Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 ASP

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 23rd December 2010, 18:23   #341  |  Link
SilaSurfer
Registered User
 
SilaSurfer's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 212
Hey Sharktooth very nice collection with EQM series. My favorite is Eqm V3HR modded for standalone support. I was just wondering is Trellis bug fixed or do I have to use these two workarounds?

1. Disable Trellis
or
2. Restrict quantizers to 2-31

I'm using latest Jawors Xvid 1.22 VAQ version.

Last edited by SilaSurfer; 23rd December 2010 at 18:30.
SilaSurfer is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2010, 02:22   #342  |  Link
Tuik
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 85
Hey,

Right now i'm using xvid-encraw from megui development server.

The aim is to backup bluray content to view in players which not support it.

So i'm encoding bluray to xvid HD 720p and bluray to xvid SD 480p.

I load to xvid a small avisynth script with DSS2, spline16 resize and a little bit of sharpen.

I've been in research for the best xvid options to retain the most detail without blocking and without loosing standalone player compatibility. The above taking in consideration that 480p is to be encoding at a max of 2000 avg bitrate and 720p at a max of 3000 avg bitrate.

The settings i'm using now are:

2 pass, 2 max b frames, bframe ratio 162, bframe offset 0, VHQ for bframes and mode 4, MSP 6, no QPEL, no GMC, Chroma Motion, Closed GOP, Trellis Quant, Adapt. Quantization, Packed Bitstream, No Turbo, max kframe in 240, min qt 2 max qt 31

So now what is missing is the custom matrix...

What CQM would you advise with all the above set?

(also if you suggestions on other used settings please don't abstain )

Thanks for your help!
Tuik is offline   Reply With Quote
Old 24th December 2010, 02:52   #343  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
Quote:
Originally Posted by SilaSurfer View Post
1. Disable Trellis
Isn't the Trellis bug fixed years ago? And the min. Q should always be set 2 or higher.
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Old 26th December 2010, 18:02   #344  |  Link
SilaSurfer
Registered User
 
SilaSurfer's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by henryho_hk View Post
And the min. Q should always be set 2 or higher.
I know that. I misunderstood what Sharktooth meant by his workarounds on the first page of this thread. The bug came when you would use Trellis + EqmV3HR matrix with quantizer ranges Min 1-31 Max but I never use that so. I thought that restricting max quantizers would show those issues. Thanks and I apologize for taking your time.
SilaSurfer is offline   Reply With Quote
Old 27th December 2010, 17:08   #345  |  Link
Tuik
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by Tuik View Post
Hey,

Right now i'm using xvid-encraw from megui development server.

The aim is to backup bluray content to view in players which not support it.

So i'm encoding bluray to xvid HD 720p and bluray to xvid SD 480p.

I load to xvid a small avisynth script with DSS2, spline16 resize and a little bit of sharpen.

I've been in research for the best xvid options to retain the most detail without blocking and without loosing standalone player compatibility. The above taking in consideration that 480p is to be encoding at a max of 2000 avg bitrate and 720p at a max of 3000 avg bitrate.

The settings i'm using now are:

2 pass, 2 max b frames, bframe ratio 162, bframe offset 0, VHQ for bframes and mode 4, MSP 6, no QPEL, no GMC, Chroma Motion, Closed GOP, Trellis Quant, Adapt. Quantization, Packed Bitstream, No Turbo, max kframe in 240, min qt 2 max qt 31

So now what is missing is the custom matrix...

What CQM would you advise with all the above set?

(also if you suggestions on other used settings please don't abstain )

Thanks for your help!
Any help?
Tuik is offline   Reply With Quote
Old 28th December 2010, 04:15   #346  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
Is it 720p or 480p @60fps or 30fps?

If you use a good denoiser, QPel can help 480p encodes. Avoid the old AQ.... grab a new xvidcore.dll and use the new VAQ if u need to.
I seem to have read somewhere for best standalone player compatibility, we should use max one consecutive B-frame with "Packed Bitstream" on. If it is a newer player supporting 2 max cons. B-frame, turn off "Packed Bitstream". QPel + 2-max-cons-B saves over 10% bitrate (for more movie details).

max key-frame interval is still 10*fps. But for 60fps encodes I think we may reduce it to 5~7*fps.

H263 with new VAQ offers the best standalone player compatibility and it encodes fastest too. If u want more details, u can use EQM-v2 or EQM-HR-v3-SAP-mod. Make sure that u do have sufficient bitrate because VAQ makes them more prone to blocks and rings for frame peepers. (Actually, H263+VAQ tends to give running textures @ insufficient bitrates too.)
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Old 1st January 2011, 21:47   #347  |  Link
Tuik
Registered User
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 85
Quote:
Originally Posted by henryho_hk View Post
Is it 720p or 480p @60fps or 30fps?

If you use a good denoiser, QPel can help 480p encodes. Avoid the old AQ.... grab a new xvidcore.dll and use the new VAQ if u need to.
I seem to have read somewhere for best standalone player compatibility, we should use max one consecutive B-frame with "Packed Bitstream" on. If it is a newer player supporting 2 max cons. B-frame, turn off "Packed Bitstream". QPel + 2-max-cons-B saves over 10% bitrate (for more movie details).

max key-frame interval is still 10*fps. But for 60fps encodes I think we may reduce it to 5~7*fps.

H263 with new VAQ offers the best standalone player compatibility and it encodes fastest too. If u want more details, u can use EQM-v2 or EQM-HR-v3-SAP-mod. Make sure that u do have sufficient bitrate because VAQ makes them more prone to blocks and rings for frame peepers. (Actually, H263+VAQ tends to give running textures @ insufficient bitrates too.)
Encodes are @24fps

Well, my standalone player don't support QPEL so i cannot use it.

Hum.. could you explain me what really packed bitstream does? Because, until now, i've always used it because virtualdubmod doesn't show image if i turn packed bitstream off.

Well, for now, i've been using sixofnine HVS with VAQ and it seems to have good results, however, i can't find those matrices you said. Would you help me? Thanks a lot
Tuik is offline   Reply With Quote
Old 2nd January 2011, 11:09   #348  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
EQM matrices? Take a look at Sharktooth's signature.
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Old 3rd January 2011, 02:00   #349  |  Link
crasus
Registered User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 60
I think he meant the EQM-HR-v3-SAP-mod (which doesn't seem to in Sharktooth's signature) ?
crasus is offline   Reply With Quote
Old 3rd January 2011, 09:15   #350  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
I see. EQM-HR-v3-SAP-mod is to use CQE to modify inter-frame matrix of EQM-HR-v3 setting all <16 coefficients to 16.
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Old 29th October 2011, 23:14   #351  |  Link
$in0bi
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
I've got an artifact by using eqm v3hr matrix. You can see it in the right top corner.
http://i29.fastpic.ru/big/2011/1030/...66f7374699.png
$in0bi is offline   Reply With Quote
Old 30th October 2011, 05:09   #352  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
It's highly improbable a quantization matrix can result in such an artifact unless the encoder and/or the decoder used is buggy.
Sharktooth is offline   Reply With Quote
Old 30th October 2011, 08:09   #353  |  Link
$in0bi
Registered User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 11
Quote:
Originally Posted by Sharktooth View Post
It's highly improbable a quantization matrix can result in such an artifact unless the encoder and/or the decoder used is buggy.
But this artifact disappears only when I change the matrix or change bitrate. But with this bitrate and output size byte to byte the only decision is to change matrix, but if you think that your matrix is perfect that's nothing to discuss. Besides I've already reinstalled every codec and the result is the same. My friends told me that they saw such artifact when they had compared the matrices (eqmv3hr with others).

The answer from xvid.org:
Quote:
From your pictures, I can just see that the problem _might_ indeed be related to custom quantization.

Last edited by $in0bi; 30th October 2011 at 08:20.
$in0bi is offline   Reply With Quote
Old 2nd May 2012, 14:06   #354  |  Link
neveja
Registered User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 5
Sharktooth
What do you recommend for ripping on the matrix of 1CD (low bitrate 600-700kbps) - 'v3ulr', 'v3ulr_rev2' or 'v3ulr_rev3'?
Thanks in advance.
neveja is offline   Reply With Quote
Old 9th May 2012, 07:21   #355  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
http://forum.doom9.org/showthread.ph...70#post1250770

".... on a sidenote eqm v3 ULR is obsolete since LCD displays. ...."

(You can still compare it with Jawor's 1CD matrix and see which one looks better for you.)
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Old 17th May 2012, 16:21   #356  |  Link
SilaSurfer
Registered User
 
SilaSurfer's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 212
Quote:
Originally Posted by henryho_hk View Post
If u want more details, u can use EQM-v2 or EQM-HR-v3-SAP-mod. Make sure that u do have sufficient bitrate because VAQ makes them more prone to blocks and rings for frame peepers. (Actually, H263+VAQ tends to give running textures @ insufficient bitrates too.)
@ henryho_hk

At what compressibility level did you notice EQM-v3HR + VAQ to show blocks and ringing? I still use Xvid when it comes to SD material and this is my favorite CQM. I was thinking of using VAQ instead of my general setup where I restrict quantizers. I think VAQ should provide more fine quantizer distribution. My compressibility is very low. With compcheck <90%, bitrate range 1800 to 2400.
SilaSurfer is offline   Reply With Quote
Old 18th May 2012, 00:21   #357  |  Link
henryho_hk
Registered User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 889
Quote:
Originally Posted by SilaSurfer View Post
@ henryho_hk

At what compressibility level did you notice EQM-v3HR + VAQ to show blocks and ringing?
About 45.
henryho_hk is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 01:21.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.