Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > New and alternative a/v containers

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 18th December 2018, 23:22   #23201  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,518
Hi again... thanks for the information.

What is more interesting about this audio is that whether it plays ok or not depends on the satellite receiver used. The user who is giving me these samples has 2 receivers, one of which is able to decode the audio and the other is not. So, I asked for new samples. Here are 2 recordings: One is made with the "good" receiver where audio is decoded fine, and the other with the "bad" receiver where audio is not decoded. The audio in this channel is indeed AC3.

ffplay from the "good" recording:
Code:
Stream #0:1[0x7e6]: Audio: ac3, 48000 Hz, stereo, fltp, 192 kb/s
ffplay from the "bad" recording:
Code:
Stream #0:1[0x7e6](eng): Audio: ac3 ([129][0][0][0] / 0x0081), 0 channels, fltp

The exact same thing happens for him on a different channel as well. So here's another pair of recordings, one with audio ok ("good" receiver), the other with no audio ("bad" receiver). The audio in this channel is MP2.

ffplay from the "good" recording:
Code:
Stream #0:1[0x1f5]: Audio: mp2, 48000 Hz, stereo, s16p, 192 kb/s
ffplay from the "bad" recording:
Code:
Stream #0:2[0x1f5]: Audio: mp3 ([4][0][0][0] / 0x0004), 0 channels

Last edited by nautilus7; 18th December 2018 at 23:33.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2018, 07:59   #23202  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,932
Quite certainly LAV Filters is not to be blamed here. It can only detect correctly flagged and stored content. I would suggest to discuss that in a separate thread...
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 19th December 2018, 10:54   #23203  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,518
That was my thought after getting the new samples with sound. Perhaps I'll make a new thread in the audio section. Thanks.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 20th December 2018, 06:19   #23204  |  Link
dbezerra
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 13
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
Re-upload sample.
There is no need to upload new samples. The original one I shared before works just fine on ShieldTV (bitstreaming Atmos) but hit dropouts when playing on Windows with Lav+MPC-HC or DSPlayer.
dbezerra is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2018, 02:00   #23205  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,269
Quote:
Originally Posted by dbezerra View Post
There is no need to upload new samples. The original one I shared before works just fine on ShieldTV (bitstreaming Atmos) but hit dropouts when playing on Windows with Lav+MPC-HC or DSPlayer.
Which is exactly the same behavior I'm seeing even with the new rip I did.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is online now   Reply With Quote
Old 21st December 2018, 16:46   #23206  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 273
Hello!I can finally run high bitrate 2160p() but...
Do I lose picture quality running D3D11(native) instead of D3D11 copy back?Wanted to try copy back but when I set hardware device it returns to automatic.
GPU:RX 470(polaris)
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2018, 21:43   #23207  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,478
No quality loss with D3D11 native.
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2018, 22:07   #23208  |  Link
Damien147
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 273
Bye bye software decoding then.Thank you.
Damien147 is offline   Reply With Quote
Old 21st December 2018, 22:16   #23209  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,518
Dobly truehd tracks with 7.1 channels muxed in mkv are displayed as "7.1".
Dobly e-ac3 tracks with 7.1 channels muxed in mkv are displayed as "8 channels" instead.

See attached picture:



This is not an issue of matroska, as it only stores a single number for the total number of channels (2, 6, 8, etc) and not the layout.

The layout information is something that lav filters find, probably by bitstream parsing or something. But whatever they do, it's not done for the eac-3 tracks.

This is purely a cosmetic issue, but would be nice if it could be fixed. Thanks.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 00:03   #23210  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,793
I wouldn't expect that to change, really. Determining the proper channel layout for Blu-ray style eac3 is kinda complicated, and its plenty that the decoder knows how to do it, the demuxer really doesn't need that info, and it would be complex code to add for cosmetics.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 00:24   #23211  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,518
OK, I see. Thanks.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 03:58   #23212  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,238
Quote:
Originally Posted by dbezerra View Post
Here is a link to the first 5min of Incredibles 2 UHD with Atmos.

https://ufile.io/1vw1x

Make sure you watch from the beginning. Most of us see an audio drop around the 3:17 mark, but not if you just skip to somewhere close to it (which could give a clue to what is causing it - a buffer issue?)
I check playback in MPC-BE on my A/V receiver(it's support TrueHD but don't support Atmos extension) - and have no drop. Play from start for end of sample.
__________________
I7 2600K@4.2 /Asrock P67 Extreme4 Gen 3 /Kingston HyperX 8Gb 1866 (4x2) Kit /OCZ Vertex 3 256Gb /Gigabyte GTX 960 /BenQ EW2430 /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 04:55   #23213  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,269
Yea, it's without a doubt an issue with the ATMOS extensions. People who've decoded to PCM report no problems, as well.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is online now   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 05:54   #23214  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,238
Quote:
Originally Posted by SamuriHL View Post
Yea, it's without a doubt an issue with the ATMOS extensions. People who've decoded to PCM report no problems, as well.
I'm test on bitstream - no drops.
__________________
I7 2600K@4.2 /Asrock P67 Extreme4 Gen 3 /Kingston HyperX 8Gb 1866 (4x2) Kit /OCZ Vertex 3 256Gb /Gigabyte GTX 960 /BenQ EW2430 /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 16:59   #23215  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,269
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
I'm test on bitstream - no drops.
Bitstreaming the TrueHD only or ATMOS? Cause it matters.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is online now   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 17:26   #23216  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,829
as he said before his AVR doesn't support atmos.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 18:07   #23217  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,269
Yup...and as I said before, it's only bitstreaming the ATMOS extensions that shows the issue.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is online now   Reply With Quote
Old 22nd December 2018, 20:27   #23218  |  Link
dbezerra
Registered User
 
Join Date: May 2009
Posts: 13
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
I'm test on bitstream - no drops.
Test only the TrueHD piece is not enough to reproduce the problem. You need an Atmos capable receiver to reproduce it.
dbezerra is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2018, 22:43   #23219  |  Link
Manni
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 718
Quote:
Originally Posted by Aleksoid1978 View Post
I'm test on bitstream - no drops.
Quote:
Originally Posted by SamuriHL View Post
Bitstreaming the TrueHD only or ATMOS? Cause it matters.
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
as he said before his AVR doesn't support atmos.
Quote:
Originally Posted by SamuriHL View Post
Yup...and as I said before, it's only bitstreaming the ATMOS extensions that shows the issue.
I tested the Incredibles 2 file bitstreaming Atmos (Denon X8500H, see my sig). No drop. MPC-BE+LAV latest.

You might need to list your software + AVR to narrow this down, because not everyone gets these drops.
__________________
Win10 Pro x64 b1809 MCE
i7 3770K@4.0Ghz 16Gb@2.18Ghz EVGA GTX 1080 Ti SC2 11Gb@2GHz 398.11 RGB Full 8bits
MPC-BE/LAV/MadVR/jRiver/MyMovies V5.25
Denon X8500H>HD Fury Maestro>JVC RS2000
Manni is offline   Reply With Quote
Old 25th December 2018, 03:19   #23220  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,269
My software is J River MC. And I definitely get drops on my Pio VSX-303 receiver.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is online now   Reply With Quote
Reply

Tags
decoders, directshow, filters, splitter

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 19:04.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.