Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > High Efficiency Video Coding (HEVC)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 26th October 2013, 07:18   #1  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
avs4x265 0.5 released - x265 with avisynth as input

I've made a port of avs4x264 in order to use x265 binary...

Package available here (sources included).

Changelog:
Quote:
- v0.1 : initialization
- v0.2 : added a switch to specify the x265 binary to use.
- v0.3 : replaced the old avisynth_c.h header file by the new one provided in FFmpeg in order to take account the new colorspaces. Thanks to qyot27
- v0.4 : added some enhancements mentioned by Reel.Deel in this post : http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1682882#post1682882
- v0.5 : display full x265 command line used to stdout
Minimum command line used :

Code:
avs4x265.exe --bitrate x -o output.hevc  input.avs
or
Code:
avs4x265.exe -q y -o output.hevc  input.avs
Where x is the bitrate value and y the QP value. All x265 options are available of course...;-)



Enjoy

Last edited by Kurtnoise; 6th June 2014 at 07:58.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 12:46   #2  |  Link
masterkivat
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Location: Brazil
Posts: 14
Excellent, Kurt.
Now I can play a bit with 'x265'
masterkivat is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 14:12   #3  |  Link
Overdrive80
Anime addict
 
Overdrive80's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Spain
Posts: 625
New toy, thanks
__________________
Intel i7-6700K + Noctua NH-D15 + Z170A XPower G. Titanium + Kingston HyperX Savage DDR4 2x8GB + Nvidia GTX750 2GB DDR5 + SSD Vertex 4 256 GB + Antec EDG750 80 Plus Gold Mod + Corsair 780T Graphite
Overdrive80 is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2013, 17:02   #4  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
Build 0.2 released...link in the 1st post.

- Added a switch to specify the x265 binary to use. Hence, we can run Avisynth 32bits within the x265 64bits, for example.
- Also tweaked the x265 encoder in order to have the stdin for y4m input files + the version # during encoding (available in the 0.2 package).
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 4th November 2013, 12:42   #5  |  Link
lauguru
Registered User
 
Join Date: May 2004
Posts: 241
hello
what would be the command to maintain the highest quality and no loss. Could you give an example?
lauguru is offline   Reply With Quote
Old 5th November 2013, 09:49   #6  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
This is quite subjective you know...It might be good quality for you but not for someone else.

With no loss, you mean lossless ? There is no such thing for the moment.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 24th November 2013, 11:55   #7  |  Link
edison
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 95
Does the --crf really works ?
edison is offline   Reply With Quote
Old 24th November 2013, 18:30   #8  |  Link
fumoffu
Registered User
 
Join Date: May 2013
Posts: 90
yes, probably will work even better in future but it works ok now
fumoffu is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 11:58   #9  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise View Post
Build 0.2 released...link in the 1st post.

- Added a switch to specify the x265 binary to use. Hence, we can run Avisynth 32bits within the x265 64bits, for example.
- Also tweaked the x265 encoder in order to have the stdin for y4m input files + the version # during encoding (available in the 0.2 package).
Are you also the one who made the avs4x265 that is currently used in MeGUI? If yes, can I simply replace that one with this new one (Build 0.2) that you just released? Thank you in advance.
nakTT is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 14:00   #10  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
Quote:
Originally Posted by nakTT View Post
Are you also the one who made the avs4x265 that is currently used in MeGUI?
yes...

Quote:
Originally Posted by nakTT View Post
If yes, can I simply replace that one with this new one (Build 0.2) that you just released?
If you mean the x265 executable then yes...You can replace it.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 14:19   #11  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise View Post
If you mean the x265 executable then yes...You can replace it.
Thanks for the reply.

No, I mean in MeGUI/Tools/x265/ you have 2 files: avs4x265.exe and x265.exe

My question is for the former.
nakTT is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 14:31   #12  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
No, this is the same...why would you do this ?
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 15:27   #13  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise View Post
No, this is the same...why would you do this ?
Because I thought avs4x265 0.2 is the latest version of the avs4x265 that come from MeGUI update server thus I thought it must be better.

Meaning that this avs4x265 0.2 is the same as the one that come from MeGUI update server? Sorry for my bad english, it is not my mother tongue.
nakTT is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 16:47   #14  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
The tool avs4x265 is the same between this package and the one from MeGUI server...The x265 build is different coz you can update this executable without modifying the avs4x265.

I will update the megui x265 encoder asap.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 25th November 2013, 17:10   #15  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Kurtnoise View Post
The tool avs4x265 is the same between this package and the one from MeGUI server...The x265 build is different coz you can update this executable without modifying the avs4x265.

I will update the megui x265 encoder asap.
Yes, changing the encoder (x265.exe) is what I manually did all this while, the same goes with x264.exe during the hight of its devolepment.

I can see that I misunderstood about avs4x265.exe, because I thought the version 0.2 that you post is the better (in doing what is suppose to do) version of the avs4x265.exe.

I also know that this avs4x265.exe is not the encoder, the x265.exe is.
nakTT is offline   Reply With Quote
Old 4th December 2013, 00:41   #16  |  Link
foxyshadis
ангел смерти
 
foxyshadis's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Lost
Posts: 9,380
Too bad there isn't yet an avisynth_c.h at version 5, it'd be nice to be able to use this with the new colorspaces and 16-bit support.
__________________
There are four boxes to be used in defense of liberty: soap, ballot, jury, and ammo. Please use in that order. ~ Ed Howdershelt
foxyshadis is offline   Reply With Quote
Old 29th December 2013, 18:19   #17  |  Link
plonk420
amd & h.264 fanboy
 
plonk420's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: NTSC
Posts: 416
not sure if this is an avs4x265 issue or x265 issue, but my encodes of movie crapped out at ~20k frames. i'm *pretty* sure it's not a script issue, as divx265 encoded the whole thing (albeit slowly... over 50% of it went at .5fps (720x360))

here's the resulting file in its entirety.

encode settings to one of the attempts were "avs4x265 --crf 14 panicroom.avs -o panicroom-crf14slow.mp4 --preset slow"

ps, thanks for this app to get x265 more compatible! been having fun screwing around with what source material i have laying around! :D
plonk420 is offline   Reply With Quote
Old 2nd June 2014, 21:37   #18  |  Link
Maxiz
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 5
Error

Can someone help me to find the reasons for which i continue to have error failed to create process?
Maxiz is offline   Reply With Quote
Old 3rd June 2014, 07:56   #19  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
Quote:
Originally Posted by Maxiz View Post
Can someone help me to find the reasons for which i continue to have error failed to create process?
you should post your entire error message...

Quote:
Originally Posted by plonk420 View Post
not sure if this is an avs4x265 issue or x265 issue, but my encodes of movie crapped out at ~20k frames. i'm *pretty* sure it's not a script issue, as divx265 encoded the whole thing (albeit slowly... over 50% of it went at .5fps (720x360))

here's the resulting file in its entirety.

encode settings to one of the attempts were "avs4x265 --crf 14 panicroom.avs -o panicroom-crf14slow.mp4 --preset slow"
D
x265 encoder doesn't support mp4 output...only raw h265 files. Did you retry with recent x265 builds ?
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 3rd June 2014, 08:55   #20  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
Quote:
Originally Posted by foxyshadis View Post
Too bad there isn't yet an avisynth_c.h at version 5, it'd be nice to be able to use this with the new colorspaces and 16-bit support.
I uploaded the 0.3 release in order to take into account this...let me know if you have any issues.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 02:39.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.