Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 31st May 2006, 10:52   #1021  |  Link
M.H.A.Q.S.
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
[dimzon]
The reason is, I am only interested in the development of a GUI for the x264. I am trying to give an example to some students who are currently studying h.264 and some programming stuff about it. The full MeGUI program is way huge for them to cope with right now. I was looking at x264gui too, but its in VB.NET. I can go through the pain of giving them that example with VB.NET but why not use something that is already done.

[Sharktooth]
Should I PM doom9?
M.H.A.Q.S. is offline  
Old 31st May 2006, 10:58   #1022  |  Link
dimzon
BeHappy/MeGUI developer
 
dimzon's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Moscow, Russia
Posts: 1,727
Quote:
Originally Posted by M.H.A.Q.S.
[dimzon]
The reason is, I am only interested in the development of a GUI for the x264.
You can concentrate at x264 part only and do not touch anything other. MeGUI is good-enought structured...
dimzon is offline  
Old 31st May 2006, 11:00   #1023  |  Link
M.H.A.Q.S.
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
yeah, I just came to think of that too. .
M.H.A.Q.S. is offline  
Old 31st May 2006, 11:07   #1024  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
as dimzon said if you have some knowledge of CVS you can get the old sources from there.
otherwise you can ask in the megui dev thread.
Sharktooth is offline  
Old 31st May 2006, 11:31   #1025  |  Link
M.H.A.Q.S.
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
I have already done the CVS thing. I will ask this in the dev thread though.
M.H.A.Q.S. is offline  
Old 31st May 2006, 12:14   #1026  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
megui x264 was never more than conditional compilation of the whole megui.. so it's not something you can take as a start point.. it is megui just with a lot of conditional flags. And since there's CVS, you can extract whichever revision fits your needs.. the changelog will tell you when conditional compilation was removed so you'll want the latest sources before that date.. but as I said.. it's really of no use because it is megui with in fact more code than is really necessary to cover all the features.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 31st May 2006, 12:21   #1027  |  Link
M.H.A.Q.S.
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 14
right, thanks for the information Doom9. I understand the fact now.
M.H.A.Q.S. is offline  
Old 1st June 2006, 03:06   #1028  |  Link
Dark Eiri
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 327
I'm new to MeGUI, and I love it, but all my videos are converted to 23.976 fps (this includes HD 60fps files) and it's VERY annoying since the video loses a lot of "flow" motion. Can someone tell me how to fix this issue?

I use x264 encoding, with Sharktooth HQ-Insane profile.
Dark Eiri is offline  
Old 1st June 2006, 04:39   #1029  |  Link
Adub
Fighting spam with a fish
 
Adub's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 2,685
if you are using DGindex, make sure that you are not using force film mode when decoding.
__________________
FAQs:Bond's AVC/H.264 FAQ
Site:Adubvideo
Adub is offline  
Old 1st June 2006, 21:10   #1030  |  Link
Dark Eiri
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 327
Quote:
Originally Posted by Merlin7777
if you are using DGindex, make sure that you are not using force film mode when decoding.
I use the AviSynth Script Maker inside MeGUI, and it uses DGIndex automatically.
Dark Eiri is offline  
Old 1st June 2006, 21:21   #1031  |  Link
jellysandwich
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 247
Quote:
Originally Posted by Dark Eiri
I use the AviSynth Script Maker inside MeGUI, and it uses DGIndex automatically.
You can turn off the "auto force film" setting.

js
jellysandwich is offline  
Old 1st June 2006, 23:41   #1032  |  Link
Dark Eiri
Registered User
 
Join Date: May 2006
Posts: 327
Quote:
Originally Posted by jellysandwich
You can turn off the "auto force film" setting.

js
Thanks! It's working fine now ^^
Dark Eiri is offline  
Old 2nd June 2006, 01:13   #1033  |  Link
berrinam
Registered User
 
berrinam's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,740
Auto Force Film should only apply on film content anyway, which is supposed to be at 24 fps. If your source was indeed film, then you shouldn't have lost any motion fluidity, and if it wasn't, then there's a bug. Can you run your source 60fps through MeGUI's source detection in the AviSynth script creator and tell me what it says?
berrinam is offline  
Old 11th June 2006, 12:44   #1034  |  Link
junglemike
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 288
Hello. I have some small problem w/ Megui, that i can't figure how to solve yet. The problem is that outupt x.264 mp4 files have wrong apsect ratio. I use HQ-Slow preset, and i pressed "config" and veryfied that in Aspect ratio there is 1:1. Despite that , when i try to encode anything - there is --sar 3:4 option in the log. I tried to reinstall anything - doesnt' help.
What do i do?
The most strangest thing is that on another computer i have exactly same build 0.2.3.2116 and it works fine,.
junglemike is offline  
Old 11th June 2006, 13:41   #1035  |  Link
berrinam
Registered User
 
berrinam's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 1,740
Update to the latest version of MeGUI, which handles AR better. It's 0.2.3.2165 and you can get it from http://x264.nl
berrinam is offline  
Old 11th June 2006, 15:10   #1036  |  Link
junglemike
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 288
Thanks berrinam, it solved the problem of aspect ratio. I downloaded latest version and then run update to everything it proposed.
HOWEVER, i compared command line params in Megui in this new build (0.2.3.2165) and older bulid that is on another computer (which was working fine)and comand options looks completely different, I don't understand what's going on. I also tried to compare HQ-Slow profiles, and in new Megui there are lessopions, for example, "Reference frames" completely gone. Why?
Old command line:
Code:
--pass 2 --bitrate 106 --stats "H:\sample2--default.stats" --ref 3 --bframes 3 --b-pyramid --weightb --filter -2,-1 --subme 6 --trellis 1 --analyse all  --8x8dct --direct auto --me umh --progress --no-psnr --output "H:\200_slow.mp4" "H:\sample2--default.avs"
New command line:
Code:
--pass 2 --bitrate 322 --stats "D:\Source\sample2--default.stats" --ref 5 --mixed-refs --bframes 16 --b-pyramid --b-rdo --bime --weightb --direct auto --subme 6 --trellis 1 --analyse all  --8x8dct --me umh --progress --no-psnr --output "D:\Source\sample2--default.mp4" "D:\Source\sample2--default.avs"
Can you please explain?
I've read in the DeadSheeps "x264 options explained" and he says that Reference Frames is important option, Why is it gone?
junglemike is offline  
Old 11th June 2006, 16:17   #1037  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
Actually, looking at the latest profile, I think you switched the commandlines because your first commandline matches what I get from the latest profile. And that commandline is just what's in the profile. The filter settings are definitely there, and the profile contains no bidirectional me, no rdo for b-frames and no mixed references.

So clearly you're looking at two profiles with the same name but different settings.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 11th June 2006, 16:17   #1038  |  Link
nurbs
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,455
Code:
--pass 2 --bitrate 322 --stats "D:\Source\sample2--default.stats" --ref 5 --mixed-refs --bframes 16 --b-pyramid --b-rdo --bime --weightb --direct auto --subme 6 --trellis 1 --analyse all  --8x8dct --me umh --progress --no-psnr --output "D:\Source\sample2--default.mp4" "D:\Source\sample2--default.avs"
Reference frames are still there as you can see. You can change the number in the Advanced-tab -> Quant Options -> Number of Reference Frames
nurbs is offline  
Old 11th June 2006, 16:51   #1039  |  Link
junglemike
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 288
You are right, It was my local problem. I cleared the queues, did encode with hq_slow profile on both machines again, and they are same.
Sorry and thanks for help. Megui is great program!
junglemike is offline  
Old 12th June 2006, 12:01   #1040  |  Link
junglemike
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 288
OK guys, another questo, if I may.
First, i discovered that i can actually add jobs while Megui is working - this is wonderful feature, something i can't do in virtualdub. BUT, after a computer crash the queue is empty. Absolutely notheing survives, Is there any way i can make it save a queue somehow so it will survive pc crash (power failure)?
TIA.
junglemike is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.