Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 8th February 2008, 18:15   #1  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
MKVBoxer - MKV to XBOX360

A while ago I used GOTSent for the MKV to XBOX 360 "conversion", but I switched to vista x64, where it doesn't work. So I made myself a tool that uses other existing tools to do this.

It uses MKVextract to get both streams.
Then it changes the h264level to 4.1 (really fast, just rewrites some bytes)
After that I convert the audio to stereo acc, using a tool that makes a wav and then the nero encoder to encode to ACC.
And at the end it is all merged together in a MP4 container with MP4Box.

if the file is larger than 4GB it is split and two (or more) output files are created.

It is as simple as it gets, choose input file, output folder and click convert.

If someone wants to try it out: http://rapidshare.com/files/93424538...-0.2b.rar.html

But keep in mind, that is really a early stage build.

Last edited by ZeroColl; 20th February 2008 at 15:55.
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 8th February 2008, 20:12   #2  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by ZeroColl View Post
A while ago I used GOTSent for the MKV to XBOX 360 "conversion", but I switched to vista x64, where it doesn't work. So I made myself a tool that uses other existing tools to do this.

It uses MKVextract to get both streams.
Then it changes the h264level to 4.1 (really fast, just rewrites some bytes)
After that I convert the audio to stereo acc, using a tool that makes a wav and then the nero encoder to encode to ACC.
And at the end it is all merged together in a MP4 container with MP4Box.

if the file is larger than 4GB it is split and two (or more) output files are created.

It is as simple as it gets, choose input file, output folder and click convert.

If someone wants to try it out: http://rapidshare.com/files/87075009...-0.1b.zip.html

But keep in mind, that is really a early stage build.
File not found
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 8th February 2008, 20:48   #3  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
Link Fixed.. sorry for that!
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 8th February 2008, 22:07   #4  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by ZeroColl View Post
Link Fixed.. sorry for that!
I'm using fddshow to harcode subtitles, will it work here?
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 8th February 2008, 22:41   #5  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 6,193
Quote:
I'm using fddshow to harcode subtitles, will it work here?
This app do not transcode.
Atak_Snajpera is offline   Reply With Quote
Old 9th February 2008, 03:01   #6  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Glorioso View Post
I'm using fddshow to harcode subtitles, will it work here?
No, it doesn't transcode video at all.. the purpose is to get an MKV to play on the XBOX as fast as possible. So only audio is reencoded.
To add subtitles you'll have to use something else.
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 9th February 2008, 10:12   #7  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
I get this error just when o do convert...

Code:
See the end of this message for details on invoking 
just-in-time (JIT) debugging instead of this dialog box.

************** Exception Text **************
System.BadImageFormatException: An attempt was made to load a program with an incorrect format. (Exception from HRESULT: 0x8007000B)
   at MediaInfoLib.MediaInfo.MediaInfo_New()
   at MKVBoxer.MianBoxerForm.btnInfo_Click(Object sender, EventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
   at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
   at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
   at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
   at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
   at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)


************** Loaded Assemblies **************
mscorlib
    Assembly Version: 2.0.0.0
    Win32 Version: 2.0.50727.1433 (REDBITS.050727-1400)
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/Microsoft.NET/Framework/v2.0.50727/mscorlib.dll
----------------------------------------
MKVBoxer
    Assembly Version: 1.0.0.0
    Win32 Version: 1.0.0.0
    CodeBase: file:///G:/MyWorks/MKVBoxer-0.1b/MKVBoxer.exe
----------------------------------------
System.Windows.Forms
    Assembly Version: 2.0.0.0
    Win32 Version: 2.0.50727.1433 (REDBITS.050727-1400)
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System
    Assembly Version: 2.0.0.0
    Win32 Version: 2.0.50727.1433 (REDBITS.050727-1400)
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------
System.Drawing
    Assembly Version: 2.0.0.0
    Win32 Version: 2.0.50727.1433 (REDBITS.050727-1400)
    CodeBase: file:///C:/WINDOWS/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------

************** JIT Debugging **************
To enable just-in-time (JIT) debugging, the .config file for this
application or computer (machine.config) must have the
jitDebugging value set in the system.windows.forms section.
The application must also be compiled with debugging
enabled.

For example:

<configuration>
    <system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

When JIT debugging is enabled, any unhandled exception
will be sent to the JIT debugger registered on the computer
rather than be handled by this dialog box.
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 9th February 2008, 12:23   #8  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
As I said, it is an early build and the whole thing was first made only for me, but..
There are two things I see could cause the problem.. you wanted to convert a unsupported media format(it should be a MKV with h264/AC3 inside) or the mediainfo is causing problems, since I think I bundled the x64 version with this.. so please try to replace the mediainfo.dll with the win32 here

Keep me posted on the results.
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 11th February 2008, 19:01   #9  |  Link
Ronin-7
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 138
Great work ZeroColl, worked perfectly for me under Vista x64 no problems at all. I tested the file on an Xbox 360 and PS3 with no playback issues to report for either.

If I might make one suggestion though it is to include a tick box so it does not rename the MP4 to AVI and keeps the MP4 extension. By the way I have a reg patch that makes WMP11 see and stream MP4 files which is what I used to stream to both consoles so no need to rename to AVI to make WMP see the file.
Ronin-7 is offline   Reply With Quote
Old 15th February 2008, 23:44   #10  |  Link
killerhex
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 389
does this support dual audio mkvs
killerhex is offline   Reply With Quote
Old 16th February 2008, 11:56   #11  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
I get always this error, "The audio or video stream has the wrong codec", any ideas?
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 16th February 2008, 12:23   #12  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
killerhex: Hmm.. for now it does not suport dual audio, since it is intended to make a MP$ that is playable on the XBOX.. but if it is of any interest to you, i could ad the option where you could choose which audio stream you would like to have in the output?

Glorioso: In most cases that is because the MKV file is not compatible.. is it a fil ewith h264 video and AC3 audio?
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 16th February 2008, 12:46   #13  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by ZeroColl View Post

Glorioso: In most cases that is because the MKV file is not compatible.. is it a fil ewith h264 video and AC3 audio?
Yes, all the MKV i have are 264 and AC3, it's because of the AC3?
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 16th February 2008, 13:52   #14  |  Link
killerhex
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 389
Quote:
Originally Posted by ZeroColl View Post
killerhex: Hmm.. for now it does not suport dual audio, since it is intended to make a MP$ that is playable on the XBOX.. but if it is of any interest to you, i could ad the option where you could choose which audio stream you would like to have in the output?

yes could you add that option
killerhex is offline   Reply With Quote
Old 18th February 2008, 16:02   #15  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by Glorioso View Post
Yes, all the MKV i have are 264 and AC3, it's because of the AC3?
This should work.. I also convert MKVs with h264 and AC3, but as I said.. testing on my part is done only on the Vista x64 platform.
if you don't have x64 vista than try to replace the mediainfo.dll with a 32-bit one.

Quote:
Originally Posted by killerhex View Post
yes could you add that option
I'll do this some time this week.. be patient
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 18th February 2008, 19:34   #16  |  Link
Glorioso
Registered User
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 211
Quote:
Originally Posted by ZeroColl View Post
This should work.. I also convert MKVs with h264 and AC3, but as I said.. testing on my part is done only on the Vista x64 platform.
if you don't have x64 vista than try to replace the mediainfo.dll with a 32-bit one.
Zero, i've done that, i replaced de mediainfo and that solved the first problem, but now i get this one, im working on XP, i'll try it on my Vista x32
Glorioso is offline   Reply With Quote
Old 20th February 2008, 15:55   #17  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by killerhex View Post
does this support dual audio mkvs
I added the option that when there is more then one audio track present the user can choose which to extract and later use in the MP4 that is being generated..

I had no multi audio MKVs on my computer, so this is not tested, and will be appreciated if someone (killerhex?) posts the result when converting a dual audio MKV.

here is the new link:
http://rapidshare.com/files/93424538...-0.2b.rar.html

I changed it also in the first post.
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 24th February 2008, 17:41   #18  |  Link
dale978
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 1
hi,ive put 2 films through mkvboxer the first part plays fine on both but get black screen on both part 2's ?
is there a way of not splitting the file into 2 parts ? i understand why it does-i use macdrive so dont matter wot size file
dale978 is offline   Reply With Quote
Old 24th February 2008, 18:10   #19  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
Quote:
Originally Posted by dale978 View Post
hi,ive put 2 films through mkvboxer the first part plays fine on both but get black screen on both part 2's ?
is there a way of not splitting the file into 2 parts ? i understand why it does-i use macdrive so dont matter wot size file
I'll look into the problem. The movie is spilt if the original is larger than 4GB since according to my info the XBOX 360 has problems playing non wmv files larger than that, it has nothing to do with the drive stored on.
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Old 24th February 2008, 22:48   #20  |  Link
ZeroColl
Registered User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 15
I just converted a 720p MKV movie and both parts play OK on my xbox.. I will need more info about what is happening to you.
You could paste the text from the "log window" for the start..
ZeroColl is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 16:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.