Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 13th May 2015, 04:36   #29821  |  Link
JarrettH
Registered User
 
Join Date: Aug 2004
Location: Canada
Posts: 860
Where does NEDI image doubling fall in terms of quality? As good as NNEDI3? Better than Jinc? It's certainly fast

Last edited by JarrettH; 13th May 2015 at 05:04.
JarrettH is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 04:50   #29822  |  Link
Anime Viewer
Troubleshooter
 
Anime Viewer's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 339
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Thanks for the feedback, guys. But I do want to clear up debanding first, before moving to the other new options. FWIW, Shiandow is still working on maybe improving his debanding algorithm further. So let's give him a couple of days, and then retest, and then decide whether we keep his algorithm in madVR or not. And no, it will not stay as an option. It will either replace the current "high" preset, or it will go.
Shiandow made the following post in the MPDN thread, so he may have something new for madVR to integrate soon:
http://forum.doom9.org/showthread.ph...56#post1721756

Settings on the new debanding uses settings of threshold: 0.2 and detail level: 1
__________________
System specs: Sager NP9150 SE with i7-3630QM 2.40GHz, 16 GB RAM, 64-bit Windows 10 Pro, NVidia GTX 680M/Intel 4000 HD optimus dual GPU system. Video viewed on LG notebook screen and LG 3D passive TV.
Anime Viewer is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 04:56   #29823  |  Link
Asmodian
Registered User
 
Join Date: Feb 2002
Location: San Jose, California
Posts: 4,414
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
don't forget my source was lossless RGB a normal 4:2:0 like 99 % of all videos needs to use nnedi3 on chroma first and that means the chroma doubling will lose even more of it's power.
Quote:
Originally Posted by Warner306 View Post
The improvement in that image comparison is very minimal.

A trade quality for performance checkbox that forces Catmull-Rom chroma scaling would make sense. NNEDI3 is meant to be the best of the best scaling algorithm. If the opposite logic was used, place a checkbox next to Image Doubling that allows for Jinc3 chroma scaling. Either way, it is only one checkbox.
Oh I fully agree, this isn't a use case I personally think needs supporting and I like madshi's current method. Catmull-Rom AR is great, no need for anything else.

But if users did want the slightly improved quality for similar rare sources madshi would need to allow NNEDI3 or similar, Jinc3 isn't what gave the minor improvement.

Quote:
Originally Posted by Warner306 View Post
I don't find image doubling too complex or confusing in its current iteration. It is Image Enhancements and Upscaling Refinement that require simplification.
I agree and based on my limited early testing I would be happy to have all the sub options in both of those pages removed and simply have check boxes for FineSharp, LumaSharpen, and SuperRes (with its 3 presets). The defaults work pretty well for me and I have not found other settings I would rather use. However, I haven't tested a wide variety of sources yet and I am sure others like tuning for particular videos.

I think it is our job to play with all those options and a wide variety of sources to come up with some simple presets. Maybe we could agree on decent values for "low", "medium", and "high" presets or similar?
__________________
madVR options explained
Asmodian is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 06:40   #29824  |  Link
cca
Anime Otaku
 
Join Date: Oct 2002
Location: Somewhere in Cyberspace...
Posts: 437
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
I've done some digging and hacking and raping Direct3D, I think I have the refresh rate problems sorted out. Give this build a try:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix.zip

Should work for D3D9 and D3D11 now, and also for 64bit. Once again, I've spent a lot of time to fix Microsoft's stupidity. They actually *intentionally* use 59.940Hz (23.976Hz) even if you ask for 60.000Hz (24.000Hz). There's no way to convince Direct3D to use 60.000 (24.000), except by going behind their back and twisting and binding their fingers, like I've done. I wonder if there's any other software besides madVR which can switch FSE mode to 24.000/60.000? I kinda doubt it...
Doesn't work here either, it always switches to 59.92 or 23.97 respectively instead of 60 or 24Hz. My current workaround is to run the desktop in 59 or 23Hz for now.
__________________
AMD FX8350 on Gigabyte GA-970A-D3 / 8192 MB DDR3-1600 SDRAM / AMD R9 285 with Catalyst 1.5.9.1/ Asus Xonar D2X / Windows 10 pro 64bit
cca is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 08:09   #29825  |  Link
edcrfv94
Registered User
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 84
image quadrupling with SuperRes still not fix
edcrfv94 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 08:21   #29826  |  Link
cvrkuth
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 54
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
I've done some digging and hacking and raping Direct3D, I think I have the refresh rate problems sorted out. Give this build a try:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix.zip

Should work for D3D9 and D3D11 now, and also for 64bit. Once again, I've spent a lot of time to fix Microsoft's stupidity. They actually *intentionally* use 59.940Hz (23.976Hz) even if you ask for 60.000Hz (24.000Hz). There's no way to convince Direct3D to use 60.000 (24.000), except by going behind their back and twisting and binding their fingers, like I've done. I wonder if there's any other software besides madVR which can switch FSE mode to 24.000/60.000? I kinda doubt it...
This build work for me in D3D9/32bit scenario only. Unfortunately, it does not work in other scenarios (D3D11/32bit, D3D9/64bit, D3D11/64bit)
__________________
Intel Core i7-4790 CPU @ 3.60GHz, RAM 32 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24),
Panasonic TX-P42G20E, NVIDIA GeForce GTX 970, Win 10 Pro x64,
PotPlayer 1.7.16291 64-bit, madVR v0.92.17
cvrkuth is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 09:56   #29827  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,140
Quote:
Originally Posted by XMonarchY View Post
With build 87.21 (new 88.5 features not available in this build, Image Upscaling is set to Lanczos 3 tap, and FSE to disabled):
- Rendering times are about 20-22ms when I set Chroma Upscaling to NNEDI3 32 neurons, and Image (BOTH LUMA AND CHROMA) Doubling + Quadrupling to NNEDI3 32 neurons. No frames are dropped.
- Rendering times are about 18-20ms when I set Chroma Upscaling to NNEDI3 32 neurons, and Image (ONLY LUMA) Doubling + Quadrupling to NNEDI3 32 neurons. No frames are dropped.
- I do not get the same results with build 88.5. Please see below.

A) With build 87.21 (new 88.5 features not available in this build, Image Upscaling is set to Lanczos 3 tap, and FSE to disabled):
Original Settings
- Rendering times are about 20-22ms when I set Chroma Upscaling to NNEDI3 32 neurons, and Image (BOTH LUMA AND CHROMA) Doubling + Quadrupling to NNEDI3 32 neurons. No frames are dropped.

B) With build 87.21 (new 88.5 features not available in this build, Image Upscaling is set to Lanczos 3 tap, and FSE to disabled):
Chroma Doubling + Quadrupling disabled
- Rendering times are about 18-20ms when I set Chroma Upscaling to NNEDI3 32 neurons, and Image (ONLY LUMA) Doubling + Quadrupling to NNEDI3 32 neurons. No frames are dropped.

C) With build 88.5 (ALL new features turned off, Image Upscaling is set to Lanczos 3 tap, and FSE to disabled):
- Rendering times are about 18-20ms when I set Chroma Upscaling to NNEDI3 32 neurons, and Image Doubling + Quadrupling to NNEDI3 32 neurons. No frame drop this time!

I even went back and set Image Upscaling to Jinc 3 tapm, enabled the Shiandow's Deband Algorithm, and enabled SuperRes filter for Chroma Upscaling and it produced no frame drops! Quadrupling issue is SOLVED with 88.5! . Using SuperRes fot Image Refinment in addition to settings above resulted in frame drops, but as you said - those settings are only for testing.
Ok, good to hear. Is this with Jinc3 AR selected for image upscaling?

BTW, there's one difference between v0.87.x and v0.88.x that I forgot to mention: The setting for image quadrupling is now also applied for "octadrupling" and "hexadrupling". Meaning, NNEDI3 doubling is used as long as upscaling is needed. v0.87.x used NNEDI3 max twice, v0.88.x doesn't have this limit. Is it possible that NNEDI3 is used with v0.88.x on your PC more than twice? You can see that in the debug OSD (Ctrl+J). E.g.:

> Nnedi32 > Nnedi32 > Jinc3 AR (NNEDI3 was used twice)
> Nnedi32 > Nnedi32 > Nnedi32 > Jinc3 AR (NNEDI3 was used thrice)

Quote:
Originally Posted by AngelGraves13 View Post
Will you be adding 60 frames to render ahead for Windowed and Fullscreen now that D3D11 can sync to the VSYNC rate? Or am I misunderstanding the whole D3D11 mode that was recently added?

I've found setting Windowed and Fullscreen to 16 and GPU que to 16 with CPU que at 20 provides very low ms (10-20 ms) playback.
I'm not sure I understand what you're asking/saying. What is a "low ms playback"? You mean low rendering times?

Direct3D maxes out at 16 frames presented in advance.

Quote:
Originally Posted by agustin9 View Post
With this build it switches to 59.93, and leave the screen in that refresh rate even after I go back to windowed. Previously when going back to windowed it switched to 59.99. Windows 8.1 here
Quote:
Originally Posted by pirlouy View Post
No. As i said earlier, I already had this problem with 0.87.21 (no D3D11 if I understood correctly).
I noticed the problem with x64 build since the 64 build switches to 59Hz.
I never noticed the problem with x86 builds before because in fact the x86 build auto switches to 60Hz and I was already in 60Hz.
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
refreshratefix doesn't fix the issue and yes the issue is there with normal FSE mode too.

only 32 bit FSE works fine interesting.
Quote:
Originally Posted by cca View Post
Doesn't work here either, it always switches to 59.92 or 23.97 respectively instead of 60 or 24Hz. My current workaround is to run the desktop in 59 or 23Hz for now.
Quote:
Originally Posted by cvrkuth View Post
This build work for me in D3D9/32bit scenario only. Unfortunately, it does not work in other scenarios (D3D11/32bit, D3D9/64bit, D3D11/64bit)
Stupid me. I forgot that the refresh rate fix also needs new madHcNetXx.dlls. You'll find them here:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix2.zip

These files together with the modified madVR(64).ax should make the refresh rate work again.

Quote:
Originally Posted by huhn View Post
ok quadrupling is not that huge sorry but placebo? not sure.chroma doubling is quiet something!

chroma upscale
jinc3AR: http://abload.de/img/nnedi3jinc3arx2syl.png
nnedix2: http://abload.de/img/nnedi3chromax2posri.png
nnedix4: http://abload.de/img/nnedi3chromax424swl.png

and with some more jinc3ar scaling on top:
jinc3AR: http://abload.de/img/nnedi3jinc3arg2sj3.png
nnedix2: http://abload.de/img/nnedi3chromax2rtsql.png
nnedix4: http://abload.de/img/nnedi3chromax4z7ssj.png

i wouldn't be shock if scaling to UHD would show some more potential for quadrupling on this source. but this source is just ...
Thanks! Could you add one screenshot with Catmull-Rom AR instead of Jinc3AR? That was the original question: Whether Catmull-Rom AR looked worse than Jinc3AR for chroma doubling.

Quote:
Originally Posted by pirlouy View Post
After some tests, here is what I've noticed with 2-3 minutes from the same movie.
From best config to worst

madVR x86, No Fullscreen exclusive (windowed), No D3D11 (D3D9): 0 frames dropped/glitches
madVR x64, No Fullscreen exclusive (windowed), No D3D11 (D3D9): 2 frames dropped/glitches
madVR x86, Fullscreen exclusive, No D3D11 (D3D9): 5 frames dropped/glitches

After, all configs have problems, did not really count, but D3D11 adds dropped frames/glitches, not as much as FullScreen Exclusive+64 bits though.
And so the worst config is:
madVR 64 bits, Fullscreen exclusive, D3D11: 50 frames dropped/glitches

Some comparison with madVR 0.87.21:
madVR x86, No Fullscreen exclusive (windowed): 0 frames dropped/glitches
madVR x64, No Fullscreen exclusive (windowed): 0 frames dropped/glitches
madVR x86, Fullscreen exclusive: 1 frame dropped/glitche
madVR x64, Fullscreen exclusive: 10 frames dropped/glitches
Do these frame drops occur just when switching modes or seeking or something? Or do these drops increase during playback? If so, when those frame drops during playback occur, are the queues full or empty? Obviously, if the refresh rate fix fails to work, and your movie frame rate is really 60fps, then there *MUST* be framedrops in FSE mode, in order to keep audio and video in sync. This problem should go away once the refresh rate is correctly set to 60.000Hz.

Quote:
Originally Posted by JarrettH View Post
Where does NEDI image doubling fall in terms of quality? As good as NNEDI3? Better than Jinc? It's certainly fast
It's too early to talk about that. Feedback is concentrated around debanding for now.

Quote:
Originally Posted by edcrfv94 View Post
image quadrupling with SuperRes still not fix
NVidia, right?

Quote:
Originally Posted by detmek View Post
No problem. Like I said, I wanted to try Windows 10. I guess I should tried fresh install as Win 8.1 > Win 10 didn't work for me.

Anyway, I created 2 clips, one with Bandicam and one with my compact digicam.
Euwh, that's ugly! I can see that presentation glitches are increasing like crazy. But this problem only occurs for a few seconds after each windowed <-> FSE switch and afterwards the problem is gone and playback is smooth, without any presentation glitches etc?

Are you using madVR default settings? No custom flush settings, right?
madshi is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 10:24   #29828  |  Link
edcrfv94
Registered User
 
Join Date: Apr 2015
Posts: 84
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Ok, good to hear. Is this with Jinc3 AR selected for image upscaling?

BTW, there's one difference between v0.87.x and v0.88.x that I forgot to mention: The setting for image quadrupling is now also applied for "octadrupling" and "hexadrupling". Meaning, NNEDI3 doubling is used as long as upscaling is needed. v0.87.x used NNEDI3 max twice, v0.88.x doesn't have this limit. Is it possible that NNEDI3 is used with v0.88.x on your PC more than twice? You can see that in the debug OSD (Ctrl+J). E.g.:

> Nnedi32 > Nnedi32 > Jinc3 AR (NNEDI3 was used twice)
> Nnedi32 > Nnedi32 > Nnedi32 > Jinc3 AR (NNEDI3 was used thrice)


I'm not sure I understand what you're asking/saying. What is a "low ms playback"? You mean low rendering times?

Direct3D maxes out at 16 frames presented in advance.






Stupid me. I forgot that the refresh rate fix also needs new madHcNetXx.dlls. You'll find them here:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix2.zip

These files together with the modified madVR(64).ax should make the refresh rate work again.


Thanks! Could you add one screenshot with Catmull-Rom AR instead of Jinc3AR? That was the original question: Whether Catmull-Rom AR looked worse than Jinc3AR for chroma doubling.


Do these frame drops occur just when switching modes or seeking or something? Or do these drops increase during playback? If so, when those frame drops during playback occur, are the queues full or empty? Obviously, if the refresh rate fix fails to work, and your movie frame rate is really 60fps, then there *MUST* be framedrops in FSE mode, in order to keep audio and video in sync. This problem should go away once the refresh rate is correctly set to 60.000Hz.


It's too early to talk about that. Feedback is concentrated around debanding for now.


NVidia, right?


Euwh, that's ugly! I can see that presentation glitches are increasing like crazy. But this problem only occurs for a few seconds after each windowed <-> FSE switch and afterwards the problem is gone and playback is smooth, without any presentation glitches etc?

Are you using madVR default settings? No custom flush settings, right?
right ,NVidia GTX670 344.75
edcrfv94 is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 10:47   #29829  |  Link
Dogway
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,364
Quote:
Originally Posted by Asmodian View Post
If you only have one setting madVR will switch to that setting.
That's not what madshi said:
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
madVR should only switch to 1080p24 for 24fps sources, anyway. So what else do you want?
I have a 60fps video and I don't want madvr to do anything if source framerate is not 24p.
edit: And to answer before you ask, no, I don't want to add 1080p60 since that switches to 60p screen mode, and I want to play the file at "1080 @ 60Hz" screen mode (aka in PC mode).

Last edited by Dogway; 13th May 2015 at 10:52.
Dogway is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 10:47   #29830  |  Link
detmek
Registered User
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 463
Quote:
Originally Posted by madshi View Post

Euwh, that's ugly! I can see that presentation glitches are increasing like crazy. But this problem only occurs for a few seconds after each windowed <-> FSE switch and afterwards the problem is gone and playback is smooth, without any presentation glitches etc?

Are you using madVR default settings? No custom flush settings, right?
No custom flush settings. I tried with defaults, disabling FSE, changing queues, scaling algorithms... Problem remains. Its worse if I activate Smooth Motion and disable FSE and its a bit worse on Windows 7. Then it stutters the all the time in full screen windowed mode. In FSE it stops after few seconds because presentation queue goes full after few seconds.

Another thing, presetation gliches do not rise always. Sometimes those do not change even if video stutters with out of order frames.
__________________
Intel Pentium G3220, Asus H81M-K, 4GB DDR3@1600MHz (1333MHz working), LG W1934S, Windows 8.1 Pro x64
detmek is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 11:00   #29831  |  Link
cvrkuth
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 54
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
I forgot that the refresh rate fix also needs new madHcNetXx.dlls. You'll find them here:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix2.zip

These files together with the modified madVR(64).ax should make the refresh rate work again.
Yes, madvr display modes work correctly now. Thanks!
__________________
Intel Core i7-4790 CPU @ 3.60GHz, RAM 32 GB Dual-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24),
Panasonic TX-P42G20E, NVIDIA GeForce GTX 970, Win 10 Pro x64,
PotPlayer 1.7.16291 64-bit, madVR v0.92.17
cvrkuth is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 12:06   #29832  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7,996
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Thanks! Could you add one screenshot with Catmull-Rom AR instead of Jinc3AR? That was the original question: Whether Catmull-Rom AR looked worse than Jinc3AR for chroma doubling.
added in the post
i would say catmull-rom is better for this source.
but this isn't a perfect x4 upsacale so it is used for image scaling too. simply not a perfect comparison.

edit: madVR885refreshRateFix2.zip works fine

Last edited by huhn; 13th May 2015 at 12:12.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 12:41   #29833  |  Link
pirlouy
_
 
Join Date: May 2008
Location: France
Posts: 692
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Stupid me. I forgot that the refresh rate fix also needs new madHcNetXx.dlls. [...]
These files together with the modified madVR(64).ax should make the refresh rate work again.
Confirmed ! It really works !


Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Do these frame drops occur just when switching modes or seeking or something? Or do these drops increase during playback?
It is during playback. Each time I enter Fullscreen, I wait 2-3 seconds then press Ctrl+R to reset stats.
Quote:
If so, when those frame drops during playback occur, are the queues full or empty?
They are full. Then 1 frame dropped, and they are full just after.
Quote:
Obviously, if the refresh rate fix fails to work, and your movie frame rate is really 60fps, then there *MUST* be framedrops in FSE mode, in order to keep audio and video in sync. This problem should go away once the refresh rate is correctly set to 60.000Hz.
I was testing on a monitor which does not have 59Hz, only 60 (even if it's 59,88 in reality). The video was 25Hz interlaced, with smooth motion. So indeed, 50 does not match 60, but with smooth motion, it should be ok. And I managed to have 0 dropped frame/glitche during these 2-3 minutes.
If I take a classic 23,976 Hz video, I have the same dropped frames/glitches ratio.

Last edited by pirlouy; 13th May 2015 at 12:43.
pirlouy is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 12:56   #29834  |  Link
aufkrawall
Registered User
 
Join Date: Dec 2011
Posts: 1,812
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
added in the post
i would say catmull-rom is better for this source.
but this isn't a perfect x4 upsacale so it is used for image scaling too. simply not a perfect comparison.
Hard to say what is caused by luma or chroma upscaling.
But with C-R, the blue robe of "Mangust" is clearly more aliased than with Jinc.
aufkrawall is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 13:19   #29835  |  Link
huhn
Registered User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 7,996
Quote:
Originally Posted by aufkrawall View Post
Hard to say what is caused by luma or chroma upscaling.
But with C-R, the blue robe of "Mangust" is clearly more aliased than with Jinc.
yes agree. but look at the icon on the right jinc3ar is blurring them like crazy. for example look at the person in the red robe with the "sparkles" on top of it catmull-rom is a lot sharper there and shows more "details" for more aliasing. the icon in the top right with the blue dots is clearly better with catmull-rom ar.

this is not even the same frame i try to fix this.

Last edited by huhn; 13th May 2015 at 13:39.
huhn is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 14:00   #29836  |  Link
Werewolfy
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 137
Well in this picture catmull-rom ar is even better than Jinc... Look at the picture on top of the men around the fire. The blue part is blurry with Jinc and Nnedi3.

Edit : Ok I didn't notice you edited your post
__________________
Windows 8.1 and 10 x64 - Intel Core i5-4670K (4.2 GHz) - 8 GB DDR3 - MSI Geforce GTX 1080 8 GB - Sony KD-55A1 - Denon AVR-X3600H

Last edited by Werewolfy; 13th May 2015 at 14:04.
Werewolfy is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 14:15   #29837  |  Link
kalston
Registered User
 
Join Date: May 2011
Posts: 164
Quote:
Originally Posted by mark0077 View Post
madshi, this is a question, not specifically related to the newer versions of madVR so absolutely no priority in a reply to this (FYI using the latest 0.88.5 version)

I just got a GTX 980 and have it overclocked as much as I can push it, so I have been experimenting with NNEDI 32 neurons for image doubling / quadrupling. Quadrupling seems to be working fine at 32 neurons on very low resolution files. I'm now testing of a movie which is 1280 x 720, so to get to 1920 x 1080 I can see the following is being used in Ctrl-J stats

chroma > Jinc3 AR
luma > Nnedi32 < Catmull-Rom AR
chroma > Catmull-Rom AR

This seems to be alot more demanding than the quadrupling of the lower resolution files, which is fine, so in gpu-z I can see GPU Load hitting ~90% but my question is.

I don't see any dropped frames, delayed frames or presentation glitches, however the queues are as follows

decoder queue 15-16 / 16
upload queue 7-8 / 8
render queue 1-2 / 8
present queue 0-2 / 8

My question is, although I know my gpu is literally at its absolute limits, how come some of the queues seem full, while others are nearly empty all the time, yet my gpu isn't under enough pressure to drop frames. Absolutely very low priority question, just thought it was worth mentioning as I'm not sure if the render and present queues not being full in this scenario may be something madVR is controlling and could potentially be improved to have them more full seeing as frames aren't being dropped.
Those stats blow, do you have a gsync monitor maybe? I get stats like that (including the GPU usage) only when I go FSE with gsync enabled (it's a bug FYI but I think it's nvidia's and not madvr's fault - by using less demanding settings you can fix the queues and get smooth playback). Otherwise I do NNEDI13 128 or 256 easily for 720p to 1440p on a gtx 970 (assuming 24/25 fps content - might have to go down to 32 for 60fps for example).

Last edited by kalston; 13th May 2015 at 14:19.
kalston is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 14:16   #29838  |  Link
cca
Anime Otaku
 
Join Date: Oct 2002
Location: Somewhere in Cyberspace...
Posts: 437
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
Stupid me. I forgot that the refresh rate fix also needs new madHcNetXx.dlls. You'll find them here:

http://madshi.net/madVR885refreshRateFix2.zip

These files together with the modified madVR(64).ax should make the refresh rate work again.
Yay, it works perfectly now!
__________________
AMD FX8350 on Gigabyte GA-970A-D3 / 8192 MB DDR3-1600 SDRAM / AMD R9 285 with Catalyst 1.5.9.1/ Asus Xonar D2X / Windows 10 pro 64bit
cca is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 14:44   #29839  |  Link
madshi
Registered Developer
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 9,140
Quote:
Originally Posted by huhn View Post
ok quadrupling is not that huge sorry but placebo? not sure.chroma doubling is quiet something!

chroma upscale
jinc3AR: http://abload.de/img/nnedi3jinc3arx2syl.png
nnedix2: http://abload.de/img/nnedi3chromax2posri.png
nnedix4: http://abload.de/img/nnedi3chromax424swl.png
editv2: catmull-rom AR http://abload.de/img/nnedi3catv2misgl.png

and with some more jinc3ar scaling on top:
jinc3AR: http://abload.de/img/nnedi3jinc3arg2sj3.png
nnedix2: http://abload.de/img/nnedi3chromax2rtsql.png
nnedix4: http://abload.de/img/nnedi3chromax4z7ssj.png

i wouldn't be shock if scaling to UHD would show some more potential for quadrupling on this source. but this source is just ...

edit2:added the right frame
Ok, Jinc has less aliasing but is also softer than Catmull-Rom. At least we can see that there *is* a difference. However, there's zero difference I can see between enabling and disabling chroma quadrupling. Which may suggest that only the first chroma upsampling operation is important. For 4:2:0 that would be 4:2:0 -> 4:4:4 upsampling. After that, probably chroma doubling would show no visible differences.

So I'm somewhat torn now: With this PC game, chroma doubling helps, and also Jinc looks "different" to Catmull-Rom. So maybe I should put both chroma doubling and Jinc back in? But with a 4:2:0 source maybe there's no difference at all. However, "upscaling refinement" could result in sharpening the chroma channel so much that doubling after refinement might make a difference, once again. So maybe that's a good argument for putting it all back in? Opinions?

Quote:
Originally Posted by Dogway View Post
I have a 60fps video and I don't want madvr to do anything if source framerate is not 24p.
edit: And to answer before you ask, no, I don't want to add 1080p60 since that switches to 60p screen mode, and I want to play the file at "1080 @ 60Hz" screen mode (aka in PC mode).
What is the difference between 60p screen mode and "1080 @ 60Hz PC mode"?

Quote:
Originally Posted by detmek View Post
No custom flush settings. I tried with defaults, disabling FSE, changing queues, scaling algorithms... Problem remains. Its worse if I activate Smooth Motion and disable FSE and its a bit worse on Windows 7. Then it stutters the all the time in full screen windowed mode. In FSE it stops after few seconds because presentation queue goes full after few seconds.

Another thing, presetation gliches do not rise always. Sometimes those do not change even if video stutters with out of order frames.
Ok, I have a guess at what might be wrong. I'll create a test build for you or two to test my theory. I really wish I could reproduce it myself, but for some reason I can't...

Quote:
Originally Posted by pirlouy View Post
It is during playback. Each time I enter Fullscreen, I wait 2-3 seconds then press Ctrl+R to reset stats.
They are full. Then 1 frame dropped, and they are full just after.
I was testing on a monitor which does not have 59Hz, only 60 (even if it's 59,88 in reality). The video was 25Hz interlaced, with smooth motion. So indeed, 50 does not match 60, but with smooth motion, it should be ok. And I managed to have 0 dropped frame/glitche during these 2-3 minutes.
If I take a classic 23,976 Hz video, I have the same dropped frames/glitches ratio.
At the moment when the frame drop occurs, are the queues near empty or are they still full right at that moment? In any case, a log file might clear this up. With smooth motion enabled, there really should not be any frame drops, as long as your GPU is fast enough.
madshi is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2015, 15:04   #29840  |  Link
Shiandow
Registered User
 
Join Date: Dec 2013
Posts: 753
Quote:
Originally Posted by madshi View Post
So I'm somewhat torn now: With this PC game, chroma doubling helps, and also Jinc looks "different" to Catmull-Rom. So maybe I should put both chroma doubling and Jinc back in? But with a 4:2:0 source maybe there's no difference at all. However, "upscaling refinement" could result in sharpening the chroma channel so much that doubling after refinement might make a difference, once again. So maybe that's a good argument for putting it all back in? Opinions?.
Not sure if it helps, but have you tried using SuperChromaRes for the extra chroma scaling? It should be quite good at making the chroma match the luma, and however many passes you need it's probably still going to be faster than NNEDI3. Of course there's not much point if the quality is worse, but I think it could work quite well.
Shiandow is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
direct compute, dithering, error diffusion, madvr, ngu, nnedi3, quality, renderer, scaling, uhd upscaling, upsampling

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 17:47.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.