Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 4th January 2010, 15:05   #11121  |  Link
hoborg
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 454
Quote:
Originally Posted by tetsuo55 View Post
ATI: DBP is limited to L4,1 size, and there is a hard limit of 11 ref frames on all os's
Are you sure?
This sample is 5.1 with 3 ref frames and no problem on my ATI 4550, DXVA working fine under WinXP:

Video
Code:
ID                               : 1
Format                           : AVC
Format/Info                      : Advanced Video Codec
Format profile                   : High@L5.1
Format settings, CABAC           : Yes
Format settings, ReFrames        : 3 frames
Muxing mode                      : Container profile=Unknown@5.1
Codec ID                         : V_MPEG4/ISO/AVC
Duration                         : 42s 125ms
Bit rate                         : 6 437 Kbps
Nominal bit rate                 : 6 700 Kbps
Width                            : 1 920 pixels
Height                           : 1 080 pixels
Display aspect ratio             : 16:9
Frame rate                       : 23.976 fps
Resolution                       : 8 bits
Colorimetry                      : 4:2:0
Scan type                        : Progressive
Bits/(Pixel*Frame)               : 0.129
Stream size                      : 32.3 MiB (95%)
Writing library                  : x264 core 60 r901M 58d7d06
Encoding settings                : cabac=1 / ref=3 / deblock=1:0:0 / analyse=0x3:0x133 / me=umh / subme=6 / rdcmp=psy / brdo=1 / mixed_ref=1 / me_range=24 / chroma_me=1 / trellis=1 / 8x8dct=1 / cqm=0 / deadzone=21,11 / chroma_qp_offset=0 / threads=6 / nr=0 / decimate=1 / mbaff=0 / bframes=3 / b_pyramid=1 / b_adapt=1 / b_bias=0 / direct=1 / wpredb=1 / bime=1 / keyint=250 / keyint_min=25 / scenecut=40(pre) / rc=2pass / bitrate=6700 / ratetol=1.0 / rceq='blurCplx^(1-qComp)' / qcomp=1.00 / qpmin=1 / qpmax=51 / qpstep=4 / cplxblur=20.0 / qblur=0.5 / ip_ratio=1.40 / pb_ratio=1.30 / aq=2:1.00
I was thinking there is limit in 5.1 and 5 ref fremes on ATI
__________________
Working machine: Win10x64 + Intel Skull Canyon
My HTPC.

How to start with Bitcoin
hoborg is offline  
Old 4th January 2010, 15:08   #11122  |  Link
alexins
MPC-BE DEV
 
alexins's Avatar
 
Join Date: Mar 2008
Location: Slovenija
Posts: 584
Media Player Classic HomeCinema (x86/x64), svn 1486

Supported languages: BR, BY, CN, CZ, DE, EN, ES, FR, HU, IT, KR, PL, RU, SE, SK, TR, UA

Changes log
__________________
Win10 x64, i7 8700K 5Ghz, ASUS MAXIMUS X HERO, G.Skill (2x8GB) Trident Z F4-3600C16D-16GTZ, RX 5700,TV Philips 43PUS6703/12, Zappiti 4K HDR
Media Player Classic - BE x86/x64. Team of developers.
alexins is offline  
Old 4th January 2010, 15:28   #11123  |  Link
fastplayer
Registered User
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 799
Feature requests

Any chance that the menu bar can be toggled on/off like all the other UI elements?
What would be cool too if that thin border around the video could be removed when having MPC's window maximized.
fastplayer is offline  
Old 4th January 2010, 15:33   #11124  |  Link
clsid
*****
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5,137
Do the "renderer settings" (from EVR CP) apply to the new Sync Renderer? If not, these options should be disabled in the GUI to avoid confusion.
clsid is offline  
Old 4th January 2010, 16:00   #11125  |  Link
ar-jar
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Vreta kloster, Sweden
Posts: 332
Quote:
Originally Posted by clsid View Post
Do the "renderer settings" (from EVR CP) apply to the new Sync Renderer? If not, these options should be disabled in the GUI to avoid confusion.
I've tried to disable everything that doesn't apply both in Options and the Renderer options menu. One option that i have knowingly omitted to disable is "Wait for flushes". It doesn't do anything today in Sync Renderer. It is bundled with the other GPU flush alternatives in the original code. So Resizer, D3D fullscreen, EVR Buffers should apply to Sync Renderer as well (have to check the Reinitialization... option now that you mention it...) I will fix these later. -A
ar-jar is offline  
Old 4th January 2010, 16:19   #11126  |  Link
ar-jar
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Vreta kloster, Sweden
Posts: 332
Quote:
Originally Posted by matthew_eli View Post
I tried to increase sync offset, but the problem still persist...I think that it's something related to resizeing: the tearing, of course is more visible at full screen and if I use bilinear (PS2.0) the problem becomes more evident. I already tried turn on GPU fluhes. This is a sample:

http://uploading.com/files/7c4649d1/sample1.avi/

Thanks
I tried your sample. It works fine (no tearing) on my XP machine with a low end gfx board, bicubic and a sync offset of 17 ms. In some cases this renderer is a bit more prone to tearing than the EVR custom because the latter has more elaborate GPU control code. I will try to add that code to the Sync Renderer too. -A
ar-jar is offline  
Old 4th January 2010, 17:05   #11127  |  Link
73ChargerFan
Registered User
 
73ChargerFan's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 519
Happy New Year!
73ChargerFan is offline  
Old 4th January 2010, 17:26   #11128  |  Link
tetsuo55
MPC-HC Project Manager
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,317
Quote:
Originally Posted by hoborg View Post
Are you sure?
This sample is 5.1 with 3 ref frames and no problem on my ATI 4550, DXVA working fine under WinXP:

Video
I was thinking there is limit in 5.1 and 5 ref fremes on ATI
That sample has an incorrect header, in fact its simply L4.1 (the header is a bad way to check for level compliance)
__________________
MPC-HC, an open source project everyone can improve. Want to help? Test Nightly Builds, submit patches or bugs and chat on IRC
tetsuo55 is offline  
Old 4th January 2010, 17:56   #11129  |  Link
gngn
the hedgehog
 
gngn's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by tetsuo55 View Post
On xp+nvidia there is a hard limit of 11 ref frames, on vista/7 there is no limit (16)
on XP+nvidia with new drivers (i think anything newer than 186.08) the limit is 14 Reframes, for SD as for HD sources: http://forum.doom9.org/showthread.ph...99#post1310899 , http://mpc-hc.svn.sourceforge.net/vi...&revision=1220
__________________
Athlonx2@2,9Ghz,2G DDRAM2@800Mhz,WinXPSP3 x86,GF8600GTS-256M,Nvidiadrivers 295.73
latest MPC-HC (MVS2010 SP1, GCC 4.7.1)
VMR9renderless+VMR9MixerMode+YUVMixing,VSync+AccurateVSync,all GPUflushes on

Last edited by gngn; 4th January 2010 at 17:59.
gngn is offline  
Old 4th January 2010, 19:01   #11130  |  Link
hoborg
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 454
Quote:
Originally Posted by tetsuo55 View Post
That sample has an incorrect header, in fact its simply L4.1 (the header is a bad way to check for level compliance)
Hm, i have more such samples, that is strange...

I bet there was an update ~1 yeas ago in ATI drivers allow play 5.1 up to 5 ref. frames on ATI 4xxx GPUs.

BTW, can you provide "correct" 5.1 sample with 1-4 ref frames to test?
__________________
Working machine: Win10x64 + Intel Skull Canyon
My HTPC.

How to start with Bitcoin

Last edited by hoborg; 4th January 2010 at 19:27.
hoborg is offline  
Old 4th January 2010, 20:28   #11131  |  Link
kikker
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 195
So, I just reinstalled W7 32bit with a fresh install of MPC-HC. Previously, I was running W7 RC. For whatever reason, I no longer need to have MPC's Video Decoder to have DXVA enabled. By unchecking h264 for both DXVA and ffmpeg, I allow Microsoft's built-in h264 decoder to load, as clearly shown in the filter list. Much to my surprise, CPU load remains under 8% on my paultry 2.2 GHz CPU with DXVA running flawlessly. How in the world is this happening? The RC version of W7 certainly didn't operate this way, as the MS decoder would completely choke on 1080p.
kikker is offline  
Old 4th January 2010, 20:47   #11132  |  Link
avivahl
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 215
Quote:
Originally Posted by kikker View Post
So, I just reinstalled W7 32bit with a fresh install of MPC-HC. Previously, I was running W7 RC. For whatever reason, I no longer need to have MPC's Video Decoder to have DXVA enabled. By unchecking h264 for both DXVA and ffmpeg, I allow Microsoft's built-in h264 decoder to load, as clearly shown in the filter list. Much to my surprise, CPU load remains under 8% on my paultry 2.2 GHz CPU with DXVA running flawlessly. How in the world is this happening? The RC version of W7 certainly didn't operate this way, as the MS decoder would completely choke on 1080p.
Microsoft's built-in h264 decoder has DXVA enabled...
avivahl is offline  
Old 4th January 2010, 21:00   #11133  |  Link
kikker
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 195
Quote:
Originally Posted by avivahl View Post
Microsoft's built-in h264 decoder has DXVA enabled...
Well, oddly it never allowed DXVA from within MPC-HC on my previous W7 RC install. I assumed that only WMP could take advantage of DXVA using MS's h264 decoder. It appears now that any DS player can use it.
kikker is offline  
Old 4th January 2010, 21:16   #11134  |  Link
avivahl
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 215
I never used the RC, but maybe they limited the decoder there. On the RTM (final) release it does indeed work w/ any DirectShow based player.
avivahl is offline  
Old 4th January 2010, 22:10   #11135  |  Link
hdboy
Registered User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 130
I have win7 rtm 32 bit and nvidia 7600gt and later 9800gt. 1486 is the first MPC build on xvidvideo.ru that gives me playback on a mix of 1080p mkv and blue ray m2ts without stutter on my TV hooked up as secondary monitor. Previously, I had to set my TV as primary monitor (not convenient at all) or use D3D full screen (which has its own drawbacks). So a big THANK YOU to ar-jar and all the devs
hdboy is offline  
Old 4th January 2010, 22:13   #11136  |  Link
tetsuo55
MPC-HC Project Manager
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 2,317
Quote:
Originally Posted by hoborg View Post
Hm, i have more such samples, that is strange...

I bet there was an update ~1 yeas ago in ATI drivers allow play 5.1 up to 5 ref. frames on ATI 4xxx GPUs.

BTW, can you provide "correct" 5.1 sample with 1-4 ref frames to test?
Like i said you need to completely ignore that line that says "level whatever"

The real levels are technical limits.
Read more about them here: http://en.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC#Levels
__________________
MPC-HC, an open source project everyone can improve. Want to help? Test Nightly Builds, submit patches or bugs and chat on IRC
tetsuo55 is offline  
Old 4th January 2010, 22:40   #11137  |  Link
Tessier
Registered User
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2
Using an Intel GMA500 with W7 (without Aero) most h.264 720p and several 1080p clips play correctly using EVR Custom renderer (Microsoft decoder).
However, some 1080p clips play with low frame rate in full screen - but the are ok in windowed mode and even in D3D fullscreen mode. Is there an explanation for this (bad drivers maybe)? Is it possible (and does it make sense?) to modify the D3D fullscreen mode so it has an effect only if mpc-hc is sent into fullscreen?
Tessier is offline  
Old 4th January 2010, 23:46   #11138  |  Link
mikelebron
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Location: NY
Posts: 104
Not true... at least on my system from Beta 2 the Microsoft Decoder utilized DXVA (low CPU) for H264... VC1 is a different story...

Im now running RTM with the same results..

Im a IGP Nvidia 9400.. it may depend on your video card support

Quote:
Originally Posted by kikker View Post
So, I just reinstalled W7 32bit with a fresh install of MPC-HC. Previously, I was running W7 RC. For whatever reason, I no longer need to have MPC's Video Decoder to have DXVA enabled. By unchecking h264 for both DXVA and ffmpeg, I allow Microsoft's built-in h264 decoder to load, as clearly shown in the filter list. Much to my surprise, CPU load remains under 8% on my paultry 2.2 GHz CPU with DXVA running flawlessly. How in the world is this happening? The RC version of W7 certainly didn't operate this way, as the MS decoder would completely choke on 1080p.
mikelebron is offline  
Old 4th January 2010, 23:55   #11139  |  Link
Nitrius
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 19
After getting some new computer parts; motherboard, cpu, ram, and graphics card, and reinstalled Win7 Ultimate x64, i've had a problem with playing HD .mkv files and subtitles. Getting the message that "atikmdag stopped responding, and the graphic driver restored itself successfully". When this happens, the screen goes black, still hearing the sound though, and when it's finished "restoring" it self, the player get's minimized, though the computer is mainly not responsive, so i have to use the task manager to quit MPC HC.

This only happens when i add subtitles to the videos i watch. And only with .mkv and HD files, or that i know of, haven't tested other file types and subtitles yet.

The computer i had before was:
Asus P5K-E
Intel Q6600 @ 3GHz
ATI 4980 1GB

This worked fine.

After the upgrade:
Asus Rampage II Extreme
Intel i7 920 @ 4GHz
ATI 5870 1GB

This works, but having problems with .mkv hd files and subtitles.

DXVA enabled ofc.
So do DXVA and subtitles have a problem with the newest cards from ATI, or is there something else weird with my new computer?
Nitrius is offline  
Old 5th January 2010, 00:05   #11140  |  Link
Mixer73
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 240
Quote:
Originally Posted by hdboy View Post
I have win7 rtm 32 bit and nvidia 7600gt and later 9800gt. 1486 is the first MPC build on xvidvideo.ru that gives me playback on a mix of 1080p mkv and blue ray m2ts without stutter on my TV hooked up as secondary monitor. Previously, I had to set my TV as primary monitor (not convenient at all) or use D3D full screen (which has its own drawbacks). So a big THANK YOU to ar-jar and all the devs
This is exactly my configuration and I haven't had a chance to test ar-jar's work yet, can you give your configuration please?
Mixer73 is offline  
Closed Thread

Tags
dxva, h264, home cinema, media player classic, mpc-hc

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:50.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.