Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 5th April 2010, 12:19   #981  |  Link
nurbs
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,457
That quality difference has more to do with the quantizer than the bitrate. IIRC the default minimum quantizer is 10 so the decoder doesn't waste bits when you wouldn't see the difference so that the rest of the file has better quality, but I guess there are some rare situations where it could help to go lower. Since your target is blu-ray you got plenty of space anyway so that doesn't really matter for you.
nurbs is offline   Reply With Quote
Old 5th April 2010, 15:54   #982  |  Link
Cyber-Mav
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 244
i use a minimum quant of 8 to get better quality, it especially helps out on high complexity screens. do some test encodes and see how it is.
Cyber-Mav is offline   Reply With Quote
Old 5th April 2010, 16:20   #983  |  Link
nurbs
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,457
Doesn't high complexity stuff get encoded at a higher quantizer because the quality loss is less noticable?
nurbs is offline   Reply With Quote
Old 12th April 2010, 21:08   #984  |  Link
hajj_3
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 898
im having this problem:



1st pass encodes fine but then the 2nd pass doesn't display the time remaing for the encode or fps etc. It stays like this for the whole encode then gives an error.

The .avs file was created with megui file indexer, here is the .avs file contents:

Code:
LoadPlugin("C:\Users\Sdesktop\Desktop\megui2\tools\dgindex\DGDecode.dll")
DGDecode_mpeg2source("F:\golf day 1.d2v", info=3)
LoadPlugin("C:\Users\Sdesktop\Desktop\megui2\tools\avisynth_plugin\ColorMatrix.dll")
ColorMatrix(hints=true, interlaced=true, threads=0)
LoadPlugin("C:\Users\Sdesktop\Desktop\megui2\tools\avisynth_plugin\LeakKernelDeint.dll")
LeakKernelDeint(order=1,sharp=true)
crop( 2, 6, -2, -2)

Lanczos4Resize(1280,720) # Lanczos4 (Sharp)
#denoise

Last edited by hajj_3; 12th April 2010 at 21:18.
hajj_3 is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 13:15   #985  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Hi Zathor,

Can we expect an update to the latest version of OggVorbis used in MeGUI in the near future?

nakTT is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 14:23   #986  |  Link
merlinmage
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Germany
Posts: 14
How can I encode only a part of my Source(AVS file)?

I wanted to extract a clip from a longer video without putting it into an editing program and render this again.
merlinmage is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 14:38   #987  |  Link
Guest
Guest
 
Join Date: Jan 2002
Posts: 21,923
Quote:
Originally Posted by merlinmage View Post
How can I encode only a part of my Source(AVS file)?
Use Trim().
Guest is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 14:51   #988  |  Link
thedozer
Registered User
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 27
Quote:
Originally Posted by merlinmage View Post
How can I encode only a part of my Source(AVS file)?
Use the "AVS cutter" under MeGUI's Tools menu
thedozer is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 15:32   #989  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,617
Quote:
Originally Posted by nakTT View Post
Can we expect an update to the latest version of OggVorbis used in MeGUI in the near future?
Where there are a windows stable lastest version of ogg encoder?
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 16:20   #990  |  Link
zanuda
Registered User
 
zanuda's Avatar
 
Join Date: Aug 2008
Location: Russia
Posts: 17
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Where there are a windows stable lastest version of ogg encoder?
http://www.hydrogenaudio.org/forums/...ic=79762&st=25
zanuda is offline   Reply With Quote
Old 13th April 2010, 17:50   #991  |  Link
nakTT
Registered User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 386
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Where there are a windows stable lastest version of ogg encoder?
The one used by people at HidrogenAudio, hosted at rarewares is crashing all the time. That is why I post the question here perhaps someone here have a self-compiled version that can be share with all of us.

nakTT is offline   Reply With Quote
Old 14th April 2010, 01:17   #992  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,617
Quote:
Originally Posted by zanuda View Post
Yep, crash with AviSynth:
http://www.hydrogenaudio.org/forums/...dpost&p=697701
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2010, 11:10   #993  |  Link
rtjnyoface
Constantly learning
 
rtjnyoface's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Mountain Time, U.S.
Posts: 189
Hey guys, I just wanted to pop in again and say thanks to the devs for continuing the work on megui. I really love the program despite not using many of its features and I was crushed when dev stopped for awhile. I've been very happy to see dev continue. So, thanks guys, I really appreciate the work .
rtjnyoface is offline   Reply With Quote
Old 21st April 2010, 13:02   #994  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,617
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Yep, crash with AviSynth
Seems last oggenc2.87-1.3.1 in http://www.rarewares.org/ works now with AviSynth.

The command line to use can be:
oggenc2 --ignorelength -q <QUALITY> -o "<FILENAME>.ogg" -
or
oggenc2 --ignorelength -b <KBPS> -o "<FILENAME>.ogg" -

Relevant info about the parametres:
Code:
 -b, --bitrate        Choose a nominal bitrate to encode at. Attempt
                      to encode at a bitrate averaging this. Takes an
                      argument in kbps. By default, this produces a VBR
                      encoding, equivalent to using -q or --quality.
                      See the --managed option to use a managed bitrate
                      targetting the selected bitrate.
 -q, --quality        Specify quality between -2 (low) and 10 (high),
                      instead of specifying a particular bitrate.
                      This is the normal mode of operation.
                      Fractional qualities (e.g. 2.75) are permitted
                      The default quality level is 3.
 --ignorelength       Ignore the datalength in wav headers. This will allow
                      support for files > 4GB and STDIN data streams.
 -o, --output=fn      Write file to fn (only valid in single-file mode)

INPUT FILES:
 OggEnc input files must currently be 32, 24, 16, or 8 bit PCM WAV,
 or 32 bit IEEE floating point WAV. Files may be mono or stereo
 (or more channels) and any sample rate.
 You can specify taking the file from stdin by using - as the input filename.
Works fine until 6 channels, 7 and 8 channels have, at least, channel mapping problems.

Other audio encoder than can be added to MeGUI is Flac (don't exist any lossless output).
FLAC v.1.2.1b also in rarewares can be used with command line like this:

flac --ignore-chunk-sizes --channel-map=none -8 --output-name="<FILENAME>.flac" -

Recommended AviSynth filter:
AudioBits(last)>24 ? ConvertAudioTo24bit(last) : last
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 24th April 2010, 18:42   #995  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Code:
0.3.4.13
- [HDBDStreamExtractor] DTS output type option for DTS-MA or DTS-HR extracts only the core DTS track. Feature Request #2695340
- [x264Encoder] fixed rc-lookahead. Bug #2991069
- [OSInfo] improved .NET 4.0 detection. Bug #2988751
- [x264Settings] changed the default b-pyramid value to normal
- [x264Config] fixed the log file button
- [UpdateWindow] added platform type
- [UpdateWindow] only the platform matching updates will be downloaded
- if the x64 MeGUI build is used only x64_64.exe is referenced
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 24th April 2010, 22:39   #996  |  Link
merlinmage
Registered User
 
Join Date: May 2007
Location: Germany
Posts: 14
I have one question regarding the different settings and parameters in MeGUI.

Currently I use Fraps on my PC with an HDTV (1080p) for recording ingame material of WoW and CoD 6 for example.

My question is, should I use the BluRay Insane profile given in MeGUI or is there any other profile that suits these sort of source input better?
merlinmage is offline   Reply With Quote
Old 29th April 2010, 06:45   #997  |  Link
AMED
Registered User
 
AMED's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 430
I'm getting some weird queue behavior when there are encoding jobs with the same name filenames when using 2 workers.




The pics sort of explains the problem, there are 2 workers running but for some reason they are both processing the same job 7. if you look in the log you can see jobs 4, 5 and 7 are processed twice.
__________________
A Man Eating Duck
AMED is offline   Reply With Quote
Old 29th April 2010, 08:06   #998  |  Link
Taurus
Registered User
 
Taurus's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Krautland
Posts: 862
aften ac3 encoder error

Since last update (dev) aften encoder errrors out.
Former version works right.
Here are the log files:
Code:
[Error] Log
-[Information] Versions
--[NoImage] MeGUI Version : 0.3.4.13
--[NoImage] OS : Windows XP Professional x86 SP3 (5.1.196608.2600)
--[NoImage] Latest .Net Framework installed : 3.5 (3.5.30729.01)
--[NoImage] Avisynth Version : 2.5.8.5
-[Error] Log for job2 (audio, Don`t you.wav -> Don`t you.ac3)
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Started handling job
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Preprocessing
--[NoImage] Avisynth script
---[NoImage] LoadPlugin("C:\Programme\megui\tools\avisynth_plugin\NicAudio.dll")
---[NoImage] RaWavSource("G:\Wave\Don`t you.wav")
---[NoImage] Normalize()
---[NoImage] return last
--[NoImage] Commandline used: -readtoeof 1 -b 448 - "{0}"
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Encoding started
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Encode thread started
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Avisynth script environment opened
--[Information] [29.04.2010 08:51:12] Script loaded
--[Information] Output Decoder
---[NoImage] Channels: 2
---[NoImage] Bits per sample: 16
---[NoImage] Sample rate: 48000
--[NoImage] Commandline: C:\Programme\megui\tools\aften\aften.exe -readtoeof 1 -b 448 - "G:\Wave\Don`t you.ac3"
--[Error] An error occurred
---[NoImage] Exception message: Can't start encoder: Der Thread ist deaktiviert. Auf die Prioritšt kann nicht zugegriffen werden.
---[NoImage] Stacktrace
----[NoImage]    bei MeGUI.AviSynthAudioEncoder.createEncoderProcess(AviSynthClip a)
----[NoImage]    bei MeGUI.AviSynthAudioEncoder.encode()
---[NoImage] Inner exception
----[NoImage] Exception message: Der Thread ist deaktiviert. Auf die Prioritšt kann nicht zugegriffen werden.
----[NoImage] Stacktrace
-----[NoImage]    bei System.Threading.Thread.SetPriorityNative(Int32 priority)
-----[NoImage]    bei MeGUI.AviSynthAudioEncoder.createEncoderProcess(AviSynthClip a)
----[NoImage] Inner exception: null
--[Information] [29.04.2010 08:51:13] Job completed
Her is the log file from the working older aften:
Code:
[Information] Log
-[Information] Versions
--[NoImage] MeGUI Version : 0.3.4.13
--[NoImage] OS : Windows XP Professional x86 SP3 (5.1.196608.2600)
--[NoImage] Latest .Net Framework installed : 3.5 (3.5.30729.01)
--[NoImage] Avisynth Version : 2.5.8.5
-[Information] Log for job1 (audio, Don`t you.wav -> Don`t you.ac3)
--[Information] [29.04.2010 08:32:08] Started handling job
--[Information] [29.04.2010 08:32:13] Preprocessing
--[NoImage] Avisynth script
---[NoImage] LoadPlugin("C:\Programme\megui\tools\avisynth_plugin\NicAudio.dll")
---[NoImage] RaWavSource("G:\Wave\Don`t you.wav")
---[NoImage] Normalize()
---[NoImage] return last
--[NoImage] Commandline used: -readtoeof 1 -b 448 - "{0}"
--[Information] [29.04.2010 08:32:13] Encoding started
--[Information] [29.04.2010 08:32:13] Encode thread started
--[Information] [29.04.2010 08:32:13] Avisynth script environment opened
--[Information] [29.04.2010 08:32:16] Script loaded
--[Information] Output Decoder
---[NoImage] Channels: 2
---[NoImage] Bits per sample: 16
---[NoImage] Sample rate: 48000
--[NoImage] Commandline: C:\Programme\megui\tools\aften\aften.exe -readtoeof 1 -b 448 - "G:\Wave\Don`t you.ac3"
--[Information] [29.04.2010 08:32:17] Encoder process started
--[NoImage] Output from encoder via stderr
---[NoImage] Aften: A/52 audio encoder
---[NoImage] Version SVN
---[NoImage] (c) 2006-2007 Justin Ruggles, Prakash Punnoor, et al.
---[NoImage] input format: Microsoft WAVE Signed 16-bit little-endian 48000 Hz stereo
---[NoImage] output format: 48000 Hz stereo (2/0)
---[NoImage] SIMD usage: MMX SSE
---[NoImage] Threads: 1
---[NoImage] progress: 100% | q: 338.4 | bw: 60.0 | bitrate: 448.0 kbps
--[Information] [29.04.2010 08:32:33] Postprocessing
---[Information] Deleting intermediate files
--[Information] [29.04.2010 08:32:33] Job completed
This is on two Athlon XP machines, WinXP SP3.
On an Intel machine both versions work fine
So I guess its a compiler problem ICL11 maybe?
There are some optimations in ICL11 that are known to crash AMD's if not modified.
Please switch back to older version or all people with older hardware will come here to shout and haunt you .
Taurus is offline   Reply With Quote
Old 29th April 2010, 15:13   #999  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,402
Quote:
Originally Posted by AMED View Post
I'm getting some weird queue behavior when there are encoding jobs with the same name filenames when using 2 workers.

The pics sort of explains the problem, there are 2 workers running but for some reason they are both processing the same job 7. if you look in the log you can see jobs 4, 5 and 7 are processed twice.
Can you please provide the log file?

Quote:
Originally Posted by Taurus View Post
Since last update (dev) aften encoder errrors out.
Former version works right.
This is on two Athlon XP machines, WinXP SP3.
On an Intel machine both versions work fine
So I guess its a compiler problem ICL11 maybe?
There are some optimations in ICL11 that are known to crash AMD's if not modified.
Please switch back to older version or all people with older hardware will come here to shout and haunt you .
Thanks, I have used the least optimized version and if even this does not work I have to switch back to the old one.

Quote:
Originally Posted by merlinmage View Post
I have one question regarding the different settings and parameters in MeGUI.

Currently I use Fraps on my PC with an HDTV (1080p) for recording ingame material of WoW and CoD 6 for example.

My question is, should I use the BluRay Insane profile given in MeGUI or is there any other profile that suits these sort of source input better?
This depends on your desired quality and your target device(s).

Last edited by Zathor; 29th April 2010 at 15:16.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 29th April 2010, 20:28   #1000  |  Link
AMED
Registered User
 
AMED's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 430
@Zathor
The log is too big to put in a single post so i have uploaded it to mediafire.

http://www.mediafire.com/?wgjz0ajayid
__________________
A Man Eating Duck
AMED is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 12:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.