Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > High Efficiency Video Coding (HEVC)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 31st January 2022, 09:28   #61  |  Link
GZZ
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 581
Quote:
Originally Posted by halls View Post
Hi!

Yes, i tried.

.JSON file is to big.....

But Thank You!
There are other free pages, just use Google and search on "Json to XML converter" and then try them all out.
GZZ is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2022, 04:37   #62  |  Link
cool advertise
Registered User
 
cool advertise's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Italy
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
This is a Dolby Vision Tool, not a HDR10+ Tool. . I will look to add HDR10+ Injector support on the next Update.
I know how to inject or extract HDR10+ metadata, but if you include in a future version also the extraction of HDR10+ metadata in the demuxer the tool would become a complete dolby vision and HDR10+ management tool.
Only if you want to of course.
cool advertise is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2022, 17:28   #63  |  Link
shodan5000
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by cool advertise View Post
I know how to inject or extract HDR10+ metadata, but if you include in a future version also the extraction of HDR10+ metadata in the demuxer the tool would become a complete dolby vision and HDR10+ management tool.
Only if you want to of course.
You might also be interested in HDR-Multi-Tool-Gui if HDR10+ is important to you. It does Dolby as well.

https://github.com/jlw4049/HDR-Multi-Tool-Gui
shodan5000 is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2022, 23:49   #64  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
-v0.36
*HDR10+ Demuxing / Injecting Support.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 2nd February 2022, 09:52   #65  |  Link
cool advertise
Registered User
 
cool advertise's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Italy
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
-v0.36
*HDR10+ Demuxing / Injecting Support.
Thank you, very good work.
I don't want to be wrong, but shouldn't it be possible to edit the active area while demuxing?
cool advertise is offline   Reply With Quote
Old 2nd February 2022, 14:59   #66  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
Quote:
Originally Posted by cool advertise View Post
Thank you, very good work.
I don't want to be wrong, but shouldn't it be possible to edit the active area while demuxing?
You need the resolution of the target video, i think in the injector is the better solution.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 2nd February 2022, 15:16   #67  |  Link
quietvoid
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Canada
Posts: 574
All static edits that don't require modifying a specific frame can technically be done, but it's not implemented in dovi_tool currently.
So, you can't edit anything other than doing mode/crop right now.
__________________
LG C2 OLED | GitHub Projects
quietvoid is offline   Reply With Quote
Old 3rd February 2022, 11:53   #68  |  Link
von Suppé
Registered User
 
von Suppé's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 638
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
-v0.36
*HDR10+ Demuxing / Injecting Support.
Cool!

A big to both quietvoid and -QfC- for continually improving tools and scripts. Highly appreciated!
von Suppé is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2022, 10:51   #69  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
-v0.37
*Updated dovi_tool.exe to v1.4.6.
*Added DDVT_FRAMEINFO.cmd.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2022, 11:29   #70  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
@quietvoid

I have seen that in any RPU.bin's CM29 Metadata not Level5 specified.
Is that the same if i set Active Area to 0,0,0,0?

For example:

Quote:
"cmv29_metadata": {
"num_ext_blocks": 3,
"ext_metadata_blocks": [
{
"Level1": {
"min_pq": 12,
"max_pq": 2105,
"avg_pq": 819
}
},
{
"Level2": {
"target_max_pq": 2081,
"trim_slope": 2048,
"trim_offset": 2048,
"trim_power": 2048,
"trim_chroma_weight": 2048,
"trim_saturation_gain": 2048,
"ms_weight": 2048
}
},
{
"Level6": {
"max_display_mastering_luminance": 4000,
"min_display_mastering_luminance": 50,
"max_content_light_level": 444,
"max_frame_average_light_level": 393
}
}
]
}
},
"rpu_data_crc32": 1251925187
}
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2022, 14:03   #71  |  Link
von Suppé
Registered User
 
von Suppé's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 638
elementary stream support?

As quietvoid's standalone dovi_tool accepts elementary streams only, I am quite surprised to find out they aren't supported in your scripts, -QfC-. Do you have plans for it?
von Suppé is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2022, 15:28   #72  |  Link
quietvoid
Registered User
 
Join Date: Jan 2019
Location: Canada
Posts: 574
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
I have seen that in any RPU.bin's CM29 Metadata not Level5 specified.
Is that the same if i set Active Area to 0,0,0,0?
Probably, but Dolby recommends that L5 should always be present to avoid issues.
__________________
LG C2 OLED | GitHub Projects
quietvoid is offline   Reply With Quote
Old 5th February 2022, 20:45   #73  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
Quote:
Originally Posted by von Suppé View Post
As quietvoid's standalone dovi_tool accepts elementary streams only, I am quite surprised to find out they aren't supported in your scripts, -QfC-. Do you have plans for it?
INJECTOR handles RAW Streams, in the next Update i will add DEMUXER RAW Stream support. Also i'm working on an AutoCrop Function.

Quote:
Probably, but Dolby recommends that L5 should always be present to avoid issues.
Thanks. I'm wondering, because that was in an official Profile 5 RPU.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2022, 15:11   #74  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
-v037a
*Added AutoDetect Borders in AA Editor (works only with containers).
*Added Profile 8 to Profile 7 Conversion.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2022, 16:54   #75  |  Link
cool advertise
Registered User
 
cool advertise's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Italy
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
-v037a
*Added AutoDetect Borders in AA Editor (works only with containers).
*Added Profile 8 to Profile 7 Conversion.
Hi, version 0.37a has a problem, in the demuxer, opening a file with dolby vision profile 7, option 4 (Convert RPU), shows only Profile 8 and it is not possible to change it as in previous versions ( Leave untouched).

Last edited by cool advertise; 6th February 2022 at 16:57.
cool advertise is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2022, 17:28   #76  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
-v0.37a - FIXED
*Fixed troubleshooting with profile switch in Profile 7 options.

Thx for the response.

Last edited by -QfG-; 7th February 2022 at 04:24.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 6th February 2022, 19:59   #77  |  Link
cool advertise
Registered User
 
cool advertise's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Italy
Posts: 46
If I want to crop a video with source resolution 3840x2160p in dolby vision 8.1, and the letterboxes bars are above 277 px and below 277 px, can I use the -c command of dovi_tool (or the crop RPU option of the -QfG- tool) with avisynth+ and crop like this?
crop(0, 276, 0, -276)
to be compatible with the height (divisible by 2) rule (mod 2) of avisynth?
Without resizing and with a final resolution of the re-encoded video of
3840x1608p
?
Is this correct?

Last edited by cool advertise; 6th February 2022 at 20:11.
cool advertise is offline   Reply With Quote
Old 7th February 2022, 02:56   #78  |  Link
-QfG-
QfG Group Germany
 
-QfG-'s Avatar
 
Join Date: Oct 2018
Location: Germany
Posts: 245
Yes. Simply use the Crop RPU Function of the DEMUXER or use the Active Area Editor in INJECTOR and set all entries to 0.

-v0.37b
*Minor Bugfixes
*Updated mkvtoolnix to v 65.0.0.0

Last edited by -QfG-; 7th February 2022 at 04:24.
-QfG- is offline   Reply With Quote
Old 7th February 2022, 07:32   #79  |  Link
cool advertise
Registered User
 
cool advertise's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Italy
Posts: 46
Quote:
Originally Posted by -QfG- View Post
Yes. Simply use the Crop RPU Function of the DEMUXER or use the Active Area Editor in INJECTOR and set all entries to 0.

-v0.37b
*Minor Bugfixes
*Updated mkvtoolnix to v 65.0.0.0
Thanks for the answer, ffmpeg 64bit is up to version 5.00 while 32bit is not.
cool advertise is offline   Reply With Quote
Old 8th February 2022, 14:26   #80  |  Link
von Suppé
Registered User
 
von Suppé's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 638
Quote:
Originally Posted by cool advertise View Post
the letterboxes bars are above 277 px and below 277 px
crop(0, 276, 0, -276)
Thinking about this example, it does raise some questions about RPU's usage with under- and overcropped video.

Undercropping your video (containing 277px black bars) with 276px would leave 2 black lines. As such, shouldn't you better set TOP and BOTTOM crop values both to "1" in -QfC- injector? Using --crop switch would set all offsets to zero. No intention to being pedant here, but I wouldn't know how precise these values need to be and what the chances are of introducing artefacts.

On te opposite side, when overcropping video (even slightly), I also wonder whether (cropped) RPU can get corrupted .
Imagine your same video, but cropping with 280 instead, leaving 3840x1600, which is widely used. Extract RPU with --crop switch: great, no offsets.
But what about this "active area"? I don't know exactly how further this is used in DV's metadata. But I can imagine cropped RPU being left incompatible because of "shrunk active area" as invoked by the overcrop.
von Suppé is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 04:08.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.