Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > Avisynth Usage

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 2nd April 2017, 08:49   #281  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 5,814
just tried QTGMC 3.357 from the pastebin link with Avisynth 2.6 MT and got:
Quote:
Script error: there is no function named "nonyuy2clipin"
my script looks like this:
Code:
SetMemoryMax(768)
SetMTMode(5,8) # change MT mode
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\LoadDll.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\AddGrainC.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\dfttest.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\EEDI2.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\eedi3.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\FFT3DFilter.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\mt_masktools-26.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\mvtools2.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\nnedi.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\nnedi2.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\SSE2Tools.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\TDeint.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\VerticalCleanerSSE2.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\PlanarTools.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\nnedi3.dll")
LoadPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\RgTools.dll")
LoadCPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\yadif.dll")
LoadDll("G:\Hybrid\AVISYN~1\fftw3.dll")
LoadDll("G:\Hybrid\AVISYN~1\LIBFFT~1.DLL")
Import("G:\Hybrid\avisynthPlugins\QTGMC.avsi")
Import("G:\Hybrid\avisynthPlugins\SMDegrain v.3.1.2d.avsi")
LoadCPlugin("G:\Hybrid\AVISYN~1\ffms2.dll")
# loading source: C:\Users\Selur\Desktop\source.avi
#  input luminance scale tv
FFVideoSource("C:\Users\Selur\Desktop\source.avi",cachefile="H:\Temp\avi_3ed4c33894e101eeafef5c603ca7faab_491_1_0.ffindex",fpsnum=30000,fpsden=1001)
# current resolution: 720x480
# deinterlacing
ConvertToYUY2(interlaced=true)
SetMTMode(2) # change MT mode
AssumeBFF()
QTGMC(Preset="Fast", ediThreads=2)
# filtering
return last
reading:
Quote:
# v3.354s
# - added optional chikuzen PlanarTools for YUY2 using nonyuy2clipin/nonyuy2clipout in AnimeIVTC() v2.20
I thought nonyuy2clipin would come with PlanarTools,...

Cu Selur
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 2nd April 2017, 09:33   #282  |  Link
Groucho2004
 
Groucho2004's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 4,149
Quote:
Originally Posted by Selur View Post
I thought nonyuy2clipin would come with PlanarTools
It's a function in AnimeIVTC().
__________________
Groucho's Avisynth Stuff

Last edited by Groucho2004; 2nd April 2017 at 09:35.
Groucho2004 is offline   Reply With Quote
Old 2nd April 2017, 14:20   #283  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
as Groucho2004 said
Code:
# --- REQUIREMENTS ---
#
# Input colorspaces: YV12, YUY2, others as plugins supports
#
# Core plugins:
#   MVTools2 (2.7.5.22 or above)
#   MaskTools2 (v2.2.5 or above)
#   NNEDI3 (0.9.4.6 or above)
#   RgTools
#
# Core scripts:
#   SMDegrain (3.1.2.92s or above) unless you set tv_range=false
#   AnimeIVTC (2.20 or above) if you work with YUY2 source
#
# Additional plugins:
#   NNEDI2, NNEDI, EEDI3, EEDI2, TDeInt - if selected directly or via a source-match preset
#   yadifmod2 - for Preset="Ultra Fast" or if selected directly
#   FFT3DFilter - if selected for noise processing
#   dfttest (1.9.4 or above) - if selected for noise processing
#       For FFT3DFilter & ddftest you also need the FFTW3 library (FFTW.org). On Windows the file needed for both is libfftw3f-3.dll. However, for FFT3DFilter
#       the file needs to be called FFTW3.dll, so you will need two copies and rename one. On Windows put the files in your System32 or SysWow64 folder
#   KNLMeansCL - if selected for noise processing
#   AddGrainC - if NoiseDeint="Generate" selected for noise bypass
#   chikuzen PlanarTools - if you work with YUY2 source (not necessarily required but may improve speed)
__________________
My Avisynth Stuff

Last edited by real.finder; 5th May 2017 at 11:39.
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 3rd April 2017, 01:24   #284  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,505
Quote:
Originally Posted by real.finder View Post
...
don't forget SMDegrain if you use tv_range=true (Default for now) and if you use avs+mt ...
I want use avs+mt to deinterlace my miniDV tapes (PAL 50i 8 bits YV12).

I need SMDegrain, or I can add tv_range=false to QTGMC 3.357s call, or I can use a older QTGMC version?

I'm not sure if the new requirements are for last improvements (high bitdepth, better YUV2 support) or to use avs+mt.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 3rd April 2017, 01:47   #285  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
I want use avs+mt to deinterlace my miniDV tapes (PAL 50i 8 bits YV12).

I need SMDegrain, or I can add tv_range=false to QTGMC 3.357s call, or I can use a older QTGMC version?

I'm not sure if the new requirements are for last improvements (high bitdepth, better YUV2 support) or to use avs+mt.
tv_range will just improve motion vectors in tv source (limited range source), you can set it to false even in tv range and that will be like qtgmc 3.32

the new requirements for improve motion vectors (SMDegrain)

and better YUV2 support (animeivtc and PlanarTools)

nothing for avs+mt, but I mention that if someone use any avs+ mt it should be the last one, the older avs+mt was not stable anyway, and because there are new functions for high bitdepth that been in the newer builds of avs+
__________________
My Avisynth Stuff

Last edited by real.finder; 3rd April 2017 at 01:54.
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 3rd April 2017, 13:58   #286  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,505
Quote:
Originally Posted by real.finder View Post
...nothing for avs+mt, but I mention that if someone use any avs+ mt it should be the last one...
Ok, thanks.

Quote:
tv_range will just improve motion vectors in tv source (limited range source), you can set it to false even in tv range and that will be like qtgmc 3.32
Then SMDegrain improve my output if my source is tv_range.

I'm not sure if my DV source is tv_range or not, or if depend of decoder config (Cedocida, ...). But this is a question for DV forum.

Thanks.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 3rd April 2017, 20:14   #287  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,877
Quote:
Originally Posted by real.finder View Post
tv_range will just improve motion vectors in tv source (limited range source), you can set it to false even in tv range and that will be like qtgmc 3.32
Gotta ask....
Doesn't "tv_range=true" as the default value make the script guilty of the same behaviour that was deemed undesirable for plugins?
https://forum.doom9.org/showthread.p...22#post1793722
And if it's also the default for SMDegrain, doesn't that make it guilty of the same thing?

I'm just trying to understand why a plugin shouldn't mess with the levels unless specifically told to, but for a script the user needs to be aware of the source levels and set an option accordingly. Or is QTGMC used on full range sources so rarely it doesn't matter?

Maybe the tv-range setting could be called something else such as "clamp" given I assume the end result it pretty much the same and it's possibly less counter-intuitive.

Cheers.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 3rd April 2017, 21:17   #288  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by hello_hello View Post
Gotta ask....
Doesn't "tv_range=true" as the default value make the script guilty of the same behaviour that was deemed undesirable for plugins?
https://forum.doom9.org/showthread.p...22#post1793722
And if it's also the default for SMDegrain, doesn't that make it guilty of the same thing?

I'm just trying to understand why a plugin shouldn't mess with the levels unless specifically told to, but for a script the user needs to be aware of the source levels and set an option accordingly. Or is QTGMC used on full range sources so rarely it doesn't matter?

Maybe the tv-range setting could be called something else such as "clamp" given I assume the end result it pretty much the same and it's possibly less counter-intuitive.

Cheers.
Good question

things here are different, nnedi3 is used in many functions that deal with many color format even with rgb in Y8

and the tv_range here do TV to full range convert for better result, While the range parameter in nnedi3 just did clamp the values to tv range

and tv_range here don't effect the output directly, it just done in prefilter, and not only relate to tv range, it's simply call Dither_Luma_Rebuild and it's can be used for curve dark enhancement by Str (strength) and Amp (amplitude) parameters while do TV to pc converter, see SMDegrain documentation or wiki page for more info
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 19:26   #289  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,827
Issues with QTGMC v3.357s reported: post with screenshots comparing versions 3.354s and 3.357s; MPEG2 test clip; sample script how QTGMC is used

It looks like a lot of blending in the latest version.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid

Last edited by LigH; 20th April 2017 at 19:44.
LigH is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 20:12   #290  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
Issues with QTGMC v3.357s reported: post with screenshots comparing versions 3.354s and 3.357s; MPEG2 test clip; sample script how QTGMC is used

It looks like a lot of blending in the latest version.
work fine here with frame 67 after QTGMC

Code:
MPEG2Source("E:\ORG.d2v", cpu=0)
AssumeTFF()
QTGMC( Preset="Slow" )
what SMDegrain he had? what he get with tv_range=false?
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 20:31   #291  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,827
SMDegrain v.3.1.2d ... that was the reason to request it being mentioned in the source header.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 21:05   #292  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
SMDegrain v.3.1.2d ... that was the reason to request it being mentioned in the source header.
and maybe the problem he don't use masktools 2.2.5 or up

and here the requirements same as the script header in last QTGMC https://forum.doom9.org/showthread.p...99#post1802599 (see the next post too)
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 21:37   #293  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,827
Just curious that the same selection of plugins still works with a slightly earlier QTGMC version. Was there so much difference? Surprising. It looks so frail.

Your suggestions will be tested...
_

Success with Masktools2 v2.2.6!
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid

Last edited by LigH; 20th April 2017 at 21:58.
LigH is offline   Reply With Quote
Old 20th April 2017, 22:08   #294  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
Just curious that the same selection of plugins still works with a slightly earlier QTGMC version. Was there so much difference? Surprising. It looks so frail.

Your suggestions will be tested...
if you mean use old QTGMC with new plugins (masktools 2.2.6 for example) then yes it work, and if you mean using last QTGMC with old plugins then no, it will not work right cuz there are changes in lut lines that will not work with old masktools even in avs 2.6 or 8 bit in avs+
__________________
My Avisynth Stuff

Last edited by real.finder; 20th April 2017 at 23:54.
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2017, 12:29   #295  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,505
New thread created from old thread QTGMC Deinterlacing Script (v3.32), because https://forum.doom9.org/showthread.p...33#post1804533

@real.finder
Please edit the first post in order to show last version, changes, downloads, plugins packs, title, etc. at your choice.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2017, 12:34   #296  |  Link
nhope
partially-informed layman
 
Join Date: Jan 2002
Location: Bangkok, Thailand
Posts: 309
tebasuna51
nhope is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2017, 19:36   #297  |  Link
Selur
Registered User
 
Selur's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany
Posts: 5,814
would be nice if the first post could contain an up-to-date plugins&co pack,...
__________________
Hybrid here in the forum, homepage
Selur is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2017, 23:19   #298  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
@tebasuna51

done with what I can I do for it
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Old 22nd April 2017, 17:26   #299  |  Link
pinterf
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 1,148
Found a thing in masktools2 2.2.6, Y, U and V when negative (memset) values are provided, are not scaled automatically from 8 bits.
This was missed somehow, though I have written in the documentation that only threshold-like parameters are scaled.
But this is not a consistent bahaviour when users have to care about which parameter is scaled, which is not scaled.
So this is fixed in the soon-to-be-released 2.2.7.

Looked inside the qtgmc script and yes, it is using
CNmt128 = ChromaNoise ? 3 : -128
then
output = (ShowNoise == 0.0) ? cropped : finalNoise.mt_lut( "clamp_f x range_half - " + string(ShowNoise) + " * range_half +", U=CNmt128,V=CNmt128 )
so it won't scale properly in 10+ bits.

2.2.7 update (along with other fixes) is on the way, you don't have to change the script, just make a note that masktools 2.2.7 is necessary.
EDIT: released

Last edited by pinterf; 22nd April 2017 at 18:26.
pinterf is offline   Reply With Quote
Old 22nd April 2017, 19:42   #300  |  Link
real.finder
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Mesopotamia
Posts: 1,121
done
__________________
My Avisynth Stuff
real.finder is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 03:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.