Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > Avisynth Usage

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 16th February 2013, 01:54   #1401  |  Link
Mole
Registered User
 
Mole's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Thailand
Posts: 260
Crop before QTGMC can save processing time, especially if you're cropping out the letterbox. However because of YV12, the crop must be 4 pixels at a time.

So in your case, if you're only cropping 2 pixels, you'll have to put the crop after QTGMC.

Alternatively, one can crop out most of the letterbox first, then crop the rest 2 pixels after QTGMC like this:

crop(0, 72, 720, 432)
QTGMC( Preset="Medium", FPSDivisor=2)
crop(0, 2, 720, 428)

Will speed up QTGMC considerably.
Mole is offline  
Old 16th February 2013, 02:05   #1402  |  Link
simcut
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by Mole View Post
Crop before QTGMC can save processing time, especially if you're cropping out the letterbox. However because of YV12, the crop must be 4 pixels at a time.

So in your case, if you're only cropping 2 pixels, you'll have to put the crop after QTGMC.

Alternatively, one can crop out most of the letterbox first, then crop the rest 2 pixels after QTGMC like this:

crop(0, 72, 720, 432)
QTGMC( Preset="Medium", FPSDivisor=2)
crop(0, 2, 720, 428)

Will speed up QTGMC considerably.
Thanks for the quick reply, but I'm a bit confused with what you are saying, sorry, I am relatively new
simcut is offline  
Old 16th February 2013, 02:08   #1403  |  Link
Mole
Registered User
 
Mole's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Thailand
Posts: 260
If you crop before, it must be divisible by 4 pixels. If you're only cropping 2 pixels, it must be placed after.

Is this too difficult to understand??
Mole is offline  
Old 16th February 2013, 02:16   #1404  |  Link
simcut
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by Mole View Post
If you crop before, it must be divisible by 4 pixels. If you're only cropping 2 pixels, it must be placed after.

Is this too difficult to understand??
Okay, thats better, thanks. Just those values in the example you gave confused me a bit, plus it's late here -.- I need sleep
simcut is offline  
Old 16th February 2013, 02:19   #1405  |  Link
Mole
Registered User
 
Mole's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Thailand
Posts: 260
The examples were not for your particular case, but to illustrate that if you're going to crop out quite a lot, you can crop most of it first, then the rest 2 pixels after.
Mole is offline  
Old 16th February 2013, 02:23   #1406  |  Link
simcut
Registered User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 38
Quote:
Originally Posted by Mole View Post
The examples were not for your particular case, but to illustrate that if you're going to crop out quite a lot, you can crop most of it first, then the rest 2 pixels after.
Yeah I see what you are saying now

If I was just cropping just 2 pixels and put the line before the QTGMC line, what issues would it cause exactly?

Would it solely just be impacting processing times, or would it have any other impact?
simcut is offline  
Old 16th February 2013, 02:31   #1407  |  Link
Mole
Registered User
 
Mole's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Thailand
Posts: 260
Because of the colorspace YV12, your output may be screwed up. It will kinda look like a color "shadow" in movements.

Just 2 pixels wouldn't really impact on processing time.
Mole is offline  
Old 16th February 2013, 07:08   #1408  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 6,417
Oops, there was already half a page more...
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline  
Old 16th February 2013, 09:19   #1409  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 6,234
crop should normally always behind deinterlacing,...
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Notice: Since email notifications do not work here any more, it might take me quite some time to notice a reply to a thread,..
Selur is offline  
Old 18th February 2013, 19:16   #1410  |  Link
laz1989
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 32
Can someone please,help a newbie using this script on some PAL interlaced video? PM me.
laz1989 is offline  
Old 18th February 2013, 21:26   #1411  |  Link
manono
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
Location: Hawaii
Posts: 7,383
Quote:
Originally Posted by laz1989 View Post
Can someone please,help a newbie using this script on some PAL interlaced video? PM me.
We don't work like that. What is shared here is shared for everyone that might come after. Please post an untouched sample of the video (10 seconds with steady movement will be plenty), and the script you're trying. Let us know of any specific problems or error messages you're receiving from VDub. Read the included doc 3 or 4 times. It's very complete and very good. Also study the first post in this thread:

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=156028

Last edited by manono; 18th February 2013 at 21:29.
manono is offline  
Old 18th February 2013, 22:04   #1412  |  Link
laz1989
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 32
I tryed with veryfast preset and fast..only 24 fps max,with very very slow speed,i don't care about speed but i want 25 fps.All day this i was doing,then i will remain to Yadif,thanks.
laz1989 is offline  
Old 18th February 2013, 22:08   #1413  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 6,234
Quote:
i don't care about speed but i want 25 fps
okay,... are you using Avisynth MT? If not, it should speedUp the whole thing a lot, assuming you got the cpu power,...
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Notice: Since email notifications do not work here any more, it might take me quite some time to notice a reply to a thread,..
Selur is offline  
Old 18th February 2013, 22:19   #1414  |  Link
kolak
Registered User
 
Join Date: Nov 2004
Location: Poland
Posts: 2,547
Are you talking about processing speed or final video output fps?
If you feed QTGMC with PAL source you can't get 24p- it will be 50p by default.

Use avisynth 2.6MT- you will find it on doom9.

setmemorymax(768) - try 512 or 1800 if you use patched Vdub
setmtmode(3,threads)
avisource() or ffvideosource() etc
setmtmode(2)
qtgmc(preset="medium")
selecteven() if you want 25p output instead of 50p

Set threads to number of cores in your PC- for QTGMC you want i7 4 cores or better to have decent speed.
If you have to low speed change preset to faster one. If you have crashing reduce number of threads, read about Large Address Aware patch and use patched Vdub or use mp_pipeline.
If still not happy don't use QTGMC as it's not for your needs.
kolak is offline  
Old 18th February 2013, 22:42   #1415  |  Link
laz1989
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 32
About procession output fps. I will try.thanks.so..to install that 2.6 MT from doom9..NOT that 2.6 Alpha stage from sourceforge.
laz1989 is offline  
Old 19th February 2013, 00:45   #1416  |  Link
manono
Moderator
 
Join Date: Oct 2001
Location: Hawaii
Posts: 7,383
Get everything from the first post in this thread, the one to which I linked last time. And if your source is 25fps you'll get 50fps out of QTGMC, or 25 fps with SelectEven/Odd added afterwards. You'll never get 24fps. Unless maybe you're using QTGMC together with SRestore. Anyway, there are reasons why I asked for a sample. I'm always suspicious when PAL guys say their source is interlaced because so often it's only been encoded as interlaced and the content isn't interlaced at all. Or it's field-blended and has to be unblended rather than just deinterlaced. Or it's phase-shifted.
manono is offline  
Old 19th February 2013, 01:27   #1417  |  Link
Groucho2004
 
Join Date: Mar 2006
Location: Barcelona
Posts: 5,054
Quote:
Originally Posted by laz1989 View Post
so..to install that 2.6 MT from doom9..NOT that 2.6 Alpha stage from sourceforge.
Just to avoid misunderstanding - SEt's 2.6 MT is based on an earlier Alpha of Avisynth 2.6.
Groucho2004 is offline  
Old 19th February 2013, 08:23   #1418  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 6,417
manono, I wonder if the processing speed is confused with the clip framerate...

laz1989: Do not try to use QTGMC as real-time deinterlacer (e.g. in ffdshow's AviSynth page or as MediaPlayer input).

AviSynth scripts were never meant to be used as real-time video filter. Quality takes its time. Even if Q(=Quick)TGMC may be faster than its parent...
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline  
Old 19th February 2013, 11:49   #1419  |  Link
laz1989
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 32
I will give it a try with kolak settings when i get back from work.
@Ligh:I don t use it at real-time deinterlacer.
My mistake,sorry,with "veryfast" and "fast" i got 50 fps output
http://i1284.photobucket.com/albums/a572/laz1989/test_zps6bb271ae.png ( one frame and MeGui scan)
https://mega.co.nz/#!AExDRQTB!OsTlq3wn7ru7v2C5zarRIDxizc5pcv6TjCtXQ6EiPMw sample!
So,anybody ?

Last edited by laz1989; 19th February 2013 at 21:05.
laz1989 is offline  
Old 19th February 2013, 21:43   #1420  |  Link
strangeluck
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5
Quote:
Originally Posted by laz1989 View Post
My mistake,sorry,with "veryfast" and "fast" i got 50 fps
Make sure you're using SelectEven() to retain the original frame rate, default behavior provides a smoother doubled frame rate.
strangeluck is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 04:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.