Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 5th March 2015, 20:09   #7821  |  Link
bxyhxyh
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 349
Yeah. You assumed correct
Then this page should be more recent. It seems that wikibooks page isn't updated since 2011.

https://web.archive.org/web/20150207.../X264_Settings

Last edited by bxyhxyh; 9th October 2015 at 16:43.
bxyhxyh is offline   Reply With Quote
Old 16th March 2015, 04:54   #7822  |  Link
Betsy25
Registered User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Holland, Belgium
Posts: 330
Anyone can still enlighten us which update server is the preferred one these days ?

I just switched to the dev server after months without any update on the stable server, and I got a bunch of updates presented.

After installing these & a restart, just as a test, I set back the update server to the stable one, checking for updates presented me with 'new' updates which were the months old versions I previously had ?

Please, which channel is adviced, and if the dev one is, what is the exact url these days ?

Last edited by Betsy25; 16th March 2015 at 04:57.
Betsy25 is offline   Reply With Quote
Old 16th March 2015, 08:39   #7823  |  Link
Kurtnoise
Swallowed in the Sea
 
Kurtnoise's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: Aix-en-Provence, France
Posts: 5,183
of course...if you use the stable server, you have to use the tools listed from this one. Same idea for the dev server...You can use the dev one w/o issues.
Kurtnoise is offline   Reply With Quote
Old 17th March 2015, 11:58   #7824  |  Link
nkk
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 12
Where to get more topical x264 encoder presets?

Last edited by nkk; 17th March 2015 at 17:39.
nkk is offline   Reply With Quote
Old 17th March 2015, 12:57   #7825  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,955
You want to upload video to YouTube? Then forget optimal quality. YouTube will re-encode everything.

There are people who upload massively upscaled videos with high bitrates, which wastes a lot of bandwidth, to preserve a bit of chrominance resolution when YouTube will downscale it during its conversions ... for how much fame exactly?
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 20th March 2015, 06:08   #7826  |  Link
aegisofrime
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 462
Hi, I'm being driven absolutely crazy by MeGUI crashing when it attempts to decode AAC files.

I have taken a look at the event viewer and found this:

Code:
Fault bucket , type 0
Event Name: APPCRASH
Response: Not available
Cab Id: 0

Problem signature:
P1: MeGUI.exe
P2: 1.0.2525.0
P3: 54fc5b03
P4: bass.dll
P5: 2.4.4.0
P6: 4ad476cd
P7: c0000005
P8: 00002241
P9: 
P10:
Code:
Faulting application name: MeGUI.exe, version: 1.0.2525.0, time stamp: 0x54fc5b03
Faulting module name: bass.dll, version: 2.4.4.0, time stamp: 0x4ad476cd
Exception code: 0xc0000005
Fault offset: 0x00002241
Faulting process id: 0x%9
Faulting application start time: 0x%10
Faulting application path: %11
Faulting module path: %12
Report Id: %13
Faulting package full name: %14
Faulting package-relative application ID: %15
The source of the error is .NET Runtime so I have made sure that my runtime files are not corrupted and up to date. I'm running 4.5.2 which seems to be the latest, but this doesn't stop the crash.

I have also tried replacing the bass.dll files from the ones from the official website to no avail as well.

Does anyone have any ideas?
aegisofrime is offline   Reply With Quote
Old 20th March 2015, 12:59   #7827  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,660
@aegisofrime
Works fine for me.
Please put your logfile.

Try replacing the bass files from:
http://forum.doom9.org/showthread.ph...73#post1702473
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 20th March 2015, 14:50   #7828  |  Link
Taurus
Registered User
 
Taurus's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Krautland
Posts: 865
Just tried bassaudio (build in) and the one tebasuna51 linked to
with fdkaac, quaac and nero on some wav files.
All worked as expected.
Maybe your source files are a little suspicious?!
Could not try all kind of combinations, sources, but I'm using bassaudio quite often without any errors.
Taurus is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2015, 06:57   #7829  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,986
Is the following warning in MeGUI's log file some sort of x264 oddness, or is there a reason for it? The warning only appears for the first pass of a 2 pass encode, and only when "slow first pass" is not checked. The warning might be perfectly normal for all I know. I rarely use 2 pass encoding.

This is the log for the first pass. I've highlighted the relevant bits. That's probably be easier than explaining the problem.

Thanks.

Quote:
[Warning] Log for job1 (video, test.avs -> )
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Started handling job
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Preprocessing
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Avisynth input script
--[NoImage] LoadPlugin("C:\Program Files\MeGUI\tools\ffms\ffms2.dll")
--[NoImage] FFVideoSource("E:\test.mkv", cachefile="D:\test.ffindex", fpsnum=25, fpsden=1, threads=1)
--[NoImage] ColorMatrix(mode="Rec.709->Rec.601", clamp=0)
--[NoImage] Spline36Resize(960,540,1,0,-1,0)
--[NoImage] Trim(0,499)
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] resolution: 960x540
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] frame rate: 25/1
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] aspect ratio: 16:9 (1.778)
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Job commandline: "C:\Program Files\MeGUI\tools\x264\x264.exe" --level 4.1 --preset slow --tune film --pass 1 --bitrate 2500 --stats "D:\test 2 pass.stats" --vbv-bufsize 78125 --vbv-maxrate 62500 --no-fast-pskip --colormatrix bt470bg --sar 1:1 --output NUL "D:\test.avs"
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Process started
-[Information] [25/03/15 4:41:15 PM] Standard output stream
-[Warning] [25/03/15 4:41:15 PM] Standard error stream
--[Information] [25/03/15 4:41:16 PM] avs [info]: 960x540p 1:1 @ 25/1 fps (cfr)
--[Information] [25/03/15 4:41:16 PM] x264 [info]: using SAR=1/1
--[Warning] [25/03/15 4:41:16 PM] x264 [warning]: VBV bitrate (62500) > level limit (50000)
--[Warning] [25/03/15 4:41:16 PM] x264 [warning]: VBV buffer (78125) > level limit (62500)

--[Information] [25/03/15 4:41:16 PM] x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.1 Cache64
--[Information] [25/03/15 4:41:16 PM] x264 [info]: profile Main, level 4.1
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: frame I:2 Avg QP:11.29 size: 23715
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: frame P:210 Avg QP:19.34 size: 19615
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: frame B:288 Avg QP:19.50 size: 8905
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: consecutive B-frames: 11.6% 30.4% 13.2% 44.8%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: mb I I16..4: 63.3% 0.0% 36.7%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: mb P I16..4: 25.5% 0.0% 0.0% P16..4: 62.8% 0.0% 0.0% 0.0% 0.0% skip:11.7%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: mb B I16..4: 4.9% 0.0% 0.0% B16..8: 34.9% 0.0% 0.0% direct:14.7% skip:45.5% L0:25.7% L1:41.4% BI:32.9%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: final ratefactor: 17.50
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: direct mvs spatial:63.9% temporal:36.1%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 46.6% 67.9% 26.9% inter: 20.9% 33.1% 3.7%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 26% 28% 28% 19%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 14% 25% 14% 6% 10% 5% 15% 4% 7%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 53% 24% 17% 7%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:6.7% UV:1.9%
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] x264 [info]: kb/s:2692.42
--[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] encoded 500 frames, 80.40 fps, 2692.42 kb/s
-[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] Postprocessing
-[Information] [25/03/15 4:41:22 PM] Job completed
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 25th March 2015, 08:34   #7830  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,955
The explicit VBV limits seem to apply for high AVC profiles only. So this x264 warning might be more or less correct, provided that x264 does not yet assume to need High Profile for a turbo 1st pass.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid
LigH is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2015, 09:53   #7831  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,986
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
The explicit VBV limits seem to apply for high AVC profiles only. So this x264 warning might be more or less correct, provided that x264 does not yet assume to need High Profile for a turbo 1st pass.
Cheers. Yes I guess x264 is assuming baseline or main profile for the first pass. I wonder why it doesn't when it's a slow first pass? Not that it matters, I was just curious.

Thanks.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2015, 10:01   #7832  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 5,955
I wonder if that warning can be circumvented by explicitly adding "--profile high[10]" to the 1st pass call when these parameters with maximum VBV values are added too.
__

P.S.:

Just discussed briefly in IRC, turbo 1st pass always assumes Main Profile because 8x8dtc is disabled. This warning has a minor relevance, VBV values don't matter much during a 1st pass.
__________________

New German Gleitz board
MediaFire: x264 | x265 | VPx | AOM | Xvid

Last edited by LigH; 26th March 2015 at 10:09.
LigH is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2015, 10:15   #7833  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,494
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
This warning has a minor relevance, VBV values don't matter much during a 1st pass.
It has no relevance at all because x264 uses the --vbv- parameters instead of enforcing the level limit.
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2015, 21:36   #7834  |  Link
cengizhan
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Turkey
Posts: 97
my megui suddenly stopped working. upon program start megui says that "Fatal Error. megui encountered a fatal errorr and may not be able to proceed. reason:index was outside the boundaries of the array". if i click ok, program closes immetiately.
Quote:
Description:
Stopped working

Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: megui.exe
Problem Signature 02: 1.0.2524.0
Problem Signature 03: 54e3c3f7
Problem Signature 04: MeGUI
Problem Signature 05: 1.0.2524.0
Problem Signature 06: 54e3c3f7
Problem Signature 07: 852
Problem Signature 08: 0
Problem Signature 09: System.IndexOutOfRangeException
OS Version: 6.3.9600.2.0.0.256.48
Locale ID: 1055
cengizhan is offline   Reply With Quote
Old 26th March 2015, 22:10   #7835  |  Link
hello_hello
Registered User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 3,986
Quote:
Originally Posted by LigH View Post
Just discussed briefly in IRC, turbo 1st pass always assumes Main Profile because 8x8dtc is disabled. This warning has a minor relevance, VBV values don't matter much during a 1st pass.
Thanks for the info. I figured it didn't matter but I was curious as to "why". Now I know.

Thanks.
hello_hello is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2015, 20:02   #7836  |  Link
Solon8
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 35
Maybe this is a stupid question, but I have to ask it to learn: if I add, say, 8 GB of RAM, will encoding wth MeGUI be any faster? I already have a good CPU (4.0 GHz) and 8 GB of RAM.
Would the improvement from 8 GB of RAM be trivial as maybe MeGUI only uses the CPU? Or would it help a lot and I could grasp a good number of FPS? Thank you.
Solon8 is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2015, 20:09   #7837  |  Link
sneaker_ger
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 5,494
No speed increase.
sneaker_ger is offline   Reply With Quote
Old 27th March 2015, 21:24   #7838  |  Link
Solon8
Registered User
 
Join Date: Mar 2013
Posts: 35
Quote:
Originally Posted by sneaker_ger View Post
No speed increase.
OK, thank you for your answer.
Solon8 is offline   Reply With Quote
Old 29th March 2015, 14:13   #7839  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by cengizhan View Post
my megui suddenly stopped working. upon program start megui says that "Fatal Error. megui encountered a fatal errorr and may not be able to proceed. reason:index was outside the boundaries of the array". if i click ok, program closes immetiately.
Please download this file and replace your megui.exe:
http://megui.org/auto/megui-core_2525.zip

Does it fix the problem?
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 30th March 2015, 12:46   #7840  |  Link
cengizhan
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: Turkey
Posts: 97
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
Please download this file and replace your megui.exe:
http://megui.org/auto/megui-core_2525.zip

Does it fix the problem?
Yes.
cengizhan is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
megui

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 22:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.