Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 6th October 2014, 19:42   #1  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Audio not syncing properly with video

I downloaded a movie that I had purchased but while watching it I noticed that the audio is way out of sync in relation to the video.

The video plays then after 3 or 4 seconds the corresponding audio is played.

So I installed ReClock and did the below settings but that didn't change a thing

please help me I'm a n00bie

__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro

Last edited by Snappy Phoenix; 7th October 2014 at 18:36.
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2014, 18:16   #2  |  Link
videoh
Useful n00b
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 1,247
Quote:
Originally Posted by berryracer View Post
I downloaded a movie
That's a rule 6 violation.
videoh is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2014, 18:36   #3  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Why is that? I bought it
__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2014, 18:52   #4  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,742
Quote:
Originally Posted by berryracer View Post
Why is that? I bought it
than you should ask them why this is the case.

audio sync issue are usually a problem with the file. reclock is not made to fix audio sync issue.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2014, 19:31   #5  |  Link
Ceremony
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 91
if it desyncs with all players, its the file. if the audio is async constantly by a fixed number, you can fix it by remuxing it (e.g. mkvtoolnix). if its sync offset differs throughout, theres pretty much no hope to fix it.

so try vlc and see if that plays it fine. if it does, your filter chain might have some kind of misconfiguration.

P.S. increase sound pre-buffer to ~200ms or more to fix any drops in audio. not the desync culprit though!
Ceremony is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2014, 19:45   #6  |  Link
videoh
Useful n00b
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 1,247
Quote:
Originally Posted by berryracer View Post
Why is that? I bought it
Your original post did not state that you purchased it. You edited your post after I pointed out the violation.
videoh is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 10:47   #7  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
than you should ask them why this is the case.

audio sync issue are usually a problem with the file. reclock is not made to fix audio sync issue.
Ah ok, it's an old movie maybe that's why

yes the problem is with all players

I thought Re-Clock was to ensure synsc between Audio / Video is correct, so what is it for in that case?
__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 10:48   #8  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Quote:
Originally Posted by videoh View Post
Your original post did not state that you purchased it. You edited your post after I pointed out the violation.
Yeah I did edit it to make it obvious so that jerks like you who offer no help but just want to pin point such stuff and post as if they were a moderator would get the point.
__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 11:41   #9  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,742
Quote:
Originally Posted by berryracer View Post
Ah ok, it's an old movie maybe that's why

yes the problem is with all players

I thought Re-Clock was to ensure synsc between Audio / Video is correct, so what is it for in that case?
reclock resamples audio to sync it to the video just a another way to avoid frame drop syncs. every modern video renderer drops or repeat a frame to sync if needed. but in the end the sync is stable and no extra program is needed for sync operations.

and calm down i didn't answered this thread too because "downloaded file".
if it sounds fishy i don't help.
no need to react like this.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 14:27   #10  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
reclock resamples audio to sync it to the video just a another way to avoid frame drop syncs. every modern video renderer drops or repeat a frame to sync if needed. but in the end the sync is stable and no extra program is needed for sync operations.

and calm down i didn't answered this thread too because "downloaded file".
if it sounds fishy i don't help.
no need to react like this.
My AMD Radeon R9 M290X has an option "Smooth Playback" which ensures no dropped frames, I don't now how effective is that but I never felt that ReClock did anything extra when I use SVP
__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 14:42   #11  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,742
Quote:
Originally Posted by berryracer View Post
My AMD Radeon R9 M290X has an option "Smooth Playback" which ensures no dropped frames, I don't now how effective is that but I never felt that ReClock did anything extra when I use SVP
just use madVR press control + j and look at the stats to get a better understanding.

just some extra numbers.

99.9 of all movie BD are 23p that's 24000/1001 and SVP would create 59p out of it (60000/1001)

usually only TVs can do 23p,59p and stuff like this.

so that means with a normal Monitor you get a repeated frame sooner or later even SVP can't change this.

the next problem is that a monitor at 60 hz is not running at 60 hz it is running at something close same for the audio clock.
so video/audio runs out of sync. of cause same for TVs.

you may not notice it but this is how things work.
an example screen:
http://abload.de/img/clock06zil.png
huhn is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 15:30   #12  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
just use madVR press control + j and look at the stats to get a better understanding.

just some extra numbers.

99.9 of all movie BD are 23p that's 24000/1001 and SVP would create 59p out of it (60000/1001)

usually only TVs can do 23p,59p and stuff like this.

so that means with a normal Monitor you get a repeated frame sooner or later even SVP can't change this.

the next problem is that a monitor at 60 hz is not running at 60 hz it is running at something close same for the audio clock.
so video/audio runs out of sync. of cause same for TVs.

you may not notice it but this is how things work.
an example screen:
http://abload.de/img/clock06zil.png
Thanks a lot bro

This is my madVR info as you suggested, I don't know what to make of it though:



so if I do reinstall Re-Clock, are settings ok or shall I change something?

__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro

Last edited by Snappy Phoenix; 8th October 2014 at 15:34.
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2014, 15:42   #13  |  Link
nussman
Registered User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 238
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
the next problem is that a monitor at 60 hz is not running at 60 hz it is running at something close same for the audio clock.
so video/audio runs out of sync. of cause same for TVs.
A/V Sync issue because TV/Monitor is not running @60hz?
Never heard or noticed anything like that.
nussman is offline   Reply With Quote
Old 9th October 2014, 00:27   #14  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,742
Quote:
Originally Posted by nussman View Post
A/V Sync issue because TV/Monitor is not running @60hz?
Never heard or noticed anything like that.
you don't get into issue because the video renderer is dropping a frame or repeating a frame to fix that. the point is you can see that easily see the repeated or dropped frame.

look at the screen from berryracer this gpu runs his monitor with 59.99294 hz not 60 hz.

my screens show 120.00388 hz not 120 hz

@berryracer

I don't use reclock and I don't know if it works fine with SVP.
I just wanted you to say what it does and for what it exists.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 9th October 2014, 01:05   #15  |  Link
foxyshadis
ангел смерти
 
foxyshadis's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Lost
Posts: 9,537
Are you playing with MPC? In the Audio options, it has an Audio Time Shift (ms) options. If it's a constant offset through the whole movie, you can use that, or just remux it properly. It'll probably take a few tries to get it right, so find the numbers with the player. If it's not constant, you'll have to resample and re-encode the audio.

Make sure you're using LAV filters or something equally up-to-date, some crappy source filters won't offset the audio even if the stream signals an offset.
__________________
There are four boxes to be used in defense of liberty: soap, ballot, jury, and ammo. Please use in that order.
foxyshadis is offline   Reply With Quote
Old 9th October 2014, 11:23   #16  |  Link
Snappy Phoenix
System Tweaker
 
Snappy Phoenix's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Dubai, U.A.E.
Posts: 83
Quote:
Originally Posted by foxyshadis View Post
Are you playing with MPC? In the Audio options, it has an Audio Time Shift (ms) options. If it's a constant offset through the whole movie, you can use that, or just remux it properly. It'll probably take a few tries to get it right, so find the numbers with the player. If it's not constant, you'll have to resample and re-encode the audio.

Make sure you're using LAV filters or something equally up-to-date, some crappy source filters won't offset the audio even if the stream signals an offset.
no it was just that movie so I'm gonna forget it

thanks for all your help guys
__________________
Origin PC Millennium ASUS X-99 Deluxe Motherboard | Intel Core i7 5930K @ 4.4GHz | Corsair Vengeance LPX 64GB 2400MHz RAM | 2x EVGA GeForce GTX 980 Ti | Intel 750 1.2TB PCIe SSD | Windows 10 Pro
Snappy Phoenix is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.