Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 14th June 2009, 22:07   #1  |  Link
msaadn
Anime Encoder
 
msaadn's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Along The Red Sea...
Posts: 38
Mp3 to Aac conversion problem

I have an Mp3 file which I was converting to aac but it gives me an error. Here is the log file.

Code:
[Error] Log
-[Information] Versions
--[NoImage] MeGUI Version : 0.3.1.1042
--[NoImage] OS : Windows Vista Ultimate Edition x86 SP2 (6.0.131072.6002)
--[NoImage] Framework used : 2.0 SP1 (2.0.50727.4016)
-[Information] Hardware
--[NoImage] CPU : Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     E4600  @ 2.40GHz
-[Error] Log for job1 (audio, Share The World.mp3 -> Share The World.aac)
--[Information] [6/15/2009 12:03:54 AM] Started handling job
--[Information] [6/15/2009 12:03:54 AM] Preprocessing
--[NoImage] Avisynth script
---[NoImage] NicMPG123Source("C:\Users\mSAADn\Desktop\Share The World.mp3")
---[NoImage] Normalize()
---[NoImage] 32==Audiobits(last)?ConvertAudioTo16bit(last):last
---[NoImage] return last
--[NoImage] Commandline used: - "{0}" --rawpcm {1} {3} {2} --cbr 64000
--[Information] [6/15/2009 12:03:54 AM] Encoding started
--[Information] [6/15/2009 12:03:54 AM] Encode thread started
--[Information] [6/15/2009 12:03:54 AM] Avisynth script environment opened
--[Information] [6/15/2009 12:03:57 AM] Script loaded
--[Information] Output Decoder
---[NoImage] Channels: 2
---[NoImage] Bits per sample: 16
---[NoImage] Sample rate: 11025
--[NoImage] Commandline: C:\Program Files\megui\tools\enc_aacplus\enc_aacplus.exe - "C:\Users\mSAADn\Desktop\Share The World.aac" --rawpcm 11025 2 16 --cbr 64000
--[Information] [6/15/2009 12:03:57 AM] Encoder process started
--[Error] An error occurred
---[NoImage] Exception message: Abnormal encoder termination -4
---[NoImage] Stacktrace:    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.encode()
---[NoImage] Inner exception: null
--[NoImage] Output from encoder via stdout
---[NoImage] ********************************************************************
---[NoImage] * AACPlus v2 Encoder (using Winamp 5.2 enc_aacplus.dll)
---[NoImage] * Source timestamp Mon May 15 17:24:26 2006
---[NoImage] * Build May 15 2006, 17:24:35
---[NoImage] ********************************************************************
---[NoImage] * NOTE!	enc_aacplus.dll must be into executable directory
---[NoImage] *	get it from Winamp 5.2 plugins directory
---[NoImage] *	tested on Winamp 5.2 Release Feb 23 2006 Full (Not Pro) version)
---[NoImage] ********************************************************************
---[NoImage] Input file: -
---[NoImage] Output file: C:\Users\mSAADn\Desktop\Share The World.aac
---[NoImage] SampleRate: 11025
---[NoImage] ChannelCount: 2
---[NoImage] BitsPerSample: 16
---[NoImage] Bitrate: 64000
---[NoImage] ChannelMode: Stereo
---[NoImage] Encoder: aacPlus v2 (HE-AAC+PS)
---[NoImage] Can't create encoder!
--[Information] [6/15/2009 12:03:58 AM] Job completed
I cant seem to figure out the problem. Can anyone help me out?
__________________
"Do Not Hurry, Death Is Faster Than You"
Ńő Μăţţĕř Ŵĥăţ Ĉőđĕ Ĺŷőķő Řŏĉķ !!!
msaadn is offline   Reply With Quote
Old 14th June 2009, 22:50   #2  |  Link
Inspector.Gadget
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,618
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=118690
Inspector.Gadget is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 00:17   #3  |  Link
msaadn
Anime Encoder
 
msaadn's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Along The Red Sea...
Posts: 38
I already have enc_aacplus.dll. This is why I dont understand the problem.
__________________
"Do Not Hurry, Death Is Faster Than You"
Ńő Μăţţĕř Ŵĥăţ Ĉőđĕ Ĺŷőķő Řŏĉķ !!!
msaadn is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 02:11   #4  |  Link
menno
Nero AG engineer
 
menno's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 118
You can't encode 11kHz files to HE AAC. The LC AAC core samplerate would be 5.5kHz, which is not supported. If you really want to use HE AAC, upsample to 22kHz first, otherwise just use LC AAC.
menno is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 11:30   #5  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,302
Quote:
Originally Posted by menno View Post
You can't encode 11kHz files to HE AAC. The LC AAC core samplerate would be 5.5kHz, which is not supported. If you really want to use HE AAC, upsample to 22kHz first, otherwise just use LC AAC.
I think is better use LC-AAC than upsample if the original is 11KHz:
- LC is more compatible
- The SBR part in the upsampled HE-AAC 22KHz is artificial
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 14:09   #6  |  Link
msaadn
Anime Encoder
 
msaadn's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Along The Red Sea...
Posts: 38
Well I tried all 3 of them. all of them gave me the same error.

Edit: Ok I got it now. Thankx for your help.
__________________
"Do Not Hurry, Death Is Faster Than You"
Ńő Μăţţĕř Ŵĥăţ Ĉőđĕ Ĺŷőķő Řŏĉķ !!!

Last edited by msaadn; 15th June 2009 at 14:12.
msaadn is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 17:10   #7  |  Link
menno
Nero AG engineer
 
menno's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 118
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
I think is better use LC-AAC than upsample if the original is 11KHz:
- LC is more compatible
- The SBR part in the upsampled HE-AAC 22KHz is artificial
You can start SBR far below half the Nyquist frequency, so not artificial at all. In fact any encoder will do this, because starting SBR at half Nyquist doesn't bring very much quality gain (and of course if you upsample by 2 before encoding it brings nothing ).
menno is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2009, 17:49   #8  |  Link
msaadn
Anime Encoder
 
msaadn's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: Along The Red Sea...
Posts: 38
Thankx for the info menno.
__________________
"Do Not Hurry, Death Is Faster Than You"
Ńő Μăţţĕř Ŵĥăţ Ĉőđĕ Ĺŷőķő Řŏĉķ !!!
msaadn is offline   Reply With Quote
Old 21st January 2012, 17:15   #9  |  Link
Masutin
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 18
I hope this is suitable for this topic: Transcoding from MP3 to AAC results in files that play like buzzing noise. What could be the reason?
Masutin is offline   Reply With Quote
Old 22nd January 2012, 01:14   #10  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,515
Quote:
Originally Posted by Masutin View Post
I hope this is suitable for this topic: Transcoding from MP3 to AAC results in files that play like buzzing noise. What could be the reason?
Maybe post a sample of the file you're trying to re-encode as well as some more details on how you're trying to do it.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aac, conversion, mp3, problem

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 13:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.