Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > New and alternative a/v containers

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 1st January 2018, 19:43   #5001  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
Quote:
Originally Posted by hubblec4 View Post
Right! But the TrackNumber (like EBML variable-sized integer) can't be zero, because Tracknumbers start at 1, right?
That's correct, at least from the point of view of the specification. It states that the track number must not be 0. However, from a purely technical point of view, there's nothing preventing someone from creating a file with a track number of 0. That would still require one byte in the Block/SimpleBlock structures, though (value 0x80).

Quote:
Originally Posted by hubblec4 View Post
@mkver
Would you do this? I think your English is better.
I've just filed this issue.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.
Mosu is offline  
Old 1st January 2018, 20:00   #5002  |  Link
mkver
Registered User
 
Join Date: May 2016
Posts: 92
TrackNumber can't be zero because the spec don't allow zero as a TrackNumber ("But the TrackNumber [..] can't be zero, because Tracknumbers start at 1" is circular reasoning); the size encoded in an EBML variable-sized integer can be zero (although the coded EBML variable sized integer can't be). You can even encode a size of zero in an EBML integer with 8 octets.
mkver is offline  
Old 3rd January 2018, 12:12   #5003  |  Link
psychoboust
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 4
Hello,
a question about TrueHD and AC3 Core.

Do you think we will get one day the availabilty to have a truehd and ac3 core in the same track (like m2ts) or this feature will never be added to the mkv spec ?

Thks a lot for your work
psychoboust is offline  
Old 3rd January 2018, 12:26   #5004  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,312
Quote:
Originally Posted by psychoboust View Post
Do you think we will get one day the availabilty to have a truehd and ac3 core in the same track (like m2ts) or this feature will never be added to the mkv spec ?
This "feature" is not useful for MKV.

If you want it to be able to re-create a m2ts with a combined track later, it still wouldn't help you, since you need a m2ts muxer that can write the additional metadata required to clearly split these two tracks - and if it can do that, it would also be able to just take a truehd and ac3 track separately and combine them.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline  
Old 3rd January 2018, 12:30   #5005  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
Quote:
Originally Posted by psychoboust View Post
Do you think we will get one day the availabilty to have a truehd and ac3 core in the same track (like m2ts) or this feature will never be added to the mkv spec ?
No. The only reason for having both in the same track is so that existing players that support the older AC-3 but not the newer TrueHD can still play the track by only using the AC-3 and skipping over everything else. It's a hack for a hacky format.

This is not a concern for Matroska. If the player does support Matroska, then it's highly likely that it'll be able to do somewhat smart track selection already based on the CodecIDs it supports.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.
Mosu is offline  
Old 3rd January 2018, 12:30   #5006  |  Link
psychoboust
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by nevcairiel View Post
This "feature" is not useful for MKV.

If you want it to be able to re-create a m2ts with a combined track later, it still wouldn't help you, since you need a m2ts muxer that can write the additional metadata required to clearly split these two tracks - and if it can do that, it would also be able to just take a truehd and ac3 track separately and combine them.
There won't be space gain ?
1 TrueHD track + 1 AC3 track = 1 TrueHD + Core Track ?

Because for DTS HD
1 DTSHD track + 1 DTS track is different from only one DTSHD+Core track (because it always include the core)[maybe I already have my answer : does TrueHD track can exist without core unlike DTS HD ?]

My question is really about the size of the final mkv file (not player support ;-))

Thks !

Last edited by psychoboust; 3rd January 2018 at 12:38. Reason: complement
psychoboust is offline  
Old 3rd January 2018, 12:56   #5007  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
TrueHD+AC-3 is not comparable to DTSHD+its core. Two completely different things. Why? Because you can decode TrueHD without AC-3 and AC-3 without TrueHD. However, you cannot decode the DTS HD extension without its core (!). Therefore both TrueHD and AC-3 form their own logical track, they can be used without each other just fine, you don't have to keep them together. With DTS you can separate the core from the HD extension, but then you can only decode the core part, but not the HD-only part.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.
Mosu is offline  
Old 3rd January 2018, 17:28   #5008  |  Link
psychoboust
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 4
ok, if understand :
a TrueHD + AC3 in the same track from a m2ts should have the same size comparing to a mkv with (the same) 2 tracks (1 TrueHd and 1 Ac3) because Truehd doesn't share information with AC3.

True ?

So we should not call AC3 as Core in TrueHD when in the same track in m2ts file ?

If so, I understand why there is no interest supporting this "feature"
psychoboust is offline  
Old 3rd January 2018, 18:29   #5009  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
One could say that the AC-3 part is a lossy representation of the same content that the TrueHD part is a lossless representation of, and that both parts are independent of each other. Of course that's quite a mouthful to say; hence people usually just calling it something else. But yes, calling the AC-3 part a "core" is a misnomer in my opinion.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.

Last edited by Mosu; 3rd January 2018 at 18:41.
Mosu is offline  
Old 6th January 2018, 13:49   #5010  |  Link
psychoboust
Registered User
 
Join Date: Dec 2017
Posts: 4
Thanks for your feedback.

I made a simple test with EAC3TO

eac3to.exe "dolby_ATMOS_amaze_lossless-DWEU_.track_4352.thd" acore.ac3 -core
TrueHD/AC3 (Atmos), 7.1 channels, 48kHz
(embedded: AC3, 5.1 channels, 640kbps, 48kHz)
Extracting AC3 stream...
Creating file "acore.ac3"...

eac3to334>eac3to.exe hd_dts_animated_logo_lossless-DWEU.track_4352.dtshd acore.dts -core
DTS Master Audio, 7.1 channels, 24 bits, 48kHz
(core: DTS, 5.1 channels, 1509kbps, 48kHz)
Extracting DTS core...
Creating file "acore.dts"...

Even this software tell that AC3 is "embedded" and a different "stream" unlike the DTS which is called "Core"

And to answer my question, if you convert a m2ts to a mkv, TrueHD+AC3 track will have the same size than 1 TrueHD track + 1 AC3 Track. Which is not the case for DTSHD (which can't be separated from its core)

So I Agree, This "feature" is not useful for MKV.

Thks again for your time.
psychoboust is offline  
Old 6th January 2018, 18:16   #5011  |  Link
hubblec4
Matroska Dev-Helper
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 844
Hi Mosu

I have a question about: Split parts by timestamps

The split-times must be ordered? Or can I use something like this:

0s-100s,+600s-700s,+200s-300s

Is MTX so smart to connect different periods of time that are not ordered.
hubblec4 is offline  
Old 6th January 2018, 18:22   #5012  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
They have to be sorted as mkvmerge doesn't sort them itself.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.
Mosu is offline  
Old 6th January 2018, 18:56   #5013  |  Link
hubblec4
Matroska Dev-Helper
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 844
Quote:
Originally Posted by Mosu View Post
They have to be sorted as mkvmerge doesn't sort them itself.
It is important NOT to ordered the parts.
The new mkv should be created by this order of the parts.
hubblec4 is offline  
Old 6th January 2018, 19:01   #5014  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
Edit: I'm clearly too tired to think clearly about this and not write total rubbish.

mkvmerge processing input once, from start to finish. It cannot jump backwards in time. Therefore the split points you've written will result in an error message during parsing the command line parameters.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.

Last edited by Mosu; 6th January 2018 at 19:07.
Mosu is offline  
Old 6th January 2018, 19:16   #5015  |  Link
hubblec4
Matroska Dev-Helper
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 844
:-) I saw your first answer, it confused me.

I thought me that this ends up in an error message.
But is it a big work that such split-codes working?
hubblec4 is offline  
Old 6th January 2018, 19:19   #5016  |  Link
Mosu
MKVToolNix author
 
Mosu's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Location: Braunschweig, Germany
Posts: 3,657
Yes, huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuge amount of work. It would involve pretty much rewriting all input, all output modules of mkvmerge as well as the muxer core logic. I can safely say that'll never happen.
__________________
Latest MKVToolNix is v25.0.0

If I ever ask you to upload something, please use my FTP server.
Mosu is offline  
Old 6th January 2018, 19:23   #5017  |  Link
hubblec4
Matroska Dev-Helper
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 844
OK, no hurry next week is good for me :-)
hubblec4 is offline  
Old 15th January 2018, 02:37   #5018  |  Link
Arm3nian
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Location: Las Vegas
Posts: 165
I don't understand how to use a basic function. I add 4 different files, each 25s long, and get a single file which is 25s long. The file has 4 video and 4 audio streams in it. How do I get them to play one after another?

Is it possible to do what I'm trying, or do I have to encode the 4 files into 1.

Last edited by Arm3nian; 15th January 2018 at 02:42.
Arm3nian is offline  
Old 15th January 2018, 04:13   #5019  |  Link
hubblec4
Matroska Dev-Helper
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 844
What kind of files, mkv's?

When you like to join files then use "Append to an existing source" option when you load the second file...
hubblec4 is offline  
Old 15th January 2018, 04:34   #5020  |  Link
Arm3nian
Registered User
 
Join Date: Jul 2014
Location: Las Vegas
Posts: 165
That worked, thanks. I was adding all 4 files at the same time.
Arm3nian is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 07:59.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.