Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 16th November 2012, 13:13   #21  |  Link
Brazil2
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by nixo View Post
Regular stereo downmix was discussed some time ago:
http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1386125#post1386125

If it's not too much hassle, I'd still like to see it implemented.
+1

Regular stereo downmix is a very basic feature that is really missing in eac3to.
Brazil2 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 14:35   #22  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 937
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post

- look for MKVtoolnix files in the PATH environment-variable, not only in the Windows Registry
I don't know for what eac3to need MKVtoolnix.
Me neither, LOL
Code:
eac3to -test
eac3to (v3.24) is installed
Nero Audio Decoder (Nero 7) works fine
ArcSoft DTS Decoder (1.1.0.1) works fine
Sonic Audio Decoder (3.24.0.0) doesn't seem to be installed
Haali Matroska Muxer doesn't seem to be installed
  http://haali.net/mkv
Nero AAC Encoder (1.5.4.0) is installed
Surcode DTS Encoder doesn't seem to be installed
  http://www.surcode.com
MkvToolnix doesn't seem to be installed
  http://www.bunkus.org/videotools/mkvtoolnix
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 20:53   #23  |  Link
pandv2
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 34
Well, this is my bug report. One easy to fix, I hope: bad checking between edit position and duration.

With this command line:

"C:\MasProgramas\eac3to\eac3to.exe" "C:\Temp\VideoSynch\Vsy_Segmento_Aud_000.ac3" "C:\Temp\VideoSynch\Vsy_Segmento_Aud_000_sil001.ac3" -silence -edit=0:00:00.544,1088ms

Eac3to shows a error:

Invalid edit format "edit=0:00:00.544,1088ms

And also with: -edit=0:00:00.544,544ms

but not with: -edit=0:00:00.544,543ms

If the silence duration to insert, is bigger than the insertion position, eac3to trows a error. So:

-edit=0:00:00.789,800 is a error
-edit=0:00:00.789,788 is not

Last edited by pandv2; 16th November 2012 at 20:56.
pandv2 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 20:55   #24  |  Link
pandv2
Registered User
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 34
And the second one: defined framerate conversion is ignored in some circumstances.

eac3to v3.24
command line: "C:\MasProgramas\eac3to\eac3to.exe" "G:\Sc\H1.mkv" 2:"C:\Temp\VideoSynch\Vsy_Tmp_Audio_1.ac3" -320 -25.000 -changeTo23.976
------------------------------------------------------------------------------
MKV, 1 video track, 1 audio track, 1 subtitle track, 0:22:43, 25p
1: h264/AVC, 1080p24 /1.001 (16:9)
2: MP3, Spanish, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz, 1500ms
"Audio en Castellano"
3: Subtitle (ASS), Spanish, "Subtítulos para el audio Castellano"
[v01] The video bitstream framerate field doesn't match the container framerate. <WARNING>
[a02] Extracting audio track number 2...
[a02] Decoding with libav/ffmpeg...
[a02] Applying RAW/PCM delay...
[a02] Encoding AC3 <320kbps> with libAften...
[a02] Clipping detected, a 2nd pass will be necessary. <WARNING>
[a02] Creating file "C:\Temp\VideoSynch\Vsy_Tmp_Audio_1.ac3"...
[a02] Starting 2nd pass...
[a02] Extracting audio track number 2...
[a02] Decoding with libav/ffmpeg...
[a02] Applying RAW/PCM delay...
[a02] Encoding AC3 <320kbps> with libAften...
[a02] Applying -0,21dB gain...
[a02] Creating file "C:\Temp\VideoSynch\Vsy_Tmp_Audio_1.ac3"...
Video track 1 contains 34071 frames.
eac3to processing took 23 seconds.
Done.


You can see I am trying to convert a mp3 track from a mkv video from 25.000 to 23.976. But the video is a 23.976 avc1 encode, converted by the mkv container to a 25.000 play speed.
Eac3to doesn't does the framerate conversion.
pandv2 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 21:08   #25  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,638
Quote:
Originally Posted by Atak_Snajpera View Post
@tebasuna51
eac3to.exe input.flac output.stdout | lossywav.exe - -- | eac3to.exe input.stdin output.lossy.flac
Wow!

Don't work this?:

flac -d -c input.flac | lossywav.exe - -- | flac -b 512 -o output.lossy.flac -
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 21:13   #26  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 7,150
try again with large flac (2h41m avatar soundtrack for example).
Atak_Snajpera is online now   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 21:31   #27  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,638
Maybe:

flac -d -c input.flac | lossywav.exe - -- | flac -b 512 -o output.lossy.flac --ignore-chunk-sizes -
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 16th November 2012, 21:37   #28  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 7,150
nope. flac cannot decode to 4gb+ wavs.
Atak_Snajpera is online now   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 12:20   #29  |  Link
Brazil2
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 479
Quote:
Originally Posted by Atak_Snajpera View Post
nope. flac cannot decode to 4gb+ wavs.
Use this one
http://www.hydrogenaudio.org/forums/...dpost&p=725304
Brazil2 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 13:02   #30  |  Link
nada2k
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 8
Hello, maybe you can have a look at point 1 listed in this topic? The sample there can be decoded in eac3to v3.21, but not in v3.22 and v3.24.
nada2k is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 13:20   #31  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,638
- Extract chapters to a text file in IfoEdit/OGG|FrameCount/TimeCode format.
I think the actual output format with only Timecodes is the standard. Is easy convert to the suggested format.

- Bad checking between edit position and duration.
OK.

- Defined framerate conversion is ignored in some circumstances.
OK. I can't make a test but maybe madshi can explain or solve the problem.

- eac3to.exe input.flac output.stdout | lossywav.exe - -- | eac3to.exe input.stdin output.lossy.flac -block 512
I hope than a mod flac version can solve the problem, because I think is to much effort for eac3to to solve a particular case.

- The (MLP) sample there can be decoded in eac3to v3.21, but not in v3.22 and v3.24.
I hope a libav update can solve the problem. Pending.

Please comments about Issues with gaps/overlaps
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.

Last edited by tebasuna51; 17th November 2012 at 13:26.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 14:07   #32  |  Link
sshd
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
- 4-channel FLAC is identified as FLAC 3/1, but the FLAC format specifies it to be 2/2.
I can't reproduce this. A 2/2 wav encoded to FLAC is recognized, and decoded, with eac3to like 2/2.

- An option to convert it to FLAC 3/2 would be nice.
Please suggest generic improvements, eac3to can't do all audio jobs.
Try ripping one of these movies:
- Edward Scissorhands
- Journey to the Center of the Earth (1959)
- Poseidon Adventure

eac3to will correctly identify the audio as 3/1.

When saving the audio as FLAC it is saved as FLAC 3/1. Unfortunately there is no such thing. FLAC with 4 channels is by FLAC specification 2/2.

Any player that follows the FLAC specification, will play the center channel in the right surround speaker.

Only option to play this correctly (with FLAC) is to duplicate the surround channel and save as FLAC 3/2.
sshd is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 14:48   #33  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 937
Quote:
Originally Posted by sshd View Post
Only option to play this correctly (with FLAC) is to duplicate the surround channel and save as FLAC 3/2.
Another option is to drop FLAC and start using WavPack or MLP.
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 14:56   #34  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,638
Then isn't a eac3to problem.
I suggest you decode to wav and after use BeHappy to encode to flac with this .avs:

a=RaWavSource("YourPathTo\decoded.wav")
fl = GetChannel(a, 1)
fr = GetChannel(a, 2)
fc= GetChannel(a, 3)
bl = GetChannel(a, 4).Amplify(0.7071)
br = bl
MergeChannels(fl, fr, fc, bl, br)
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2012, 21:48   #35  |  Link
b66pak
Registered User
 
b66pak's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: The Land Of Dracula (Romania - EU)
Posts: 934
ac3 3.0 is decoded with center channel switched with the right one...

workaround:

Code:
eac3to 3.0.ac3 audio.wav  -0,2,1,3,4,5
make -down2 as simple stereo and not dpl...
_
__________________
if you ask a question and somebody give you the correct answer don't forget to leave a "thank you" note...
Visit The Land Of Dracula (Romania - EU)!
b66pak is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2012, 00:34   #36  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,638
Quote:
Originally Posted by b66pak View Post
ac3 3.0 is decoded with center channel switched with the right one...
OK. Verified with -nero and -libav, seems a regression, longtime ago I check all channel configs.

Quote:
make -down2 as simple stereo and not dpl...
Nope, but a new parameter to simple stereo.
Downmix matrix already included in third post.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2012, 12:38   #37  |  Link
doom-nine
Registered User
 
doom-nine's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 22
eac3to cannot recognize the DDPlus audios in the bluray disk. Hope it could be solved in the new version.
doom-nine is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2012, 17:49   #38  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 7,150
Quote:
Originally Posted by Brazil2 View Post
it still cannot decode to 4gb+ wavs (ERROR. wav too big...)
Also encoded preprocessed 4Gb+ wav is odd. (no seek bar and duration in winamp)



but the same preprocessed wav encoded by eac3to is ok

also the same problem in madflac


I would really prefer to use eac3to instead of outdated/buggy flac.exe but i need at least -block switch
Atak_Snajpera is online now   Reply With Quote
Old 18th November 2012, 23:07   #39  |  Link
xkodi
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 221
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
- You mean there's a new decoder dll version from ArcSoft which fixes the problem?
Nope, I use 1.1.0.0. We can decode to WAV Lss,Rss,Lsr,Rsr -> SL,SR,BL,BR, but decode Ls,Rs,Lsr,Rsr to WAV is not possible because don't exist the equivalent channels for Ls,Lr. Then the mix what ArcSoft put in SL,SR,BL,BR is correct for me.
i completely don't agree with that, because there is no "strange setup" file that contains a recording which actually uses the real channel order to which the file is set - take even for example "Qtec Hi-Definition Reference Disc" - it has the same 24-bit/96kHz multi-channel track in LPCM, TrueHD and DTS-HD MA which is set to "strange setup" - LPCM and TrueHD are correctly decoded bit-perfect, but Arcsoft 1.1.0.0 decode is not bit-perfect. however, the channel order seems wrongly set in the DTS-HD MA to "strange setup" and it doesn't reflect the true channel order of the recording inside - same applies for me for Scandinavian version of "Sin City" that is another famous example with "strange setup" files. so, if we assume Arcsoft 1.1.0.0 decodes the DTS-HD MA sample from "Qtec Hi-Definition Reference Disc" correctly as "tebasuna51" believes then it means that any existing LPCM and TrueHD decoder is wrong, because the same track in LPCM and TrueHD from that demo-disc is decoded in way different than Arcsoft 1.1.0.0.

BTW, if "madshi" is interested to implement a fix for that, he can contact me to give him simple proof-of-concept code for DTS-HD MA header-parching in C that switches the channel order as currently 'eaqc3to' do for DTS files - i guess that way implementing the real fix in 'eac3to' would be matter of minutes. also, when 'eac3to' decodes all 8 channels of DTS-HD MA "strange setup" bit-perfect then people like "tebasuna51" that believe that's wrong can mix them to their liking. however, it's very simple and believe no any code example is necessary when check the document here:

http://www.etsi.org/deliver/etsi_ts/...14v010301p.pdf

and just change the channel order bits and re-calculate the CRC.

Last edited by xkodi; 18th November 2012 at 23:24.
xkodi is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2012, 03:12   #40  |  Link
BigPines
Registered User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 121
I have uploaded a couple of files that illustrate the Brave/Finding Nemo TrueHD bug.

The first sample file is one I demuxed from Brave 3D: http://netload.in/dateiJYstyUhRic/test.thd+ac3.htm

eac3to test.thd+ac3 audio.wavs

TrueHD/AC3, 7.1 channels, 48kHz
(embedded: AC3, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz)
Extracting TrueHD stream...
Decoding with libav/ffmpeg...
Remapping channels...
Writing WAVs...
libav Substream 0 parity check failed
libav Substream 0 checksum failed
libav Substream 0 length mismatch.
The libav decoder reported error -1 while decoding.
Aborted at file position 262144.


The second file is an actual m2ts from Brave 3D: http://netload.in/dateiQUPHaqw7BA/00950.m2ts.htm

eac3to 00950.m2ts audio.wavs

M2TS, 1 video track, 6 audio tracks, 4 subtitle tracks, 0:00:28, 24p /1.001
1: h264/AVC, 1080p24 /1.001 (16:9)
2: TrueHD/AC3, English, 7.1 channels, 48kHz
(embedded: AC3, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz)
3: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
4: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
5: AC3, French, 5.1 channels, 512kbps, 48kHz
6: AC3, French, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
7: AC3, Spanish, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
8: Subtitle (PGS), English
9: Subtitle (PGS), English
10: Subtitle (PGS), French
11: Subtitle (PGS), Spanish
Track 2 is used for destination file "audio.wavs".
a02 Extracting audio track number 2...
a02 Extracting TrueHD stream...
a02 Decoding with libav/ffmpeg...
a02 Remapping channels...
a02 Writing WAVs...
a02 libav Substream 0 parity check failed
a02 libav Substream 0 checksum failed
a02 libav Substream 0 length mismatch.
a02 The libav decoder reported error -1 while decoding.
Aborted at file position 1048576.


I believe the demuxing problem is related. This is a seamless branching disc and problems are encountered while trying to demux the main feature:

eac3to 00801.mpls -demux

M2TS, 1 video track, 6 audio tracks, 4 subtitle tracks, 1:34:12, 72p /1.001
1: Chapters, 37 chapters
2: h264/AVC, 1080p24 /1.001 (16:9)
3: TrueHD/AC3, English, 7.1 channels, 48kHz
(embedded: AC3, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz)
4: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
5: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
6: AC3, French, 5.1 channels, 512kbps, 48kHz
7: AC3, French, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
8: AC3, Spanish, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
9: Subtitle (PGS), English
10: Subtitle (PGS), English
11: Subtitle (PGS), French
12: Subtitle (PGS), Spanish
v02 The video bitstream framerate field doesn't seem to match the timestamps.
Creating file "00914 - Chapters.txt"...
a03 AC3 encoding doesn't support back channels. Will mix them into the surround.

v02 Extracting video track number 2...
a03 Extracting audio track number 3...
a06 Extracting audio track number 6...
a08 Extracting audio track number 8...
s10 Extracting subtitle track number 10...
a03 Extracting audio track number 3...
a05 Extracting audio track number 5...
a04 Extracting audio track number 4...
a03 Extracting TrueHD stream...
s12 Extracting subtitle track number 12...
s11 Extracting subtitle track number 11...
a06 This track is not clean.
s09 Extracting subtitle track number 9...
a07 Extracting audio track number 7...
a03 Extracting TrueHD stream...
a03 Decoding with libav/ffmpeg...
a03 Remapping channels...
a03 Mixing surround channels...
a03 Encoding AC3 <640kbps> with libAften...
a03 libav Restart header sync incorrect (got 0x0598)
a03 The libav decoder reported error -1 while decoding.


When attempting to decode the entire playlist to wavs, I get the following error:

eac3to 00801.mpls audio.wavs

M2TS, 1 video track, 6 audio tracks, 4 subtitle tracks, 1:34:12, 72p /1.001
1: Chapters, 37 chapters
2: h264/AVC, 1080p24 /1.001 (16:9)
3: TrueHD/AC3, English, 7.1 channels, 48kHz
(embedded: AC3, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz)
4: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
5: AC3 Surround, English, 2.0 channels, 320kbps, 48kHz
6: AC3, French, 5.1 channels, 512kbps, 48kHz
7: AC3, French, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
8: AC3, Spanish, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz
9: Subtitle (PGS), English
10: Subtitle (PGS), English
11: Subtitle (PGS), French
12: Subtitle (PGS), Spanish
v02 The video bitstream framerate field doesn't seem to match the timestamps.
Track 3 is used for destination file "audio.wavs".
a03 Extracting audio track number 3...
a03 Extracting TrueHD stream...
a03 Decoding with libav/ffmpeg...
a03 Remapping channels...
a03 Writing WAVs...
a03 libav Restart header sync incorrect (got 0x0598)
a03 The libav decoder reported error -1 while decoding.
Aborted at file position 1048576.


The 2D version has the same problem as does Finding Nemo.

Thank you in advance for looking into it.

Mike

Last edited by BigPines; 19th November 2012 at 03:32. Reason: Additional information added
BigPines is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.