Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 4th September 2019, 02:04   #57301  |  Link
Alamei
Registered User
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by ryrynz View Post
What GPU? If Nvidia make sure your Power management mode isn't set to Adaptive. Alternatively try reloading a fresh version of the GPU driver from the manufacturers website.
I have power management set to prefer max performance in the Nvidia control panel, but I am indeed running an older driver version. (I don't play newer games much, so I tend to just stick on whichever semi-recent driver seems the most stable.) I'll try cleaning out the driver and updating to the most recent version to see if it makes any difference. What drives me nuts is that this the driver version I was using worked fine with MadVR in Win10 1809, so Microsoft must have mucked up some driver interaction with the update.

EDIT: No dice. Updated drivers to 436.15 with a clean install and the issue is still present. Any other thoughts on potential causes/solutions?

Last edited by Alamei; 4th September 2019 at 06:38.
Alamei is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 07:41   #57302  |  Link
steakhutzeee
Registered User
 
steakhutzeee's Avatar
 
Join Date: May 2015
Posts: 225
Hello,
would like to ask if i need to disable the internal filters in MPC BE when using madvr and LAV.

Thank you in advance.
__________________
Intel i5-4590 - MSI R9 270X 2GB - 8GB RAM
steakhutzeee is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 08:16   #57303  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,968
No need to disable any filter for madVR, it is a renderer – neither a container splitter nor a content decoder.

MPC-HC and MPC-BE are both based on a directly used copy of LAV Filters. You may disable what you want to get split/decoded via e.g. a Windows wide installed DirectShow version.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 08:49   #57304  |  Link
Aleksoid1978
Registered User
 
Aleksoid1978's Avatar
 
Join Date: Apr 2008
Location: Russia, Vladivostok
Posts: 2,263
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
MPC-HC and MPC-BE are both based on a directly used copy of LAV Filters. You may disable what you want to get split/decoded via e.g. a Windows wide installed DirectShow version.
You are wrong - MPC-BE use internal filters
__________________
I7 2600K@4.2 /Asrock P67 Extreme4 Gen 3 /Kingston HyperX 8Gb 1866 (4x2) Kit /OCZ Vertex 3 256Gb /Gigabyte GTX 960 /BenQ EW2430 /LG 47LM620T /Yamaha RX-V471 + NS-555 + NS-C444 + NS-333 + YST-SW215
Aleksoid1978 is online now   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 09:24   #57305  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,980
to use lavfilter in MPC-BE you can either just prefer all 4 lav instances or disable all internal filter and hope your system uses lavfilter instead.

and yes they are really not the same.
huhn is online now   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 12:54   #57306  |  Link
ryrynz
Registered User
 
ryrynz's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,230
Quote:
Originally Posted by Alamei View Post
No dice.
What GPU is it?
ryrynz is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 15:30   #57307  |  Link
steakhutzeee
Registered User
 
steakhutzeee's Avatar
 
Join Date: May 2015
Posts: 225
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
to use lavfilter in MPC-BE you can either just prefer all 4 lav instances or disable all internal filter and hope your system uses lavfilter instead.

and yes they are really not the same.
To now i have not disabled internal filters, but selected the lav filters as external filters, as preferred. So i should be fine.
__________________
Intel i5-4590 - MSI R9 270X 2GB - 8GB RAM
steakhutzeee is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 15:32   #57308  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,980
should be fine. just check the filters list for lavfilter.
huhn is online now   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 16:01   #57309  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,968
@Aleksoid1978 - MPC-BE "internal filters" are not a local copy of LAV Filters? I did not install it for years now ... how does it work instead, in contrast to MPC-HC?
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 16:16   #57310  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 5,980
both are ffmpeg based and MPC-HC was using this own decoder for many many years before until at one point they switched to lavfilter.

mpc-hc is far older then lavfilter.

so it's works the same as the old mpc-hc version they just keep it maintained and updated it. where MPC-HC just gave up and took the better packaged and replaced it. it's been a while: https://mpc-hc.org/2013/09/29/1.7.0-released/
and it's been an even longer while where lavfilter was considered to be far inferior to ffdshow times clearly change.

mpc-be filter are still competitive even trough lav filter has an clear feature advantage right now like ordered chapter support and more hardware decoder options to name a couple.
huhn is online now   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 16:32   #57311  |  Link
okc_smoker
Registered User
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 54
Quote:
Originally Posted by el Filou View Post
You need to right-click the app .exe or shortcut and go to the properties, and the option is in the Compatibility tab.

I am not 100% sure because I'm not using 10-bit myself but if IIRC with D3D11, fullscreen windowed can use 10-bit which would explain that it's not happening with D3D9. Maybe bringing up the OSD changes the bit depth and causes the GPU to change something else? Someone with an AMD card and a 4K TV using 10-bit should chime in.
That was it! Disabling fullscreen optimizations didn't do anything, but changing my GPU output to 8-bit fixes the issue! I've done a lot of reading about all this and I'm kind of surprised that the inability to use D3D11 with 10-bit output (if you want the OSD, at least) doesn't come up more often.

So, the question now is, do I want the benefits of D3D11 or 10-bit output?
__________________
Vizio P75-F1 | Denon AVR-S740H | Dayton B652-AIR/C452-AIR L/C/R | Boston VRS Micro Surrounds | Dayton Sub-1200 | HTPC (Win10, Red Dragon RX 5700 XT, Kodi, MPC-HC/MadVR) | PS4 | XBone
okc_smoker is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 19:21   #57312  |  Link
Alamei
Registered User
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by ryrynz View Post
What GPU is it?
Currently running a GTX 970. Hoping the issue isn't some bug Microsoft managed to introduce in driver interactions with Maxwell cards. Unfortunately, I don't have another GPU on-hand, and my processor doesn't have an integrated GPU I could test with either.
Alamei is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 20:18   #57313  |  Link
steakhutzeee
Registered User
 
steakhutzeee's Avatar
 
Join Date: May 2015
Posts: 225
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
should be fine. just check the filters list for lavfilter.
Tried to disable them and instead of them i see "MPC video/audio/splitter" in the active filter list.

If i enable LAV as preferred i see instead that LAV is present in the list. So it's working.
__________________
Intel i5-4590 - MSI R9 270X 2GB - 8GB RAM
steakhutzeee is offline   Reply With Quote
Old 4th September 2019, 23:45   #57314  |  Link
ryrynz
Registered User
 
ryrynz's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,230
Quote:
Originally Posted by Alamei View Post
Currently running a GTX 970.
Play with the queues and the output. Windowed vs full screen D3D 9 vs 11 and minimal queues.
ryrynz is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 00:09   #57315  |  Link
clsid
Registered User
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5,014
Quote:
Originally Posted by Alamei View Post
My computer was just forced to update to Windows 10 v1903, and ever since that "upgrade", I've been experiencing a momentary stutter (and corresponding presentation glitches logged in MadVR debug) when any controls—seek bar, title bar, etc—pop up over the video in fullscreen non-exclusive mode.
...
Try the latest Windows update (kb4512941 v18362.329). They fixed a microstutter issue in Netflix app. Might this this issue as well.
clsid is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 00:33   #57316  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,329
The madman is back. He stopped by the HDR thread on AVS to drop a new test build. He had a few comments in the release notes for that test build that are rather interesting. So good to see him developing madvr again!
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 00:39   #57317  |  Link
ryrynz
Registered User
 
ryrynz's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,230
That actually looks to be related to the greater issue of DPC latency spikes people have been experiencing in 1903 for some time..
ryrynz is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 01:03   #57318  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,329
That would be nice if they fixed that. I'm running the 19h2 builds right now so I don't know if they've added that fix or not. I suppose I could test it at some point and see if anything's fixed.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 01:49   #57319  |  Link
ryrynz
Registered User
 
ryrynz's Avatar
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 3,230
This wasn't something everyone experienced so you might not see an issue anyway, no idea what caused it..
I'll skip 1903 on the HTPC since 19H2 is basically out now, a shame it has been met with so many small but annoying issues.. but about six months later we're golden.
ryrynz is offline   Reply With Quote
Old 5th September 2019, 02:01   #57320  |  Link
SamuriHL
Registered User
 
SamuriHL's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 4,329
I was thinking it could be related to the micro-stuttering the RTX users like myself are seeing but maybe not. Would love to see that get fixed somehow.
__________________
HTPC: Windows 10, I9 9900k, RTX 2070 Founder's Edition, Pioneer Elite VSX-LX303, LG C8 65" OLED
SamuriHL is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 11:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.