Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 2nd December 2023, 06:10   #64461  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7,859
Quote:
Originally Posted by Amuat View Post
Thank you all for the info. For some reason I thought that MPC-HC full screen mode should be used in tandem with madVR FSE, but I realize now that it's actually only the former that I require for my needs. So the MPC-HC full screen option (Use autochange fullscreen monitor mode) is not trying to be "exclusive", and I do not need to disable optimizations with only that on?


"...i will still get presentation glitches if..."

Do you mean to say that zero presentation glitches (let's say, for a 2 h movie) is actually a realistic target that you should strive for, or am I drawing a false conclusion?
you shouldn't get continues presentation glitches with default settings.

Quote:
Originally Posted by NDUS View Post
I'm sure it's not a priority, but just thought I'd say for information's purposes that MadVR has a bug on ultra-high-framerate monitors.
It worked well on my ol' 240hz display except for the occasional hang when I would drag it to a different refresh rate display. But MadVR doesn't like the new 540hz panel.

On 540hz, playing a video:
first 1sec of playback: normal playback
2sec-6sec: stuttering playback, MadVR statistics show "display" Hz incorrectly fluctuating from 100~180Hz
7sec-infinity: normal playback

Latest Win11 update, RTX 4090, latest MadVR beta (but also happens on the stable release), happens on any given LAV decoder setting
Happens on MPC-HC or MPC-BE with MadVR enabled
Doesn't happen with MPC video renderer enabled
Also happens when all monitors besides the 540hz one are off, so it's not a mixed refresh rate problem
just VVR running at the start.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2023, 11:01   #64462  |  Link
Martin51
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Posts: 5
Hello, I cannot get HDR passthrough to work with madVR. My laptop is connected to a LG HDR capable monitor via thunderbolt. Enabling HDR in windows just works fine, I see the HDR logo pop up on the monitor. I turned it off cause it's not needed for madVR.
In madVR settings I selected 'passthrough HDR to display' but playing a video just shows washed out colors, also in full screen. The GPUs of my laptop are Intel Irix Xe (11th gen) and NVIDIA GTX 1650 Ti and all drivers are up to date.

I see the following behavior depending on which GPU is used by MPC-HC:

- When using the intel gpu for video decoding (windows graphics 'Let windows decide'): video is not that smooth but colors are not washed out. Note: Colors are slightly brighter/vivid when I select the passthrough mode than with 'let madVR decide', but HDR is never triggered on the monitor.
- When using the NVIDIA gpu for video decoing ('High performance'): video is smooth but colors are washed out no matter which option I select for HDR in madVR.

Your help is appreciated.
Martin51 is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2023, 15:16   #64463  |  Link
e-t172
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 589
Quote:
Originally Posted by Martin51 View Post
Enabling HDR in windows just works fine, I see the HDR logo pop up on the monitor. I turned it off cause it's not needed for madVR.
Keep it on. If you enable Windows HDR then madVR will use the standard Windows HDR APIs, which nowadays are more modern and better supported than the GPU-specific APIs (which mostly only exist for historical reasons at this point) that madVR would use otherwise.

It's quite likely that your problems are caused by GPU-specific HDR APIs not supporting your hardware setup well (i.e. Optimus laptop), and you'd have better luck avoiding them.
e-t172 is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2023, 18:44   #64464  |  Link
NDUS
Registered User
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 13
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
just VVR running at the start.
Happens with g-sync disabled and in windowed mode, which doesn't trigger g-sync, so I don't think it's possible
NDUS is offline   Reply With Quote
Old 3rd December 2023, 19:22   #64465  |  Link
Garath
Registered User
 
Join Date: Oct 2021
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by e-t172 View Post
Keep it on. If you enable Windows HDR then madVR will use the standard Windows HDR APIs, which nowadays are more modern and better supported than the GPU-specific APIs (which mostly only exist for historical reasons at this point) that madVR would use otherwise.

It's quite likely that your problems are caused by GPU-specific HDR APIs not supporting your hardware setup well (i.e. Optimus laptop), and you'd have better luck avoiding them.
so we can use OS hdr? because it fixed my problem

Quote:
Originally Posted by Garath View Post
hello! i have a problem with madvr.
setup: windows 11 22h2, rtx 3080, lg cx, lav filters-0.77.2 x64, madvr 197, mpc-be x64 (but I also tried mpc-hc and potplayer)


when I open an hdr file, it is not bright, the colours are pale.
I have the default settings on madvr, except 10bit, hdr passthrough, display mode and FSE (fse not working)
Garath is offline   Reply With Quote
Old 4th December 2023, 13:38   #64466  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7,859
Quote:
Originally Posted by NDUS View Post
Happens with g-sync disabled and in windowed mode, which doesn't trigger g-sync, so I don't think it's possible
VVR works in window mode for a long time now.

seeing the screen fps rise from 220 to 240 is just normal here on one system.
still a bug but nothing will change about that here.

http://bugs.madshi.net/
huhn is offline   Reply With Quote
Old 11th December 2023, 18:56   #64467  |  Link
Amuat
Registered User
 
Join Date: Jun 2023
Posts: 38
No matter whether I use FSE, only the full screen mode of MPC-HC, or only that of madVR (matching display mode), and also regardless whether I have optimizations on or off (or running as administrator or not), it's always somehow glitchy. What I mean is I very often have to start the video multiple times before I get full screen to work, as it so often only shows black. Now for the first time it dawned on me that I might have a larger problem with full screen, as I connected this to the fact that even Chrome is glitchy (flashes when scrolling, videos showing faded colors) after hitting F11. Any thoughts or suggestions?
Amuat is offline   Reply With Quote
Old 12th December 2023, 22:22   #64468  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 380
Amd driver crashes sometimes with 4K movie and needs system restart.Updated driver and even tried DDU but it happened again.Any ideas?
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 14th December 2023, 14:36   #64469  |  Link
Schwartz
Registered User
 
Join Date: Dec 2012
Posts: 66
Sticking to DXVA2(Copy-Back) in LAV was what made video stable for me with my older R9 AMD card.
Schwartz is offline   Reply With Quote
Old 14th December 2023, 16:18   #64470  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 380
D3D11 in LAV is very convenient for me to use.The crash happens only with 4k movies and sometimes,not always.If it happens it will happen at around half of the movie.It's not such a big problem but it would be nice to fix it.My PC is old and is on fire when I play a 4k movie.Maybe it crashes because it's ''overloaded'',I don't know.
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 14th December 2023, 19:45   #64471  |  Link
Siso
Soul Seeker
 
Siso's Avatar
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 706
Quote:
Originally Posted by Damien147 View Post
D3D11 in LAV is very convenient for me to use.The crash happens only with 4k movies and sometimes,not always.If it happens it will happen at around half of the movie.It's not such a big problem but it would be nice to fix it.My PC is old and is on fire when I play a 4k movie.Maybe it crashes because it's ''overloaded'',I don't know.
Probably a faulty power supply, run some system tests.
Siso is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2023, 01:50   #64472  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 380
Ok,I will check.Thanks guys for guiding me.
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2023, 08:11   #64473  |  Link
Sunspark
Registered User
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 451
Do a memory test too.
Sunspark is offline   Reply With Quote
Old 15th December 2023, 14:34   #64474  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 380
OK,thanks.
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2023, 20:08   #64475  |  Link
Perenista
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 204
I need some help with madVR...

https://i.postimg.cc/V6KsTSSN/X1.jpg

https://i.postimg.cc/QCP88RJG/X2.jpg

That video is showed with a pink tone all over it, and if I try with VLC, it's normal.

Here's a sample of the affected file:

https://drive.google.com/file/d/15Eb...usp=drive_link

Formato : AVC
Formato/Informações : Advanced Video Codec
Perfil do Formato : High@L3.1
Conf. do Formato : CABAC / 1 Ref Frames
Conf do Formato, CABAC : Sim
Conf do Formato, Quadros de Ref. : 1 quadro
Format settings, GOP : M=3, N=29
ID do Codec : V_MPEG4/ISO/AVC
Duração : 5 min 0s
Modo da taxa de bits : Variável
Taxa de bits : 2 522 kb/s
Taxa de bits máxima : 3 750 kb/s
Largura : 704 pixels
Altura : 528 pixels
Proporção da imagem : 4:3
Modo de taxa de quadros : TConstante
Taxa de quadros : 29.970 (30000/1001) FPS
Padrão : Component
Color space : RGB
Chroma subsampling : 4:2:0
Bit depth : 8 bits
Tipo de Scan : Progressivo
Bits/(Pixels*Quadros) : 0.226
Tamanho da Faixa : 90.5 MiB (91%)
Idioma : Inglês
Default : Sim
Forced : Não
Color range : Limited
Matrix coefficients : Identity

This is the first time I noticed this issue, with madVR and MPC-HC / MPC-BE.

MPC-BE x64 1.6.10
Filters currently loaded:
- Default DirectSound Device
- madVR Renderer
- ffdshow Audio Processor
- LAV Video Decoder
- Audio Switcher
- MPC Audio Decoder
- MPC Matroska Source
Perenista is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2023, 21:04   #64476  |  Link
Emulgator
Big Bit Savings Now !
 
Emulgator's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: close to the wall
Posts: 1,526
RGB subsampled, well, now that's something.
Wrong container info, and poor renderer believes it ?
VD2 chaching input driver 2.1 assumes "yuv420p (?)", and I would do the same.

P.S. To avoid ambiguity: I did not mean to call renderer "poor" as in "poor quality",
rather as in "could not know better, has been misinformed".
In German this is a valid first notion as in "armer Kerl" = "poor guy",
but now I see that it might have left a different first impression in English.
__________________
"To bypass shortcuts and find suffering...is called QUALity" (Die toten Augen von Friedrichshain)
"Data reduction ? Yep, Sir. We're that issue working on. Synce invntoin uf lingöage..."

Last edited by Emulgator; 21st December 2023 at 18:33.
Emulgator is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2023, 04:40   #64477  |  Link
Sunspark
Registered User
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 451
It's only MadVR that has the problem.. the other renderers can play it.

That said, why are you using such a low-quality file? It looks like it came off VHS tape or something.
Sunspark is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2023, 04:45   #64478  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7,859
madVR has no problem the file is flagged wrong.

the issue at best is a sanity check that ignores RGB flags when a file is subsampled that is missing here.

following flags even barely sane ones is not a wrong behaviour.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2023, 19:53   #64479  |  Link
Perenista
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 204
Quote:
Originally Posted by Sunspark View Post
It's only MadVR that has the problem.. the other renderers can play it.

That said, why are you using such a low-quality file? It looks like it came off VHS tape or something.
This is a VHS capture (made because of the audio content, not the image itself, which I already have in 1080p). Do you all suggest a new recording?

Also, is there a chance (since my source is from Brazil) it's in PAL-M? https://en.wikipedia.org/wiki/PAL-M

Back in the 1990s this was the system used for TVs, which is different from regular PAL and NTSC.
Perenista is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2023, 20:00   #64480  |  Link
Sunspark
Registered User
 
Join Date: Nov 2015
Posts: 451
Yes, just take the audio track from the VHS capture, and remux it into the 1080p one you have as another selectable audio track. What software you use to assemble the mkv will depend.. Handbrake is one you could consider using.
Sunspark is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 12:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.