Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > New and alternative video codecs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 25th October 2004, 14:58   #21  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
You should use EHQ85. Not sure EHQ100 brings more quality for the time spent.
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2004, 02:05   #22  |  Link
karl_lillevold
Moderator
 
karl_lillevold's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Seattle
Posts: 1,584
Hi, I posted a small update:

** 2004-10-25: added option <chromaModeDecision>
This option takes chrominance (or color) into
account when choosing the best encoding modes.

Fix: encodeAllFrames and rcBestPSNRMode would always
be ON if included in audience, if if set to 'false'

Fix: long standing bug where if Constant Quality less than 20-30
and EHQ greater than 70, bitstream could not be decoded. Thanks
to Satsuki for discovering the problem.


With option chromaModeDecision, for a chroma intensive anime test clip I measured +0.25 dB improvement in Overall PSNR for UV, and 0.04 dB for YUV. No change in Luma PSNR.
__________________
This information is provided "AS IS" with no warranties, grants no rights, and reflects my personal opinion.

Last edited by karl_lillevold; 26th October 2004 at 02:16.
karl_lillevold is offline   Reply With Quote
Old 26th October 2004, 02:11   #23  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
woot woot!

gonna release RealAnime 2.25 in 24h.
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 29th October 2004, 01:07   #24  |  Link
karl_lillevold
Moderator
 
karl_lillevold's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Seattle
Posts: 1,584

** 2004-10-28: fix for chromaModeDecision on
single CPU systems (no hyper-threading or multi-proc)
- chromaModeDecision always ON for EHQ 100
__________________
This information is provided "AS IS" with no warranties, grants no rights, and reflects my personal opinion.
karl_lillevold is offline   Reply With Quote
Old 31st October 2004, 19:10   #25  |  Link
Krismen
Vacuum tube addict
 
Krismen's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Poland
Posts: 122
I've updated Real Producer Basic 10 with 2004-10-28 patch and I can't get it to work (application crashes on start). My CPU dosen't have HT tech. (AXP1700+). Luckly for me I made a backup of "erv4.dll".
__________________
130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."
Krismen is offline   Reply With Quote
Old 31st October 2004, 19:53   #26  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
WFM here, on a 2000+, but with cmdline producer. Could you try RealAnime if it works for you?
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 1st November 2004, 04:31   #27  |  Link
karl_lillevold
Moderator
 
karl_lillevold's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Seattle
Posts: 1,584
Quote:
Originally posted by Krismen
I've updated Real Producer Basic 10 with 2004-10-28 patch and I can't get it to work (application crashes on start). My CPU dosen't have HT tech. (AXP1700+). Luckly for me I made a backup of "erv4.dll".
I am not sure what could be wrong. I /think/, but am not sure the new erv4 will work in both RealProducer 10 Pro and Basic. However, you can not really enable the new features except via the registry. I would suggest one of the other GUIs, like RealAnime or AutoRV10.
__________________
This information is provided "AS IS" with no warranties, grants no rights, and reflects my personal opinion.
karl_lillevold is offline   Reply With Quote
Old 1st November 2004, 08:49   #28  |  Link
Krismen
Vacuum tube addict
 
Krismen's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Poland
Posts: 122
Thank you guys. I'll try AutoRV10 soon.


EDIT:
Problem with patch & RMP Basic 10 solved by deleting backup file (erv4.bak) from codecs dir.
__________________
130F02041B18AB "... a gdybym był młotkowym, w fabryce z młotkiem szalał..."

Last edited by Krismen; 1st November 2004 at 11:49.
Krismen is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 02:00   #29  |  Link
gavo
intel codec family
 
gavo's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: In a desert
Posts: 295
ok I have ehq at 100 for best quatily, but I wondering what should 1st pass compelixty be on.
__________________
You can take away my SIG but you can't take away my pride as a NOOBIE!
gavo is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 03:26   #30  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
50
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 18:08   #31  |  Link
karl_lillevold
Moderator
 
karl_lillevold's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Seattle
Posts: 1,584
It seems no one is using EHQ Medium (75), which is good, because then you would have noticed that it can create blocky (broken) video in this release. I will post a fix tomorrow. No reason to update if you use EHQ High (85) or higher.
__________________
This information is provided "AS IS" with no warranties, grants no rights, and reflects my personal opinion.
karl_lillevold is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 18:23   #32  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978


Never heard there was a "75" setting before
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 20:29   #33  |  Link
gavo
intel codec family
 
gavo's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: In a desert
Posts: 295
so going over 85 wont make a difference at all? or going over with 1 pass complexity?
__________________
You can take away my SIG but you can't take away my pride as a NOOBIE!
gavo is offline   Reply With Quote
Old 7th November 2004, 21:08   #34  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
over 85 for encoding pass won't have mych quality gain
over 50 for analisis pass won't have much quality gain
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 06:40   #35  |  Link
gavo
intel codec family
 
gavo's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: In a desert
Posts: 295
but it still a gain.. what the max for 1st pass 100?
__________________
You can take away my SIG but you can't take away my pride as a NOOBIE!
gavo is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 06:41   #36  |  Link
gavo
intel codec family
 
gavo's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: In a desert
Posts: 295
[QUOTE]Originally posted by gavo
[B]but it still a gain.. what the max for 1st pass 100 and ehq?
__________________
You can take away my SIG but you can't take away my pride as a NOOBIE!
gavo is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 13:08   #37  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
Guess...

Dude, EHQ numbers are written everywhere.



Rules:

1) Read up before asking! There are tons of guides, FAQs and each forum has a dedicated Q&A thread with additional info.

1a) Use the search function before posting. Chances are your question has already been answered.

Next time I will report to the moderator.
__________________
Detritus Software

Last edited by Sirber; 8th November 2004 at 13:25.
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 13:41   #38  |  Link
hubereevez
Star member
 
hubereevez's Avatar
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 236
pffffffff

( Gavo , tu nous gaves )

Quote:
but it still a gain.. what the max for 1st pass 100?
You have your answer here.

Moreover, stop acting like this or you'll be ban ! Because of people like you, Modos and users (like Karl_super user) are tired. And when these guys get tired, they do not respond so quickly to good question !!!!!!!!

So read the f**^$^rules and use the search button !!!!!!!!
hubereevez is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 13:42   #39  |  Link
Sirber
retired developer
 
Sirber's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Canada
Posts: 8,978
__________________
Detritus Software
Sirber is offline   Reply With Quote
Old 8th November 2004, 15:53   #40  |  Link
Shinobu
Satsuki'S Softs Maker
 
Shinobu's Avatar
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 180
test it yourself, after that if you think ehq 100/100 can be usefull, use it.
to my mind:
ehq 50/85 is enought for common encoding.
ehq 65/100 is usefull for very difficult encoding.
ehq 100/100 is realy useless.

++
Shinobu is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:38.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.