Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Hardware & Software > Software players

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 24th August 2011, 15:37   #41  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by cyberbeing View Post
You probably forgot to specify a hardware device context. The following I assume are the relevant imported functions for what you want to do, since all lut loaders contain them.

User32.dll
GetMonitorInfoA
EnumDisplayMonitors
MonitorFromWindow

GDI32.dll
CreateDCA
GetICMProfileA
SetDeviceGammaRamp
GetDeviceGammaRamp
DeleteDC
Done.
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management

Last edited by nand chan; 24th August 2011 at 16:12.
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 15:47   #42  |  Link
leeperry
Kid for Today
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 3,462
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
For the curious, a comparison of 16-bit LUT vs 8-bit LUT (to make madVR load it, I first converted it down to 8-bit and then converted that back up to 16-bit which is simply a bit-shift, the same way madVR converts levels). You can clearly see the advantage of greater-than-8-bit precision processing even on 8-bit devices. So if you want to use a .3dlut with avisynth be wary of this difference:

http://screenshotcomparison.com/comparison/75573
fair enough, but here's a real world banding test pattern going through LAV CUVID: Banding 720p.rec709.mkv

no post-processing in ffdshow, simply bypassing as 16-235 YV12, and mVR taking care of TV>PC conversion and dithering on top(no LUT enabled in there):

and now SmoothL() plus an 8bit YUY2 LUT in ffdshow, outputting 0-255 RGB32 to mVR, only taking care of dithering:

on my semi-10bit CRT, the latter looks much smoother.
leeperry is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 15:51   #43  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,759
Its an artificial pattern, how is that real world?

Anyhow, while the first shows very minor 1px bands (no severe macro bands), the second shows very strong dithering noise.
Personally, on this LCD screen, i prefer the first. But of course, that may just be a matter of taste, and/or different screen technologys.
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders

Last edited by nevcairiel; 24th August 2011 at 15:54.
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 15:52   #44  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Hello.

I just successfully calibrated my TV with dispcalGUI and wanted to create a 3Dlut file with it but when I open my ti3 file I get an error message saying the input string format is incorrect.
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:02   #45  |  Link
leeperry
Kid for Today
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 3,462
Quote:
Originally Posted by nevcairiel View Post
Its an artificial pattern, how is that real world?

Anyhow, while the first shows very minor 1px bands (no severe macro bands), the second shows very strong dithering noise.
Personally, on this LCD screen, i prefer the first. But of course, that may just be a matter of taste, and/or different screen technologys.
Well, real world as in "going through the whole video pipeline".

I'll give you that I was using SuperSampling and Grainfactory4()....now w/ only SmoothL+YUY2 LUT:

any better on your LCD? Hopefully not a 6bit TN?

I could also disable dithering in mVR, but I like a grainy picture tbh:

Last edited by leeperry; 24th August 2011 at 16:05.
leeperry is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:09   #46  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by leeperry View Post
Well, real world as in "going through the whole video pipeline".

I'll give you that I was using SuperSampling and Grainfactory4()....now w/ only SmoothL+YUY2 LUT:

any better on your LCD? Hopefully not a 6bit TN?

I could also disable dithering in mVR, but I like a grainy picture tbh:
The third pattern looks identical to the first pattern on my monitor. The second pattern has awful dithering noise as mentioned.

10-bit H-IPS with 12 bit internal LUTs.

Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
Hello.

I just successfully calibrated my TV with dispcalGUI and wanted to create a 3Dlut file with it but when I open my ti3 file I get an error message saying the input string format is incorrect.
Upload the .ti3 you get errors with.
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:32   #47  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Here you go
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:33   #48  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Going to go ahead and release version 0.5 as-is because the software is still alpha either way and I don't want to delay the current release/feedback cycle too much.
Might still be some bugs, I haven't extensively tested every single tool after the code re-write. Everything should be a lot, lot cleaner though.

In version 0.6 I am going to be adding multi-threaded .3dlut processing to speed up execution time on multi-core processors.

As usual, see the first post for a changelog: http://www.mediafire.com/?wwbuu5vhau5x6jm

I'm still trying to think of a new name for the project.

Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
Works fine for me in version 0.5, try it.
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:43   #49  |  Link
nevcairiel
Registered Developer
 
Join Date: Mar 2010
Location: Hamburg/Germany
Posts: 9,759
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
The third pattern looks identical to the first pattern on my monitor. The second pattern has awful dithering noise as mentioned.
I agree, third and first look pretty much identical.
The 4th shows more banding then the others.

Also H-IPS 10bit with 12bit LUT (Dell U3011)
__________________
LAV Filters - open source ffmpeg based media splitter and decoders
nevcairiel is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 16:55   #50  |  Link
leeperry
Kid for Today
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 3,462
It's not dithering at all, it's grain added on purpose via the GrainFactory4() Avisynth script(I'm a movie grain whore ). But you can see that 10bit untouched mVR processing and SmoothL+8bit YUY2 LUT in ffdshow+mVR dithering look identical, which was my original point...so to me that still leaves the ffdshow LUT option very much open.
leeperry is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 17:16   #51  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
Going to go ahead and release version 0.5 as-is because the software is still alpha either way and I don't want to delay the current release/feedback cycle too much.
Might still be some bugs, I haven't extensively tested every single tool after the code re-write. Everything should be a lot, lot cleaner though.

In version 0.6 I am going to be adding multi-threaded .3dlut processing to speed up execution time on multi-core processors.

As usual, see the first post for a changelog: http://www.mediafire.com/?wwbuu5vhau5x6jm

I'm still trying to think of a new name for the project.



Works fine for me in version 0.5, try it.
I did. Same error.
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 17:37   #52  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by nevcairiel View Post
I agree, third and first look pretty much identical.
The 4th shows more banding then the others.

Also H-IPS 10bit with 12bit LUT (Dell U3011)
Dell U2410 here

I've finished writing the multi-threading code now, applycal.exe completes /calculation/ in about 0.6 seconds. Saving/loading the .3dlut still takes about 1 second overall.

CPU usage spikes nice and high at 100%.

Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
I did. Same error.
I can't reproduce it. It works fine here, even using the GUI. Are you sure you're using the latest version?
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management

Last edited by nand chan; 24th August 2011 at 17:40.
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 17:42   #53  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
I can't reproduce it. It works fine here, even using the GUI. Are you sure you're using the latest version?
Yes, .NET framework is also up to date. I'll guess I have no choice but sit through another 2 hours of calibration to try again.
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 17:44   #54  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
Yes, .NET framework is also up to date. I'll guess I have no choice but sit through another 2 hours of calibration to try again.
Does running
Code:
genscript.exe -i profil.ti3 -o -
work?

It works here and it should output the following: http://pastebin.com/pmei93qL

You can go ahead and copy/paste that into a .txt file, run it using yCMS and it should give you a working .3dlut.
(You already have a copy of yCMS in %AppData%\TI3Parser\yCMS if you've been using this program)

Quote:
Originally Posted by leeperry View Post
It's not dithering at all, it's grain added on purpose via the GrainFactory4() Avisynth script(I'm a movie grain whore ). But you can see that 10bit untouched mVR processing and SmoothL+8bit YUY2 LUT in ffdshow+mVR dithering look identical, which was my original point...so to me that still leaves the ffdshow LUT option very much open.
Fair enough. What is it exactly that you want to do? Apply calibration information from a .cal file to a YCbCr LUT?

If so, it should be a simple process of going through the YCbCr LUT, converting each entry to RGB, running the RGB through the Calibration LUT, then converting the result back into YCbCr.

I can have a program for this running by 0.6, but I can't test it myself. You'll have to check for bugs yourself.
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management

Last edited by nand chan; 24th August 2011 at 17:49.
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 17:49   #55  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
Does running
Code:
genscript.exe -i profil.ti3 -o -
work?

It works here and it should output the following: http://pastebin.com/pmei93qL

You can go ahead and copy/paste that into a .txt file, run it using yCMS and it should give you a working .3dlut.
(You already have a copy of yCMS in %AppData%\TI3Parser\yCMS if you've been using this program)
No running that command line gives me the same error message. I'll try your advice later. Thanks.

EDIT : yCMS gives me an error message as well
Quote:
Error! Invalid Command: '109.8925'.

Last edited by Wile-E-Coyote; 24th August 2011 at 17:55.
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 18:15   #56  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
No running that command line gives me the same error message. I'll try your advice later. Thanks.

EDIT : yCMS gives me an error message as well
Very odd, I get:
Code:
The file '..\test.3dlut' was successfully created.
Running time: 4449ms; Computation time: 1765ms (39.7%)
When you're saving the file do you have some sort of word wrap enabled maybe? Also what operating system are you on? Maybe it's detecting the line breaks incorrectly, which would explain both issues.

@leeperry: Can you run inspect3dlut on a YCbCr .3dlut and upload the output somewhere? (Or simply tell me what it reports for the two color encoding fields)
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management

Last edited by nand chan; 24th August 2011 at 19:40.
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 19:36   #57  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
Very odd, I get:
Code:
The file '..\test.3dlut' was successfully created.
Running time: 4449ms; Computation time: 1765ms (39.7%)
When you're saving the file do you have some sort of word wrap enabled maybe? Also what operating system are you on? Maybe it's detecting the line breaks incorrectly, which would explain both issues.
Word wrap? Not that I know of. I pasted the text on notepad.

I'm running Win 7 Ultimate x64
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 19:39   #58  |  Link
nand chan
( ≖‿≖)
 
Join Date: Jul 2011
Location: BW, Germany
Posts: 380
Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
Word wrap? Not that I know of. I pasted the text on notepad.

I'm running Win 7 Ultimate x64
See “Format -> Word Wrap”.

Regardless, I don't know what else could be causing the problems.
__________________
Forget about my old .3dlut stuff, just use mpv if you want accurate color management
nand chan is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 19:43   #59  |  Link
Wile-E-Coyote
Registered User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 61
Quote:
Originally Posted by nand chan View Post
See “Format -> Word Wrap”.

Regardless, I don't know what else could be causing the problems.
Word wrap is deactivated, but I decided to open the file in Notepad++ and re-save it, and it worked, at least for yCMS.

I'm trying to use that method for the 3ti files but without success so far.
Wile-E-Coyote is offline   Reply With Quote
Old 24th August 2011, 21:02   #60  |  Link
alph@
Replicant
 
alph@'s Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: strasbourg
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by Wile-E-Coyote View Post
Hello.

I just successfully calibrated my TV with dispcalGUI and wanted to create a 3Dlut file with it but when I open my ti3 file I get an error message saying the input string format is incorrect.
here too, same error message?i have the framwork 4,it's the last version of ti3 Parser
upload
http://www.mediafire.com/?rr2648w3ow9ftb4

Last edited by alph@; 24th August 2011 at 21:09.
alph@ is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
3dlut, argyllcms, color management, icc, madvr, ti3, ycms

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 21:57.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.