Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 15th September 2008, 00:43   #6181  |  Link
rica
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2,021
Hey man, you did again; anyway, hard to follow you; thanks again
rica is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 03:56   #6182  |  Link
JustABDFan
Registered User
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 12
dvd demuxing works now

eac3to v2.63
command line: eac3to d:\video_ts\vts_01_1.vob -demux
------------------------------------------------------------------------------
VOB, 1 video track, 1 audio track, 1 subtitle track, 0:27:12
1: MPEG2, 480p24 /1.001 (16:9) with pulldown flags
2: AC3, 5.1 channels, 448kbps, 48khz
3: Subtitle
[v01] Extracting video track number 1...
[a02] Extracting audio track number 2...
[v01] Creating file "vts_01_1 - 1 - MPEG2, 480p24.m2v"...
[a02] Creating file "vts_01_1 - 2 - AC3, 5.1 channels, 448kbps, 48khz.ac3"...
[s03] Extracting subtitle track number 3...
[s03] Creating file "vts_01_1 - 3 - Subtitle.sup"...
[a02] The last (E-)AC3 frame is incomplete and thus gets skipped.
Video track 1 contains 39141 frames.
eac3to processing took 1 minute, 32 seconds.
Done.

It works now.
JustABDFan is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 08:21   #6183  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
Quote:
Originally Posted by JustABDFan View Post
It works now.
Good to know - thanks for the quick feedback!
madshi is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 08:23   #6184  |  Link
deathlord
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 101
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
ArcSoft seems to have problems with some 6.0 and 6.1 tracks. If I let ArcSoft decode them as 5.1, everything is fine. If I let it decode them as 6.0 or 6.1 the FL and FR channels are broken. Don't see how I could fix that.
I assume the front channels are the same, no matter if you decode to 5.1 or to 6.1. You could check this on a working file. So you could take the front channels from a 5.1 decode and the rest from a 6.1 decode. Of course this is not beautiful, but it may be the best solution to treat these cases where it does not work otherwise.

While you are running tests with arcsoft, could you please also test what it does on a 6.1 track when you ask it to output 7.1?
I have more and more BDs with 6.1 audio and I can not play them back properly.

deathlord
deathlord is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 08:54   #6185  |  Link
xkodi
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Posts: 221
Quote:
Originally Posted by deathlord View Post
I assume the front channels are the same, no matter if you decode to 5.1 or to 6.1. You could check this on a working file. So you could take the front channels from a 5.1 decode and the rest from a 6.1 decode. Of course this is not beautiful, but it may be the best solution to treat these cases where it does not work otherwise.
i believe that Sonic will work on such samples, so in that case better to use Sonic instead of Arcsoft. just decode the 6.1 DTS file with both Sonic and Arcsoft and if the two decoded files are different, probably the Sonic decode is the correct one.

Last edited by xkodi; 15th September 2008 at 08:57.
xkodi is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 08:58   #6186  |  Link
hubblec4
Matroska find' ich toll
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 1,045
hi

madshi you are the best. your prog works very well und your work is great.

a question.

i demux my sourcefiles ever with -demux.
then i get the video-,audistream and all .sups

is there a way to demux all audiostreams and .sups but without the videostream?


hubble
hubblec4 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 09:10   #6187  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,514
No, automatically. You can though choose which streams to demux by using the stream numbers (1:, 2:, 3:, etc) and the proper extension for each stream.

Code:
eac3to v2.41
command line: eac3to "H:\Testosteron HD DVD 1080p VC-1 DD+ 5.1" 1) 1: c:\tes\tes.txt 4: c:\tes\tes.dtshd 5: c:\tes\tes.sup
------------------------------------------------------------------------------
EVO, 1 video track, 2 audio tracks, 1 subtitle track, 1:56:31
"MainMovie"
1: Chapters, 18 chapters with names
2: VC-1, 1080p30 /1.001 (16:9)
3: E-AC3, English, 5.1 channels, 768kbit/s, 48khz, dialnorm: -27dB
4: DTS Hi-Res, English, 5.1 channels, 16 bits, 2082kbit/s, 48khz, dialnorm: -4dB
5: Subtitle, English
Creating file "c:\tes\tes.txt"...
Extracting audio track number 4...
Removing dialog normalization...
Patching bitdepth to 24 bits...
Extracting subtitle track number 5...
Creating file "c:\tes\tes.dtshd"...
Creating file "c:\tes\tes.sup"...
eac3to processing took 14 minutes, 48 seconds.
Done.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 09:15   #6188  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
Quote:
Originally Posted by deathlord View Post
I assume the front channels are the same, no matter if you decode to 5.1 or to 6.1. You could check this on a working file. So you could take the front channels from a 5.1 decode and the rest from a 6.1 decode. Of course this is not beautiful, but it may be the best solution to treat these cases where it does not work otherwise.
I could probably do that, but I don't really like the idea to add such complicated workarounds for clear bugs in a specific decoder which is still being worked on. Maybe ArcSoft will fix that problem sooner or later? You could report it to their support forum...

Quote:
Originally Posted by deathlord View Post
While you are running tests with arcsoft, could you please also test what it does on a 6.1 track when you ask it to output 7.1?
Already tried that. The front channels are broken if I ask ArcSoft to decode 6.x as 7.1, too.

Quote:
Originally Posted by deathlord View Post
I have more and more BDs with 6.1 audio and I can not play them back properly.
I don't see why that should be the case. In my tests the Blu-Ray 6.1 tracks decoded perfectly fine with ArcSoft (as I already said earlier).

Quote:
Originally Posted by xkodi View Post
i believe that Sonic will work on such samples, so in that case better to use Sonic instead of Arcsoft. just decode the 6.1 DTS file with both Sonic and Arcsoft and if the two decoded files are different, probably the Sonic decode is the correct one.
Correct. Sonic works perfectly fine for XCh 6.1 DTS and DTS-HD files. However, Sonic doesn't work for XXCh 6.1 tracks, and it also doesn't work for XCh and XXCh 6.0 tracks. Not much of a problem, though, since 95% of 6.x tracks are XCh 6.1.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 09:20   #6189  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
Just noticed that I forgot to add something to the changelog:

Code:
* option "-no7doubling" is not supported anymore
* option "-double7" added which upconverts 6.1 to 7.1
So by default 6.1 tracks are not upconverted to 7.1, anymore. You have to manually activate that if you want upconvertion. Also doubling the 7th channel now also halfs the volume of the 7th channel. Which is what ArcSoft's decoder is doing, too, when it doubles the 7th channel.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 09:45   #6190  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,514
You have also forgot to remove these options from the command list:

Code:
-stripPulldown    strips the pulldown from MPEG2 video tracks
-24p/30p/60i      force the use of the specified framerate for h264 muxing
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 10:36   #6191  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,137
Quote:
Originally Posted by nautilus7 View Post
You have also forgot to remove these options from the command list:

Code:
-24p/30p/60i      force the use of the specified framerate for h264 muxing
Right! Removed that now...

Quote:
Originally Posted by nautilus7 View Post
Code:
-stripPulldown    strips the pulldown from MPEG2 video tracks
That one is still needed. MPEG2 pulldown removal is activated automatically only for m2ts and evo sources, but not for demuxed MPEG2 files nor for VOB or TS sources.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 10:40   #6192  |  Link
nautilus7
Registered User
 
nautilus7's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Athens, Greece
Posts: 1,514
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
That one is still needed. MPEG2 pulldown removal is activated automatically only for m2ts and evo sources, but not for demuxed MPEG2 files nor for VOB or TS sources.
Wasn't aware of that case. Thanks for explaining.
nautilus7 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 11:58   #6193  |  Link
rica
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2,021
Quote:
Originally Posted by nautilus7 View Post
Wasn't aware of that case. Thanks for explaining.
Neither am i; this should be added on the first post i think.
rica is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 12:56   #6194  |  Link
Atak_Snajpera
RipBot264 author
 
Atak_Snajpera's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Poland
Posts: 6,856
Quote:
undocumented option -progressnumbers now outputs "analyze:" and "process:"
thank you very much!
Atak_Snajpera is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 14:45   #6195  |  Link
Thunderbolt8
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 2,171
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
eac3to v2.63 released
Thunderbolt8 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 19:02   #6196  |  Link
nurbs
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,457
Can eac3to demux blu ray subtitles (PGS) and, if yes, what file extension do I have to use?
nurbs is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 19:28   #6197  |  Link
Snowknight26
Registered User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 1,393
Yes, .sup.
Snowknight26 is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 19:42   #6198  |  Link
nurbs
Registered User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 1,457
Thanks. I tried .pgs and it gave me an error. Also there is nothing about it in the first post so I wasn't sure if it was supported.
nurbs is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 19:48   #6199  |  Link
rebkell
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 303
Quote:
Originally Posted by nurbs View Post
Thanks. I tried .pgs and it gave me an error. Also there is nothing about it in the first post so I wasn't sure if it was supported.
You can always use demux to see what extensions are being used, just control c when you have determined what extensions eac3to uses.
rebkell is offline   Reply With Quote
Old 15th September 2008, 23:04   #6200  |  Link
cg1200
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4
Hi. New to this tool. Worked on one DTS file but the second one threw an error ERROR: block code look-up failed
[dca @ 68A532E0]Didn't get subframe DSYNC. It seems to create an ac3 file but I can't test right now.

Also I have Arcsoft Total Media Theater installed but eac3to does not seem to realize it and won't use that decoder. It uses libav instead. Anyway to force it to work?
cg1200 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eac3to

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 03:28.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.