfr even when video is cfr
  • video: x265 HDR-10+ signaling
  • video: maxCLL typo related to STV-HEVC encoding (can't be used there anyways so more a cosmetic fix)
  • video: NVEncC multi level typo bug
  • Avisynth: crop not working with custom resizer
  • muxing: mp4 language passthrough
  • gui: VIDEOHANDLING problem on Linux
*changed*
  • profiles: Do not allow to load Global Profiles while a source is loaded.
  • Vapoursynth: Make sure that after QTGMC the clip is preceived as frame based.
  • video: NVEncC allow L0 and L1 references at the same time
  • video: x265 added support for 'scenecut-aware-qp' with 'scenecut-window' and 'max-qp-delta'

-> downloads: http://www.selur.de/downloads

Cu Selur
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2019, 09:46   #3556  |  Link
ReinerSchweinlin
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 452
I did my first test runs with hybrid and have to say the amount of capabilities in hybrid is impressive, thank you for this nice peace of software
I wanted to resize some stuff with waifu2x which works good. Since my testfiles are all yu12 (XVID, old Cartoons, etc..) - would it be possible to change the intermediate Colourspace to YU12 or RGB24 instead of RGB48 - would speed benefit from it? I don´t need 1080p to 8k resizes, but want to restore some rare old footage, some captured from VHS.

Any advice on a potent grafix card for waifu2x resize up to around 300 $/€? It seems NVIDIA is supportet better but some ATI Cards have mor bang for the buck (maybe use vulkan with ati)?
ReinerSchweinlin is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2019, 10:18   #3557  |  Link
ReinerSchweinlin
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 452
I just noticed one thing: after resizing with waifu2x, the resulting file seems to have a different color range than the original one - the script seems to convert to TV levels, black now is dark grey and bright areas are a little dimmer (maybe PC->TV Conversion forced?) - any way I can change that in the settings? Looked around, but can´t find it.

Last edited by ReinerSchweinlin; 27th November 2019 at 10:21.
ReinerSchweinlin is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2019, 11:25   #3558  |  Link
Sharc
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 3,992
With avisynth enabled (or similar with vapoursynth):
Tab Filtering -> Avisynth -> Tab Color -> Tickbox ColorYUV -> Levels …..

Last edited by Sharc; 27th November 2019 at 11:28.
Sharc is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2019, 14:50   #3559  |  Link
ReinerSchweinlin
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 452
Thank you. I have nothing selcted and "ange conversion" says: "do not"... But it does... I tried setting levels manualy, didn´t help. The script says:
Quote:
# Setting color range to TV (limited) range.
clip = core.std.SetFrameProp(clip=clip, prop="_ColorRange", intval=1)
maybe this is causing the color change?
ReinerSchweinlin is offline   Reply With Quote
Old 27th November 2019, 16:35   #3560  |  Link
ReinerSchweinlin
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 452
I did another check - if waifu2x is disabled, colours are passed through unchanged. With waifu2x enabled, range is altered automaticaly.
ReinerSchweinlin is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.