Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 5th March 2024, 11:20   #381  |  Link
oniiz86
Registered User
 
Join Date: Oct 2019
Posts: 58
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Of course, it is the user choice preserve more or less quality.
I can't recommend more quality than CRF18, I use it only for high source quality. But most the time I use CRF20, for me it is enough for many movies.


Of course, for what you need save encode time?
I recommend use the default ("medium") with the recommended parameters values of the developpers, unless you know what are doing.

For instance use ref=1 / subme=2 / trellis=0 ... is fast of course, but defaults ref=3 / subme=7 / trellis=1 ... obtain a better quality/size with only a few more encode time.

I see you use "tune film" also (psy_rd=1.00:0.15) it is ok for high quality (CRF18) but not for low quality (CRF23)
I have been using the recommended default of Clever FFmpeg-GUI, the default happens to be "veryfast" not "medium" at least for me with the latest beta v3.2.4.02, so is it very much ill-advised to be using "veryfast" as the encoder preset?

Is the "tune" setting of "film" which is the default, no good if a higher CRF greater than 18 is utilised?
oniiz86 is offline   Reply With Quote
Old 5th March 2024, 14:32   #382  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 6,980
The preset default for x264 developpers is "medium", and tune "film" make more dificult (need more bitrate) encode the image that is not recommended with high CRF.

But all is user selection, I put my opinion and justify the different encode size.
If you are satisfied with the quality and encode time of the 421 MB video file all is ok.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 9th March 2024, 11:25   #383  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.4.03), online now.

Added:
Encoded subtitles added to processed elements.
Encode text subtitles (srt, ass, ssa, mov_text, webvtt) to ttml.
Dvvideo muxing to asf, mkv, mov, wmv.

Fixed:
Extract mov_text as srt (thanks to wiseant for the hint).
Avoid encoded ttml subtitles to be added to the mux grid (because they can't be muxed).
Missing buttons in cut grid.
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 10th March 2024, 17:45   #384  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.4.04), online now.

Added:
The additional audio volume is displayed (after volume detection or after manual input/change).

Fixed:
No video stream recognition with mjpeg codec (thx to Lexi).
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 10th March 2024, 22:42   #385  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.4.05), online now.

Added:
Function to remember last used audio- and videocodec and mux container.

Fixed:
Cutting function does not work with certain video codecs (thx to Lexi).
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 11th March 2024, 18:34   #386  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.4.06), online now.

Added:
Remember last settings for x264 and hevc and audio encoding.

Fixed:
Massive bug in HDR10 handling (thx to Ndidi).
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 05:43   #387  |  Link
Lathe
Registered User
 
Lathe's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,114
WOW! I just used this program for the first time to convert from UHD/HDR to Blu-ray SDR. I've been using Handbrake just with the colorspace set at BT709. So, for the hell of it I just did an encode with both to see what the difference is. I used the setting suggested in doing this conversion:

However, if HDR10 is detected, select the x264 encoder, CRF 23, resize to 1920x1040, various, HDR/HLG checkbox, HDR10 to SDR, mobius, Bit depth 8, then to batch.

I did about a 1 Gig snippet using both. And WOW again! The Handbrake was so much darker and the one encoded using this program was WAY brighter and more vibrant. I'm so glad I stumbled onto this program because at least at this first glance, it sure seems a HELL of a lot better looking than what Handbrake generates. I don't know what you are doing with the picture and the colours, but does it ever look better. Thanks MUCHO!

I just have to figure out how to get it to include the audio. I know this is my first time in using it, but is SEEMED like once I had the video parameters set as mentioned above and then I went to the main screen it appeared like all the video settings reverted to what they were before. So, I need to figure out how to have the program also mux in the audio. But, for now, as long as the frame rate and duration are the same, I can mux in the audio from the original file.
Lathe is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 09:30   #388  |  Link
kalehrl
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 335
Where does this tool store its settings?
I changed the location of the Vdub2 and now the tool reports an error.
I don't see where I can change the Vdub2 location in the settings.
kalehrl is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 15:36   #389  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by kalehrl View Post
Where does this tool store its settings?
I changed the location of the Vdub2 and now the tool reports an error.
I don't see where I can change the Vdub2 location in the settings.
C:\Users\xxx\AppData\Local\clever_FFmpeg_GUI (where xxx=your user name on windows).
Delete the whole folder (it will be recreated automatically) and restart the app.
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 15:40   #390  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Quote:
Originally Posted by Lathe View Post
I just have to figure out how to get it to include the audio.
After video encoding has finished, click multiplex and there are all the streams you need. Select what you want, set the container and click multiplex.
Done.
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 15:42   #391  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
----------------------------------------------------------------------------------
March 19 2024 release version 3.2.5.
----------------------------------------------------------------------------------
Added:
Audio 8 channels enhanced downmix to stereo.
Security settings for Windows.
Encoded subtitles added to processed elements.
Encode text subtitles (srt, ass, ssa, mov_text, webvtt) to ttml.
Dvvideo muxing to asf, mkv, mov, wmv.
The additional audio volume is displayed (after volume detection or after manual input/change).
Function to remember last used audio- and videocodec and mux container.
Remember last settings for x264 and hevc and audio encoding.
Custom settings for any channel in audio channel remapping.
Stereo to 5.1 audio upmix.
Video encoding: you can now use any avaiable pixel format for the selected codec.
ffvhuff and huffyuv video encoding.
New audio and video codecs in mux grid.
Check for unusual video offset in cut section.

Fixed:
Bug in 8 channels to 6 channels downmix to DTS (thanks to fan for the hint).
Extract mov_text as srt (thanks to wiseant for the hint).
Avoid encoded ttml subtitles to be added to the mux grid (because they can't be muxed).
Missing buttons in cut grid.
No video stream recognition with mjpeg codec (thx to Lexi).
Cutting function does not work with certain video codecs (thx to Lexi).
Massive bug in HDR10 handling (thx to Ndidi).
Bug in pcm encoding.
Bug in video filterchain.

Improved:
Audio filter handling.
Audio channels reduction handling.
Audio channels remap handling.
HDR10/HLG handling, also with LUT's.
Audio filter handling.
Audio split to single channels pcm files.

Changed:
Picture as coverart in video handling.
----------------------------------------------------------------------------------
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 19th March 2024, 23:01   #392  |  Link
Lathe
Registered User
 
Lathe's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 1,114
Quote:
Originally Posted by ProWo View Post
After video encoding has finished, click multiplex and there are all the streams you need. Select what you want, set the container and click multiplex.
Done.
Heh, actually I did finally see that, thanks! Awesome picture quality!
Lathe is offline   Reply With Quote
Old 9th April 2024, 14:01   #393  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.5.01), online now.

Added: (Hidden batch function): multiple audio files can be added now (thx to ingsoc for the hint).

Fixed: Buttons bug with pcm in m4a (thx to ingsoc for the hint).

Improved: Cut help.

Changed: Small changes on cut screen, cut code.
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 12th April 2024, 21:37   #394  |  Link
Hellboy.
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 42
Can you add .w64 to "Encoder" selection in Audio Encoding?
When i use pcm to convert DTS-HD to pcm and change the container to none the audio is cut to 01:20:00 from 01:51:00.

Maybe the file is to big for .waw and need .w64.
Attached Images
 
Hellboy. is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2024, 08:50   #395  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 6,980
Or with rf64 wav header. With ffmpeg you can use:

... -acodec pcm_s24le -rf64 auto X.wav

And output standard wav file if < 4GB or with rf64 header if >4GB

EDIT: And rf64 is supported also for qaac, fdkaac and flac (w64 only for flac)
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder.

Last edited by tebasuna51; 13th April 2024 at 14:05. Reason: add info
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2024, 15:39   #396  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
@tebasuna51
thx for this info.

@Hellboy.
I'll customize the command line according to tebasuna51's info.
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2024, 21:48   #397  |  Link
Hellboy.
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 42
Thanks ProWo. But if you can add .w64 too. More options is always better.

Edit: I saw that it has truehd option and I tried to convert dts-hd to truehd and I get an error. I don't need the trueHD, just to see if it works.

Last edited by Hellboy.; 13th April 2024 at 22:07.
Hellboy. is offline   Reply With Quote
Old 14th April 2024, 17:34   #398  |  Link
ProWo
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 314
Newest beta (v3.2.5.02), online now.

Added: Warning with pcm_bluray encoding with 8ch (not working).

Fixed: Bug in pcm encoding to wav (file >4GB), bug in trueHD encoding (thx to Hellboy. for both hints, thx to tebasuna51 for the pcm switch).
ProWo is offline   Reply With Quote
Old 15th April 2024, 02:30   #399  |  Link
Hellboy.
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 42
Tried the beta and worked. Thanks.
Hellboy. is offline   Reply With Quote
Old 15th April 2024, 15:11   #400  |  Link
Hellboy.
Registered User
 
Join Date: Mar 2020
Posts: 42
I use .w64 because it works with tsMuxeR and .wav don't.
Hellboy. is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.