Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > New and alternative a/v containers

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 5th October 2018, 13:16   #23101  |  Link
mclingo
Registered User
 
Join Date: Aug 2016
Posts: 802
I probably had some really old ones in there then I hadnt removed, thanks for the info, I just tested KODI DS and it works fine.

Thanks again for your excellent work.

__________________
OLED EF950-YAMAHA RX-V685-Win101809-4K 444 RGB 60hz-AMD RX580 198.1
KODI DS - MAD/LAV 92.14/0.72.2 - FSE / 3D / DIRECT3D11 / MADVR 10bit
mclingo is offline   Reply With Quote
Old 5th October 2018, 13:26   #23102  |  Link
clsid
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 4,983
Thanks for the release!

If you get bored, could you take a look at this bug report.
clsid is offline   Reply With Quote
Old 5th October 2018, 16:43   #23103  |  Link
NikosD
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Athens, Greece
Posts: 2,583
@nevcairiel

Yes, ffvp9 is a lot faster than libvpx and when SIMD arrives in dav1d it will be a lot faster than libaom.

But right now I would like to test them both.

Thanks.
__________________
Win 10 x64 (18362.356) - Core i3-9100F - nVidia 1660 (436.15)
HEVC decoding benchmarks
H.264 DXVA Benchmarks for all
NikosD is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 11:17   #23104  |  Link
James Freeman
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 919
Video playback in MPC-HC freezes when AAC 5.1 audio stream is selected with newest 0.73 build.
Once a different audio stream is selected, the video continues to play.
This problem did no occur in 0.72.
__________________
System: i7 3770K, GTX660, Win7 64bit, Panasonic ST60, Dell U2410.

Last edited by James Freeman; 6th October 2018 at 12:08.
James Freeman is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 11:23   #23105  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,448
I cannot confirm this. Sample?
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 11:42   #23106  |  Link
James Freeman
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 919
I cannot edit a video to cut a sample, I don't know how.

I can post a picture of what audio stream freezes the playback, and the LAV Audio Pin Info of that stream.

Meanwhile I'll try to change output formats and see if it helps.

Quote:
Filter : LAV Audio Decoder - CLSID : {E8E73B6B-4CB3-44A4-BE99-4F7BCB96E491}

- Connected to:

CLSID: {B98D13E7-55DB-4385-A33D-09FD1BA26338}
Filter: LAV Splitter Source
Pin: Audio

- Connection media type:

Audio: AAC 48000Hz 6ch

AM_MEDIA_TYPE:
majortype: MEDIATYPE_Audio {73647561-0000-0010-8000-00AA00389B71}
subtype: Unknown GUID Name {53544441-0000-0010-8000-00AA00389B71}
formattype: FORMAT_WaveFormatEx {05589F81-C356-11CE-BF01-00AA0055595A}
bFixedSizeSamples: 1
bTemporalCompression: 0
lSampleSize: 256000
cbFormat: 25

WAVEFORMATEX:
wFormatTag: 0x4441
nChannels: 6
nSamplesPerSec: 48000
nAvgBytesPerSec: 0
nBlockAlign: 1
wBitsPerSample: 0
cbSize: 7 (extra bytes)

pbFormat:
0000: 41 44 06 00 80 bb 00 00 00 00 00 00 01 00 00 00 AD..€..........
0010: 07 00|13 30 56 e5 9d 48 00 ...0VH.
EDIT:
Something in 0.72.0.12 created this bug for me, 0.72.0.3 works fine, as far as the nightly builds I can test.

EDIT2:

I found the problem, it is LAV Splitter.
0.73 Audio and Video work fine with the older 72.03 Splitter.

-
Attached Images
 
__________________
System: i7 3770K, GTX660, Win7 64bit, Panasonic ST60, Dell U2410.

Last edited by James Freeman; 6th October 2018 at 12:20.
James Freeman is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 15:02   #23107  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,901
Attachments in this forum take a while to get approved. Please use a public image hoster instead (frupic, imgur, tinypic, etc.).
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 15:21   #23108  |  Link
clsid
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 4,983
Here is a little tool to cut a sample from front of file:
http://rationalqm.us/dgsplit/dgsplit12.zip
clsid is offline   Reply With Quote
Old 6th October 2018, 21:25   #23109  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,764
Without a sample file its unfortunately impossible to help with such problems. Do use the tool clsid linked, it can easily make a small sample from the beginning of the file. Please confirm after cutting that it does infact reproduce the problem still!
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 05:35   #23110  |  Link
James Freeman
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 919
https://www114.zippyshare.com/v/CmyHXgS7/file.html

This is 5MB from start of the video.
The video doesn't freeze with this segment unlike the complete file (300MB), but there is no audio when selecting the 5.1 track.
I have tested with 0.73 and 0.72.3 LAV Splitter and kept 0.73 audio+video, still the same results, only 0.72.03 Splitter produces audio with the 5.1 track.
__________________
System: i7 3770K, GTX660, Win7 64bit, Panasonic ST60, Dell U2410.
James Freeman is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 06:57   #23111  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,901
The complete file is only 300 MB small? MediaFire can hold that. Maybe in an encrypted 7-zip archive (doesn't need the strongest compression, media content is hardly compressible).
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 08:46   #23112  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,764
The small sample is fine, thanks.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 09:38   #23113  |  Link
mytbyte
Registered User
 
Join Date: Dec 2016
Posts: 198
Quote:
Originally Posted by James Freeman View Post
https://www114.zippyshare.com/v/CmyHXgS7/file.html

This is 5MB from start of the video.
The video doesn't freeze with this segment unlike the complete file (300MB), but there is no audio when selecting the 5.1 track.
I have tested with 0.73 and 0.72.3 LAV Splitter and kept 0.73 audio+video, still the same results, only 0.72.03 Splitter produces audio with the 5.1 track.
Can't be bothered to revert to LAV older than 0.73 but your 5.1 track indeed doesn't work with me either. However, my other files with 5.1 AAC audio do work, the difference being that yours, that don't work, is he-aac, mine are aac le. But, the he-aac from here: https://www2.iis.fraunhofer.de/AAC/multichannel.html does produce sound, the difference being 44100 vs 48000 kHz.

Last edited by mytbyte; 7th October 2018 at 09:46.
mytbyte is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 19:06   #23114  |  Link
manolito
Registered User
 
manolito's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Berlin, Germany
Posts: 2,589
This uploaded sample is indeed interesting...

First of all DGSplit did not bother to correct the duration, loading it into mkvmerge and remuxing it fixes it. No big deal...

I can also reproduce that LAVSplitter 0.73 cannot handle the first audio track. Going back to LAVSplitter 0.72.03 does fix it like James Freeman reported.

But there is another thing about this first audio track which is problematic. Both MediaInfo and FFProbe report that the track has 2 audio channels. But importing it into AviSynth with DirectShowSource using LAV Audio results in a 6-ch audio track. When using ffms2 instead the track appears as 2-ch in AviSynth.

Who is right here? Since MediaInfo and FFProbe and ffms2 all agree that the number of channels is 2 could it be that LAV Audio has a problem recognizing this track correctly?


Cheers
manolito
manolito is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 19:11   #23115  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,448
Quote:
Originally Posted by manolito View Post
First of all DGSplit did not bother to correct the duration
Naturally. DGSplit simply cuts X bytes on the binary level.


Quote:
Originally Posted by manolito View Post
But there is another thing about this first audio track which is problematic. Both MediaInfo and FFProbe report that the track has 2 audio channels. But importing it into AviSynth with DirectShowSource using LAV Audio results in a 6-ch audio track. When using ffms2 instead the track appears as 2-ch in AviSynth.

Who is right here? Since MediaInfo and FFProbe and ffms2 all agree that the number of channels is 2 could it be that LAV Audio has a problem recognizing this track correctly?
Do you have LAV Audio set to mix to 5.1?
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 19:33   #23116  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,764
The first track is stereo, and LAV also shows it like that for me. The second track is 5.1 and the one this issue is about - which is already fixed for the next nightly.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 23:29   #23117  |  Link
manolito
Registered User
 
manolito's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Berlin, Germany
Posts: 2,589
Quote:
Originally Posted by sneaker_ger View Post
Do you have LAV Audio set to mix to 5.1?
No, the LAV Audio mixer is disabled.

And of course nevcairiel is correct, I stumbled over an audio track peculiarity when using AviSynth with DirectShowSource for audio.

When using audio via DirectShowSource there is no way to specify a track number. Up to now I thought that the first audio track will always get used in such cases.

For this uploaded sample it works differently (tested with AVS 2.61 and also the current version of AVS+). The problematic 5.1 audio track is the second audio track here. But AviSynth will always open this 5.1 track and not the first track which is stereo. In the LAV Splitter configuration the option "Prefer Audio Stream with the Highest Quality" is unchecked.

AVS script:
Quote:
a = DirectShowSource("f:\download\098 - A Final Attack_0.mkv", video = false)
v = DSS2("f:\download\098 - A Final Attack_0.mkv")
AudioDub(v, a)
AVSMeter report:
Quote:
AVSMeter 2.6.5 (x86) - Copyright (c) 2012-2017, Groucho2004
AviSynth 2.61, build:May 17 2016 [15:57:42] VC6 (2.6.1.0)

Number of frames: 479
Length (hh:mm:ss.ms): 00:00:19.978
Frame width: 640
Frame height: 480
Framerate: 23.976 (10000000/417083)
Colorspace: YV12
Audio channels: 6
Audio bits/sample: 32 (Float)
Audio sample rate: 48000
Audio samples: 960946
I did not find any information about this behavior in the AviSynth docs. Is this a bug or a feature?

Whatever, I learned something new again...


Cheers
manolito

Last edited by manolito; 7th October 2018 at 23:39.
manolito is offline   Reply With Quote
Old 7th October 2018, 23:51   #23118  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,448
Second track is marked as [default], right? Not because of AviSynth.
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2018, 00:03   #23119  |  Link
manolito
Registered User
 
manolito's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Berlin, Germany
Posts: 2,589
Quote:
Originally Posted by sneaker_ger View Post
Second track is marked as [default], right? Not because of AviSynth.
Ouch, you got me...

Now I need to make a bg report for AVStoDVD about the handling of more than 1 audio tracks...

Cheers
manolito
manolito is offline   Reply With Quote
Old 8th October 2018, 16:06   #23120  |  Link
James Freeman
Registered User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 919
My problem is fixed in 0.73.01, thanks Nev!
__________________
System: i7 3770K, GTX660, Win7 64bit, Panasonic ST60, Dell U2410.
James Freeman is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
decoders, directshow, filters, splitter

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 05:49.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.