Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Audio encoding

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 4th May 2006, 23:20   #41  |  Link
layer3maniac
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 189
Just to clarify, 2pass is useless in cbr mode, no?
layer3maniac is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2006, 23:21   #42  |  Link
Ivan Dimkovic
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 67
Currently - 2pass should be used with -br command line switch
Ivan Dimkovic is offline   Reply With Quote
Old 4th May 2006, 23:23   #43  |  Link
GodofaGap
Registered User
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 823
Quote:
If you used -br switch, you activated the ABR mode - which might have a miss in bit-rate within 5% range.
5 % deviation is acceptable to me. Thanks for the clarification!
GodofaGap is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 00:06   #44  |  Link
layer3maniac
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 189
I just did the soundtrack for American Beauty using -br 192000, -2pass, in 6 channel. The quality is SUPERB!
layer3maniac is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 00:29   #45  |  Link
shon3i
BluRay Maniac
 
shon3i's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,426
Quote:
Originally Posted by Skuto
So, you can't test because you have a non-SSE2 machine, you tested and it's worse but you can't test it and you wait for a new release, you need a CBR implementation (which Nero has always had)...nothing what you say makes any sense whatsoever.
You not understand me, i doing test with new encoder via NeroWave Editor, but not with this cli. So this is same encoder from nero 7.2.03b but in exe file. So 5.1 encoding sounds good but not good as i like.

About CBR. I think at last public test @48 nero uses ABR vs CT CBR and prove that ABR is better than CBR, everyone know that ABR is much better in any case. So Nero now have real CBR then if we have a real winner of some test we need to compare codec with same settings. Nero CBR vs CT CBR

Last edited by shon3i; 5th May 2006 at 00:33.
shon3i is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 00:56   #46  |  Link
layer3maniac
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by shon3i
You not understand me, i doing test with new encoder via NeroWave Editor, but not with this cli. So this is same encoder from nero 7.2.03b but in exe file. So 5.1 encoding sounds good but not good as i like.
Once again...
This is NOT "the same encoder from nero 7.2.03b but in exe file".

Last edited by layer3maniac; 5th May 2006 at 01:06.
layer3maniac is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 01:11   #47  |  Link
BigDid
Actually in reserve
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 1,605
Quote:
Originally Posted by SeeMoreDigital
Oh wow Ivan, I really was not expecting this... Many thanks

I hope to test the encoder as soon as somebody incorporates it into a GUI


Cheers
Hi SMD,

Check out Belight next rev, Kurtnoise is stating (in a french forum) that he is working on it

And my thanks to the devs and NERO for this gift.

Did
__________________
Having a problem with AutoGK? Read & use the FAQ & MORE FAQ first
Want to exchange on AutoGK? try doom10.org
In reserve (inactive) for an undefined period of time.
BigDid is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 02:17   #48  |  Link
Rockaria
nobody's nobody
 
Join Date: Mar 2005
Location: The Sun, somewhere around
Posts: 553
Finally, a great (official : legit) addition to the AAC (he) (multi channel) users community. Hope h/w vendors provide the fully supported(he/hev2, vbr, 6~ch) portable firmwares widely very soon (& cheap)!

I was able to integrate the cli encoder to foobar2k 0.83 for 1pass (vbr he) encoding and also have tested some 2 pass encoding with a foobar-decoded 6ch temp wav. Although it's somewhat earlier to talk about the encoding quality, I admit myself very much amused and encouraged by the quality service you provide in both ways. Thanks Nero...

By the way, maybe by the nature of the AAC codec, I found the AAC CBR bit rate fluctuates while decoding (with foobar faad & recent ffdshow with faad2 decoder) unlike other codecs, which was why I thought they were ABR or VBR before. Both CT & Nero version shows the fluctuations in CBR decodings. Any clarifications would be welcomed.

And while this version seems to support 4 bitrate modes : CBR(bitrate), VBR(quality/bitrate) and VBR(bitrate) 2pass with optional average segment period adjustment, I wonder if the last mode is anyhow related to the ABR or if the ABR mode is actually not released yet. Thanks again Ivan.

[edit] mistyping : CBR(quality/bitrate)->CBR(bitrate)
__________________
u know everything in the end, or now if aligned... no right(x).right(y) pls. it's confusing... : phase-shift /Jun.2006

Last edited by Rockaria; 10th May 2006 at 01:44.
Rockaria is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 02:53   #49  |  Link
CruNcher
Registered User
 
CruNcher's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: Germany
Posts: 4,927
Hi Ivan
neroAacEnc.exe -br 160000 -2pass -if test.wav -of test
Code:
*************************************************************
*                                                           *
*  Nero Digital Audio Reference MPEG-4 & 3GPP Audio Encoder *
*  Copyright (C) 2006 Nero AG                               *
*  All Rights Reserved Worldwide                            *
*                                                           *
*  Package build date: May  1 2006                          *
*                                                           *
*  See -help for a complete list of available parameters.   *
*                                                           *
*************************************************************
_
no current status indicator ?
at least something like 1pass running please wait... would be nice
__________________
all my compares are riddles so please try to decipher them yourselves :)

It is about Time

Join the Revolution NOW before it is to Late !

http://forum.doom9.org/showthread.php?t=168004
CruNcher is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 03:20   #50  |  Link
setarip_old
Registered User
 
setarip_old's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Posts: 16,274
@Ivan Dimkovic

My compliments to both you and NERO ;>}

Is v.050106 the version that's been adjusted to deal properly with AMD systems?
setarip_old is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 04:12   #51  |  Link
layer3maniac
Registered User
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 189
Negative, he said he hopes to get the fixed version uploaded tomorrow. BTW, my understanding is that it isn't an AMD problem, it's an SSE2 (or lack thereof, actually) problem. It affects PIII's too, but not AMD's which do have SSE2 support (like Athlon64's).

Quote:
Originally Posted by Skuto
The (currently available) encoder requires an SSE2 capable processor. It has nothing to do with AMD, other than that the AMD Athlon XP doesn't have SSE2 capability (but neither does the Pentium III, whereas the Athlon64 or Opteron does and works with the published package).

Last edited by layer3maniac; 5th May 2006 at 04:15.
layer3maniac is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 07:51   #52  |  Link
Teegedeck
Moderator, Ex(viD)-Mascot
 
Teegedeck's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Posts: 2,564
I couldn't believe my eyes when I saw that - three cheers and everything! ^_^

A full-blown CLI encoder. This makes things so much easier. Man... Thanks!
__________________
It's a man's life in Doom9's 52nd MPEG division.
"The cat sat on the mat."
ATM I'm thoroughly enjoying the Banshee - a fantastic music player/ripper for Linux. Give it a whirl!

Last edited by Teegedeck; 5th May 2006 at 07:54.
Teegedeck is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 08:13   #53  |  Link
Latexxx
Registered User
 
Join Date: Nov 2001
Location: Tampere, Finland
Posts: 618
Quote:
Originally Posted by FFWD
Just curious; has work started on integrating this encoder with Exact Audio Copy & MeGUI?
No special integration is required with eac. Just select command line encoder, pick nero's encoder, and use -if %s -of %d as parameters.
__________________
A/V moderator @ hydrogenaudio.org
My weird old sh*t: http://www.nic.fi/~lhahne/
http://last.fm/user/Latexxx/
Latexxx is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 08:14   #54  |  Link
dimzon
BeHappy/MeGUI developer
 
dimzon's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: Moscow, Russia
Posts: 1,727
Quote:
Originally Posted by Ivan Dimkovic
First of all, I would kindly ask you to stop this FUD - Nero Command Line encoder has absolutely no limits and it has highest possible quality - in fact, it has more options than Nero 7.2 plug-in, aimed for professionals.

- This is the first in the world, completely legal, and unlimited command line encoder (it is not a hack of third-party application)
Thanx a lot!!!
Still waiting for AMD XP fixed encoder (maybe you can temporaly upload it @ mytempdir.com or rapidshare.de ?)
Now some technical questions:
  • How does You detect source length ? Does You use appropriate field from WAV header structure or just read source until EOF? If You are using field from WAV header it means there are possible problems with long streams (WAV field is 32bit only ) Ups, there are ignorelength option, sorry
  • Is it possible to make special 2-pass mode for STDIN? In this case caller must provide double-length stream as source (repeat original source twice) and provide samplecount in original via special command-line parameter
  • Any chance to be able encode raw pcm ( headerless wav)? In this case caller must provide bitspersample/channelcount/samplerate and optional samplecount (for 2-pass from STDIN) via command-line.
  • Any chance to be able to encode to ADTS AAC (some muxers reque AAC without container).
BTW/Offtopic.
As I said before I'm even ready to paid for full Nero package to be able to encode without GUI (via command-line) so thanx You a lot for free solution
And I want same for AVC (I'm NOT asking for FREE solution, I'm ready to paid for full Nero package) but I want to be able to encode WITHOUT Your GUI too. Please, forward this statement to appropriate ppls from Nero team. I believe, development of the small cli wrapper around AVC DS encoding filter will be cost mostly nothing for You but will get great satisfaction for expirienced users!

BTW/Offtopic. I'm still banned @ HA forum - NOBODY contacted me Yet

Quote:
Originally Posted by siddharthagandhi
is there a GUI available I'm not good with command lines i hate writing it in and all that
It is possible to write BeHappy extension for this encoder. I will write it right after AMD XP fix will be avaluable.

Last edited by dimzon; 5th May 2006 at 08:43.
dimzon is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 08:59   #55  |  Link
shon3i
BluRay Maniac
 
shon3i's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,426
Quote:
Originally Posted by layer3maniac
Once again...
This is NOT "the same encoder from nero 7.2.03b but in exe file".
What is the different, this encoder have only 2pass. Or if this completly new codec comparing to 7.2.0.3b then congratulate to Ivan for writing totality new codec from scratch in this short period about 3 days.
shon3i is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 09:19   #56  |  Link
Ivan Dimkovic
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 67
Quote:
shon3i
About CBR. I think at last public test @48 nero uses ABR vs CT CBR and prove that ABR is better than CBR, everyone know that ABR is much better in any case. So Nero now have real CBR then if we have a real winner of some test we need to compare codec with same settings. Nero CBR vs CT CBR
Your claim 'ABR is much better in any case' is dead flat wrong. There was a listening test, comparing Nero ABR, Nero CBR and Nero VBR here:

http://www.hydrogenaudio.org/forums/...opic=41191&hl=

And you can see that ABR is certainly not "much better in any case" but "just a little bit better" at least when it comes to 48 kbps bit rate.

Quote:

What is the different, this encoder have only 2pass. Or if this completly new codec comparing to 7.2.0.3b then congratulate to Ivan for writing totality new codec from scratch in this short period about 3 days.
May 1st version contains:

- Slight improvement in Mid/Side coding
- Fixed LFE channel handling for 5.1 material (important!)
- Fixed HE-AAC v2 bug (small quality improvement)

So, for 5.1 content it should be a bit better
Ivan Dimkovic is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 09:23   #57  |  Link
SeeMoreDigital
Life looks better in HD
 
SeeMoreDigital's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Notts, UK
Posts: 11,171
Quote:
Originally Posted by BigDid
Hi SMD,

Check out Belight next rev, Kurtnoise is stating (in a french forum) that he is working on it
Thanks for the heads up Did.... I'll keep a watch out
__________________
| I've been testing hardware media playback devices and software A/V encoders and decoders since 2001 | My Network Layout & A/V Gear |
SeeMoreDigital is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 09:28   #58  |  Link
shon3i
BluRay Maniac
 
shon3i's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 2,426
Quote:
Originally Posted by Ivan Dimkovic
Your claim 'ABR is much better in any case' is dead flat wrong. There was a listening test, comparing Nero ABR, Nero CBR and Nero VBR here:

http://www.hydrogenaudio.org/forums/...opic=41191&hl=

And you can see that ABR is certainly not "much better in any case" but "just a little bit better" at least when it comes to 48 kbps bit rate.
ABR is always good than CBR, and i see that graphs milion times, You are use one sample to test differents, but different sample different case but always good for ABR ;

Quote:
Originally Posted by Ivan Dimkovic
So, for 5.1 content it should be a bit better
I am wroting this post from my friend. And i now tested this cli and 5.1 CBR comparing to 5.1 CT CBR - not sounds good, 2pass 5.1 comaring to 5.1 CT CBR - sounds good but i think to hear some artefatcs in center channel when come some speech.
shon3i is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 09:31   #59  |  Link
Ivan Dimkovic
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 67
Quote:
ABR is always good than CBR, and i see that graphs milion times, You are use one sample to test differents, but different sample different case but always good for ABR ;
If you saw the graphs million times, I am somehow surprised that you haven't seen the test conditions at least half million times

http://www.hydrogenaudio.org/forums/...howtopic=40858

Quote:

ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1.rar -- Test 1 SETUP
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_atrain.rar -- Test 1, Sample 1
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_biniou.rar -- Test 1, Sample 2
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test...lapton_44k.rar -- Test 1, Sample 3
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_es02.rar -- Test 1, Sample 4
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test..._french_ad.rar -- Test 1, Sample 5
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_harp40_1.rar -- Test 1, Sample 6
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_mahler.rar -- Test 1, Sample 7
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_sandman.rar -- Test 1, Sample 8
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_si02.rar -- Test 1, Sample 9
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_sm01.rar -- Test 1, Sample 10
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_sympathy.rar -- Test 1, Sample 11
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_te09_44k.rar -- Test 1, Sample 12
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test/test1_yello.rar -- Test 1, Sample 13
ftp://ftp.morbo.org/pub/Nero_48_Test...cantdothat.rar -- Test 1, Sample 14
So it is 14 various samples, with different kinds of artifacts not a single sample.

Quote:
I am wroting this post from my friend. And i now tested this cli and 5.1 CBR comparing to 5.1 CT CBR - not sounds good, 2pass 5.1 comaring to 5.1 CT CBR - sounds good but i think to hear some artefatcs in center channel when come some speech.
Would be good to have a listening test actually
Ivan Dimkovic is offline   Reply With Quote
Old 5th May 2006, 09:33   #60  |  Link
Ivan Dimkovic
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 67
New Encoder is Uploaded!
Ivan Dimkovic is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 14:09.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.