Welcome to Doom9's Forum, THE in-place to be for everyone interested in DVD conversion.

Before you start posting please read the forum rules. By posting to this forum you agree to abide by the rules.

 

Go Back   Doom9's Forum > General > Linux, Mac OS X, & Co

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Old 15th November 2008, 04:42   #1  |  Link
sl1pkn07
Pajas Mentales...
 
Join Date: Dec 2004
Location: Spanishtán
Posts: 435
new version of Beta drivers NVIDIA on linux added support to Purevideo!!

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=123072

Quote:
Added initial support for PureVideo-like features on Linux via the new VDPAU API (see the vdpau.h header file installed with the driver).
YES!!!!!!!!!
sl1pkn07 is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2008, 05:08   #2  |  Link
froggy1
ffx264/ffhevc author
 
froggy1's Avatar
 
Join Date: May 2007
Location: Belgium
Posts: 1,372
Nice!!
froggy1 is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2008, 05:53   #3  |  Link
sl1pkn07
Pajas Mentales...
 
Join Date: Dec 2004
Location: Spanishtán
Posts: 435
ftp://download.nvidia.com/XFree86/vd...399.README.txt

ftp://download.nvidia.com/XFree86/vd...076399.tar.bz2

the hardware acceleration has begun XD
sl1pkn07 is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2008, 10:04   #4  |  Link
kinematic
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 71
The big boys simply can't ignore GNU/Linux any longer. It's being adopted all over the world @ an increased rate so ignoring it is going to mean less revenue and @ the end of the day that's the only thing that matters.......money.
kinematic is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2008, 15:38   #5  |  Link
Sharktooth
Mr. Sandman
 
Sharktooth's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Location: Haddonfield, IL
Posts: 11,768
nice!

found a benchmark: http://www.phoronix.com/scan.php?pag...ia_vdpau&num=1

Last edited by Sharktooth; 15th November 2008 at 16:27.
Sharktooth is offline   Reply With Quote
Old 15th November 2008, 18:27   #6  |  Link
WalterK
Registered User
 
WalterK's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 177
Yeah i read the phoronix article looks promising.
AMD/ATI and Intel is going to have to accelerate their own development now.
WalterK is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2008, 19:25   #7  |  Link
teox99
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 33
Hi man!
i just tried the stuff!
just ffvc1vdpau seems not working with the m2ts files! what to do? please help!


./mplayer -vc ffvc1vdpau -vo vdpau /home/user/_bluray.tmp/deja_vu/it_00048.m2ts
MPlayer dev-SVN-r27408-4.2.3 (C) 2000-2008 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz (Family: 15, Model: 6, Stepping: 5)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2

Playing /home/user/_bluray.tmp/deja_vu/it_00048.m2ts.
TS file format detected.
VIDEO VC1(pid=4113) AUDIO DTS(pid=4354) NO SUBS (yet)! PROGRAM N. 1
Searching for VC1 sequence header... found
VIDEO: VC-1 1920x1080, 23.976 fps, header len: 33
==========================================================================
Forced video codec: ffvc1vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] VDPAU accelerated codec.
Selected video codec: [ffvc1vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg WVC1 (VDPAU))
==========================================================================
==========================================================================
Requested audio codec family [dts] (afm=libdca) not available.
Enable it at compilation.
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 1536.0 kbit/100.00% (ratio: 192000->192000)
Selected audio codec: [ffdca] afm: ffmpeg (FFmpeg DTS)
==========================================================================
AO: [oss] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback...
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
VDec: vo config request - 1920 x 1080 (preferred colorspace: VC1 ADVANCED VDPAU acceleration)
VDec: using VC1 ADVANCED VDPAU acceleration as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.78:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 VC1 ADVANCED VDPAU acceleration
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
Error at libvo/vo_vdpau.c:637
teox99 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2008, 19:35   #8  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Quote:
Originally Posted by teox99 View Post
Hi man!
i just tried the stuff!
just ffvc1vdpau seems not working with the m2ts files! what to do? please help!
Does it work with other VC-1 files then? Which GPU do you have (at least for now, VC-1 decoding seems to require a G98 chip like in the newer 8400 GS versions).

Last edited by nm; 17th November 2008 at 19:37.
nm is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2008, 19:48   #9  |  Link
teox99
Registered User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 33
the same error with the movie exmple in the README file
http://samples.mplayerhq.hu.nyud.net..._51_15Mbps.wmv
./mplayer -vo vdpau -vc ffvc1vdpau FlightSimX_720p60_51_15Mbps.wmv

just with .ts files played with codec ffh264vdpau the acceleration is enabled, fantastic!

but m2ts plays well only with framedropping in standard mplayer version.
I need the acceleration for Bluray file!!! please help me!!!

I have a GeForce 8500GT 1GB VRAM !
teox99 is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2008, 20:07   #10  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Quote:
Originally Posted by teox99 View Post
I have a GeForce 8500GT 1GB VRAM !
According to the announcement, VC-1 hardware decoding is not supposed to work (yet) with that card:
Quote:
VC-1 support in NVIDIA's VDPAU implementation currently requires GeForce
9300 GS, GeForce 9200M GS, GeForce 9300M GS, or GeForce 9300M GS.
nm is offline   Reply With Quote
Old 17th November 2008, 22:45   #11  |  Link
klaos
Registered User
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
I'am compile mplayer with patch nvidia , but compiled without codecs ffhvdpau264 , only compile with driver output vpau.... , I 'am need help compile mplayer
klaos is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2008, 08:56   #12  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Did you use the checkout-patch-build.sh script to build MPlayer? Note that the H.264 decoder is named ffh264vdpau, not ffhvdpau264.
nm is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2008, 19:55   #13  |  Link
klaos
Registered User
 
Join Date: May 2007
Posts: 4
klaos@BIGLINUX:~/players/mplayer-vdpau-3076399$ mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau video.264
MPlayer dev-SVN-r27957-4.2.3 (C) 2000-2008 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (Family: 6, Model: 15, Stepping: 11)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2
129 audio & 259 video codecs

Playing video.264.
H264-ES file format detected.
FPS seems to be: 29.970030
==========================================================================
Forced video codec: ffh264vdpau
Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg's libavcodec codec family
[VD_FFMPEG] VDPAU accelerated codec.
Selected video codec: [ffh264vdpau] vfm: ffmpeg (FFmpeg H.264 (VDPAU))
==========================================================================
Audio: no sound
Starting playback...
[VD_FFMPEG] Trying pixfmt=0.
VDec: vo config request - 1920 x 1080 (preferred colorspace: H.264 HIGH VDPAU acceleration)
VDec: using H.264 HIGH VDPAU acceleration as output csp (no 2)
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [vdpau] 1920x1080 => 1920x1080 H.264 HIGH VDPAU acceleration
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
[ASPECT] Warning: No suitable new res found!
VDPAU capture: Enabled
vdp_imp_device_create_x11()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_get_proc_address()
vdp_presentation_queue_target_create_x11()
vdp_presentation_queue_create()
vdp_decoder_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_surface_create()
vdp_video_mixer_create()
vdp_output_surface_create()
vdp_output_surface_create()
vdp_decoder_render()
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
vdp_presentation_queue_block_until_surface_idle()
vdp_video_mixer_render()
vdp_presentation_queue_display()
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
vdp_presentation_queue_block_until_surface_idle()
vdp_video_mixer_render()
vdp_presentation_queue_display()
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
vdp_presentation_queue_block_until_surface_idle()
vdp_video_mixer_render()
vdp_presentation_queue_display()
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
vdp_presentation_queue_block_until_surface_idle()
vdp_video_mixer_render()
vdp_presentation_queue_display()
vdp_decoder_render() ??% ??,?% 0 0
Error at libvo/vo_vdpau.c:826
klaos@BIGLINUX:~/players/mplayer-vdpau-3076399



I'am have installed, nvidia driver 180.06 beta

My Nvidia CArd is G-force 8500GT 128bits 512MB PCI-E
klaos is offline   Reply With Quote
Old 18th November 2008, 21:50   #14  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Do you get that with all files? People have reported similar problems at the nV News forum so it's probably a bug in the MPlayer/libavcodec code or the driver.

Edit: driver version 180.08 was just released with some fixes to VDPAU, so you might want to try it.

Last edited by nm; 18th November 2008 at 22:16.
nm is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2008, 21:18   #15  |  Link
ggking7
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 249
Quote:
at least for now, VC-1 decoding seems to require a G98 chip like in the newer 8400 GS versions
Are you sure? I thought it was only working with a 9200 or 9300.
ggking7 is offline   Reply With Quote
Old 19th November 2008, 22:12   #16  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Quote:
Originally Posted by ggking7 View Post
Are you sure? I thought it was only working with a 9200 or 9300.
No, I haven't tried it myself or heard that anyone has. However, the list in the NVIDIA announcement suggests that VC-1 is supported in G98 chips, and AFAIK, that would include newer 8400 GS cards. I'm guessing that this was omitted from the announcement to avoid confusing or misdirecting people because there are also earlier G86 versions of 8400 GS. I could be wrong though.

If someone has a G98 8400 GS, I'd be interested to hear if it can decode VC-1 with the current VDPAU implementation.
nm is offline   Reply With Quote
Old 20th November 2008, 16:02   #17  |  Link
ggking7
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 249
Quote:
If someone has a G98 8400 GS, I'd be interested to hear if it can decode VC-1 with the current VDPAU implementation.
So would I. Please let us know if you can.

Are there any Blu-Ray discs that would not be accelerated with a G98 card (assuming your supposition is correct)?

Last edited by ggking7; 20th November 2008 at 16:06.
ggking7 is offline   Reply With Quote
Old 20th November 2008, 16:34   #18  |  Link
nm
Registered User
 
Join Date: Mar 2005
Location: Finland
Posts: 2,643
Quote:
Originally Posted by ggking7 View Post
Are there any Blu-Ray discs that would not be accelerated with a G98 card (assuming your supposition is correct)?
All decrypted Blu-ray sources should be decodable, at least when bugs have been ironed out.
nm is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2008, 05:07   #19  |  Link
ggking7
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 249
Any more info on whether or not a G98 8400 can decode VC-1? My video card is crapping out and I need to buy another ASAP.
ggking7 is offline   Reply With Quote
Old 10th December 2008, 17:01   #20  |  Link
ggking7
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 249
nm, turns out you were right on:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=124433
ggking7 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 08:03.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions Inc.