Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 25th February 2013, 09:57   #17741  |  Link
andybkma
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 183
Hi madshi, hate to bother you while you are working out the kinks with Smooth Motion but I was hoping I could sneak in a feature request whenever you get a chance.

Like many users of mVR I am sitting on my couch with just my mouse with no ready access to a keyboard (using my projector). As far as I know there is no way to bring up the "Debug OSD" (Ctrl+J) without a keyboard. Could you possibly add a way to turn that OSD on/off inside the settings of mVR with just the mouse? Like with a checkbox or something?

BTW, been using the Smooth Motion turned on the past coupla days and am really enjoying. Haven't had any blatant judder/motion problems that I can tell like other people have reported but then again I am not able to turn the Debug OSD on in order to actually tell if I am having such dropped frames problems. Perhaps ignorance is bliss haha (Note: just using HD4000 Ivy Bridge CPU graphics with Zoom Player, with a combo of LAV & ffdshow post processing with avisynth Limited Sharpen Faster)

Last edited by andybkma; 25th February 2013 at 09:59.
andybkma is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 11:02   #17742  |  Link
Dodgexander
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 157
Quote:
Originally Posted by Dodgexander View Post
If you can change the flush settings and it works, what is the problem?

I don't have any of the problems mentioned with a Radeon HD6870 so sadly can't help out.

Maybe it's only related to certain gpu's
Okay I encountered this problem also. To fix it, I just lowered the upscaling and chroma upscaling from jinc 4 taps each to 3 taps each.

I guess this suggests that for lower gpu's might suffer from using the new motion compensation when also using scaling they were before. Perhaps you guys can try lowering the scaling settings to next to nothing to see if the problem goes away?
Dodgexander is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 16:04   #17743  |  Link
DragonQ
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 930
OK, changed my mind, both of the problems I experienced with 0.86 still exist with 0.86.1 (previous frame repeating when seeking sometimes, plus weird frame order randomly appearing and disappearing with interlaced content ).
__________________
HTPC Hardware: Intel Celeron G530; nVidia GT 430
HTPC Software: Windows 7; MediaPortal 1.19.0; Kodi DSPlayer 17.6; LAV Filters (DXVA2); MadVR
TV Setup: LG OLED55B7V; Onkyo TX-NR515; Minix U9-H
DragonQ is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 17:16   #17744  |  Link
chros
Registered User
 
chros's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,487
Buying new laptop for hd playback with madvr/lavfilters/mpc-hc

Sorry if this question is off topic, but I urgently (within 2 weeks) have to buy something new for me, because the laptop I'm currently using (see my signature for details) goes to my mom.

There was a really long discussion here a year ago, but I don't know the current hardware trend since then. So can you recommend a really good bargain "today"?

So I need:
- screen: 15,6" , fullhd
- chipset: intel, with HD4000 integrated VGA (at least it was good a year ago)
- vga: nvidia 6xx , with kepler core(?) (at least it was good a year ago) , I don't need the best GPU today.
- at least 8GB RAM
- hdd: big
- usb3.0
- hdmi out (audio and video)
- webcam, wifi

Thanks for helping!!!
__________________
Ryzen 5 2600,Asus Prime b450-Plus,16GB,MSI GTX 1060 Gaming X 6GB(v385.28),Win10 LTSB 1607,MPC-BEx64+LAV+MadVR,Yamaha RX-A870,LG OLED65B8(2160p@23/24/25/29/30/50/59/60Hz)
chros is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 17:30   #17745  |  Link
DragonQ
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 930
Any i3/i5 Ivy Bridge CPU setup will last a long time. 8 GB of RAM makes sense due to RAM being so cheap now.

FYI, the Intel HD4000 can't handle Jinc with AR for everything in MadVR, so the best you can do is Bicubic75 AR / Lanczos3 AR / Catmull-Rom AR LL. I think you need an GTX 660 or better for Jinc3 AR, not sure about the mobile versions though.
__________________
HTPC Hardware: Intel Celeron G530; nVidia GT 430
HTPC Software: Windows 7; MediaPortal 1.19.0; Kodi DSPlayer 17.6; LAV Filters (DXVA2); MadVR
TV Setup: LG OLED55B7V; Onkyo TX-NR515; Minix U9-H
DragonQ is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 17:58   #17746  |  Link
Dodgexander
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 157
I did some further testing with my other, less powerful pc.

First of all, on both my pc's it seems any kind of dxva with smooth motion is a no go, presumably because the scaling+smooth motion takes up so much GPU usage as it is.

With my HD6870 system, I can run max Jinc3 upscaling and chroma upscaling with smooth motion. Without smooth motion jinc4 is possible with anti ringing filters on both.

With my HD5670 system, I can't run anything with smooth motion, otherwise like above (other people have reported) my rendering queue is always 0-3 despite everything being at low and all performance options included. This results in dropped frames and an unwatchable experience. This system however also has a slower CPU than my other. A 2.5ghz dual core wolfdale compared to a 4ghz dual core wolfdale. Without smooth motion it can manage only Jinc3 upscaling and spline3 chroma upscaling, anti ringing turned off.

Its clearly a performance issue, since during busy motion, the rendering queue will often drop all the way to zero, from being perhaps 1 before.

So is smooth motion just too demanding for lower end graphics cards?
Dodgexander is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 18:08   #17747  |  Link
detmek
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 475
Does it work better if you use FSE? Usually I have far less problems or no problems with FSE.
detmek is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 18:32   #17748  |  Link
Dodgexander
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 157
Quote:
Originally Posted by detmek View Post
Does it work better if you use FSE? Usually I have far less problems or no problems with FSE.
For me fse was a no go on my less powerful pc, all my testing was done using it on there. Tried with aero on and off also.
Dodgexander is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 18:46   #17749  |  Link
joe42
Registered User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
The 50 test pattern is more demanding than the 23-25 test patterns, of course (twice as much work to do for madVR). The 59 and 60 test patterns probably run with smooth motion frc turned off on your PC, that's why they run without frame drops for you.
With the 50Hz test pattern and FRC on, GPU is at 65% max, and CPU is much lower, so I'm not sure what is causing the frame drops.

But like I said, with 0.86.0 and the exact same settings, no frame drops. But with 0.86.1, continuous framedrops.
joe42 is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 18:50   #17750  |  Link
chros
Registered User
 
chros's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 1,487
Quote:
Originally Posted by DragonQ View Post
Any i3/i5 Ivy Bridge CPU setup will last a long time. 8 GB of RAM makes sense due to RAM being so cheap now.

FYI, the Intel HD4000 can't handle Jinc with AR for everything in MadVR, so the best you can do is Bicubic75 AR / Lanczos3 AR / Catmull-Rom AR LL. I think you need an GTX 660 or better for Jinc3 AR, not sure about the mobile versions though.
Thanks for the answer!
What do you think about this? Lenovo Y580 with GTX660
__________________
Ryzen 5 2600,Asus Prime b450-Plus,16GB,MSI GTX 1060 Gaming X 6GB(v385.28),Win10 LTSB 1607,MPC-BEx64+LAV+MadVR,Yamaha RX-A870,LG OLED65B8(2160p@23/24/25/29/30/50/59/60Hz)
chros is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 19:18   #17751  |  Link
oddball
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 1,262
When disable desktop composition in fullscreen mode is enabled with window overlay it does not disable Aero. Normal?
oddball is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 19:44   #17752  |  Link
baii
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 180
Quote:
Originally Posted by chros View Post
Thanks for the answer!
What do you think about this? Lenovo Y580 with GTX660
660m should handle about 1080@30i deinterlanced to 60 with jinc 3 AR chroma, no scaling.

the y580 is a good overall multimedia machine, check sony S15 if you can live with buttonless trackpad.
baii is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 19:46   #17753  |  Link
THX-UltraII
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Location: the Netherlands
Posts: 850
I have a general question:

I just found out that my Intel Graphics 2000 has a buggy driver and 0-255 output is not supported. Will I lose any quality if I put the whole chain on 16-235 instead of 0-255?
THX-UltraII is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 19:47   #17754  |  Link
DragonQ
Registered User
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 930
Quote:
Originally Posted by oddball View Post
When disable desktop composition in fullscreen mode is enabled with window overlay it does not disable Aero. Normal?
I'm not sure but what is people's obsession with disabling Aero anyway? This isn't the early 2000s, things tend to work better with GPU accelerated GUIs, plus Aero prevents tearing.
__________________
HTPC Hardware: Intel Celeron G530; nVidia GT 430
HTPC Software: Windows 7; MediaPortal 1.19.0; Kodi DSPlayer 17.6; LAV Filters (DXVA2); MadVR
TV Setup: LG OLED55B7V; Onkyo TX-NR515; Minix U9-H
DragonQ is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 20:15   #17755  |  Link
oddball
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 1,262
Quote:
Originally Posted by DragonQ View Post
I'm not sure but what is people's obsession with disabling Aero anyway? This isn't the early 2000s, things tend to work better with GPU accelerated GUIs, plus Aero prevents tearing.
I read conflicting info.

"You should disable it for playback of video, especially on multiple monitor setups, because Aero has a built in anti-tearing algorithm that gunks up smooth video playback. A lot of times when your flash video looks choppy, it's because of Aero."
oddball is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 20:30   #17756  |  Link
Budtz
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 138
Is a sharpener on the to do list for madvr?
Budtz is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 21:02   #17757  |  Link
n3w813
Registered User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 80
Watched Skyfall BR this past weekend with Smooth Motion enabled for 23.976 at 60Hz. Looked very nice and smooth, not a single issue with several pauses and seeks throughout the ~140 minute film.

Thanks for all your continued effort on MadVR, Madshi!!

[OT]*Great film btw, not as good as Casino Royale though[/OT]
n3w813 is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 21:15   #17758  |  Link
Niyawa
Registered User
 
Niyawa's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Neverland, Brazil
Posts: 169
Quote:
Originally Posted by THX-UltraII View Post
I have a general question:

I just found out that my Intel Graphics 2000 has a buggy driver and 0-255 output is not supported. Will I lose any quality if I put the whole chain on 16-235 instead of 0-255?
I'm almost sure it will. PC uses a 0-255 and every time I use a 16-255 instead, it looks awful. Black colors tend to lose it's touch that way.
__________________
madVR scaling algorithms chart - based on performance x quality | KCP - A (cute) quality-oriented codec pack

Last edited by Niyawa; 25th February 2013 at 21:19.
Niyawa is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 21:44   #17759  |  Link
yahyoh
Registered User
 
yahyoh's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 18
i'm having weird problem O_o

i can play 1080p @60fps or 23 FPS or 30FPS with chroma upscaling : bicubic and image up scaling : Jinc and AR without any frame drops but some 1080p ( on full screen and on windowed ) @25fps or 720p @25 fps or 60fps (only in full screen ) are dropping frames like hell IDK why
and i can play 1080P 10bit @30fps without single frame drops with the same setting

edit: i tried to set both to bicubic and 720p @25 and 60fps (in full screen ) stopped dropping frames but 1080p @25 fps still dropping frames in fullscreen and windowed
BTW i'm using latest Madvr + latest Lav + latest MPC ( with AMD 5470M GPU )

Last edited by yahyoh; 25th February 2013 at 22:17.
yahyoh is offline   Reply With Quote
Old 25th February 2013, 23:39   #17760  |  Link
turbojet
Registered User
 
Join Date: May 2008
Posts: 1,840
Switching from gpu decoding (lavf cuvid) to cpu (ffdshow libav) reduced framedrops from 100-200 a minute to 1-2 a minute on average. An obvious suspect would be gpu load but I don't think that's it because after changing any of the numerous madvr settings (flush, overlay, separate device) with frc enabled I can play 3 videos simultaneously with gpu decoding without framedrops for 15 minutes or so. It might be a conflict between gpu decoding and frc that gets reset after changing madvr settings, until something triggers the issue again.

andybkma: In the meantime you can use autohotkey, nothing needs to be installed, open the installer with 7zip and extract compiler and au3spy. Make a text file and rename it to .ahk and then enter something like this:
Code:
#NoTrayIcon
#IfWinActive ahk_class TMainForm
lButton & rButton::Send, ^{j}
lbutton::Send {lButton}
return
Compile this with ahk2exe.exe (older compiler) in the compiler directory and run the compiled exe. This should toggle stats when you left click then right click while zoom player is the active window. Feel free to change it to whatever key combination you want, the keylist may help. Au3spy.exe can be useful for getting window titles, classes, mouse positions, etc. for programs to set hotkeys for.

I'm only posting about autohotkey here in case anyone else is interested in similar functionality. I won't discuss it anymore in this thread but feel free to pm me about it.

Last edited by turbojet; 26th February 2013 at 22:42.
turbojet is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 19:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.