Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 8th December 2009, 09:30   #41  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by JoeH View Post
Here are the installation instructions I followed. As I had a few difficulties getting it installed, and finally found a safe and sure method, I thought I'd post it here:
1. Install the standard version 1056 from SourceForge
2. Update all parts using the "Stable" servers except the 1056 core
3. Change update server to development. Update all parts again except the 1056 core (if you do this without doing step 2 first you will get an error).
4. Copy the files that Zathor has prepared and select replace all.
When you open up MeGUI you will have a fully functional 1057 install, with full support for the new X264 features! Fantastic!
Thanks for your reply.

With the newest build it is even easier to install:
1. Install Avisynth 2.5.8 (if not already installed)
2. Extract my build to a new/empty directory
3. Run the program and let it update all necessary files from the development server.
4. Update some files manually (x264.exe, ...)
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 11:20   #42  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
Thanks for your reply.

With the newest build it is even easier to install:
1. Install Avisynth 2.5.8 (if not already installed)
2. Extract my build to a new/empty directory
3. Run the program and let it update all necessary files from the development server.
4. Update some files manually (x264.exe, ...)
May I know which one U mean by "newest build"? Is it the one at the 1st post or the one at the 2nd page?

nakTT is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 11:23   #43  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
thanks mate

i have used the latest development build of urs ..
but tell me when i usesd to use 1051 with unrestricted 2 pass profile the settings were that of SLOWER
in mean like this :
program --profile high --pass 2 --bitrate 1000 --stats ".stats" --ref 5 --b-adapt 2 --b-pyramid --direct auto --deblock -1:-1 --trellis 2 --partitions all --me umh --thread-input --output "output" "input"

but in this one ( the new patched 1057 build the settings in that same profile are FAST..
program --profile high --preset fast --pass 2 --bitrate 1000 --stats ".stats" --thread-input --deblock -1:-1 --no-dct-decimate --output "output" "input"


what should be done ( does it mean that in the new megui build and x264 build SLOWER stuff is more faster or i need to drag the slider to slower to get the same settings.. and quality as that of unrestricted 2 pass

Last edited by forum king; 8th December 2009 at 11:45. Reason: more details added
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 11:49   #44  |  Link
Triccotracco
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 25
Quote:
Originally Posted by nakTT View Post
May I know which one U mean by "newest build"? Is it the one at the 1st post or the one at the 2nd page?

The one in the first page, is true that at 2nd page there is a newer version but with a lot of changes, if I understand well.

Also for me patched 1057 version works fine & faster (used with x264 rev.1360 Jeeb's build)

Thank you again!

Last edited by Triccotracco; 8th December 2009 at 11:53. Reason: greetings!
Triccotracco is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 11:52   #45  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by Triccotracco View Post
The one in the first page, is true that at 2nd page there is a newer version but with a lot of changes, if I understand well.
its very clearly mentioned on page 1

Quote:
Originally Posted by Zathor View Post

Stable build
http://www.mediafire.com/download.php?hj23mmmlmux

Development build with the additional changes below
http://www.mediafire.com/download.php?mfwnemetzt4
i have used the developmemnt build and its working great...
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 12:32   #46  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by Triccotracco View Post
The one in the first page, is true that at 2nd page there is a newer version but with a lot of changes, if I understand well.

Also for me patched 1057 version works fine & faster (used with x264 rev.1360 Jeeb's build)

Thank you again!
I see. I have just downloaded the unpatched one.

I'm interested to know about the "faster" bit for the patched 1057. Hope you can share your experience in a little bit detail.

nakTT is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 12:46   #47  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
better solution...

Last edited by quantum5uicid3; 9th December 2009 at 08:40.
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 12:58   #48  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
well guys i am giving up
looks like i cant use the latest megui builds and the benefits of x264.
i have done everything as was said here and at the troubleshooting thread..
but it just wont work out..
i used the latest build by Zathor ( the 2nd one ) and installed it in a separate folder..
used unrestricted 2 pass HQ with SLower settings
it will do the first pass and give a STANDARD ERROR STREAM error upon second always..
sometimes the same error on first pass as well..


can someone please please please guide me how should i go about it all.. i have been trying to do this from last 3 days in TOTALO vain.

it looks i ll have to go back to 1051
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:02   #49  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
stop trying to use the old presets. theyre no longer applicable
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:04   #50  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by quantum5uicid3 View Post
stop trying to use the old presets. theyre no longer applicable
o damn !!!
then which one is equivalent to unrestricted 2 pass now ..
i need something equivalent to that with no blurred edges and no pixelations at all.
thanks
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:08   #51  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
your gonna have to create your own presets, because nobody has taken time to do so yet. putting the preset slider on "slower", change the mode to automated twopass, uncheck the turbo, and entering the bitrate will be pretty damn close to what you were doing before

do what i said in my post above, so you can get all the old junk out of the way. you'll have a fresh new megui with no presets, then use this information to create your own presets based on your needs.

http://mewiki.project357.com/wiki/X264_Settings

you don't need to understand all of it, the default values and the presets built into x264 is all you need to be aware of

here's the settings you need if you want compatibility with a certain device
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=149711

Last edited by quantum5uicid3; 8th December 2009 at 13:13.
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:13   #52  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by quantum5uicid3 View Post
your gonna have to create your own presets, because nobody has taken time to do so yet. putting the preset slider on "slower", change the mode to automated twopass, uncheck the turbo, and entering the bitrate will be pretty damn close to what you were doing before

do what i said in my post above, so you can get all the old junk out of the way. you'll have a fresh new megui with no presets, then use this information to create your own presets based on your needs.

http://mewiki.project357.com/wiki/X264_Settings
ok as you say dear Sir !!!
but if i am right turbo used to be on in the past ,
BTW i am kinna noob in all this , setting it up would be so damn diff for me..
cant i just set it up as it was earlier in the unresticted 2 pass .. i have screenshotts of the 1051 version presets settings,


EDIT also , u said first to install 1056 then ur build ..
do we have to update 1056 first and then install ur build or how ?

also the 1309 x264 is there in ur update should i also replace this with 1360 from x264.nl

please forgive me noobiness , but my head is now aching with all this :P
regards
Glenn

Last edited by forum king; 8th December 2009 at 13:19.
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:19   #53  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
turbo turns the options way down for the first pass. what i'm telling you is that the defaults in conjunction with presets built into x264 really replace the need for sharktooth's presets. setting up x264 is nowhere near as complicated as it was before.

do you even need to hit a specific file size?
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:22   #54  |  Link
kool
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 79
a very 1th error I get under Win 7, I have installed as Zathor says

Quote:
With the newest build it is even easier to install:
1. Install Avisynth 2.5.8 (if not already installed)
2. Extract my build to a new/empty directory
3. Run the program and let it update all necessary files from the development server.
4. Update some files manually (x264.exe, ...)
Error 1: happen when I select all profile and hit on import.



Error 2: same as error 1



Error 3 & 4 at the same time when I want to close meGUI.



kool is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:24   #55  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by quantum5uicid3 View Post
turbo turns the options way down for the first pass. what i'm telling you is that the defaults in conjunction with presets built into x264 really replace the need for sharktooth's presets. setting up x264 is nowhere near as complicated as it was before.

do you even need to hit a specific file size?
yes
actually i am trying to make some dvds and and some HD content to a lower size like around bitrate of 600 to 700..
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:27   #56  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
Quote:
Originally Posted by forum king View Post
ok as you say dear Sir !!!
but if i am right turbo used to be on in the past ,
BTW i am kinna noob in all this , setting it up would be so damn diff for me..
cant i just set it up as it was earlier in the unresticted 2 pass .. i have screenshotts of the 1051 version presets settings,


EDIT also , u said first to install 1056 then ur build ..
do we have to update 1056 first and then install ur build or how ?

also the 1309 x264 is there in ur update should i also replace this with 1360 from x264.nl

please forgive me noobiness , but my head is now aching with all this :P
regards
Glenn
no

1. uninstall and remove any traces of megui
2. install 1056, but dont even run it (this is just to provide the uninstaller and shortcuts, im lazy)
3. download and install the package of 1057 i put together ( it is fully up to date so no need to copy x264)
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:34   #57  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Quote:
Originally Posted by quantum5uicid3 View Post
no

1. uninstall and remove any traces of megui
2. install 1056, but dont even run it (this is just to provide the uninstaller and shortcuts, im lazy)
3. download and install the package of 1057 i put together ( it is fully up to date so no need to copy x264)
yupp i have done it like that..
now the issue is how to make a profile which can rip on the same grounds as the unrestrcited 2pass was doing earlier in earlier builds.
forum king is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:37   #58  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
like i said before, putting the preset slider on "slower", change the mode to automated twopass, uncheck the turbo, and entering the bitrate will be pretty damn close to what you were doing before. leave turbo checked if you'd like but if your encoding down below 1000kbps, your gonna need to squeeze as much as you can out of it
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:43   #59  |  Link
quantum5uicid3
Registered User
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 176
kool, i had problems with the audio presets as well. thats why i made that package. ru using 32 or 64bit windows 7?
quantum5uicid3 is offline   Reply With Quote
Old 8th December 2009, 13:53   #60  |  Link
forum king
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 82
Thanks Q
i donno anything about the options and yes i generally encode below 700 bits almost always :P so if u say it shouls be unticked then it ll be unticked dear Sir
what about deblocking strength coz i found thats thew only thing that has changed in this..
in earlier presets it used to be -1:-1 but tyhe default in that lone preset now is 0:0 should i change that..

if u can suggest anything which will be beneficial for ripping on low bit rate and getting good quality then please

regards

Glenn
forum king is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 23:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.