Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 8th July 2016, 21:21   #14021  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
Want to update...the above only happens when using -slowdown for aac...otherwise inputting .aac and then exporting to a .aac works fine...without -slowdown
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 21:22   #14022  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
I have Nero 7.11.10.0, and Blu-Ray/HD DVD Video Plug-in, and work in W 7 without problems:

eac3to (v3.31) is up to date
Nero Audio Decoder (Nero 7) works fine
ArcSoft DTS Decoder (1.1.0.0) works fine
Sonic Audio Decoder (3.31.0.0) doesn't seem to be installed
Haali Matroska Muxer (2013-04-14) is installed
Nero AAC Encoder (1.5.4.0) is installed
Surcode DTS Encoder doesn't seem to be installed
I'm using Windows 10.

I have Nero 7 installed and mine definitely is not coming back with that. Can you please show me your product information without the serials? So I can compare what I may be missing. I did a full install
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 21:27   #14023  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
eac3to needs the Nero decoder to be accessible via DirectShow. If it isn't, eac3to can't use it. So something seems to be wrong with the installation. I don't know how to fix it, though.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 21:36   #14024  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
well im installing Nero 7.11.10 now direct from Nero's archive.....so far this is a nightmare.

I extracted eac 3.31 just fine
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 21:44   #14025  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
Yup..installed 7.11.10.0

Same crap.



% List of all my installs and versions.

I'm more than likely guessing this is happening because I'm using Windows 10 and Nero.

Last edited by TheLastOfUs; 8th July 2016 at 21:51.
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 21:54   #14026  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
Maybe manually registering "NeAudio2.ax" with regsvr32 helps?

http://forum.doom9.org/showpost.php?...postcount=7877

If it doesn't then I'm out of ideas.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 23:04   #14027  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
My nero is not installing NeAudio2.ax

No idea why. Reinstalled cleanly and uninstalled in Safe mode a few times.
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 23:04   #14028  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
I don't have this file "C:\Program Files\Common Files\Ahead\DSFilter\NeAudio2.ax"
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 8th July 2016, 23:58   #14029  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
Madhsi thanks for linking me to above. Seems that guy had the EXACT SAME PROBLEM as me. He was also missing NeAudio2.ax but didn't quite mention how he solved it (super annoying).

I will be less annoying and say I solved this easily by installing NERO MICRO/LITE with my Nero 7 key. I then registered the .dlls and it worked minus the .dll C:\Program Files (x86)\Common Files\Ahead\DSFilter\NeEacDec.dll (this didn't register under the elevated command prompt). Didn't need to do ANY of the registry stuff.

Now it works!
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2016, 00:34   #14030  |  Link
TheLastOfUs
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 18
I went ahead and updated the EAC3TO Wiki FAQ on this question. Should prevent repeats of this
TheLastOfUs is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2016, 06:58   #14031  |  Link
amayra
Quality Checker
 
amayra's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 259
Quote:
Originally Posted by TheLastOfUs View Post
I went ahead and updated the EAC3TO Wiki FAQ on this question. Should prevent repeats of this
i have some problem and i given up for solved it so thanks for share you experience with us
__________________
I love Doom9
amayra is offline   Reply With Quote
Old 9th July 2016, 23:47   #14032  |  Link
AYColumbia
Registered User
 
AYColumbia's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Posts: 48
The DS filter issue with Nero 7 goes back to Windows 7 64bit. I found that if you install it on a Win7 32bit and then back up your DSFilter folder from C:\Program Files (x86)\Common Files\Ahead you can later use this to register/re-register the filters. After you install Nero 7, on Win 10 for example, you then copy your backed-up DSFilter folder to the one currently installed (this will also restore the ones that Nero install did NOT include). Then register all the .ax files using elevated privileges. I wrote a command file that I can "Run as Admin..." to do this, i.e.,
Code:
@echo off
@cd /d "%~dp0"
for /f "delims=" %%i in ('dir /b *.ax') do regsvr32 "%%i" /s
I think way back I had done an install inside a VM on a Win7 32bit just for this purpose; to grab the DSFilter folder. It was painful.
AYColumbia is offline   Reply With Quote
Old 10th July 2016, 13:27   #14033  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 1,035
Quote:
Originally Posted by eac3to
For best AAC decoding you need:

(1) Nero 7 (Nero 8 won't work!)
(2) Nero HD DVD / Blu-Ray plugin
It was true several years ago... but ¿is it still true today?
¿Time for an overdue update?
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2016, 04:22   #14034  |  Link
torturesauce
Registered User
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 18
I read on dcadec's github page that the program is now deprecated and its development will now continue through ffmpeg. Will this be implemented in a future edition of eac3to as well? In the meantime, how should I replace dcadec with the latest ffmpeg manually? And where can we keep track of the latest developments on the decoding of DTS formats?
torturesauce is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2016, 04:52   #14035  |  Link
Sparktank
47.952fps@71.928Hz
 
Sparktank's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 932
Quote:
Originally Posted by torturesauce View Post
I read on dcadec's github page that the program is now deprecated and its development will now continue through ffmpeg.
Hmm. Interesting.

https://github.com/foo86/dcadec/blob/master/README.md
Quote:
This program is deprecated!

This decoder has been fully integrated into FFmpeg master branch and further development will continue there. Using FFmpeg for DTS decoding is now recommended.
Quote:
Originally Posted by torturesauce View Post
how should I replace dcadec with the latest ffmpeg manually?
I believe you can't. Madshi uses custom builds of lav/ffmpeg which he would need to update.

Only manual updates that don't cause lots of issues seem to be:
libFLAC.dll
libdcadec.dll
dtsdecoderdll.dll (although should be deprecated now; depending how far ff-dcadec has come)

Quote:
Originally Posted by torturesauce View Post
And where can we keep track of the latest developments on the decoding of DTS formats?
The official git for FFMPEG shows a lot of activity (from foo86) for dcadec over his github page.

https://git.ffmpeg.org/gitweb/ffmpeg...ommit&s=dcadec

Thanks for pointing it out.

Will definitely have to keep my eyes open in the future.

Zeranoe builds should have all the latest commits, no?
Will have to adjust my workflow to use ffmpeg
__________________
Win10 (x64) build 18362| GPU Caps Viewer 1.42.4.0
NVIDIA GeForce GTX 1060 3GB (GP106) 3071MB/GDDR5 | (r435_95-4)
NTSC | DVD: R1 | BD: A
Intel Xeon X5660 @2.80GHz
Sparktank is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2016, 06:54   #14036  |  Link
filler56789
SuperVirus
 
filler56789's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Antarctic Japan
Posts: 1,035
Quote:
Originally Posted by Sparktank View Post
.......
dtsdecoderdll.dll (although should be deprecated now; depending how far ff-dcadec has come)
FWIW: I've been using a not-so-recent x64-build of MPlayer, and thus far, its ffdca has decoded okay all the DTS sample-files and audio tracks I have (principally DTS Express and coreless Master Audio) — so yes, me too thinks the Arcsoft DLL should be used only "as a last resort", from now on... and preferably, without depending on DirectShow anymore...
filler56789 is offline   Reply With Quote
Old 15th July 2016, 20:05   #14037  |  Link
stax76
Registered User
 
Join Date: Jun 2002
Posts: 6,309
There is a issue with unicode file names, processing works but output display has a problem:

D:\Projekte\VS\VB\StaxRip\bin\Apps\eac3to\eac3to.exe "D:\Temp\Video\Предприятий_temp\Предприятий ID2 English.flac" "D:\Temp\Video\Предприятий_temp\Предприятий ID2 English_out1.m4a" -quality=1 -normalize -downStereo -progressnumbers

FLAC, 2.0 channels, 0:00:43, 24 bits, 1731kbps, 44.1kHz
Decoding FLAC...
Writing WAV...
Creating file "D:\Temp\Video\???????????_temp\??????????? ID2 English_out1.m4a.pass1.wav"...
stax76 is offline   Reply With Quote
Old 16th July 2016, 05:14   #14038  |  Link
canuckerfan
Registered User
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 318
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
@canuckerfan

What is the problem?
The <WARNING> is related to 24 fps, but the "aud2.thd" seems extracted fine.
The problem is that it's still an Atmos track. I'm trying to convert from Atmos to TrueHD.
canuckerfan is offline   Reply With Quote
Old 16th July 2016, 10:27   #14039  |  Link
Music Fan
Registered User
 
Join Date: May 2009
Location: Belgium
Posts: 1,713
I don't believe it's able to remove the Atmos part keeping only the THD part.

Last edited by Music Fan; 16th July 2016 at 13:19.
Music Fan is offline   Reply With Quote
Old 16th July 2016, 12:33   #14040  |  Link
duedel
Registered User
 
Join Date: Nov 2014
Posts: 36
I just tested this:
Code:
ffmpeg -i "dtsHD_MA_track.dts" -bsf:a dca_core -c:a copy "dtsCore.dts"
produces a bit-idenctical file to

Code:
eac3to "dtsHD_MA_track.dts" "dtsCore.dts" -core
with a recent zeranoe ffmpeg build.


Quote:
Originally Posted by Sparktank View Post
Hmm. Interesting.

https://github.com/foo86/dcadec/blob/master/README.md




I believe you can't. Madshi uses custom builds of lav/ffmpeg which he would need to update.

Only manual updates that don't cause lots of issues seem to be:
libFLAC.dll
libdcadec.dll
dtsdecoderdll.dll (although should be deprecated now; depending how far ff-dcadec has come)



The official git for FFMPEG shows a lot of activity (from foo86) for dcadec over his github page.

https://git.ffmpeg.org/gitweb/ffmpeg...ommit&s=dcadec

Thanks for pointing it out.

Will definitely have to keep my eyes open in the future.

Zeranoe builds should have all the latest commits, no?
Will have to adjust my workflow to use ffmpeg
duedel is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eac3to

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 06:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.