Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 AVC / H.264

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12th February 2009, 11:18   #981  |  Link
~bT~
н∂-αиαтι
 
Join Date: May 2006
Location: Bedfordshire, UK
Posts: 1,005
^ i'm a 100% sure it didn't coz i was waiting for the overwrite confirmation to pop up.

or is it card dependant? i have 8600gs.
~bT~ is offline  
Old 12th February 2009, 11:49   #982  |  Link
squid_80
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melbourne, AU
Posts: 1,963
Quote:
Originally Posted by ~bT~ View Post
^ i'm a 100% sure it didn't coz i was waiting for the overwrite confirmation to pop up.

or is it card dependant? i have 8600gs.
Quote:
Originally Posted by squid_80
All nvidia driver versions AFTER 181.20 should include nvcuvid.dll.
.....
squid_80 is offline  
Old 12th February 2009, 11:56   #983  |  Link
~bT~
н∂-αиαтι
 
Join Date: May 2006
Location: Bedfordshire, UK
Posts: 1,005
^ lol, gotcha. so we are both correct
~bT~ is offline  
Old 12th February 2009, 14:08   #984  |  Link
Audionut
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,254
Quote:
Originally Posted by squid_80 View Post
All nvidia driver versions after 181.20 should include nvcuvid.dll.
They don't. I've installed 181.21, 181.22 and an old 185.xx beta.

None have included it.

Quote:
Originally Posted by neuron2 View Post
I will give some thought to a solution that doesn't require multiple copies and doesn't overwrite the version installed by the Nvidia driver install. Ideas are welcome.
My l33t programing skills are showing here.
Can you include the dll into the exe's?

Aren't you combing all 3 decodeNV's into the same exe? Then you would only have the 1 exe and 1 dll.

Can you run a check on the version of the dll in system32 folder and overwrite with your copy if newer?

Create installers. Overwrite dll in install folder if its older than the new decodenv being installed.


I really don't see the problem though. Download zip, Extract, run exe.

.
__________________
http://www.7-zip.org/
Audionut is offline  
Old 12th February 2009, 14:21   #985  |  Link
menlvd
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Moscow
Posts: 97
what can be wrong
last dgavcdecnv
sys win7 x64
drv 181.22
using 2 pass encoding
1 pass processed fine, but 2 even start (w/o manual close and starting again CUVIDServer.exe)
in sys wxp-sp3 32 everything is fine
menlvd is offline  
Old 12th February 2009, 14:40   #986  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
What encoder and encoding GUI do you use?
Guest is offline  
Old 12th February 2009, 14:57   #987  |  Link
menlvd
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Moscow
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by neuron2 View Post
What encoder and encoding GUI do you use?
latest x264 1109 x64
not using gui
simple run from scrip or run from cmd
sample
Quote:
"D:\minep\me_gui\tools\x264\avs2yuv.exe" -raw "D:\temp\bd-taken\taken.dga.avs" - | "D:\minep\me_gui\tools\x264\x264.1109.kMod.core2.x64.exe" --pass 1 --bitrate 11000 --vbv-maxrate 40000 --vbv-bufsize 62500 --keyint 240 --min-keyint 1 --ref 5 --bframes 3 --deblock -3,-3 --partitions all --8x8dct --me umh --trellis 2 --subme 9 --weightb --mixed-refs --no-fast-pskip --threads 6 --no-psnr --no-ssim --level 4.1 --progress --aq-mode 1 --aq-strength 1.7 --psy-rd 1.1:0.1 --b-adapt 2 --output "d:\123.mkv" --sar 1:1 --direct auto --no-dct-decimate --b-pyramid --qpmax 35 --qcomp 1 --qpmin 5 --ratetol 3 --merange 24 --pbratio 1.2 --ipratio 1.3 --stats "d:\stats.stats" - 1920x816
and then try to start second pass but no progress w/o restart cuvidsrv
will try install latest forceware 182.05, but i'll don't think thats solve problem

Last edited by menlvd; 12th February 2009 at 15:03.
menlvd is offline  
Old 13th February 2009, 02:36   #988  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
Version 1.0.12

1. When serving video, replace copies of leading orphaned B frames with copies of the first decodable frame.

2. Fixed blocking on seeks with deinterlace=1.

3. Fixed false sync lock for M2TS files.

4. Fixed problem where stepping by GOP backward could wrap from the start of the file to the end of the file.

5. Closing the window while a play/preview is running caused a CUVID popup error. Fixed.

6. Enable "Disable Display" option only after a file is loaded. This prevents a crash scenario.

7. Fixed nvcuvid.dll memory leak.

8. Update CUVID Server to version 1.0.4.

http://neuron2.net/dgavcdecnv/dgavcdecnv.html

Last edited by Guest; 13th February 2009 at 02:43.
Guest is offline  
Old 13th February 2009, 02:40   #989  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
@menlvd

I don't have win7 x64 so I'm not sure how to help you.

What happens without the avs2yuv.exe silliness? In other words, just open the script directly with x264.

Last edited by Guest; 13th February 2009 at 05:30.
Guest is offline  
Old 13th February 2009, 03:15   #990  |  Link
squid_80
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Melbourne, AU
Posts: 1,963
Quote:
Originally Posted by Audionut View Post
They don't. I've installed 181.21, 181.22 and an old 185.xx beta.

None have included it.
Hmm seems I missed noticing 181.22 had jumped from beta to offical. So any official drivers after 181.22 should include nvcuvid.dll.
I don't know where you've got the 185.xx beta from, sounds wrong to me since the beta driver released earlier this week is 182.05.
squid_80 is offline  
Old 13th February 2009, 06:06   #991  |  Link
menlvd
Registered User
 
Join Date: May 2006
Location: Moscow
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by neuron2 View Post
@menlvd

I don't have win7 x64 so I'm not sure how to help you.

What happens without the avs2yuv.exe silliness? In other words, just open the script directly with x264.
w/o avs2yuv.exe run only x86 x264.exe - but no problem
seems to be a avsyuv produce bug that can cause broblem with cuvidsvr
menlvd is offline  
Old 13th February 2009, 08:21   #992  |  Link
xopowo
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 25
Unfortunately, I just replaced everything with the new version(s) and the memory leak is still incredibly bad

Here is the AVS script I'm using ...

LoadPlugin("C:\encode\Dlls\DGAVCDecodeNV.dll")
AVCSource("1.dga")
selecteven()

That's it. Nothing more when doing a 720p source to bring it back to 29.97fps from 59.97

OS - Windows 7 (64-bit) Build 7000
CPU - Intel Xeon x3360
Memory - 4GB DDR2 800
Video - nVidia GeForce 9600 GSO (768mb)
Avisynth - 2.57
VirtualDubMod 1.5.10.2 (virtualdub doesn't work for me)

7 minutes into the encode, and CUVIDServer.exe went from 23772k (at launch) to 644040k.

Longer encodes, the server crashes (when it eats about 1.7gb of memory). There is a dialogue box that pops up that just says "server" and an 'OK' button (nothing legible).

I don't know what to tell you other than even with the new version, it still leaks badly.

nvcuvid.dll has to be located in \Windows\System\ in order for it to work for me (as opposed to \system32\)

Let me know if you need more information.

I just tested the same exact avs file with VirtualDub version 1.8.8 (32-bit version) and the same exact results. CUVIDServer.exe crashed on that one 18:47 into the encode with memory at 1,688,596K ... yikes!

Last edited by xopowo; 13th February 2009 at 08:36.
xopowo is offline  
Old 13th February 2009, 10:36   #993  |  Link
meatwad
Registered User
 
meatwad's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 106
xopowo, I believe it's a Windows 7 problem. I experienced the same thing with the 32 bit version. The same jobs in XP went through without a hitch.
meatwad is offline  
Old 13th February 2009, 14:27   #994  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
Quote:
Originally Posted by meatwad View Post
xopowo, I believe it's a Windows 7 problem.
Me too. I'll mention it to Nvidia to see what they think.
Guest is offline  
Old 13th February 2009, 17:00   #995  |  Link
laserfan
Aging Video Hobbyist
 
Join Date: Dec 2004
Location: Off the Map
Posts: 2,443
I just had an unexpected result in an encoding: I had used eac3to to make an .mkv file, indexed it with v1.0.11 and re-encoded with x264, and my encode is "off" by 3 frames from the original, messing-up the I-frames I'd specified and thus my chapter marks. Puzzling over this I noticed my XP Pro x64 setup has your updated nvcuvid.dll in my SysWOW64 directory, but an older version from 16-Dec-08 in my system32 folder. Brand-new to 64-bit OS, I'd read that (counterintuitively) 32-bit dlls were to go into SysWOW64 and 64-bit into system32 (so the older nvcuvid.dll must likely be from my Nvidia 9600display card driver installation).

Should I have placed the 08-Feb-09 (new) nvcuvid.dll into system32 instead, replacing the one that's there? Trying to sort this before I re-run my encoding (8 hours) with the newer 1.0.12...

UPDATE: Well I put DG's nvcuvid.dll into system32 and rebooted and it didn't crash. Realized also that I run CUVID Server from its own directory so tried using procexp to ID which dll it was using. Can't tell--neither the Dec version nor DG's identifies itself in any way that I can tell. Guess if no one has advice for me I'll try 1.0.12 and do it again (hell I dunno if this has anything to do with frames being "off" anyway)...

UPDATE2: And in fact it doesn't seem to be the problem--I still am "off" by 3 frames. Going to start-over from scratch, extracting as .h264 not .mkv.

Still, would appreciate if someone knows if replacing nvcuvid.dll everywhere (sysWOW64, system32, every tool location) is the right thing to have done. That's where I'm at now.

Last edited by laserfan; 14th February 2009 at 00:37.
laserfan is offline  
Old 14th February 2009, 01:00   #996  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
Everybody please re-download 1.0.12. It had a bad bug in DGAVCDecodeNV.dll.
Guest is offline  
Old 14th February 2009, 01:27   #997  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,924
@laserfan

Put my nvcuvid.dll into the same directory as DGAVCIndexNV.exe. Also, put it in the same directory as CUVIDserver.exe, if that differs from the former. Then you won't have to put it in a system directory.

Regarding your three-frame discrepancy, redownload 1.0.12 and try with that. If it still occurs tell me how to duplicate it, providing a stream if necessary.
Guest is offline  
Old 14th February 2009, 02:08   #998  |  Link
laserfan
Aging Video Hobbyist
 
Join Date: Dec 2004
Location: Off the Map
Posts: 2,443
Quote:
Originally Posted by neuron2 View Post
Put my nvcuvid.dll into the same directory as DGAVCIndexNV.exe. Also, put it in the same directory as CUVIDserver.exe, if that differs from the former. Then you won't have to put it in a system directory.
Thanks--I suspected maybe the .exes would take the "path of least resistance" to find the .dll but wasn't sure.

Re: 3 frames off, I have a couple other things to try (along w/your fixed version) and appreciate your offer of help!
laserfan is offline  
Old 14th February 2009, 08:31   #999  |  Link
jj666
Registered User
 
Join Date: May 2003
Posts: 150
Quote:
Originally Posted by Audionut View Post
They don't. I've installed 181.21, 181.22 and an old 185.xx beta.

None have included it.
The 185.20 driver was alpha quality and not officially released, there's a comment from a mod here that says it is not recommended for use by Nvidia due to broken functionality:

http://www.nvnews.net/vbulletin/show...1&postcount=28

Cheers,

-jj-
jj666 is offline  
Old 14th February 2009, 20:24   #1000  |  Link
laserfan
Aging Video Hobbyist
 
Join Date: Dec 2004
Location: Off the Map
Posts: 2,443
Quote:
Originally Posted by neuron2 View Post
Everybody please re-download 1.0.12. It had a bad bug in DGAVCDecodeNV.dll.
My "3 frames off at start" problem is no more. Thanks for making this available on a Friday night!
laserfan is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 15:46.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.