Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 16th April 2020, 09:18   #661  |  Link
pirlouy
_
 
Join Date: May 2008
Location: France
Posts: 648
Bah, the repeated frame lasts 7 ms, hard to detect for a 24 fps video. Thanks high refresh rates.
But indeed, if you use madVR, Smooth Motion is not hard on CPU/GPU and does not add flickering in that case, so you can use it.
pirlouy is offline   Reply With Quote
Old 16th April 2020, 17:09   #662  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6,451
if you run a frame async every 44 sec ~7 ms correction is not going to fix ~42 ms of sync there are far more repeated frame and they should be to hard to notice.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 16th April 2020, 23:49   #663  |  Link
lazostat
Registered User
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 17
You make all the settings for better image quality. But happen when you duplicate screen and you play the video from pc to tv? Do i have all these image settings adjusted on my Tv also? If yes, don't they conflict with the settings i already have done on my TV in order to have better quality?
lazostat is offline   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 00:17   #664  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,936
I am not sure what you mean by 'conflict'. I turn off all image enhancements on my TV (sharpening, denoising, frame interpolation, etc.), but I would without madVR as well.

Most of madVR's improvement is simply due to doing the required math with as high quality as possible, e.g. scaling, color space conversions, dithering, etc.

The only true conflict I can think of is smooth motion, which will interact badly with frame interpolation. You really do not want to use the TV's frame interpolation or those modes that try to pull 24 fps from the 60 Hz signal with smooth motion, it breaks those algorithms. Things like sharpening twice also looks bad but that is more due to over-sharpening. I am still not sure I would call that conflicting with each other but they can interact badly. I consider madVR's filters like sharpening, denoising, artifact removal, etc. as only useful for specific sources, not something to run all time.
__________________
madVR options explained
Asmodian is online now   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 00:32   #665  |  Link
lazostat
Registered User
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by Asmodian View Post
I am not sure what you mean by 'conflict'. I turn off all image enhancements on my TV (sharpening, denoising, frame interpolation, etc.), but I would without madVR as well.

Most of madVR's improvement is simply due to doing the required math with as high quality as possible, e.g. scaling, color space conversions, dithering, etc.

The only true conflict I can think of is smooth motion, which will interact badly with frame interpolation. You really do not want to use the TV's frame interpolation or those modes that try to pull 24 fps from the 60 Hz signal with smooth motion, it breaks those algorithms. Things like sharpening twice also looks bad but that is more due to over-sharpening. I am still not sure I would call that conflicting with each other but they can interact badly. I consider madVR's filters like sharpening, denoising, artifact removal, etc. as only useful for specific sources, not something to run all time.
So what are the best options to use on Madvr if i see movies on my tv? The same settings will apply if i see movies on pc monitor?

Also what about rgb? I have an option on my samsung TV called HDMI black and two options, low and normal. I read that low is full RGB and i see better black levels.

Also, do i have to change some settings on nvidia control panel?

Also, my pc monitor has only 60Hz mode. So i have to enable smooth motion option on Madvr? And how can i understand if all working without problem? What is the ideal sec/min to have dropped/repeated frame? And what about rendering time and glitches?
Attached Images
 

Last edited by lazostat; 17th April 2020 at 01:16.
lazostat is offline   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 09:11   #666  |  Link
Klaus1189
Registered User
 
Join Date: Feb 2015
Location: Bavaria
Posts: 991
Quote:
Originally Posted by lazostat View Post
Also what about rgb? I have an option on my samsung TV called HDMI black and two options, low and normal. I read that low is full RGB and i see better black levels.
Not "better" blacks, the matching setting will be the right setting. It depends on the output of your GPU:

Limited 16 - 235 --> "normal"
Full 0 - 255 --> "low"

Keep in mind 99,9% of all videos are limited 16-235. There is just a conversion involved, perhaps more, but that doesn't matter now. We discussed it also here, but it all comes down to your display.
https://forum.doom9.org/showthread.p...86#post1907286 and the next posts

Quote:
Originally Posted by lazostat View Post
Also, my pc monitor has only 60Hz mode. So i have to enable smooth motion option on Madvr? And how can i understand if all working without problem?
Please download CRU, see the first post here for the download link:
https://forum.doom9.org/showthread.php?t=176013

Then you can add missing refresh rates, but you have to test it, if it works. There is no guarantee, it depends on the monitor / TV / projector, ...

Quote:
Originally Posted by lazostat View Post
What is the ideal sec/min to have dropped/repeated frame? And what about rendering time and glitches?
the best is no drops or repeats, but in my opinion longer than your longest movie is already enough. My RX 5700 XT does 11,8 hours out of the box, as did my RX480 8GB, thank god it is still here.

The rendering time must be blow the frametime.
23 Hz frametime is longer than 59 Hz frametime, so you can do more heavy upscaling on 23 Hz than on 59 Hz, because the GPU is too slow to deliver it fast enough.
Klaus1189 is offline   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 09:12   #667  |  Link
Klaus1189
Registered User
 
Join Date: Feb 2015
Location: Bavaria
Posts: 991
We can not view your "Capture.JPG", please use google drive or similar.
Klaus1189 is offline   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 22:06   #668  |  Link
lazostat
Registered User
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by Klaus1189 View Post
Not "better" blacks, the matching setting will be the right setting. It depends on the output of your GPU:

Limited 16 - 235 --> "normal"
Full 0 - 255 --> "low"

Keep in mind 99,9% of all videos are limited 16-235. There is just a conversion involved, perhaps more, but that doesn't matter now. We discussed it also here, but it all comes down to your display.
https://forum.doom9.org/showthread.p...86#post1907286 and the next posts



Please download CRU, see the first post here for the download link:
https://forum.doom9.org/showthread.php?t=176013

Then you can add missing refresh rates, but you have to test it, if it works. There is no guarantee, it depends on the monitor / TV / projector, ...



the best is no drops or repeats, but in my opinion longer than your longest movie is already enough. My RX 5700 XT does 11,8 hours out of the box, as did my RX480 8GB, thank god it is still here.

The rendering time must be blow the frametime.
23 Hz frametime is longer than 59 Hz frametime, so you can do more heavy upscaling on 23 Hz than on 59 Hz, because the GPU is too slow to deliver it fast enough.
I tried to add some missing Hz modes with MadVr, but then monitor turned off and says that this resolution is not supported. Does CRU work different? It there any change my monitor will get some kind of damage?

Is there some kind of test video, so i can see how 60Hz monitor affects the 23/24 Hz playback? Cause i see many movies and animes on my pc monitor and i don't see something strange..

Should i upload some madvr stats during playback of some movies to tell me where is the problem?
lazostat is offline   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 22:51   #669  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,936
No, CRU will not help if your monitor responds that way. Theoretically there could be damage but it is very unlikely, it just turns off and displays that message.

With smooth motion enabled 24 fps on 60 Hz is great, without it watch medium fast panning scenes for jumpy motion or judder.
__________________
madVR options explained
Asmodian is online now   Reply With Quote
Old 17th April 2020, 23:08   #670  |  Link
lazostat
Registered User
 
Join Date: Jan 2016
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by Asmodian View Post
No, CRU will not help if your monitor responds that way. Theoretically there could be damage but it is very unlikely, it just turns off and displays that message.

With smooth motion enabled 24 fps on 60 Hz is great, without it watch medium fast panning scenes for jumpy motion or judder.
Are there videos with such scenes on youtube to test?

My pc monitor is Dell Ultrasharp 2312HM.
lazostat is offline   Reply With Quote
Old 25th April 2020, 22:59   #671  |  Link
MadKodi
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 2
im trying to make a new profile.
on the scaling algorithms tab... the create new group is grey out. i can not click.
how do i make a new profile ?
MadKodi is offline   Reply With Quote
Old 26th April 2020, 00:50   #672  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,936
You need to have some setting pages that are not already in a profile group.
__________________
madVR options explained
Asmodian is online now   Reply With Quote
Old 16th July 2020, 00:16   #673  |  Link
alisaeed
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 3
how can I back up my settings before I use yours ,, in case I want to return to mine?
alisaeed is offline   Reply With Quote
Old 16th July 2020, 08:00   #674  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 3,936
Simply keep a copy your current settings.bin file. If you do not have one you need madVR to be in a directory where it has write access, you can edit permissions or move it out of program files and run install.bat as administrator.
__________________
madVR options explained
Asmodian is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:22.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.