Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > Avisynth Usage

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 12th March 2003, 16:40   #1  |  Link
Malcolm
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: Germany
Posts: 352
interlaced MJPEG is loaded incorrectly

Hi,

i have a problem with interlaced MJPEG-captures in avisynth 2.50. I'm using the Morgan-MJPEG codec.

when i open my interlaced capture in avisynth via DirectShowSource(), the image is fine.
correct interlaced capture (JPG)

when i open my interlaced capture in avisynth via AVISource(), the image looks like all odd (or even) lines are discarded.
incorrect interlaced capture (JPG)

So i guess, there's a problem with the vfw-decoder but not with the DirectShow-Decoder. Or is it because of avisynth (2.50)?
I really don't want to use DirectShowSource() because it brings some problems and limitations.
Does anybody has a quick tip or solution for me? Is there a way to decode the capture with a different MJPEG-Codec (vfw)? Or mybe the problem occurs later in avisynth? Mybe because of YV12? Can i force avisynth / the MJPEG-codec to open the capture in YUY2?

Thank you for your help!

bye,
Malcolm
Malcolm is offline   Reply With Quote
Old 12th March 2003, 18:41   #2  |  Link
Schlumpf
Registered User
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 62
I just wanted to add that I had the same problem with the newest Coedec from Morgan. It remained interlaced, no matter what I threw at it (ComplementParity,SwapFields and all the other stuff I could dig up in the Avisynth Documentation dealing with Interlace.)
I could bypass this problem by selcting "support interleave" (IIRC) in the compressor options, but that made the codec slower and increased the bitrate quite a bit.

BTW: It showed me these Interlacelines, although I was dealing with a progressive source....strange.
Schlumpf is offline   Reply With Quote
Old 12th March 2003, 20:12   #3  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
Yes - it seems like morgan has faulty YV12 output. It seems like they fielddouble instead of delivering properly interlaced material. (Probably just a pointer error, where so they copy the same field twice)

If you have registered I'm sure they will have a look at the problem and fix it.

Meanwhile, use:
AVISource("file.avi",pixel_type="yuy2")
converttoyv12(interlaced=true)

and the newest CVS binary.
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 12th March 2003, 21:16   #4  |  Link
UPollaehne
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 25
I experience the same problem with the Morgan MJPEG codec and hope that they will fix this.

@Malcolm: Did you send a mail to Morgan so that they get knowledge of the problem?

@Schlumpf: I also have set support interleave and do experience the problem. BTW: Some time ago I tested without interleave support and it seemed to me that this stored only one field of the two.

@sh0dan: Do I always need to give interlaced=true? I mean is this also necessary for TV captures of movies that are not interlaced and not combed? (I am just asking since there could be some hidden issue with not giving the parameter in the above cases)
UPollaehne is offline   Reply With Quote
Old 12th March 2003, 23:07   #5  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
Oh right - the image isn't interlaced. Sorry for that one - must have been the topic that diverted me.
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 10:07   #6  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
Reminds me - isn't UV swapped - or was that only in older versions?
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 10:11   #7  |  Link
akabob
Registered User
 
Join Date: Dec 2002
Location: lalternative planet
Posts: 70
Malcolm,

maybe u could try PICVideo MJPEG instead of Morgan's one. I haven't experienced this kinda problem with Avisynth 2.5

Regards
__________________
akabob
mailto:akabob@lalternative.org
x2real - AvisynthSwitcher - AvisynthEditor
http://www.lalternative.org
http://www.autorv9.fr.st
akabob is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 11:28   #8  |  Link
UPollaehne
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 25
@sh0dan: Yes, UV is swapped in addition to the other issue (version 3.0.0.9).
UPollaehne is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 13:20   #9  |  Link
Malcolm
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: Germany
Posts: 352
Thank you all very much for your help!

@Sh0dan,
Is the AVISource-parameter 'pixel_type' only available in the newest CVS binary of avisynth?

I caputured a b&w Movie, so the UV swapping doesn't matter to me!! ))

bye,
Malcolm
Malcolm is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 13:30   #10  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
No - pixel_type has been present in all v 2.x versions.

Made a post at the morgan forums.
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 13th March 2003, 21:18   #11  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
Found this in their docs:
Quote:
Support Interleave
Apply only if height is more than 288.

If checked, decompress and display 2 interleaced fields per frame.

If unchecked decompress and display only the first field (odd lines). Odd lines are duplicated to fill even lines.
Seems worth a shot!
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 1st May 2003, 00:02   #12  |  Link
giom
Registered User
 
Join Date: Nov 2001
Posts: 6
MM in action ...

We have done a beta release wich corrects the reported bugs.
If you want to test it, download it here: http://www.morgan-multimedia.com/ubb...jpegV3beta.exe

Thank for reporting those bugs.

Regards

Thread about this topic on MM forum : http://www.morgan-multimedia.com/ubb...ec+Forum%2Ecom

Giom.
giom is offline   Reply With Quote
Old 1st May 2003, 10:13   #13  |  Link
sh0dan
Retired AviSynth Dev ;)
 
sh0dan's Avatar
 
Join Date: Nov 2001
Location: Dark Side of the Moon
Posts: 3,480
It's really great - finally we have a good capture format that allows to work in YV12!

Morgan strikes back!
__________________
Regards, sh0dan // VoxPod
sh0dan is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2003, 09:26   #14  |  Link
Malcolm
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Location: Germany
Posts: 352
Thank you guys!!

Greetings,
Malcolm
Malcolm is offline   Reply With Quote
Old 12th May 2003, 21:03   #15  |  Link
Boulder
Pig on the wing
 
Boulder's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Hollola, Finland
Posts: 4,954
Should 'support interleaved' be enabled when capturing in YV12?
__________________
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the Moon...
Boulder is offline   Reply With Quote
Old 13th May 2003, 07:33   #16  |  Link
UPollaehne
Registered User
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 25
@Boulder: It should always be enable as long as you want the full frame and not only one field. Without interleave support the codec simply discards one field.
UPollaehne is offline   Reply With Quote
Old 14th May 2003, 19:40   #17  |  Link
Boulder
Pig on the wing
 
Boulder's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Hollola, Finland
Posts: 4,954
Is there something wrong with my setup?

YUY2:
http://www.cc.jyu.fi/~camneely/yuy2.jpg

YV12:
http://www.cc.jyu.fi/~camneely/yv12.jpg

I find it strange that the YV12 capture doesn't have any combing artifacts whereas the YUY2 has. The settings were the same, I only switched format from YUY2 to YV12 between the captures. Or am I just totally confused - again
__________________
And if the band you're in starts playing different tunes
I'll see you on the dark side of the Moon...

Last edited by Boulder; 14th May 2003 at 19:44.
Boulder is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 10:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.