Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 3rd January 2007, 09:29   #41  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
Quote:
Originally Posted by Weltall View Post
I was using RA Alpha 2 since now cause I don't like nero digital, since I saw its inferiority.
hey, you have seen its "inferiority" in a crystal ball ?

Come on, don't speak about something without proofs...
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 3rd January 2007, 11:50   #42  |  Link
Weltall
Registered User
 
Weltall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 73
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise13 View Post
hey, you have seen its "inferiority" in a crystal ball ?

Come on, don't speak about something without proofs...
Oh... sorry, I didn't want to generalize, I was just saying what is true for me, not for everyone. Sorry if you got me wrong. Personally, I'd exchanged aacplus for nero, because of vbr in PS, so I tought it's better. So, in some of my music conversions, I've noticed something. You were talking about proofs. Well, I have one.

Here http://www.mytempdir.com/1146896 or
here http://www.sendspace.com/file/sdl4t1
there's some conversions of an original mp3 at 192kbps Stereo.

Nero Digital (nd): ABR32kbps, VBR16,32,45kbps
aacplus (ap): CBR16,24,32,40kbps.

First, compare low bitrates. Sound in nd at 16kbps is awful, I could clearly perceive higher quality in ap, see what you think. Even ap 24kbps sound looks better than nd's VBR32kbps. At ~45kbps, nd didn't get ap32kbps sound quality (I could say ap24kbps is better). What you think?

I know I couldn't think something like that just for one test only, but I prefer don't risk.
__________________
"After all, Love remains, burned into our memories. We all search for love. But some of us, after we found it, wish we hadn't."
Weltall is offline   Reply With Quote
Old 3rd January 2007, 13:45   #43  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
You mean that you've transcoded a mp3 file to aac and compared them, right ?

Please, use a lossless source first. Then, we can discuss about that.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 3rd January 2007, 14:49   #44  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
@Weltall

1: I'm using enhaacplusenc, the reference encoder, coz it works under windows and linux. Regarding quality, it's pretty good! About the updates, I do it myself and release new versions of the GUI installer.

2: mencoder has libx264 built in, so no x264.exe needed. Also, mencoder doesn't use ffdshow, but has a similar processing power:

http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/...IDEO%20FILTERS

If you find interresting filters you'd like in BENCOS tell me, and we may add them

@Kurtnoise13

Gonna update the GUI for HE+PS and HE, and maby later LC too. Thanks!
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 6th January 2007, 18:57   #45  |  Link
Weltall
Registered User
 
Weltall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 73
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise13 View Post
You mean that you've transcoded a mp3 file to aac and compared them, right ?

Please, use a lossless source first. Then, we can discuss about that.
It's here http://www.mytempdir.com/1156884 or http://up-file.com/download/ca976936...-test.rar.html
Results are almost same as before (even more noticeable for me, I'd say). Btw, I really don't know why this, since I always use the codecs to encode previously encoded sound (mp3 in my animes and tvshows/movies). Well, wherever.

Quote:
Originally Posted by Sirber View Post
@Weltall

1: I'm using enhaacplusenc, the reference encoder, coz it works under windows and linux. Regarding quality, it's pretty good! About the updates, I do it myself and release new versions of the GUI installer.

2: mencoder has libx264 built in, so no x264.exe needed. Also, mencoder doesn't use ffdshow, but has a similar processing power:

http://www.mplayerhq.hu/DOCS/man/en/...IDEO%20FILTERS

If you find interresting filters you'd like in BENCOS tell me, and we may add them

@Kurtnoise13

Gonna update the GUI for HE+PS and HE, and maby later LC too. Thanks!
I didn't know about that reference encoder. Will you add Kurtnoise's tweaked version of it?

I understood about libx264, but, which x264 version it's using? I mean, it's x264, so there is a way to know that? when mencoder updates, it updates that libx264 along? Just to know.

The only filter I would really enjoy is one that works like level filter in ffdshow, with the following levels:

Corrects gray tone of badly ripped/encoded inputs (almost like tv-->pc avisynth filter), also Didee's YlevelsS don't affect dark areas too much as "original mode" (don't make them more darker). That would be very useful to me, cause I'm dealing with files like this everytime.

Btw, I've encoded a tvshow episode and sound gets very unsynchronized. I suppose cause it's 48khz and encoder waits 44khz, but I'm not so sure. Some animes I've encoded are very nice! What do you think?

One more thing, that profiles are just like megui's? I can use "movies" profile for tvshows and I will have same quality results?? It'd make my life so easy, that wouldn't have fun lol.

Thank you very much for your support Sirber!
__________________
"After all, Love remains, burned into our memories. We all search for love. But some of us, after we found it, wish we hadn't."

Last edited by Weltall; 9th January 2007 at 06:52.
Weltall is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 03:22   #46  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
Profiles are different from the one you find in megui but x264 settings are set by both Quality and Source options.
Source option will affect the deblocking settings and the number of B and Reference frames while the Quality option will affect the ME algorithm, partitions and subpixel refinement.
For what concerns the desync is something we're still working on... but there's no easy way out...
Sharktooth is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 03:27   #47  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
Quote:
Originally Posted by Sharktooth View Post
For what concerns the desync is something we're still working on... but there's no easy way out...
That makes old Sirber cry
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 03:29   #48  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
There's no EASY way out...
Sharktooth is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 03:30   #49  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
Quote:
Originally Posted by Sharktooth View Post
There's no EASY way out...
Sirber cries.
__________________
Detritus Software

Last edited by Sirber; 7th January 2007 at 04:00. Reason: corrected spelling
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 05:14   #50  |  Link
Weltall
Registered User
 
Weltall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 73
Thanks!

What about that filter, Sirber? Is there something like it on mencoder that could be added in BENCOS?
__________________
"After all, Love remains, burned into our memories. We all search for love. But some of us, after we found it, wish we hadn't."
Weltall is offline   Reply With Quote
Old 7th January 2007, 15:28   #51  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
I'm not sure I can do that with presets

We would have to make a level editor, but it might be more complex than BENCOS itself. We'll see after we fix the random delays.
__________________
Detritus Software

Last edited by Sirber; 7th January 2007 at 15:31.
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 03:22   #52  |  Link
Weltall
Registered User
 
Weltall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 73
Don't need to be completely like that, just a filter that corrects gray tone of badly ripped files is more than fine, something like avisynth tv->pc. I think mencoder have that.

Btw, I've tried that 3GPP encoder with another gui that has it, same thing, desync was present. But when I used it with ct aac+ or nerodigital that was gone! With nero digital, delay was 160ms, with newer ct aac+ was 16ms (saw in foobar2000).
__________________
"After all, Love remains, burned into our memories. We all search for love. But some of us, after we found it, wish we hadn't."
Weltall is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 03:33   #53  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
the delay is not caused by the encoder (in our problem), but by mencoder on video stream.
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 06:32   #54  |  Link
Weltall
Registered User
 
Weltall's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 73
I've compared conversions with mp3 demuxed file (my foobar doesn't play avi files). 3GPP encoded file had aprox 3 minutes more than the orignal mp3 (what I called desync). It seems sound is played more slowly o.O. So it's different of BENCOS' matter? Ok then, I thought the problem could be that.

What about that?
Quote:
Don't need to be completely like that, just a filter that corrects gray tone of badly ripped files is more than fine, something like avisynth tv->pc. I think mencoder have that.
__________________
"After all, Love remains, burned into our memories. We all search for love. But some of us, after we found it, wish we hadn't."
Weltall is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 08:37   #55  |  Link
DarkZell666
aka XaS
 
DarkZell666's Avatar
 
Join Date: Jun 2005
Location: France
Posts: 1,122
for levels correcting, mencoder provides "-vf pp=al:f" (al=autolevels, f=full range), but it doesn't always work (if any single pixel is above the tv max value, the stretching doesn't occur at all, it seems).
__________________

Q9300 OC @ 3.2ghz / Asus P5E3 / 4GB PC10600 / Geforce 8600 GTS
DarkZell666 is offline   Reply With Quote
Old 9th January 2007, 12:09   #56  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
gonna add a checkbox!
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2007, 15:59   #57  |  Link
Eretria-chan
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,053
So, what is the "hidden" function in this one, Sirber? The one that is something never seen before!
I just checked out the program and noticed the following...

- No drag & drop (I assume it's on your todo list?)
- No add folders (I assume it's on your todo list?)
- Add files dialog title isn't english.
- A lot of jibberish that is gotten from Mencoder is displayed in the status. Wouldn't is actually be better if you extracted progress, speed and time left instead?
- Currently testing a source that failed in RA. Just to see how it goes...

Again with the quality... what's the difference between them? Is it worth slower speed for a higher Quality profile or is it just better to up the bitrate?

Still doesn't seem to like the audio. Rest of the log was deleted (or isn't showing when pressing the log button):

C:\x86 Apps\Bencos\enhAacPlusEnc.exe "audio.wav" "C:\DOCUME~1\Shizuka\LOKALA~1\Temp/bencos/audio.mp4" --cbr 32000


*************************************************************
* Enhanced aacPlus 3GPP Floating Point Reference Encoder
*
* Source timestamp Wed Jan 3 10:01:12 2007
* Build Jan 3 2007, 10:01:18
*************************************************************

No valid SBR configuration found

Last edited by Eretria-chan; 12th January 2007 at 16:19.
Eretria-chan is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2007, 16:24   #58  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
So, what is the "hidden" function in this one, Sirber? The one that is something never seen before!
Works on linux?

Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
- No drag & drop (I assume it's on your todo list?)
Haven't find a working way with FreePascal yet.

Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
- No add folders (I assume it's on your todo list?)
Not on my todo, but could be added.
Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
- Add files dialog title isn't english.
In French?
Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
- A lot of jibberish that is gotten from Mencoder is displayed in the status. Wouldn't is actually be better if you extracted progress, speed and time left instead?
Way more infos in mencoder output than fancy progressbar

Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
Again with the quality... what's the difference between them? Is it worth slower speed for a higher Quality profile or is it just better to up the bitrate?
Should be similar

Quote:
Originally Posted by Eretria-chan View Post
Still doesn't seem to like the audio. Rest of the log was deleted (or isn't showing when pressing the log button):

C:\x86 Apps\Bencos\enhAacPlusEnc.exe "audio.wav" "C:\DOCUME~1\Shizuka\LOKALA~1\Temp/bencos/audio.mp4" --cbr 32000


*************************************************************
* Enhanced aacPlus 3GPP Floating Point Reference Encoder
*
* Source timestamp Wed Jan 3 10:01:12 2007
* Build Jan 3 2007, 10:01:18
*************************************************************

No valid SBR configuration found
[/quote]Old release maybe?
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2007, 17:05   #59  |  Link
Eretria-chan
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 1,053
Quote:
Originally Posted by Sirber View Post
Works on linux?
That's all?

Quote:
In French?
Yes, I believe so.

Quote:
Way more infos in mencoder output than fancy progressbar
But hard to interpet. I couldn't find a way to tell progress in the extracting audio part.

Quote:
Should be similar
Ummm, you mean the profiles Low vs Normal vs High, or something like Low @ 300, Normal @ 280 and High @ 260?

Quote:
Old release maybe?
Well, it's the latest release on your site!
I guess it just loathes that audio that is in that source. Remember, RA hates it too

Btw, I still believe audio should be done before video in case audio fails. Then it takes less time if the encoding fails.
Eretria-chan is offline   Reply With Quote
Old 12th January 2007, 17:08   #60  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
I'm using mencoder logs to see of audio or not, while encoding the video part. It's very hard to have a working encoding chain that works on linu and windows, still we have many problems to get fixed, like the crap delay from AVI.
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aac, bencos, gui, webm, x264

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.