Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 3rd July 2005, 14:44   #221  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
@amed: good news: the next version is able to handle your stream info files.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 15:07   #222  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
so the new version is out now. The file is smaller because 0.2.0.6 was a debug build (my new PC crashed and ruined the Visual Studio installation so I simply put up the debug build that I already had)

A word about the automated threepass mode that I forgot to mention before: if you uncheck "Overwrite Stats File in 3rd pass", and do an automated 3 pass, you'll get video jobs of the following types:
3 pass 1st pass
3 pass 2nd pass
2 pass 2nd pass

Don't worry about that, it's just that 3 pass 3rd pass updates the stats file again, whereas 2 pass 2nd pass doesn't.. this has no influence at all on the resulting file but just keeps the stats file from the 2nd pass.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 15:34   #223  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
bug 1: when loading custom matrices it searches for .txt files even even if .cfg files are selected in the dropdown list.
bug 2: the custom matrix editor parser needs to be fixed coz it erratically says "invalid quantizer..."
suggestion1: to avoid confusiom it's better you disable lossless option in modes other than CQ (i know it automatically switches to CQ...)
suggestion2: add "queue" button to AVI and MP4 muxers.
suggestion3: add "normalize volume" in the audio codec config

Last edited by Sharktooth; 3rd July 2005 at 15:44.
Sharktooth is offline  
Old 3rd July 2005, 15:55   #224  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
Quote:
bug 2: the custom matrix editor parser needs to be fixed coz it erratically says "invalid quantizer..."
Please post a sample file that you loaded.. I used the intial 3 matrices posted in this forum for testing and they seem to be working just fine.

Quote:
bug 1: when loading custom matrices it searches for .txt files even even if .cfg files are selected in the dropdown list.
There are two instances.. it looks like the one in the quantizer editor works and the one in the x264 configuration dialog doesn't.

Quote:
suggestion3: add "normalize volume" in the audio codec config
I use hybridgain automatically (see commandline: -ota( -d 0 -g max )) isn't that even better than to give people the ability not to perform anything and end up flooding the audio forum with "my audio is too low" posts?

Quote:
suggestion2: add "queue" button to AVI and MP4 muxers.
The mux button really is a Queue button.. it queues the job.. it'll only be started if autostart is enabled in the settings. Should I rename the button?
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 16:04   #225  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
bug 2: it's my AVC HR matrix (find it in my sig. or in x264CLI rev.270B).
bug 1: right

suggestion 3: some ppl prefer to keep the original volume. maybe adding that option and have it enabled by default would fit.
suggestion 2: yes, less confusing.
Sharktooth is offline  
Old 3rd July 2005, 16:53   #226  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
about the matrices

here's how a line of an 8x8 matrix looks in the reference format (jvt matrix):

6,10,13,16,18,23,25,27,

and here's one of your lines

6, 7, 8,10,12,14,16,18

You use a trailing comma at the end of each line for the 4x4 matrices (except for the last line), but none for the 8x8 matrices. So if you adapt your matrix to the standard format it'll work. The x264 parser might be more forgiving, MeGUI expects exactly the standard format.

Quote:
suggestion1: to avoid confusiom it's better you disable lossless option in modes other than CQ (i know it automatically switches to CQ...)
I'm not at all convinced.. the way it is now.. people realize that CQ mode is a must.. if they don't know that.. they come here asking "how do I use lossless mode" and we have to tell them "lossless mode is used when you set the quantizer to 0 so you have to use CQ mode and set the quantizer to 0". The way it is now, they select high profile, click on lossless mode, and that's that.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 18:31   #227  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
newbie problem:
i encode the video through megui with a .mp4 output instead of .264, then how to set the fps, since my source is 29.9 progressive,but the output is 25 fps,thx
Yama4050242 is offline  
Old 3rd July 2005, 19:13   #228  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
@Yama4050242: please have a look at my generic problem reporting guidelines: http://forum.doom9.org/showthread.php?t=96137

As it is now I have to ask you a dozen questions to get an idea about what you're doing. I kindly ask that you do provide all that info without me having to ask for it. AS a general rule, if you tell people everything you do since the start of the program in question, it makes things much easier. For instance, MeGUI supports 4 codecs.. since you have an MP3 I know it's not Snow but that still leaves 3 other possibilities, plus two different encoders for x264. Then, there's a manual mode, a manual mode in which multiple jobs are generated, and an automated mode. That alone gives us 4 * 3 = 12 permutations not taking into account any settings you may have changed, or how you determine that the output has the wrong framerate. I also don't see a logfile.. for instance if there was a problem detecting the framerate, the log would possibly reflect upon that.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 19:37   #229  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
Bugfix release for automated 2/3 pass encoding is out. Sorry for breaking things.. it worked when I tested it yesterday night.

@lesnick: this should take care of your problem.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 20:49   #230  |  Link
nightrhyme
XviD N00B
 
nightrhyme's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 223
Sounds like a nice app. Decided to give it a try. Downloaded all the appropriate appz's (inluding 7z) only to find out I'm not able to unpack X264CLI_rev270B_mmx.7z (not supported archive) Why do people insist on using this futile compression tool
__________________
"We are all Newbies at something"
-- NightRhyme
nightrhyme is offline  
Old 3rd July 2005, 20:57   #231  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
ok, i c, detail, i am using megui(0206) with x264.exe(rev.207) as an encoder to encode my 29.9 fps progressive hd mv capture to .mp4 as an output with onli video, i guess it wouldnot change the framerate, but it did so(change to 25)

second pass log

job job1-1 has been processed. This job is linked to the next job: job1-2
Next job job1-2 is a video job. encoder commandline:
"xxxxxxxxx\x264.exe" --pass 2 --bitrate 2048 --stats "2pass.log" --ref 3 --bframes 3 --no-b-adapt --b-pyramid --subme 6 --weightb --analyse all --8x8dct --me esa --progress --no-psnr --output "xxxxxx\xxx.mp4" "xxxxxx\xxx.avs"
successfully set up video encoder and callbacks for job job1-2
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Log for job job1-2

avis [info]: 1024x576 @ 29.97 fps (5999 frames)
x264 [info]: using cpu capabilities MMX MMXEXT SSE SSE2 3DNow!
mp4 [info]: initial delay 200 (scale 2997)
x264 [info]: slice I:140 Avg QP:26.49 Avg size: 23127
x264 [info]: slice P:1739 Avg QP:27.72 Avg size: 13815
x264 [info]: slice B:4120 Avg QP:29.53 Avg size: 7105
x264 [info]: slice I Avg I4x4:9.2% I8x8:38.2% I16x16:52.6%
x264 [info]: slice P Avg I4x4:3.1% I8x8:23.3% I16x16:36.1% P:20.7% P8x8:1.2% PSKIP:15.5%
x264 [info]: slice B Avg I4x4:1.7% I8x8:9.6% I16x16:9.2% P:29.0% B:5.0% B8x8:2.1% DIRECT:4.4% BSKIP:38.8%
x264 [info]: 8x8 transform intra:41.2% inter:51.2%
x264 [info]: kb/s:2259.5

Actual bitrate after encoding without container overhead: 2259.70
desired video bitrate of this job: 2048 kbit/s - obtained video bitrate: 2262.50457221537 kbit/s


my avs did not apply any filter but just add the .d2v then return video


my question is how to tell the encoder"hi, dont change my framerate!!!"
Yama4050242 is offline  
Old 3rd July 2005, 21:08   #232  |  Link
LigH
German doom9/Gleitz SuMo
 
LigH's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Germany, rural Altmark
Posts: 4,737
@ nightrhyme:

http://sourceforge.net/projects/sevenzip

compresses tighter than almost any other tool - that's why!
__

P.S.: Looks like the new .7z archives require at least 7-zip v4.2x (current version is 4.23). If it still doesn't decompress, you might have received an incomplete archive and should download again.

I was able to unpack it with version 4.20.

Last edited by LigH; 3rd July 2005 at 21:23.
LigH is offline  
Old 3rd July 2005, 21:24   #233  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
@Yama4050242: now we're talking. There's no muxing going on so no error on my part and x264 properly detects the framerate. Question is.. how do you figure the framerate is wrong? If your player tells you so.. perhaps your player is wrong? Stranger things have happened. Or is the video effectively running too slow.. it's a 17 % difference so it would definitely be clearly visible. And you're not muxing this video only mp4 you got from megui? I'm asking because I know that mp4box uses 25fps when muxing anything unless you override the default framerate.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 21:25   #234  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
you can also unpack 7zip files with a recent version of Winrar.. that's how I do it. Unfortunately I cannot control how other people redistribute software and those tools that come in 7zip format are changing very often (sometimes several times a day) I cannot have my own redistribution.. it would just cut into the time I spend developing and I'm convinced that that time is better spent developing and helping people rather than to download and repack x264 and mencoder builds.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 21:29   #235  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
ffdshow tells me my video is 25 fps, i havent mux the video with audio yet, since i notice the .264 output can use the framerate configurator, but if the video input for the muxer is .mp4, i can not configurate it since it's grey
Yama4050242 is offline  
Old 3rd July 2005, 21:50   #236  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
Quote:
ffdshow tells me my video is 25 fps,
alright.. you didn't check if it actually ran at a wrong framerate, did you? I dare you to try. Chances are you'll find that ffdshow always reports 25 fps.. I just checked with a 23.976fps source (that is perfectly in synch with the audio that belongs to it)..
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 21:55   #237  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
i check using mpc Ctrl+g for the original file to find out where it is, then use mpc to play the encoded file, Ctrl+g and give the frame number i got in the original file, the pic is not the same. i just want to find out if my 2m video can beat the aveage 8m mpeg2 file, so i need the same pic to compare
Yama4050242 is offline  
Old 3rd July 2005, 22:03   #238  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
original frame 2966, 29.970

i checked my encoded video with both 2996, 25.000 and 2996, 29.970, the 2 are differ from the original one
Yama4050242 is offline  
Old 3rd July 2005, 22:10   #239  |  Link
Doom9
clueless n00b
 
Join Date: Oct 2001
Location: somewhere over the rainbow
Posts: 10,570
come on, please.. does the video run 17% slow or not? mux audio and see for yourself..

I have ample experience with the go to function to know not to trust it. Half the DS filters don't go to the right frame.. plus then there's the b-frame issue (they cause delays).. just read the damned codec comparison for my rant on this issue.. or ask somebody writing DS filters.. try bobololo from ateme for instance.. we've had discussions on this during the last codec comparison.
__________________
For the web's most comprehensive collection of DVD backup guides go to www.doom9.org
Doom9 is offline  
Old 3rd July 2005, 22:32   #240  |  Link
Yama4050242
DeadFat
 
Join Date: May 2004
Posts: 80
no, the time is the same, not slow, maybe i try the .264 output.
is there a way to check the real framerate?
and if my source is 29.97 fps, then no matter what format i set to the output, it should be the same as source no matter how the decoder may play on it, am i right?

and how to play the .264 file, they should be playable right?

Last edited by Yama4050242; 3rd July 2005 at 22:53.
Yama4050242 is offline  
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:35.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.