Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Capturing and Editing Video > Capturing Video

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 10th June 2006, 04:47   #1  |  Link
Arheos
Registered User
 
Arheos's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
DScaler capture via USB

I was checking the FAQ about capturing and I noticed the mention of DScaler and MoreTV as programs for watching TV and the note about the need of a BT8x8 chip for using them.
DScaler supports (I don't know since which version) USB TV Cards and of course capturing from them.
Shouldn't there be a small amendment about that in the FAQ?
I know USB TV cards are not a good choice either for watching or for capturing (well I found out late!) but because I know how difficult it is for people to find a program that supports USB, I thought I should bring that up.
Thanks.
Arheos is offline   Reply With Quote
Old 10th June 2006, 13:37   #2  |  Link
jggimi
Moderator Emeritus
 
jggimi's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: The NW corner of Lake Erie
Posts: 5,555
Thanks. If you can find out which release(s) of DScaler support USB, I'll change the FAQ to mention it/them.
jggimi is offline   Reply With Quote
Old 10th June 2006, 15:36   #3  |  Link
Arheos
Registered User
 
Arheos's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
After a quick installation "zapping", from 4.1.6 upwards it has some USB support. I say "some" because I don't know about other cards but my "Smart TV USB2" clone (it's not even Hercules) works and apparently it's a SAA7113H card. 4.1.6 is an alpha version but all others support it as well.
I cound't get it to even start with 3.1.2
Hope that's enough info.
Cheers.
Arheos is offline   Reply With Quote
Old 10th June 2006, 15:40   #4  |  Link
jggimi
Moderator Emeritus
 
jggimi's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: The NW corner of Lake Erie
Posts: 5,555
Thanks. I'll update the FAQ, and point it to this thread should further info become available.
jggimi is offline   Reply With Quote
Old 15th June 2006, 18:25   #5  |  Link
gameplaya15143
Codec Tweaker
 
gameplaya15143's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Earth
Posts: 184
I have been using virtualVCR with my WinTV USB2 (can't beat $20 after rebates )

I didn't know dscaler could capture (never had any reason to use it before), I'll have to give it a try and see if it works better than virtualVCR (VLC is sort-of capable of capture over usb too).
__________________
My Site | SKOSC | dBpowerAMP | vfw h264 decoding
lame 3.93.1 -q 5 -V 9 -k -Z --nspsytune
vorbis -q 0 --advanced-encode-option lowpass_frequency=99
gameplaya15143 is offline   Reply With Quote
Old 20th June 2006, 02:00   #6  |  Link
gameplaya15143
Codec Tweaker
 
gameplaya15143's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Earth
Posts: 184
I tried out dscaler v1.1.15. It was able to show the video, but barely. It came up with a config error for that, and I couldn't figure out how to get the audio over usb working in it.

Got a link for v1.1.6?

ps: Sorry about the double post. I would have edited my other one, but that wouldn't have gotten the thread any attention
__________________
My Site | SKOSC | dBpowerAMP | vfw h264 decoding
lame 3.93.1 -q 5 -V 9 -k -Z --nspsytune
vorbis -q 0 --advanced-encode-option lowpass_frequency=99
gameplaya15143 is offline   Reply With Quote
Old 11th July 2006, 18:04   #7  |  Link
Arheos
Registered User
 
Arheos's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 20
You're obviously talking about 4.1.1.15 right?
All previous versions are on the SF Dscaler page.
I didn't have any problems with audio. Maybe you haven't setup audio correctly? Check which one of the Audio settings works for you: Tuner/Line/Mic. I am on Tuner. Then maybe you have to do some tweaking in the Audio Mixer Setup.
Right now I'm having problems with the video as well but that's because I did a clean install of Win2K an now it looks pretty bad an pixelated. Don't know what I am missing but I'll work on it.

EDIT: Problem solved. Wrong TV Tuner drivers. Now why can't we choose the apropriate drivers and such when re-installing windows just like linux? Exactly that: it's not like linux!

Last edited by Arheos; 11th July 2006 at 20:34.
Arheos is offline   Reply With Quote
Old 13th July 2006, 02:53   #8  |  Link
gameplaya15143
Codec Tweaker
 
gameplaya15143's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Earth
Posts: 184
Quote:
Originally Posted by Arheos
You're obviously talking about 4.1.1.15 right?
err... yea.. i must have hit the '1' key when I was aiming for the '4' key ... wonder how I managed that one..

I looked through all of dscaler's options, the only thing i could select for audio was my onboard sound. I need to be able to select 'wintv usb audio'. I couln't find where I could configure the video crossbar filter either... perhaps I missed something, I don't know.

USB support seems very 'iffy' to me at this point though. After playing around with the options for a while, I lost video and couldn't get it back.
__________________
My Site | SKOSC | dBpowerAMP | vfw h264 decoding
lame 3.93.1 -q 5 -V 9 -k -Z --nspsytune
vorbis -q 0 --advanced-encode-option lowpass_frequency=99
gameplaya15143 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 05:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.