Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 7th August 2007, 03:08   #81  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
So im having trouble with this cap. Its outputing an unplayable xvid with the dvr-ms and mpeg versions.

I was wondering if you can tell whats going wrong from the log.

"Cannot seek backward in linear streams! Seek failed" is new to me.

Code:
C:\Documents and Settings\Dan\My Documents\My Videos\TV Recordings\Encoding>"C:\
Documents and Settings\Dan\My Documents\Encoding\Automen\mencoder.exe" -vf yadif
,harddup,crop=672:544:16:16,scale=704:-2,hqdn3d -sws 2 -priority idle -o "C:\Doc
uments and Settings\Dan\My Documents\My Videos\TV Recordings\Encoding\F1.2007.Ro
und11.Hungary.Race.edit_automen.avi" -ovc xvid -xvidencopts bitrate=1909:turbo:m
ax_bframes=2:bquant_ratio=162:bquant_offset=100:vhq=1:me_quality=6:chroma_me:chr
oma_opt:hq_ac:trellis:lumi_mask:autoaspect:bvhq=1 -af volnorm=2 -oac mp3lame -la
meopts aq=5:cbr:br=160 "C:\Documents and Settings\Dan\My Documents\My Videos\TV
Recordings\Encoding\F1.2007.Round11.Hungary.Race.edit.mpg"
MEncoder dev-SVN-r23237-3.4.2 (C) 2000-2007 MPlayer Team
CPU: AMD Athlon(tm) 64 Processor 3700+ (Family: 15, Model: 55, Stepping: 2)
CPUflags: Type: 15 MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.
Setting process priority: idle
success: format: 0  data: 0x0 - 0x0
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
Cannot seek backward in linear streams!
Seek failed
MPEG-PS file format detected.
VIDEO:  MPEG2  704x576  (aspect 3)  25.000 fps  15000.0 kbps (1875.0 kbyte/s)
[V] filefmt:2  fourcc:0x10000002  size:704x576  fps:25.00  ftime:=0.0400
==========================================================================
Opening audio decoder: [mp3lib] MPEG layer-2, layer-3
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 192.0 kbit/12.50% (ratio: 24000->192000)
Selected audio codec: [mp3] afm: mp3lib (mp3lib MPEG layer-2, layer-3)
==========================================================================
xvid: using library version 1.1.2 (build xvid-1.1.2)
Opening video filter: [expand osd=1]
Expand: -1 x -1, -1 ; -1, osd: 1, aspect: 0.000000, round: 1
Opening video filter: [hqdn3d]
Opening video filter: [scale w=704 h=-2]
Opening video filter: [crop w=672 h=544 x=16 y=16]
Crop: 672 x 544, 16 ; 16
Opening video filter: [harddup]
Opening video filter: [yadif]
==========================================================================
Opening video decoder: [mpegpes] MPEG 1/2 Video passthrough
VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred colorspace: Mpeg PES)
Could not find matching colorspace - retrying with -vf scale...
Opening video filter: [scale]
The selected video_out device is incompatible with this codec.
Try appending the scale filter to your filter list,
e.g. -vf spp,scale instead of -vf spp.
VDecoder init failed :(
Opening video decoder: [libmpeg2] MPEG 1/2 Video decoder libmpeg2-v0.4.0b
Selected video codec: [mpeg12] vfm: libmpeg2 (MPEG-1 or 2 (libmpeg2))
==========================================================================
MP3 audio selected.
VDec: vo config request - 704 x 576 (preferred colorspace: Planar YV12)
VDec: using Planar YV12 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
SwScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
SwScaler: reducing / aligning filtersize 5 -> 4
SwScaler: reducing / aligning filtersize 7 -> 6
SwScaler: reducing / aligning filtersize 7 -> 6
[swscaler @ 00B21FF0]SwScaler: BICUBIC scaler, from yuv420p to yuv420p using MMX
2
[swscaler @ 00B21FF0]SwScaler: using 4-tap MMX scaler for horizontal luminance s
caling
[swscaler @ 00B21FF0]SwScaler: using 4-tap MMX scaler for horizontal chrominance
 scaling
[swscaler @ 00B21FF0]SwScaler: using n-tap MMX scaler for vertical scaling (YV12
 like)
[swscaler @ 00B21FF0]SwScaler: 672x544 -> 704x392
videocodec: XviD (704x392 fourcc=44495658 [XVID])
xvid: par=1/1 (ext), displayed=704x392, sampled=704x392
xvid: CBR Rate Control -- bitrate=1909kbit/s
Pos:   0.0s      2f ( 0%)  0.00fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.004 [0:0]
1 duplicate frame(s)!
Writing header...
ODML: vprp aspect is 16384:9122.
Setting audio delay to 0.048s.
Writing header...
ODML: vprp aspect is 16384:9122.
Setting audio delay to 0.048s.
New_Face failed. Maybe the font path is wrong.n   0mb  A-V:-0.008 [0:0]
Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).
subtitle font: load_sub_face failed.
Writing header...
ODML: vprp aspect is 16384:9122.
Setting audio delay to 0.048s.

1 duplicate frame(s)!
Pos:   0.8s     22f ( 0%) 21.34fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.084 [0:160]
1 duplicate frame(s)!
Pos:   1.2s     32f ( 0%) 20.78fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.084 [1297:160]
1 duplicate frame(s)!
Pos:   2.0s     51f ( 0%) 20.47fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.083 [1320:160]
1 duplicate frame(s)!
Pos:1060.9s  26522f ( 0%) 19.56fps Trem:   0min   0mb  A-V:-0.055 [1745:160]
dansus is offline   Reply With Quote
Old 7th August 2007, 07:05   #82  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
could you link a sample (30 seconds) of this mpeg ?

i want analyze it

thanks!

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 7th August 2007, 16:49   #83  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
sample1.mpg

thanks.

edit: ive just started again it with the latest mencoder build and im not getting the same errors in the log (Cannot seek backward in linear streams!).

I let you know how it turns out.

Last edited by dansus; 8th August 2007 at 05:48.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 7th August 2007, 19:35   #84  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
sorry pal .. but using mplayer linked on oss site i don't get your problem

i have used ff4, 640 autocrop, quality 7, lame 96, interlaced, automen 1.5

and i got a great intro of F1

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 7th August 2007, 23:15   #85  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Yeah, i had the same thing. I made three samples from beginning, middle and the end and they all work but if i put the whole file in it breaks. (4.5gigs)

There must be a small fault somewhere thats buggering it up and i havent found it in my samples. Anyway, i tried the latest mencoder build and it worked just fine, it was 6fps faster too on my 1 pass, q6.

While im here, is it possible to get better deblocking on the best one pass setting? (6)

I use Xvid, autocrop only, quality 6, lame 160, interlaced, automen 1.5.

ps if you want the whole file to try, pick up the tor, its pretty fast at the mo.

Last edited by dansus; 8th August 2007 at 05:47.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 8th August 2007, 07:10   #86  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
try this build http://www.64k.it/andres/data/a/AutoMen16.exe

on 6 quality, the overall quality should be better BUT , obviusly, a little slower

if your report will be positive i will promove this build to official build

one more suggestion: try the ff4 , is a very great codec (perfectly playable with ffdshow)

thanks!

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 8th August 2007, 16:07   #87  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Slower? you weren't kidding, 40% slower. Quality is a touch better, but not really noticeable. I think i would need a better quality source before the benefits are seen, 3500kbps mpeg2 isnt the greatest and car racing is notoriously difficult to encode with detail.

FF was 5% faster than before and yes the quality is good but im not sure if its playable on a standalone player.

I would say keep six as it is and have the old 6 as the new 5.

-

Last edited by dansus; 8th August 2007 at 16:12.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 8th August 2007, 16:23   #88  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
ok... this is a little faster the previus and a bit more quality

http://www.64k.it/andres/data/a/AutoMen16a.exe

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 8th August 2007, 19:40   #89  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Ok, so ive led you down the garden path a bit here. On checking the original its got macro blocking and mencoder is just faithfully reproducing it. Only way round it is maybe some smoothing filter.

I use two pass for archive and the one pass for 0-day stuff so the extra quality isnt worth the loss of speed and i will stick with 1.5 for now.

I will find some quality vobs to play with and let you know how 1.5 compares to 1.6/a.

thanks for your efforts.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 9th August 2007, 20:25   #90  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Me again.

Ive finally manged to upgrade my system to a dual core (AMD) and im getting the 50% cpu thingy with Xvid.

I upgraded to Xvid 1.2.x and set threads to 2 with no joy, i can see both cores and x264 works at 100%. I was wondering if you had set xvid to 1 thread in your scripts.

Otherwise any tips on improving cpu usage?
-

Last edited by dansus; 9th August 2007 at 21:02.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 9th August 2007, 22:21   #91  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
i set thread auto to x264 (options supported), but with xvid the standard mencoder build seems lack support...better, even if i set thread to 2 (thread=2) is used inly one core and the other is near sleeping (~30% usage)

i tryed downloading lates celtic druid build and the result is near the same

also upgrading the vfw build of xvid has nothing to do with xivd 's mencoder

i will search some optimized mencoder build...

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 9th August 2007, 23:17   #92  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Quote:
Originally Posted by buzzqw View Post

i will search some optimized mencoder build...

BHH
Sweet.

dansus is offline   Reply With Quote
Old 17th August 2007, 23:03   #93  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Ive been doing the split file in two trick, which is ok to a point.

Did you say you were getting 65% with two threads (100+30%). Thats better than the 50% im getting at the mo. Are you releasing a two thread version? Would do it myself but cant seem to find the code line.

any luck with finding an optimized mencoder?
-

Last edited by dansus; 17th August 2007 at 23:06.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 18th August 2007, 09:40   #94  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
Hi dansus!

try this build http://www.64k.it/andres/data/a/AutoMen17.exe
and use the latest build from here (look at cpu)

http://ffdshow.faireal.net/mirror/mplayer/

in this new build i added a check "Thread" if checked it will enable the threads parameter in mencoder

it's optional since many mencoder build i tested don't supported this switch (with CelticDruid build crash if used with FF4)

hope "quicker" news!

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 18th August 2007, 16:18   #95  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Thanks. I gave it a go and while it using more cpu (65-70%), but the fps is less than 15 at 50% cpu, which im using at the mo.

So im guessing your using the later script for the Xvid one pass, is it possible to get a 17a with settings from 15 with thread mode.


While im here, ive been checking out the wmv encodes but its not making a file that plays in WMP 11.

thanks.

Last edited by dansus; 18th August 2007 at 16:21.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 18th August 2007, 16:42   #96  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
done

http://www.64k.it/andres/data/a/AutoMen17a.exe

i checked all wmv quality ticks and all where playable in Media Player classic ... what mencoder build are you using ?

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2007, 21:37   #97  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
Phew, mad day of encoding.

Im seeing a cpu increase of 30% and a fps increase of between 2-10%, so its some improvement.

Im using this version http://ffdshow.faireal.net/mirror/mp...0.Athlon-64.7z for testing. I can see the first frame of WMV with WMPC but it wont play.
dansus is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2007, 22:15   #98  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
on new build is changed the options for wmv mux. previusly was needed to add "i_certify_that_my_video_stream_does_not_use_b_frames" for wmv muxing.. now NO

... i would like to know if is a "definitive" change or not..

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Old 19th August 2007, 23:26   #99  |  Link
dansus
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: london
Posts: 104
So if i use an older version, it should be ok?
dansus is offline   Reply With Quote
Old 20th August 2007, 08:50   #100  |  Link
buzzqw
HDConvertToX author
 
Join Date: Nov 2003
Location: Cesena,Italy
Posts: 6,552
yes, the wmv encoding is ok with the build linked on first page

with the new build of mencoder are "broken" wmv and flv

BHH
__________________
HDConvertToX: your tool for BD backup
MultiX264: The quick gui for x264
AutoMen: The Mencoder GUI
AutoWebM: supporting WebM/VP8
buzzqw is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
automen, ffmpeg, handbrake, mencoder, x264

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:01.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.