Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 22nd July 2012, 00:54   #11701  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,152
I never see that.

Try with only one pass.
Ignoring the "Clipping detected..." with:

eac3to input.ac3 stdout.wav -no2ndpass | OggEnc2 -q X -o output.ogg -

Or applying manually the needed -0.22dB gain...

eac3to input.ac3 stdout.wav -0.22dB | OggEnc2 -q X -o output.ogg -
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 22nd July 2012, 19:14   #11702  |  Link
`Orum
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 77
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Or applying manually the needed -0.22dB gain...

eac3to input.ac3 stdout.wav -0.22dB | OggEnc2 -q X -o output.ogg -
I tried this but it throws an error: Command line parameter "0.22dB" is unknown. I think it expects whole numbers for this?

It does work with -no2ndpass, but then it has some, albeit minor, clipping.
__________________
Halos? Aliasing? Rainbows? Not on my watch...
`Orum is offline   Reply With Quote
Old 23rd July 2012, 09:48   #11703  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,152
Quote:
Originally Posted by `Orum View Post
I think it expects whole numbers for this?
You are right seems only work with integer values.

Quote:
It does work with -no2ndpass, but then it has some, albeit minor, clipping.
Don't worry with the clipping, they are always encoder/decoder imperfections, the original source can't have peaks over 0dB.

Recode from lossy formats never can be exact.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 23rd July 2012, 15:31   #11704  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
Eac3to is due for a refresh...........................................
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 23rd July 2012, 15:33   #11705  |  Link
Overdrive80
Anime addict
 
Overdrive80's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Spain
Posts: 619
Quote:
Originally Posted by `Orum View Post
Had an interesting problem today when trying to go from AC3 -> FLAC with a channel remap (in preparation for oggenc2 encoding). Here's the log:

[CODE]AC3, 2.0 channels, 1:35:39, 224kbps, 48kHz
The Nero decoder doesn't seem to work, will use libav instead...
Do you have tried to use nero ac3 decoder??? Apparently, it isnt installed.
__________________
Intel i7-6700K + Noctua NH-D15 + Z170A XPower G. Titanium + Kingston HyperX Savage DDR4 2x8GB + Nvidia GTX750 2GB DDR5 + SSD Vertex 4 256 GB + Antec EDG750 80 Plus Gold Mod + Corsair 780T Graphite

Last edited by Overdrive80; 24th July 2012 at 15:35.
Overdrive80 is offline   Reply With Quote
Old 24th July 2012, 11:26   #11706  |  Link
dream88
Registered User
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 3
Quote:
Originally Posted by ramicio View Post
Eac3to is due for a refresh...........................................
Madashi has stated that once MadVR reaches v1.0 work on eac3to will continue.
dream88 is offline   Reply With Quote
Old 24th July 2012, 23:22   #11707  |  Link
`Orum
Registered User
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 77
Quote:
Originally Posted by Overdrive80 View Post
Do you have tried to use nero ac3 decoder??? Apparently, it isnt installed.
No. IIRC you needed a fairly old version of Nero for this, and I have a newer version installed which I needed for some new features (I forget what exactly).
__________________
Halos? Aliasing? Rainbows? Not on my watch...
`Orum is offline   Reply With Quote
Old 24th July 2012, 23:38   #11708  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
Quote:
Originally Posted by ACrowley View Post
Remember that theres a bigger Problem with the NeroAudio Decoder in eac3to! The DRC isnt removed properly so the Decoder is not recommended
Quote:
Originally Posted by ACrowley View Post
I wouldnt use NERO AC3/EAC3 Decoder
http://forum.doom9.org/showthread.ph...12#post1404212
Looks like DRC isnt disabled properly

Better use libav..works without Problems. And i dont think you hear big a Quality Difference generally between Nero and libavcodec on AC3/EAC3


AC hasn't been around for some time now.

Does anyone know if the above applies to both DD and True-HD ?

Anybody ??
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Old 25th July 2012, 20:19   #11709  |  Link
Overdrive80
Anime addict
 
Overdrive80's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Spain
Posts: 619
If eac3to doesnt remove DRC properly and I dont want use libavcodec. What could it be other option??? Maybe Audition??
__________________
Intel i7-6700K + Noctua NH-D15 + Z170A XPower G. Titanium + Kingston HyperX Savage DDR4 2x8GB + Nvidia GTX750 2GB DDR5 + SSD Vertex 4 256 GB + Antec EDG750 80 Plus Gold Mod + Corsair 780T Graphite
Overdrive80 is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 18:26   #11710  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
How doesn't it remove DRC properly? It's just a gain metadata. Why don't you want to use libavcodec? Why would one want to go from AC3 to FLAC?
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 18:44   #11711  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
@ramico, see my post above re the same, #11708.
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 18:45   #11712  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
What?
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 18:46   #11713  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
What do you mean "what"? Did you read the post and the links.
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 18:49   #11714  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
First off, my first post wasn't even replying to you, it was to Overdrive80. Secondly, I read it, and I don't see what it has to do with anything I said. The problem is not with eac3to, it's with a codec. I was asking Overdrive80 what was wrong with libavcodec, because it will function perfectly.
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 26th July 2012, 20:15   #11715  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
Whoa, slow down ther ramico.

I know you weren't replying to me, but Overdive's question was in response to my post, right above his.
You commented re DRC and metadata so my post has everything to do with what you said. I was hoping you could clarify things for him and me.

My post(s), I asked this back on the 15th as well (w/no responses): http://forum.doom9.org/showpost.php?...ostcount=11699 referenced the Nero codec, which ACrowley stated removal of drc was a problem.

We are here to help each other, no ?
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Old 27th July 2012, 00:52   #11716  |  Link
Overdrive80
Anime addict
 
Overdrive80's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Spain
Posts: 619
Ramicio, I havent any reason for not use libavcodec. My question is mainly based on the curiosity to know if there are alternatives.

my question is a consequence of assertion of rapscallion. Is there technical data for it??? I actually use nero for disable drc on my projects, and it worry me.

Thanks
__________________
Intel i7-6700K + Noctua NH-D15 + Z170A XPower G. Titanium + Kingston HyperX Savage DDR4 2x8GB + Nvidia GTX750 2GB DDR5 + SSD Vertex 4 256 GB + Antec EDG750 80 Plus Gold Mod + Corsair 780T Graphite

Last edited by Overdrive80; 27th July 2012 at 00:54.
Overdrive80 is offline   Reply With Quote
Old 27th July 2012, 16:37   #11717  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
Why not just use libavcodec, which comes with eac3to, instead of a third party codec that doesn't even work?
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 27th July 2012, 17:10   #11718  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
Quote:
Originally Posted by ramicio View Post
Why not just use libavcodec, which comes with eac3to, instead of a third party codec that doesn't even work?
From the first post in this thread:
Quote:
Originally Posted by madshi
The libav/ffmpeg (E-)AC3 and DTS decoders work really well, but the output is not 100% identical to the Dolby/DTS reference decoders.
So, it has always seemed safer to me ( and Overdreive) to use Nero. Until, of course, the drc question. Do you know if the "problem" applies to both DD and TrueHD ?
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Old 27th July 2012, 17:14   #11719  |  Link
ramicio
Banned
 
Join Date: Mar 2004
Location: PA, US
Posts: 684
It shouldn't apply to TrueHD. It's really MLP in disguise, and is lossless. Specs weren't hidden for it. EVERY different lossy decoder will give a different decoded result. This is the nature of all of this psychoacoustic lossy pseudoscientific pseudomathematic BS. Want consistency? Go lossless.
ramicio is offline   Reply With Quote
Old 27th July 2012, 17:20   #11720  |  Link
rapscallion
NY Frame of Mind
 
rapscallion's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: L.I.,NY
Posts: 586
Quote:
Originally Posted by ramicio View Post
It shouldn't apply to TrueHD. Go lossless.
Thanks for the info...that is what I was hoping !

Always go lossless. However, and just my personal prefrence, I use eac3to to create the wavs from a BD TrueHD track and then use DTS MA Suite to create a DTS-HD track to mux back with the original video.

Thus, my reason for asking.
__________________
"Talk to me Goose"
rapscallion is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eac3to

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 20:58.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.