Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 28th December 2021, 12:16   #4541  |  Link
Atlantis
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 639
Why would anyone want variable framerate?
Atlantis is offline   Reply With Quote
Old 28th December 2021, 13:58   #4542  |  Link
tormento
Acid fr0g
 
tormento's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Italy
Posts: 2,085
Quote:
Originally Posted by Atlantis View Post
Why would anyone want variable framerate?

Simply because some sources are like that, such as CCTV recordings and anime.

The first records at a slow pace, increasing frame rate just when movement is detected.

The second use, in their original form, 29,97 for panning and 23,976 for character action. Sometimes it happens to find them in the original form.

Having a variable framerate output avoids audio desync and keeps video in the original form without having to dedup, telecide, duplicate and so.
__________________
@turment on Telegram
tormento is offline   Reply With Quote
Old 5th January 2022, 13:14   #4543  |  Link
Arkana
Registered User
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 26
Hi. Is this still valid or there;s easier/latest way to encode DV on Staxrip?
https://github.com/staxrip/staxrip/w...Rip-using-x265
Arkana is offline   Reply With Quote
Old 5th January 2022, 14:21   #4544  |  Link
jlw_4049
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 378
Quote:
Originally Posted by Arkana View Post
Hi. Is this still valid or there;s easier/latest way to encode DV on Staxrip?
https://github.com/staxrip/staxrip/w...Rip-using-x265
Yes this is proper

https://github.com/staxrip/staxrip/w...Rip-using-x265

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
jlw_4049 is offline   Reply With Quote
Old 5th January 2022, 16:30   #4545  |  Link
Arkana
Registered User
 
Join Date: Nov 2019
Posts: 26
Quote:
Originally Posted by jlw_4049 View Post
Yes this is proper

https://github.com/staxrip/staxrip/w...Rip-using-x265

Sent from my SM-G986U1 using Tapatalk
thank you
Arkana is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2022, 16:52   #4546  |  Link
chipsteps
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 4
Is there a way to blend a black bar into a video in StaxRip like using Fill Margins in MEGUi? can anyone help me?
chipsteps is offline   Reply With Quote
Old 11th January 2022, 10:58   #4547  |  Link
tormento
Acid fr0g
 
tormento's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Italy
Posts: 2,085
Is there a way to save ALL the settings and not only the encoding ones in templates?

At the moment I have two separate installation directories of StaxRip, one to demux and remux after encoding anime, the other one to plain encode the video without any demux or remux involved.

It would be nice to remember everything per template. Any idea?
__________________
@turment on Telegram
tormento is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2022, 18:24   #4548  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 224
Good evening.
It is the first time I'm using this magnificent tool, i kindly ask where I can find a guide to set StaxRip to perform encoding for UHD files with codec HEVC and profile Main10High@L5.1
Thank you very much
DMD is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2022, 21:00   #4549  |  Link
shodan5000
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 30
How are the maintainers doing? Seems like StaxRip has stalled and died development wise.
shodan5000 is offline   Reply With Quote
Old 15th January 2022, 13:08   #4550  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 224
Good morning.
In the X265 section there is a way to disable Encodind Setting, so that it does not appear in Medianfo?
Thank you very much
DMD is offline   Reply With Quote
Old 16th January 2022, 05:24   #4551  |  Link
TDS
Formally known as .......
 
TDS's Avatar
 
Join Date: Sep 2021
Location: On a need to know basis.
Posts: 171
Quote:
Originally Posted by shodan5000 View Post
How are the maintainers doing? Seems like StaxRip has stalled and died development wise.
It does certainly seem like development has "died"...

"Staxrip" has gone off in another direction, and is developing other app's.

"JKyle" (who was doing a LOT of work), has disappeared, his last post was back in early July '21.

The latest release was back in early October '21. v2.10.0, by "Dendraspis"

Same can be said for RipBot264, there has been a serious lack of updates, or revisions, in what seems like years (but it's probably only about 1)

So sad, too bad
__________________
We all need to get a life, before it's over.

5950X, Asus ROG Strix X570-F, RTX 3050 OC.
3950X, Asus ROG Strix X570-F, RX 480 & GTX 760.
5900X, MSI B550M-A Pro, GTX 980Ti Hybrid.
and many more...

Last edited by TDS; 16th January 2022 at 05:27.
TDS is offline   Reply With Quote
Old 16th January 2022, 11:56   #4552  |  Link
Mister XY
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 79
Quote:
Originally Posted by DMD View Post
Good morning.
In the X265 section there is a way to disable Encodind Setting, so that it does not appear in Medianfo?
Thank you very much
Look under bitstream for "info" and disabled it.
Then you see in the line --no-info and you have no info about your encoding settings.
Mister XY is offline   Reply With Quote
Old 17th January 2022, 13:29   #4553  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 224
Thank you for the information.
I tried to do an encoding test UHD, with Intel Core i5 9600K/GeForce RTX 2070 VG258,
with Preset "Very slow" I get a processing of 0.15 fps, with preset "Medium"> (1.56 fps).
I feel like crying, I don't know if I cry less with Ryxen 9 5900X.

Last edited by DMD; 17th January 2022 at 13:40.
DMD is offline   Reply With Quote
Old 17th January 2022, 15:46   #4554  |  Link
Boulder
Pig on the wing
 
Boulder's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Finland
Posts: 5,401
Very slow offers little benefit in x265. Use either slower or slow.
__________________
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the Moon...
Boulder is offline   Reply With Quote
Old 17th January 2022, 22:35   #4555  |  Link
Atlantis
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 639
I am using qaac and normalize. Where is it passing the gain information here, I don't see it.

Code:
----------------------------- Find Gain 1 -----------------------------

ffmpeg N-103081-gf7958d0883-x64-gcc10.3.0 Patman

"...\StaxRip\Apps\FrameServer\AviSynth\ffmpeg.exe" -i "...\ID1 English {English}.dts" -sn -vn -hide_banner -af volumedetect -f null NUL

[dts @ 000002881e0ca100] Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate
Input #0, dts, from '...\ID1 English {English}.dts':
  Duration: 02:04:21.12, start: 0.000000, bitrate: 768 kb/s
  Stream #0:0: Audio: dts (DTS), 48000 Hz, 5.1(side), fltp, 768 kb/s
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (dts (dca) -> pcm_s16le (native))
Press [q] to stop, [?] for help
Output #0, null, to 'NUL':
  Metadata:
    encoder         : Lavf59.4.101
  Stream #0:0: Audio: pcm_s16le, 48000 Hz, 5.1(side), s16, 4608 kb/s
    Metadata:
      encoder         : Lavc59.3.102 pcm_s16le
video:0kB audio:4196880kB subtitle:0kB other streams:0kB global headers:0kB muxing overhead: unknown
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] n_samples: 2148802560
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] mean_volume: -24.7 dB
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] max_volume: 0.0 dB
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] histogram_0db: 499086
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] histogram_1db: 417998
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] histogram_2db: 508168
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] histogram_3db: 669711
[Parsed_volumedetect_0 @ 000002881f8d8b00] histogram_4db: 900526

------------------------ Convert DTS to FLAC 1 ------------------------

ffmpeg N-103081-gf7958d0883-x64-gcc10.3.0 Patman

"...\StaxRip\Apps\FrameServer\AviSynth\ffmpeg.exe" -i "...\ID1 English {English}.dts" -y -hide_banner -ac 2 "...\ID1 English {English}_3628178175.flac"

[dts @ 000002455451a140] Estimating duration from bitrate, this may be inaccurate
Input #0, dts, from '...\ID1 English {English}.dts':
  Duration: 02:04:21.12, start: 0.000000, bitrate: 768 kb/s
  Stream #0:0: Audio: dts (DTS), 48000 Hz, 5.1(side), fltp, 768 kb/s
Stream mapping:
  Stream #0:0 -> #0:0 (dts (dca) -> flac (native))
Press [q] to stop, [?] for help
[flac @ 000002455614b580] encoding as 24 bits-per-sample
Output #0, flac, to '...\ID1 English {English}_3628178175.flac':
  Metadata:
    encoder         : Lavf59.4.101
  Stream #0:0: Audio: flac, 48000 Hz, stereo, s32 (24 bit), 128 kb/s
    Metadata:
      encoder         : Lavc59.3.102 flac
video:0kB audio:1150542kB subtitle:0kB other streams:0kB global headers:0kB muxing overhead: 0.000703%

-------------------------- Audio Encoding 1 --------------------------

qaac 2.72 Patman

"...\StaxRip\Apps\Audio\qaac\qaac64.exe" --tvbr 50 "...\ID1 English {English}_3628178175.flac" -o "...\ID1 English {English}_3628178175.m4a"

qaac 2.72, CoreAudioToolbox 7.10.9.0
ID1 French {French}_3628178175.m4a
AAC-LC Encoder, TVBR q54, Quality 96
358133760/358133760 samples processed in 1:43.563
Overall bitrate: 98.5194kbps
I see it finds it in Find Gain but when does it pass it to the encoding or even flac?
Atlantis is offline   Reply With Quote
Old 19th January 2022, 06:44   #4556  |  Link
coolgit
Registered User
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 133
Boxes and more boxes

I have installed fillborders and AWB_Kelvin using ShiftCCT (Correlated Colour Temperature) function in AVS filters - profiles. Both are working.

Now for the tricky part.

Using vdub2 avisynth i have a set of trim commands

Trim(0,18416)
Trim(18417,20223).ShiftCCT(7700)
Trim(20224,81096)
Trim(81097,81223).ShiftCCT(7700).Levels(0, 1.1, 255, 0, 255)
Trim(81224,81311)
Trim(81312,86070).ShiftCCT(7700).Levels(0, 1.1, 255, 0, 255)
Trim(86071,131324)
Trim(131325,136269).Levels(0, 1.1, 255, 0, 255).Tweak(bright=0,cont=1.1)
Trim(136270,151079)
Trim(151080,156603).Levels(0, 1.05, 255, 0, 255).Tweak(bright=0,cont=1.1)
Trim(156604,159596)
Trim(159597,168204).ShiftCCT(8700).Levels(0, 1.05, 255, 0, 255).Tweak(bright=0,cont=1.1)
Trim(168205,175366)
Trim(175367,184808).ShiftCCT(7700)
Trim(184809,192795)

When i tried to do it in staxrip in one of the avs filters box, it crashed with stack overflow error blah blah.

OverflowException (v2.8.0)

Arithmetic operation resulted in an overflow.

System.OverflowException: Arithmetic operation resulted in an overflow.
at StaxRip.PreviewForm.GetDrawPos(Int32 frame) in D:\Code\Github\staxrip\staxrip\Source\Forms\PreviewForm.vb:line 402
at StaxRip.PreviewForm.pnTrack_Paint(Object sender, PaintEventArgs e) in D:\Code\Github\staxrip\staxrip\Source\Forms\PreviewForm.vb:line 484
at System.Windows.Forms.Control.OnPaint(PaintEventArgs e)
at System.Windows.Forms.Control.PaintWithErrorHandling(PaintEventArgs e, Int16 layer)
at System.Windows.Forms.Control.WmPaint(Message& m)
at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)

It seems i can't use Trim(18417,20223).ShiftCCT(7700) or
Trim(18417,20223)
ShiftCCT(7700)
in one box but
Trim(18417,20223)
another box
ShiftCCT(7700) works.

Is there a way of doing the same or similar to vdub2?
I don't thinks it is practical to do 28 boxes plus other boxes.

Last edited by coolgit; 19th January 2022 at 07:15.
coolgit is offline   Reply With Quote
Old 21st January 2022, 08:13   #4557  |  Link
VincAlastor
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: Berlin
Posts: 173
STV-AV1 Config change

Hello, since SVT-AV1 v0.8.7-363 build the following warning appears:

"[SVT-Warning]: --keyint is now intra-period + 1!"

I would like to ask you to test the StaxRip SVT-AV1 encoder Options cmd and GUI settings for upcoming releases.

Thank you

edit: SVT-AV1 0.9 stable was released. Please find all changes for staxrip on gitlab:

https://gitlab.com/AOMediaCodec/SVT-AV1/-/releases

Last edited by VincAlastor; 26th January 2022 at 11:00.
VincAlastor is offline   Reply With Quote
Old 24th January 2022, 11:55   #4558  |  Link
DMD
Registered User
 
DMD's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Italy
Posts: 224
Today I noticed that I am updating the x265 encoder x265-3.5+21+12-cb341a7ef-[Mod-by-Patman] is this the correct version for StaxRip?
Thank you


Last edited by DMD; 24th January 2022 at 18:06.
DMD is offline   Reply With Quote
Old 25th January 2022, 04:15   #4559  |  Link
lazyjss
Registered User
 
Join Date: Dec 2020
Posts: 13
vfr instead of cfr output file

Using staxrip x265 to encode some bluray remuxs, after a 2 day long encode, mediainfo shows resulting file as variable frane rate 23.976 instead of constant.
Could anyone tell me how to set a constant frane rate please?
lazyjss is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2022, 01:18   #4560  |  Link
Zcehtro
Registered User
 
Join Date: Jan 2022
Posts: 2
Hi. I've been a long time lurker.

Created an account to ask about the development of StaxRip.
I've noticed that development kind of died, and the project coders are ASAP as far as anybody knows.
I've check here, discord and reddit, and haven't been able to find what has happened.

I'd like to ask seasoned StaxRip users, would the outdated-"ness" of this program eventually render it obsolete? If so, would Handbrake be a viable alternative?
Or would it remain in time?
Zcehtro is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 14:30.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.