Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 21st December 2019, 23:55   #1261  |  Link
lordalibaski
Registered User
 
Join Date: May 2016
Posts: 20
Hi guys

I'm back to converting some old vhs videos again, some of these captures are low in volume is there any option in staxrip to boost the volume a little?
lordalibaski is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2019, 07:41   #1262  |  Link
luigizaninoni
Registered User
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by lordalibaski View Post
Hi guys

I'm back to converting some old vhs videos again, some of these captures are low in volume is there any option in staxrip to boost the volume a little?
in audio settings of your profile, in custom try adding:

-af dynaudnorm=p=0.94:m=50:s=12

this should normalise your audio fairly well
luigizaninoni is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2019, 15:10   #1263  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: 36 Chambers
Posts: 5,926
New build:

Code:
2.0.6.1 Beta
------------

new: the preview dialog uses now a Direct2D harware accelerated video renderer, it's much faster, especially on 4K screens 

fix: the info tool in the code editor was not showing the correct colorspace
https://www.dropbox.com/sh/4ctl2y928...dd3yqcAHa?dl=0

https://1drv.ms/f/s!ArwKS_ZUR01gySQIE1QCL2i9F_uR

I've not yet decided what's next for staxrip, options are:
  • Website
  • Documentation
  • Better usability and diagnostics
  • SVT-AV1 GUI
  • Replacing VFW/AVIFile with direct AviSynth/VapourSynth access
  • Splitting video in parts and encode it in parallel
  • Better support for opening external avs and vpy files
  • Improve mpv.net that it can open vpy files
  • Support Direct2D in Crop and Video Comparison

I've few little other projects as well however.

Last edited by stax76; 22nd December 2019 at 15:35.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2019, 19:12   #1264  |  Link
imhh11
Registered User
 
Join Date: Jul 2016
Posts: 84
Thank's for the update stax76
imhh11 is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 14:23   #1265  |  Link
Patman
Registered User
 
Patman's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 156
Hi all,

i've updated my tools for staxrip "small christmas present".
__________________
My Builds | Update-Links StaxRip-Tools
Patman is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 15:26   #1266  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: 36 Chambers
Posts: 5,926
Thanks, Patman. Next built has the crop dialog using hw rendering as well which completes this work so maintenance (tool updates and user feedback) can continue now.

Last edited by stax76; 23rd December 2019 at 15:29.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 16:11   #1267  |  Link
Tadanobu
Registered User
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 22
I'm using 2.0.3 and video comparison seems buggy. It often happens to me that the tool shows different frames when I change tab. I'm sure the problem does not come from the files. MediaInfo.NET shows same framerate and frames count. Also, when I play the files frames after frames in mpv.NET I can see they are all the same. Is this a known bug that has been fixed already ? (Changelog on github is unavailable).

Another idea for future feature : be able to easily calculate VMAF.
Tadanobu is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 17:36   #1268  |  Link
JKyle
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 33
Quote:
Originally Posted by Patman View Post
Hi all,
i've updated my tools for staxrip "small christmas present".
Thanks a million, Patman!

BTW, this round of ffmpeg.exe build has a size of 69.67 MiB, and based on that, it seems like you left it uncompressed unlike other binaries.
(But I'm not sure if it's true.)
If it is not compressed, was it intended or did you forget?


Last edited by JKyle; 23rd December 2019 at 17:40.
JKyle is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 17:53   #1269  |  Link
Patman
Registered User
 
Patman's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 156
Quote:
Originally Posted by JKyle View Post
Thanks a million, Patman!

BTW, this round of ffmpeg.exe build has a size of 69.67 MiB, and based on that, it seems like you left it uncompressed unlike other binaries.
(But I'm not sure if it's true.)
If it is not compressed, was it intended or did you forget?

THX,

forgot to compress. It's fixed.
__________________
My Builds | Update-Links StaxRip-Tools
Patman is offline   Reply With Quote
Old 23rd December 2019, 18:04   #1270  |  Link
Patman
Registered User
 
Patman's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 156
Quote:
Originally Posted by stax76 View Post
Thanks, Patman. Next built has the crop dialog using hw rendering as well which completes this work so maintenance (tool updates and user feedback) can continue now.
Nice to hear that. Let us continuing the work at the project
__________________
My Builds | Update-Links StaxRip-Tools
Patman is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2019, 04:33   #1271  |  Link
JKyle
Registered User
 
Join Date: Sep 2018
Posts: 33
Well, rigaya is really at hard work even at this time of year.

NVEnc 4.59 is released today.

Here.

Quote:
- Fix vpp-subburn result getting colorless
JKyle is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2019, 21:44   #1272  |  Link
Patman
Registered User
 
Patman's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Posts: 156
VCEEnc has been updated too, 5.00...

Gesendet von meinem HMA-L09 mit Tapatalk
__________________
My Builds | Update-Links StaxRip-Tools
Patman is offline   Reply With Quote
Old 26th December 2019, 04:49   #1273  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: 36 Chambers
Posts: 5,926
Code:
2.0.6.2
-------

- new: crop dialog supports harware accelerated video rendering

- fix: info feature in preview dialog is back
- fix: when a second preview was opened the first one had broken rendering
- fix: image was vertically flipped using preview dialog with VapourSynth
- fix: main window DPI scaling issue on 96 DPI, please post a screenshot
       if you find something that doesn't look good!
https://www.dropbox.com/sh/4ctl2y928...dd3yqcAHa?dl=0

https://1drv.ms/f/s!ArwKS_ZUR01gySQIE1QCL2i9F_uR

The info feature in the preview dialog misses some important info like color space and bit depth, vfw/avifile cannot access it, maybe it's time to let it go.

Is it worth to extract needed interfaces from DirectN? This would reduce disk space by factor 10, DirectN is 3,6 MB.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 27th December 2019, 08:33   #1274  |  Link
RainyDog
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 176
Thanks for the new build stax.

Hardware accelerated crop and preview is so much snappier!

A couple of minor bugs I've found are that images exported from the preview window are saved upside down.

Also, the save as PNG is still broken when in preview (with AVS at least, not tried VS). I came across this after Revan took over the reigns but when I reported it he claimed it was my system and not the program so not sure it was even looked into...
RainyDog is offline   Reply With Quote
Old 27th December 2019, 09:16   #1275  |  Link
Mzvasturbo
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Posts: 4
Hi i would like some help with staxrip i read StaxRip 2.0 uses 10bit pipline. I use handbrake to rip my bluray remuxes but people say handbrake uses 8bit pipline and converts 10bit to 8bit and back to 10bit. So i made some testing staxrip handbrake comparing images and i saved the logs you can check here https://www.dropbox.com/sh/yabmid1md...PUI5otsna?dl=0 I would like to check if there is some proper 10bit pipline decoding but i dont know what command to look in the logs can someone please help?
Is my staxrip proper 10bit decode? From the log data does handbrake realy converts 10bit to 8 bit?
Mzvasturbo is offline   Reply With Quote
Old 27th December 2019, 14:41   #1276  |  Link
stax76
Registered User
 
stax76's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: 36 Chambers
Posts: 5,926
Quote:
Originally Posted by RainyDog View Post
Thanks for the new build stax.

Hardware accelerated crop and preview is so much snappier!

A couple of minor bugs I've found are that images exported from the preview window are saved upside down.

Also, the save as PNG is still broken when in preview (with AVS at least, not tried VS). I came across this after Revan took over the reigns but when I reported it he claimed it was my system and not the program so not sure it was even looked into...
Thanks for the feedback. This feature depends on avisynth or vapoursynth. I'll first replace the vfw/avifile interface with a more direct and powerful interface to avisynth and vapoursynth. StaxRip will then be able to directly query, use and show valuable info like color space and bit depth. I hope I can finish it in 1-2 weeks.

Quote:
Hi i would like some help with staxrip i read StaxRip 2.0 uses 10bit pipline. I use handbrake to rip my bluray remuxes but people say handbrake uses 8bit pipline and converts 10bit to 8bit and back to 10bit. So i made some testing staxrip handbrake comparing images and i saved the logs you can check here https://www.dropbox.com/sh/yabmid1md...PUI5otsna?dl=0 I would like to check if there is some proper 10bit pipline decoding but i dont know what command to look in the logs can someone please help?
Is my staxrip proper 10bit decode? From the log data does handbrake realy converts 10bit to 8 bit?
In the log file the video encoder section should display if the input avs/vpy script is 10 bit. The log file has a avs/vpy script section which will soon display the output color space and bit depth.

All filters you used can work in 10 bit mode.

LoadPlugin("C:\Users\user\Downloads\StaxRip-x64-2.0.6.0-stable\Apps\Plugins\both\ffms2\ffms2.dll")
FFVideoSource("F:\Ready Player One - 2018\Ready Player One - 2018.mkv", cachefile="F:\Ready Player One - 2018\Ready Player One - 2018_temp\Ready Player One - 2018.ffindex")
#AssumeFPS(25)
Crop(0, 278, -0, -278)

--------- Video encoding using x265 3.2+9-971180b100f8 Patman ---------

C:\Users\user\Downloads\StaxRip-x64-2.0.6.0-stable\Apps\Support\avs2pipemod\avs2pipemod64.exe -y4mp F:\Ready Player One - 2018\Ready Player One - 2018_temp\Ready Player One - 2018_new.avs | C:\Users\user\Downloads\StaxRip-x64-2.0.6.0-stable\Apps\Encoders\x265\x265.exe --crf 20 --level-idc 5.1 --output-depth 10 --master-display "G(8500,39850)B(6550,2300)R(35400,14600)WP(15635,16450)L(40000000,50)" --colorprim bt2020 --colormatrix bt2020nc --transfer smpte2084 --range limited --max-cll "725,162" --hdr --repeat-headers --hrd --aud --frames 201341 --y4m --output F:\Ready Player One - 2018\Ready Player One - 2018_temp\Ready Player One - 2018_new_out.hevc -

avs2pipemod[info]: writing 201341 frames of 24000/1001 fps, 3840x1604,
sar 0:0, YUV-420-planar-10bit progressive video.
y4m [info]: 3840x1604 fps 24000/1001 i420p10 unknown frame count
raw [info]: output file: F:\Ready Player One - 2018\Ready Player One - 2018_temp\Ready Player One - 2018_new_out.hevc
x265 [info]: HEVC encoder version 3.2+9-971180b100f8
x265 [info]: build info [Windows][GCC 9.2.0][64 bit] 10bit
x265 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x265 [warning]: Specifying a decoder level with constant rate factor rate-control requires
x265 [warning]: enabling VBV with vbv-bufsize=160000kb vbv-maxrate=160000kbps. VBV outputs are non-deterministic!
x265 [info]: Main 10 profile, Level-5.1 (High tier)
x265 [info]: Thread pool created using 8 threads
x265 [info]: Slices : 1
x265 [info]: frame threads / pool features : 3 / wpp(26 rows)
x265 [info]: Coding QT: max CU size, min CU size : 64 / 8
x265 [info]: Residual QT: max TU size, max depth : 32 / 1 inter / 1 intra
x265 [info]: ME / range / subpel / merge : hex / 57 / 2 / 3
x265 [info]: Keyframe min / max / scenecut / bias: 23 / 250 / 40 / 5.00
x265 [info]: Lookahead / bframes / badapt : 20 / 4 / 2
x265 [info]: b-pyramid / weightp / weightb : 1 / 1 / 0
x265 [info]: References / ref-limit cu / depth : 3 / off / on
x265 [info]: AQ: mode / str / qg-size / cu-tree : 2 / 1.0 / 32 / 1
x265 [info]: Rate Control / qCompress : CRF-20.0 / 0.60
x265 [info]: VBV/HRD buffer / max-rate / init : 160000 / 160000 / 0.900
x265 [info]: tools: rd=3 psy-rd=2.00 early-skip rskip signhide tmvp b-intra
x265 [info]: tools: strong-intra-smoothing lslices=8 deblock sao
avs2pipemod[info]: finished, wrote 201341 frames [100%].
avs2pipemod[info]: total elapsed time is 93694.253 sec.
x265 [info]: frame I: 1727, Avg QP:19.38 kb/s: 27560.53
x265 [info]: frame P: 57175, Avg QP:20.98 kb/s: 15837.71
x265 [info]: frame B: 142439, Avg QP:24.27 kb/s: 7291.45
x265 [info]: Weighted P-Frames: Y:9.1% UV:6.8%
x265 [info]: consecutive B-frames: 21.9% 9.8% 7.5% 26.1% 34.7%
encoded 201341 frames in 93695.94s (2.15 fps), 9892.20 kb/s, Avg QP:23.29

Last edited by stax76; 27th December 2019 at 14:54.
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 28th December 2019, 20:00   #1277  |  Link
Mzvasturbo
Registered User
 
Join Date: Dec 2019
Posts: 4
Ok Thank you. I will be using staxrip from now on it is realy great gui. One question yesterday i rip my alita bluray again and i manage to get hdr10+ with staxrip HDR format : SMPTE ST 2094 App 4, Version 1, HDR10+ Profile B compatible but the original is HDR format: SMPTE ST 2094 App 4, Version 1, HDR10+ Profile A compatible i dont know why the profile is diferent i used hdr10plus_parser and i used hdr-opt / dhdr10-opt. I dont see any diference so i gues it is ok but if someone knows why profile is changed it is appreciated to know. The other thing is i dont know how to make small samples. I am used to work with handbrake where i just set the time duration of my rip however i want i cant find these settings in staxrip.
Mzvasturbo is offline   Reply With Quote
Old 29th December 2019, 10:39   #1278  |  Link
VincAlastor
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: Berlin
Posts: 154
Hello thank you for the update notification.

I have experimented with the SVT-AV1 encoder. Except that the cmd windows in staxrip freezes after 10.000 frames (but the encoding continues), there is a big problem.

I muxed the finished elementary stream in mkv. If I now play it and jump back or forward for more than 5 min, the player (with current LAVfilters) needs a lot of time until the playback continues.

If I download a youtube AV1 video in mp4 container the player doesn't need too much time to skip.

However, mp4box does not want to mux .opus streams, so I cannot really use the mp4 container. Do you have a solution?

ffmpeg -i "%script_file%" -nostdin -f rawvideo -pix_fmt yuv420p - | SvtAv1EncApp.exe -i stdin -fps-num 24000 -fps-denom 1001 -n %source_frames% -w %target_width% -h %target_height% -enc-mode 6 -q 50 -b "%encoder_out_file%"

And are there macros for fps-num/denom in staxrip?


edit:
if i mux youtube AV1 mp4 into mkv, i also can skip fast trough the file. So is there a SVT-AV1 bug?

Last edited by VincAlastor; 29th December 2019 at 11:31.
VincAlastor is offline   Reply With Quote
Old 29th December 2019, 18:00   #1279  |  Link
Yanak
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 275
Hello,

Mp4box 0.9.x from the "Filters" Branch used in command line allows the opus and flac input for audio, last builds have some little issues tho.

Have not played much lately with regular version 0.8.x but pretty sure it is possible to add a .opus audio file with it too now ( flac input is only in 0.9.0 for sure ), changes were made around this summer if i recall correctly.

I'm not much into av1 and can't even test svt one but maybe this (and last comment for ffmpeg ) : https://github.com/OpenVisualCloud/S...ment-477785525 , there is quite a few discussions about jerky playback there tho.

Last edited by Yanak; 29th December 2019 at 19:02.
Yanak is offline   Reply With Quote
Old 29th December 2019, 22:52   #1280  |  Link
VincAlastor
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: Berlin
Posts: 154
Quote:
Originally Posted by Yanak View Post
Hello,

Mp4box 0.9.x from the "Filters" Branch used in command line allows the opus and flac input for audio, last builds have some little issues tho.

Have not played much lately with regular version 0.8.x but pretty sure it is possible to add a .opus audio file with it too now ( flac input is only in 0.9.0 for sure ), changes were made around this summer if i recall correctly.

I'm not much into av1 and can't even test svt one but maybe this (and last comment for ffmpeg ) : https://github.com/OpenVisualCloud/S...ment-477785525 , there is quite a few discussions about jerky playback there tho.
thank you very much. That link was very helpful - the background hints about mp4 too.

Last edited by VincAlastor; 29th December 2019 at 23:01.
VincAlastor is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aac, hdr, hevc, staxrip, x265

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 16:45.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.