Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > Video Encoding > MPEG-4 Encoder GUIs

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 25th January 2012, 23:58   #1  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
MeGUI: Error converting DTS audio file

I'm using NeroAACEnc in MeGUI 2101 to convert a DTS file:
Code:
Format                                   : DTS
Format/Info                              : Digital Theater Systems
Format profile                           : ES
Duration                                 : 2h 16mn
Bit rate mode                            : Constant
Bit rate                                 : 1 510 Kbps
Channel(s)                               : 7 channels / 6 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, Back: C, LFE / Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 KHz
Bit depth                                : 24 bits
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 1.44 GiB (100%)
I think MeGUI is freaking because the 7 channels / 6 channels mode? This is the error message I get:
Code:
[Error] Unhandled error
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Exception message: Object reference not set to an instance of an object.
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Stacktrace
--[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.OpenSourceWithNicAudio(StringBuilder& sbOpen, MediaInfoFile oInfo)
--[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.setup(Job job, StatusUpdate su, LogItem log)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.startEncoding(TaggedJob job)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.startNextJobInQueue()
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.StartEncoding(Boolean showMessageBoxes)
--[NoImage]    at MeGUI.core.details.JobControl.StartAll(Boolean restartStopping)
--[NoImage]    at MeGUI.core.details.JobControl.jobQueue_StartClicked(Object sender, EventArgs e)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobQueue.startStopButton_Click(Object sender, EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Inner exception: null
Any suggestions how to fix this? I tried to use directly Nero:
Code:
> neroaacenc -br 640000 -ignorelength -if - -of audio.dts
My goal is to obtain a constant bitrate of 640kbps. The above setting will make a variable bitrate:
Code:
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : 40
Duration                                 : 2h 16mn
Bit rate mode                            : Variable
Bit rate                                 : 636 Kbps
Maximum bit rate                         : 737 Kbps
Channel(s)                               : 6 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 KHz
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 619 MiB (100%)
Writing library                          : Nero AAC codec 1.5.4.0
Encoding settings                        : -br 640000
Encoded date                             : UTC 2012-01-25 22:42:06
Tagged date                              : UTC 2012-01-25 22:49:42
Then, I tried:
Code:
> neroaacenc -cbr 640000 -ignorelength -if - -of audio.dts
The above setting will still make a variable bitrate:
Code:
Format                                   : AAC
Format/Info                              : Advanced Audio Codec
Format profile                           : LC
Codec ID                                 : 40
Duration                                 : 2h 16mn
Bit rate mode                            : Variable
Bit rate                                 : 640 Kbps
Maximum bit rate                         : 666 Kbps
Channel(s)                               : 6 channels
Channel positions                        : Front: L C R, Side: L R, LFE
Sampling rate                            : 48.0 KHz
Compression mode                         : Lossy
Stream size                              : 623 MiB (100%)
Writing library                          : Nero AAC codec 1.5.4.0
Encoding settings                        : -cbr 640000
Encoded date                             : UTC 2012-01-25 22:28:00
Tagged date                              : UTC 2012-01-25 22:36:12
Thanks for your help.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog

Last edited by TECK; 26th January 2012 at 00:04.
TECK is offline   Reply With Quote
Old 26th January 2012, 02:17   #2  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,155
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
Any suggestions how to fix this?
Yes, seems a bug with a unhandled channels info:
Code:
---[Information] Audio
----[Information] ID: 
----[Information] Format: DTS
----[Information] FormatProfile: ES
----[Information] FormatSettingsSBR: 
----[Information] FormatSettingsPS: 
----[Information] SamplingRate: 48000
----[Information] SamplingRateString: 48.0 KHz
----[Information] Channels: 7 / 6
----[Information] ChannelsString: 7 channels / 6 channels
----[Information] ChannelPositionsString2: 3/2/1.1 / 3/2/0.1
----[Information] BitRateMode: CBR
----[Information] Delay:
@Zathor
NicAudio can decode DTS-ES 6.1 with 5.1 output (BC mixed in SL,SR)

Quote:
I tried to use directly Nero
...
The above setting will still make a variable bitrate:
Yes, this is a know NeroAacEnc issue.
Not all frames have the same bitrate, but the average bitrate is near the desired and isn't a problem.

BTW, this is OT here.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 26th January 2012, 17:41   #3  |  Link
meshaun
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 167
I get the same error most of the Time. Have you tried Extracting the DTS using HD Streams Extractor and then pointing the audio encoder? It works that way. Inner Exception Null error is the same i get too. But if extracted with HDSE, works ok.
meshaun is offline   Reply With Quote
Old 27th January 2012, 10:10   #4  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
Yes, seems a bug with a unhandled channels info:
Code:
---[Information] Audio
----[Information] ID: 
----[Information] Format: DTS
----[Information] FormatProfile: ES
----[Information] FormatSettingsSBR: 
----[Information] FormatSettingsPS: 
----[Information] SamplingRate: 48000
----[Information] SamplingRateString: 48.0 KHz
----[Information] Channels: 7 / 6
----[Information] ChannelsString: 7 channels / 6 channels
----[Information] ChannelPositionsString2: 3/2/1.1 / 3/2/0.1
----[Information] BitRateMode: CBR
----[Information] Delay:
@Zathor
NicAudio can decode DTS-ES 6.1 with 5.1 output (BC mixed in SL,SR)


Yes, this is a know NeroAacEnc issue.
Not all frames have the same bitrate, but the average bitrate is near the desired and isn't a problem.

BTW, this is OT here.
Do you recommend a tool that will allow me to properly convert the DTS-ES 6.1 stream into AAC 640kbps constant bitrate? MeGUI does a great job to set a constant bitrate though, too bad I get the error listed above. Is there a place where I can report the bug and produce a sound sample? DTS-ES 6.1 sample
Technically, a new option should be present into Output Channels section: Downmix multichannel to 5.1

Quote:
Originally Posted by meshaun View Post
I get the same error most of the Time. Have you tried Extracting the DTS using HD Streams Extractor and then pointing the audio encoder? It works that way. Inner Exception Null error is the same i get too. But if extracted with HDSE, works ok.
I don't understand what you are saying. I have the audio.dts file on hand, what is it to extract more? All you do is to input the file into MeGUI Audio section to encode it as AAC with your preferred encoder.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog

Last edited by TECK; 27th January 2012 at 10:51.
TECK is offline   Reply With Quote
Old 27th January 2012, 15:23   #5  |  Link
meshaun
Registered User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 167
Try Foobar
meshaun is offline   Reply With Quote
Old 27th January 2012, 21:01   #6  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,079
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
Code:
[Error] Unhandled error
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Exception message: Object reference not set to an instance of an object.
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Stacktrace
--[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.OpenSourceWithNicAudio(StringBuilder& sbOpen, MediaInfoFile oInfo)
--[NoImage]    at MeGUI.AviSynthAudioEncoder.setup(Job job, StatusUpdate su, LogItem log)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.startEncoding(TaggedJob job)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.startNextJobInQueue()
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobWorker.StartEncoding(Boolean showMessageBoxes)
--[NoImage]    at MeGUI.core.details.JobControl.StartAll(Boolean restartStopping)
--[NoImage]    at MeGUI.core.details.JobControl.jobQueue_StartClicked(Object sender, EventArgs e)
--[NoImage]    at MeGUI.core.gui.JobQueue.startStopButton_Click(Object sender, EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
-[Information] [1/25/2012 5:51:51 PM] Inner exception: null
Any suggestions how to fix this?
Either upload (a part of) the DTS file so that I can reproduce it or try it with this build and upload the log:
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=163399
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 00:18   #7  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,155
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
Do you recommend a tool that will allow me to properly convert the DTS-ES 6.1 stream into AAC 640kbps constant bitrate?
...
Technically, a new option should be present into Output Channels section: Downmix multichannel to 5.1.
1) To decode a DTS-ES 6.1 to seven channels you need eac3to + ArcSoft decoder.

2) To obtain a downmix to 5.1 you can use MeGUI Tools -> HD Streams Extractor, or BeHappy, or create a avs file with:

NicDtsSource("D:\path\English.dts")

and open the avs file in MeGUI Audio Input.

3) To put a option like: Downmix multichannel to 5.1, we need first a AviShynt decoder than can output more than 5.1 channels.
Such decoder don't exist now.

@Zathor
You have a sample in previous TECK post.

The problem exist also with 2103.

After the "[Error] Unhandled error" I can't close MeGUI, show always:
"Please close runing jobs before you close MeGUI"
also deleting the jobs in Queue Tab.

I need the Windows Task Manager to close MeGUI.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 11:27   #8  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
Quote:
Originally Posted by Zathor View Post
Either upload (a part of) the DTS file so that I can reproduce it or try it with this build and upload the log:
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=163399
DTS-ES 6.1 sample

Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
To obtain a downmix to 5.1 you can use MeGUI Tools -> HD Streams Extractor, or BeHappy, or create a avs file with:

NicDtsSource("D:\path\English.dts")

and open the avs file in MeGUI Audio Input.
Can you give me more details about the HD Streams Extractor procedure?

This is the Sample.mkv video I used to perform the encoding steps described below.
First, I tried to encode using the MeGUI audio section the audio.dts file. It failed with the error listed in previous post. Then, I selected the audio from the sample file and selected AAC from dropdown menu. I got this error message:
Code:
[Error] Log for job2 (ext, Sample.mkv -> xxx)
-[Information] [1/28/2012 5:16:14 AM] Started handling job
-[Information] [1/28/2012 5:16:14 AM] Preprocessing
-[Information] [1/28/2012 5:16:14 AM] Job commandline: "C:\Program Files (x86)\MeGUI\tools\eac3to\eac3to.exe" "C:\Users\Floren\Videos\Sample.mkv" 1:"C:\Users\Floren\Videos\T1_Video - .mkv" 2:"C:\Users\Floren\Videos\T2_Audio - English.aac"  -progressnumbers
-[Information] [1/28/2012 5:16:14 AM] Extracting started
-[Warning] [1/28/2012 5:16:14 AM] A warning occurred: a02 The libav DTS decoder doesn't decode the back channels.                    
-[Warning] [1/28/2012 5:16:16 AM] A warning occurred:                                                
-[Error] [1/28/2012 5:16:16 AM] Process exits with error code: 1
-[Information] [1/28/2012 5:16:16 AM] Standard output stream
--[NoImage] MKV, 1 video track, 1 audio track, 0:00:11, 24p /1.001                         
--[NoImage] 1: h264/AVC, 1280x544 23.976p                                                  
--[NoImage] 2: DTS-ES, 6.1 channels, 24 bits, 1509kbps, 48kHz                              
--[NoImage] a02 The ArcSoft and Sonic decoders don't seem to work, will use libav instead. 
--[NoImage] a02 The libav DTS decoder doesn't decode the back channels.                    
--[NoImage] v01 Extracting video track number 1...                                         
--[NoImage] a02 Extracting audio track number 2...                                         
--[NoImage] a02 Decoding with libav/ffmpeg...                                              
--[NoImage] a02 Reducing depth from 64 to 32 bits...                                       
--[NoImage] a02                       
--[NoImage] v01 Muxing video to Matroska...                                                
--[NoImage]                                                
-[Information] [1/28/2012 5:16:16 AM] Standard error stream
-[Information] [1/28/2012 5:16:16 AM] Job completed
Using the Sample.avs script to convert the audio did not worked also:
Code:
[Error] Log for job1 (audio, English.avs -> English.mp4)
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Started handling job
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Preprocessing
-[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] MediaInfo - Unhandled Error
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Exception message
---[NoImage] Script error: there is no function named "NicDtsSource"
---[NoImage] (C:\Users\Floren\Videos\English.avs, line 1)
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Stacktrace
---[NoImage]    at MeGUI.AviSynthClip..ctor(String func, String arg, AviSynthColorspace forceColorspace, AviSynthScriptEnvironment env)
---[NoImage]    at MeGUI.AvsFile..ctor(String script, Boolean parse)
---[NoImage]    at MeGUI.MediaInfoFile.GetSourceInformation(String file, LogItem oLog)
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Inner exception: null
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Trying to open the file with NicAudio
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Failed opening the file with NicAudio(). Script error: there is no function named "NicDtsSource"
(C:\Users\Floren\Videos\English.avs, line 1)
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Trying to open the file with FFAudioSource()
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Failed opening the file with FFAudioSource(). FFAudioSource: Can't open 'C:\Users\Floren\Videos\English.avs'
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Trying to open the file with DirectShowSource()
-[Information] [1/28/2012 5:06:38 AM] Failed opening the file with DirectShowSource()
-[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Error starting job
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Exception message: Calling setup of processor failed with error 'Input file cannot be opened: C:\Users\Floren\Videos\English.avs'
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Stacktrace:    at MeGUI.core.gui.JobWorker.startEncoding(TaggedJob job)
--[Error] [1/28/2012 5:06:38 AM] Inner exception: null
These are my Audio Encoder settings:



I provided the sample file, hoping you will have more luck with it and let me know how you managed to convert the audio to a viable AAC format with constant bitrate.
Looks like the only way to do it is with ArcSoft DTS Decoder from TotalMedia Theatre. Let me know if I should purchase the software.

Quote:
Originally Posted by tebasuna51 View Post
The problem exist also with 2103.

After the "[Error] Unhandled error" I can't close MeGUI, show always:
"Please close runing jobs before you close MeGUI"
also deleting the jobs in Queue Tab.

I need the Windows Task Manager to close MeGUI.
I confirm this issue also.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog

Last edited by TECK; 28th January 2012 at 11:48.
TECK is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 13:54   #9  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,079
Thanks, the error has been fixed in MeGUI 2105. It should be available in the next hours.

Problem was not the channel count but the audio type. The format "ES" could not be matched and therefore no type was assigned. That problem has been addressed.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 14:20   #10  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
Looking forward to use 2105.
Just a note related to the ArcSoft decoder that I installed based on info found in this thread and others similar. I currently get this error in 2103 with the sample file:
Code:
[Error] Log for job1 (ext, Sample.mkv -> xxx)
-[Information] [1/28/2012 8:13:28 AM] Started handling job
-[Information] [1/28/2012 8:13:28 AM] Preprocessing
-[Information] [1/28/2012 8:13:28 AM] Job commandline: "C:\Program Files (x86)\MeGUI\tools\eac3to\eac3to.exe" "C:\Users\Floren\Videos\Sample.mkv" 2:"C:\Users\Floren\Videos\T2_Audio - English.aac"  -progressnumbers
-[Information] [1/28/2012 8:13:28 AM] Extracting started
-[Warning] [1/28/2012 8:13:28 AM] A warning occurred: a02 NeroAacEnc doesn't support 6.1 encoding. Will double the 7th channel.      
-[Warning] [1/28/2012 8:13:29 AM] A warning occurred:                                                
-[Error] [1/28/2012 8:13:29 AM] Process exits with error code: 1
-[Information] [1/28/2012 8:13:29 AM] Standard output stream
--[NoImage] MKV, 1 video track, 1 audio track, 0:00:11, 24p /1.001                         
--[NoImage] 1: h264/AVC, 1280x544 23.976p                                                  
--[NoImage] 2: DTS-ES, 6.1 channels, 24 bits, 1509kbps, 48kHz                              
--[NoImage] a02 NeroAacEnc doesn't support 6.1 encoding. Will double the 7th channel.      
--[NoImage] a02 Doubling 7th channel...                                                    
--[NoImage] a02 Extracting audio track number 2...                                         
--[NoImage] a02 Remapping channels...                                                      
--[NoImage] a02 Decoding with ArcSoft DTS Decoder...                                       
--[NoImage] a02 Remapping channels...                                                      
--[NoImage] a02 Encoding AAC <0.50> with NeroAacEnc...                                     
--[NoImage] a02                                  
--[NoImage]                                                
-[Information] [1/28/2012 8:13:29 AM] Standard error stream
-[Information] [1/28/2012 8:13:29 AM] Job completed
This will make the setup 7.1 instead of 5.1, presuming the error is fixed with MeGUI 2105. Not sure what would be the best way to downgrade to 5.1.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog

Last edited by TECK; 28th January 2012 at 14:34.
TECK is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 15:14   #11  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,079
2106 has been released.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 15:46   #12  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
2106 fixed the audio encoding issues I previously had. Thanks!
I wonder if I should still use the ArcSoft decoder? It does not looks like is used.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog
TECK is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 22:52   #13  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,155
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
I wonder if I should still use the ArcSoft decoder? It does not looks like is used.
Only with HD Streams Extractor (eac3to).
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 28th January 2012, 23:19   #14  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
So if I want to extract a DTS file for example, it is recommended to use ArcSoft with eac3to instead of libav? I guess eac3to downmixes the the 7 channels to 5.1 automatically.

I noticed something weird, tebasuna51. If I have a proper 5.1 channels DTS file and encode it with NicAudio while keeping the same channels etc. but with a constant bitrate, Nero marks the AAC file with a constant bitrate of 640. However, if I use the audio sample, Nero marks the audio file with a variable bitrate.

I presume I have to live with it, do you have any other suggestions that would allow me to fix this issue? I'll try to convert the file to AC3 and see what are the results. Although, AAC is superior in sound quality compared to AC3.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog
TECK is offline   Reply With Quote
Old 29th January 2012, 10:49   #15  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,155
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
So if I want to extract a DTS file for example, it is recommended to use ArcSoft with eac3to instead of libav? I guess eac3to downmixes the the 7 channels to 5.1 automatically.
ArcSoft is a certified decoder and support DTS-HD, libav or NicAudio are free soft, can't decode DTS-HD only the 'core' (standard DTS) and can't be certified.

eac3to need a parameter (-down6) to downmix 6.1/7.1 to 5.1, and for 6.1 have a bug remaping channels and need other remap parameter.

Then for 6.1 input you need type (in '+ Options' column of HD Streams Extractor'):
-0,1,2,3,5,6,4 -down6

Quote:
I noticed something weird, tebasuna51. If I have a proper 5.1 channels DTS file and encode it with NicAudio while keeping the same channels etc. but with a constant bitrate, Nero marks the AAC file with a constant bitrate of 640. However, if I use the audio sample, Nero marks the audio file with a variable bitrate.
But, what is your problem with AAC VBR?
Is better than CBR and supported without problems in mp4/mkv containers.

Now there are other AAC encoders than Nero (QuickTime or Winamp-Fgh) but I never test CBR, I always use VBR.
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 29th January 2012, 22:13   #16  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
Thanks for the info, Teb.

I apologize for the off-topic but I think is pertinent to the encoding usage you explained above.
Related to AAC VBR, I really got used to AC3 CBR so basically I want to keep the file format uniformity. To tell you the truth, I'm partial on the fact that AAC is better than AC3. I did some tests and converted a DTS to AC3 CBR 640kbps then ran the 2 samples through an oscilloscope program. They were almost identical in levels and quality. Then I compared the AAC VBR to AC3 CBR and the results were the same. Obviously, I don't use sophisticated equipment to determine how accurate are my results.

Let me know your thoughts on that. Why would you use AAC over AC3?
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog
TECK is offline   Reply With Quote
Old 31st January 2012, 14:04   #17  |  Link
tebasuna51
Moderator
 
tebasuna51's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Spain
Posts: 5,155
I use always AC3 for multichannel and AAC for stereo (AAC multichannel can't be sended to receiver by SPDIF, if you can send multichannel PCM by HDMI use AAC always).

AAC q=0.5 (~192 Kb/s or less for stereo) is transparent for me, with Aften you need more bitrate and have some mid/side problems with stereo (if you want AC3 stereo use ffmpeg instead).
__________________
BeHappy, AviSynth audio transcoder, in Doom9 forums. NicAudio, BassAudio, audio decoders.
tebasuna51 is offline   Reply With Quote
Old 1st February 2012, 22:26   #18  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
Thanks Teb, very useful info.

On that note, I want to report another bug. I created a MKV container and added a subtitle.
When I try to extract the SRT to redo the file, I get this error:
Code:
[Error] Unhandled error
-[Information] [2/1/2012 4:20:33 PM] Exception message: Illegal characters in path.
-[Information] [2/1/2012 4:20:33 PM] Stacktrace
--[NoImage]    at System.IO.Path.CheckInvalidPathChars(String path)
--[NoImage]    at System.IO.Path.Combine(String path1, String path2)
--[NoImage]    at MeGUI.packages.tools.hdbdextractor.HdBdStreamExtractor.GenerateArguments()
--[NoImage]    at MeGUI.packages.tools.hdbdextractor.HdBdStreamExtractor.QueueButton_Click(Object sender, EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
--[NoImage]    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
-[Information] [2/1/2012 4:20:33 PM] Inner exception: null
Zathor, do you need a MKV sample that generates the above error?
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog
TECK is offline   Reply With Quote
Old 2nd February 2012, 13:55   #19  |  Link
Zathor
Registered User
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 2,079
Quote:
Originally Posted by TECK View Post
Zathor, do you need a MKV sample that generates the above error?
Yes, and the complete log please.
Zathor is offline   Reply With Quote
Old 16th February 2012, 03:33   #20  |  Link
TECK
Registered User
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 175
OK, I figured what is wrong with the SRT extraction.

I have 3 tracks that I want to mux: x264 video, ac3 audio and srt sub.
I did a test and checked the .srt file (UTF-8) with Subtitle Workshop 4. The file has no custom chars. Muxing the tracks with MeGUI MKV muxer produces perfect output, everything works as expected (audio, video, subs). The problems start to show if you decide to extract the sub track from the muxed file ONLY if you use a name into subtitle section, at muxing time.



To validate my theory I muxed 2 files using the same 3 tracks, one without a name assigned into Subtitle 1:
Code:
Text
ID                                       : 3
Format                                   : UTF-8
Codec ID                                 : S_TEXT/UTF8
Codec ID/Info                            : UTF-8 Plain Text
Language                                 : English
Default                                  : No
Forced                                   : No
and one with the "English" name assigned to Subtitle 1:
Code:
Text
ID                                       : 3
Format                                   : UTF-8
Codec ID                                 : S_TEXT/UTF8
Codec ID/Info                            : UTF-8 Plain Text
Title                                    : English
Language                                 : English
Default                                  : No
Forced                                   : No
When I tried to extract the SRT track (that had the "English" name defined) with HD Streams Extractor, I got this error:
Code:
[Error] Log
-[Information] Versions
--[Information] [2/15/2012 9:26:51 PM] MeGUI Version : 2112 (svn)
--[Information] [2/15/2012 9:26:51 PM] OS : Windows Seven Ultimate Edition x64 SP1 (6.1.65536.7601)
--[Information] [2/15/2012 9:26:51 PM] Latest .Net Framework installed : 4.0 (4.0.30319)
--[Information] [2/15/2012 9:26:51 PM] AviSynth Version : 2.5.8.5 (12/21/2008 9:46:54 PM)
-[Information] Update detection
--[Information] [2/15/2012 9:26:51 PM] Connecting to server: http://megui.xvidvideo.ru/auto/
--[Information] [2/15/2012 9:26:52 PM] All files are up to date
-[Error] Unhandled error
--[Information] [2/15/2012 9:28:03 PM] Exception message: Illegal characters in path.
--[Information] [2/15/2012 9:28:03 PM] Stacktrace
---[NoImage]    at System.IO.Path.CheckInvalidPathChars(String path)
---[NoImage]    at System.IO.Path.Combine(String path1, String path2)
---[NoImage]    at MeGUI.packages.tools.hdbdextractor.HdBdStreamExtractor.GenerateArguments()
---[NoImage]    at MeGUI.packages.tools.hdbdextractor.HdBdStreamExtractor.QueueButton_Click(Object sender, EventArgs e)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.OnClick(EventArgs e)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnClick(EventArgs e)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.OnMouseUp(MouseEventArgs mevent)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WmMouseUp(Message& m, MouseButtons button, Int32 clicks)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.WndProc(Message& m)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.ButtonBase.WndProc(Message& m)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Button.WndProc(Message& m)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.OnMessage(Message& m)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.Control.ControlNativeWindow.WndProc(Message& m)
---[NoImage]    at System.Windows.Forms.NativeWindow.Callback(IntPtr hWnd, Int32 msg, IntPtr wparam, IntPtr lparam)
--[Information] [2/15/2012 9:28:03 PM] Inner exception: null
The error popped exactly when MeGUI tried to add into queue the task. I was able to add into queue and extract without any issues the SRT track that had no name defined into Subtitle. In conclusion, the extraction error pops only if you decide to add a name at muxing time.
__________________
Floren Munteanu
@yqed | why queued - my blog

Last edited by TECK; 16th February 2012 at 03:35.
TECK is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 00:10.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.